Jak przyrządzić tołpygę na wigilię?
Spis treści:
- Jak przyrządzić tołpygę na wigilię? Podpowiadamy!
- Tołpyga wigilijny przepis- ryba pod warzywną pierzynką.
Tołpyga to dość duża ryba należąca do rodziny karpiowatych. Można ją spotkać w wielu polskich zbiornikach wodnych dzięki szeroko praktykowanemu procesowi zarybiania, albowiem naturalnie ryba występuje jedynie w azjatyckich wodach. Rekordowy osobnik złowiony w naszym kraju ważył aż 50kg! Tołpyga będąca naturalnym oczyszczaczem wód jest bardzo ceniona, ponieważ żywi się fitoplanktonem przez co przyczynia się do zapobiegania zakwitowi wody.
Złowioną tołpygę rozpoznać można po wydłużonym, spłaszczonym na bokach tułowiu oraz po pokrywających jej ciało drobnych łuskach w ciemnym i srebrnym kolorze. Najbardziej charakterystyczną cechą wyglądu tołpygi są jednak jej nisko umieszczone oczy, znajdujące się tuż poniżej szczęki. Mięso tołpygi smakiem przypomina karpia, jest jednak dużo smaczniejsze- delikatniejsze, chudsze i bardziej zwarte. Tołpyga to dobry i zdrowy wybór na wigilijną kolację, albowiem ryba bogata jest w pełnowartościowe białko, minerały, a także kwasy omega-3.
Jak przyrządzić tołpygę na wigilię? Podpowiadamy!
Tołpyga to ryba dająca wiele możliwości jej przyrządzenia. Doskonale smakuje pieczona, smażona, grillowana a także gotowana. Jeśli poszukujesz pomysłu, jak przyrządzić tołpygę na święta, wypróbuj ten pyszny przepis na tołpygę zapiekaną w sosie śmietanowym. Do jej przygotowania potrzebować będziesz:
- 50 dag filetu z tołpygi,
- 3/4 szklanki śmietanki,
- 10 dag żółtego sera,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- łyżkę masła,
- 2 łyżki pokrojonego zielonego koperku,
- przyprawę do ryb,
- sól oraz pieprz,
- olej do smażenia.
Zacznij od pokrojenia filetu tołpygi na mniejsze kawałki, dopraw je przyprawą do ryb, obtocz w mące i usmaż na złoty kolor. W międzyczasie wymieszaj śmietankę ze startym serem żółtym, dodaj koperek i przypraw według własnych upodobań.
Usmażoną tołpygę przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i zalej wcześniej przygotowaną śmietanką. Całość zapiekaj w nagrzanym do 150-170 stopni piekarniku przez około 15 minut. Podawaj na ciepło jako samodzielne danie, lub jako przekąskę!
Tołpyga wigilijny przepis- ryba pod warzywną pierzynką.
Jeśli potrzebujesz jeszcze jednego pomysłu, jak przygotować tołpygę na wigilię, wypróbuj ten przepis na aromatyczną rybę pod parasolem z warzyw. Aby ją przygotować potrzebować będziesz:
- 600 g filetów z tołpygi,
- 1 pora,
- 400 g pomidorów z puszki,
- 100 ml kwaśnej śmietany,
- 1 cebulę,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżkę musztardy,
- łyżkę mąki pszennej,
- sól i pieprz,
- tymianek,
- około łyżkę posiekanej natki pietruszki.
Podziel tołpygę na cztery kawałki i dopraw solą, pieprzem, tymiankiem i musztardą. Odstaw w chłodne miejsce na około 1 godzinę. Czosnek przeciśnij przez praskę, a cebulę i por pokrój w plastry. Tołpygę obtocz w mące i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor, następnie dodaj do niej cebulę, por, czosnek i pomidory, duś pod przykryciem przez 10 min. Dodaj śmietanę, i gotuj jeszcze przez chwilę. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem i posyp natką pietruszki.