W wielu polskich domach na wigilijnym stole zamiast barszczu czy grzybowej pojawi się zupa fasolowa. Jest to bardzo ciekawa i smaczna alternatywa dla typowo bożonarodzeniowych zup. Jak przyrządzić zupę fasolową w domu? Podpowiadamy.
Prosty przepis na wigilijną zupę fasolową – składniki
Do wykonania zupy potrzebne będą składniki, takie jak:
puszka białej i czerwonej fasoli,
1 cebula i 1 ząbek czosnku,
marchewka i papryka,
natka pietruszki,
przyprawy (sól, pieprz, zioła – bazylia i oregano) według uznania,
opcjonalnie bulion jako baza do zupy
Wigilijna zupa fasolowa krok po kroku
Po dokładnym umyciu i pokrojeniu wszystkich warzyw dodajemy do siebie paprykę, marchewkę, cebulę i czosnek. Najpierw dusimy pod przykryciem na małym ogniu, a później smażymy, aż całość stanie się miękka i zmieni konsystencję.
Następnie dolewamy wcześniej przygotowanego bulionu – może być to zarówno bulion z warzywnej kostki, jak i mięsny wywar – lub woda. Kolejny krok to doprawienie zupy do smaku – solą, pieprzem, ziołami, a także granulowanym czosnkiem, w razie gdyby jeden świeży ząbek nie dawał pożądanego smaku.
Całość wywaru należy zmiksować na gładką ciecz, a następnie dodać białą i czerwoną fasolę i gotować jeszcze chwilę aż do miękkości. Natka pietruszki posypana wprost na miseczkę z zupą to ostatni krok, który doda wywarowi wyrazistego smaku. Niekiedy do talerza z zupą dodaje się jeszcze małych grzanek, ale nie jest to obowiązkowy punkt przepisu.
Zupa fasolowa – wigilijna uczta
Wiele osób decyduje się na nieznaczną modyfikację przepisu, tak by nadać zupie fasolowej jeszcze bardziej świątecznego charakteru.
Tym samym do zupy dodawane są suszone lub wędzone śliwki oraz grzyby – koniecznie aromatyczne, leśne, które dodają każdej potrawie niepowtarzalnego smaku. Zupa fasolowa w taki wydaniu to świetne danie wigilijne dla wegetarian i wegan – zawiera bowiem zdrowe warzywa, ale i dawkę białka w postaci strączków.
Czasem zdarza się, że fasola jest zastępowana ciecierzycą czy soczewicą – w tej wersji smakuje równie wybornie. Śliwki sprawiają, że wyczuwalna jest nutka słodyczy – nie wszyscy lubią zupy w takim wydaniu, dlatego jest to opcjonalny wybór. Nie ma jednak wątpliwości, że zupa fasolowa jest wyjątkowym i oryginalnym daniem na wigilijnym stole.
Wśród wielu gości, którzy tradycyjnie wybierają inne zupy, może wywołać zaskoczenie, ale jej smak i konsystencja przekonają do siebie każdego niepewnego tego wyboru. Przepis na wigilijną zupę fasolową jest bardzo prosty, warto wykonać go więc choć raz.
Hobbystycznie przygotowujemy dla Was wartościowe artykuły i porady związane z gotowaniem oraz szeroko rozumianą gastronomią. Naszą misją jest zwiększanie świadomości użytkowników oraz poprawa ich zdolności kulinarnych w jak największym stopniu.