Wigilijna zupa fasolowa – przepis

Wigilijna zupa fasolowa – przepis
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



W wielu polskich domach na wigilijnym stole zamiast barszczu czy grzybowej pojawi się zupa fasolowa. Jest to bardzo ciekawa i smaczna alternatywa dla typowo bożonarodzeniowych zup. Jak przyrządzić zupę fasolową w domu? Podpowiadamy.

Prosty przepis na wigilijną zupę fasolową – składniki

Do wykonania zupy potrzebne będą składniki, takie jak:

  • puszka białej i czerwonej fasoli,
  • 1 cebula i 1 ząbek czosnku,
  • marchewka i papryka,
  • natka pietruszki,
  • przyprawy (sól, pieprz, zioła – bazylia i oregano) według uznania,
  • opcjonalnie bulion jako baza do zupy

Wigilijna zupa fasolowa krok po kroku

Po dokładnym umyciu i pokrojeniu wszystkich warzyw dodajemy do siebie paprykę, marchewkę, cebulę i czosnek. Najpierw dusimy pod przykryciem na małym ogniu, a później smażymy, aż całość stanie się miękka i zmieni konsystencję.

zupa fasolowa wigilijna
Fot. Zupa fasolowa na wigilie? To jak najbardziej dobry pomysł!

Następnie dolewamy wcześniej przygotowanego bulionu – może być to zarówno bulion z warzywnej kostki, jak i mięsny wywar – lub woda. Kolejny krok to doprawienie zupy do smaku – solą, pieprzem, ziołami, a także granulowanym czosnkiem, w razie gdyby jeden świeży ząbek nie dawał pożądanego smaku.

Całość wywaru należy zmiksować na gładką ciecz, a następnie dodać białą i czerwoną fasolę i gotować jeszcze chwilę aż do miękkości. Natka pietruszki posypana wprost na miseczkę z zupą to ostatni krok, który doda wywarowi wyrazistego smaku. Niekiedy do talerza z zupą dodaje się jeszcze małych grzanek, ale nie jest to obowiązkowy punkt przepisu.

Zupa fasolowa – wigilijna uczta

Wiele osób decyduje się na nieznaczną modyfikację przepisu, tak by nadać zupie fasolowej jeszcze bardziej świątecznego charakteru.

Tym samym do zupy dodawane są suszone lub wędzone śliwki oraz grzyby – koniecznie aromatyczne, leśne, które dodają każdej potrawie niepowtarzalnego smaku. Zupa fasolowa w taki wydaniu to świetne danie wigilijne dla wegetarian i wegan – zawiera bowiem zdrowe warzywa, ale i dawkę białka w postaci strączków.

Czasem zdarza się, że fasola jest zastępowana ciecierzycą czy soczewicą – w tej wersji smakuje równie wybornie. Śliwki sprawiają, że wyczuwalna jest nutka słodyczy – nie wszyscy lubią zupy w takim wydaniu, dlatego jest to opcjonalny wybór. Nie ma jednak wątpliwości, że zupa fasolowa jest wyjątkowym i oryginalnym daniem na wigilijnym stole.

Wśród wielu gości, którzy tradycyjnie wybierają inne zupy, może wywołać zaskoczenie, ale jej smak i konsystencja przekonają do siebie każdego niepewnego tego wyboru. Przepis na wigilijną zupę fasolową jest bardzo prosty, warto wykonać go więc choć raz.

Zobacz również:

Wigilijny barszcz grzybowy - przepis

Wigilijny barszcz grzybowy – przepis

Tradycyjne dania wigilijne różnią się często w zależności od rejonu naszego kraju. Na większości stołów króluje jednak co roku barszcz z k…

Wigilijna zupa fasolowa - przepis

Wigilijna zupa fasolowa – przepis

W wielu polskich domach na wigilijnym stole zamiast barszczu czy grzybowej pojawi się zupa fasolowa. Jest to bardzo ciekawa i smaczna alternatywa dla…

Jak zrobić zupę grzybową na wigilię

Jak zrobić zupę grzybową na wigilię?

Zupa grzybowa wigilijna z suszonych grzybów jest jednym z najważniejszych dań na świątecznym stole. Można nawet śmiało powiedzieć, że zupa t…

Jak przyrządzić tołpygę na wigilię

Jak przyrządzić tołpygę na wigilię?

Tołpyga to dość duża ryba należąca do rodziny karpiowatych. Można ją spotkać w wielu polskich zbiornikach wodnych dzięki szeroko praktykowan…

Jak przyrządzić halibuta na wigilię

Jak przyrządzić halibuta na wigilię?

Spis treści: Halibut na wigilię  –  połączenie tradycji i wyjątkowego smaku Jak przyrządzić halibuta na święta? Halibut wigil…

Jak przyrządzić dorsza na wigilię?

Jak przyrządzić dorsza na wigilię?

Jeżeli nie macie pomysłu jaką rybę zrobić na święta, to dorsz wigilijny w sosie cytrynowym z żurawiną, będzie idealną potrawą, która zask…

Wigilijna zupa rybna z głów karpia - przepis

Wigilijna zupa rybna z głów karpia – przepis

Jak wszyscy wiemy, rodzinne tradycje są dla wielu z nas ważnym i nieodłącznym elementem życia. Szczególnie te, które przynoszą nam wspomnienia…

Krewetki na wigilię - przepis

Krewetki na wigilię – przepis

Krewetki nie są częstym daniem serwowanym na wigilię. Jednak w niektórych domach szuka się nowinek i podaje się krewetki duszone w białym winie…

Siemieniotka wigilijna - przepis

Siemieniotka wigilijna – przepis

Zupa wigilijna powinna być przede wszystkim kojarzona tylko z okresem Świąt Bożego Narodzenia, posiadać niesamowity smak oraz zapach. Powinna tra…

makaron z makiem na wigilię przepis

Makaron z makiem na wigilię – przepis

Makaron z makiem to potrawa goszcząca na wigilijnym stole od lat. Przepis jest banalnie prosty, a smak nieziemski! Połączenie słodyczy i makaronu …

pulpety rybne na wigilię przepis

Pulpety rybne na wigilię – przepis

Można zaobserwować, że kulki rybne w galarecie coraz częściej goszczą na polskich stołach w trakcie Wigilii. Koniecznie trzeba zdawać sobie s…

Jak zrobić wigilijne kluski z makiem?

Jak zrobić wigilijne kluski z makiem?

Wigilia kojarzy się z rodzinnym biesiadowaniem przy stole. Dobrze jest też wiedzieć, że w różnych rejonach Polski są podawane potrawy regionaln…

Jak zrobić makiełki na wigilię przepis

Jak zrobić makiełki na wigilię – przepis

Makiełki z masy makowej jest to jedna z potraw, które w wielu domach goszczą na wigilijnym stole. W zależności od regionu, w którym się znajduj…

Jak przyrządzić jesiotra na wigilię?

Jak przyrządzić jesiotra na wigilię?

Jesiotra można przygotowywać na bardzo wiele sposobów i świetnie wpisuje się w świąteczne menu. Zatem zastanawiając się jak przyrządzić je…

Przyprawy do piernika - domowy przepis

Przyprawy do piernika – domowy przepis

Święta pachnące cynamonem, goździkiem i wanilią to zarówno wspomnienie z dzieciństwa, jak i stały element bożonarodzeniowego nastroju. Przypr…

Przyprawy do kutii - jakie użyć?

Przyprawy do kutii – jakie użyć?

Kutia to potrawa wigilijna z pszenicy i maku. Nie powinno jej zabraknąć na polskim świątecznym stole, razem z resztą dwunastu tradycyjnych posił…

Jak doprawić barszcz wigilijny?

Jak doprawić barszcz wigilijny?

Dla wielu z nas aromatyczny barszcz wigilijny jest niekwestionowanym symbolem świąt Bożego Narodzenia. Obok karpia i pierogów z kapustą i grzybam…

Jak przechowywać pierogi na wigilię?

Jak przechować pierogi na wigilię?

Zbliżającymi się wielkimi krokami święta Bożego Narodzenia skłaniają nas jednocześnie do tego, by rozpocząć odpowiednie przygotowania. Zwyk…

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)?

Wigilia bez barszczu czerwonego z pewnością nie byłaby kompletna. To kultowe danie polskiej kuchni na przestrzeni lat stało się prawdziwym, wigil…

Jak zamrozić pierogi?

Jak zamrozić pierogi?

Pierogi są dosyć pracochłonną metodą, jednak osoby, które wiedzą jak mrozić pierogi mogą zachować ich smak i świeżość na znacznie dłuż…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *