Jak przyrządzić tołpygę na wigilię?

Jak przyrządzić tołpygę na wigilię?

Spis treści:



Tołpyga to dość duża ryba należąca do rodziny karpiowatych. Można ją spotkać w wielu polskich zbiornikach wodnych dzięki szeroko praktykowanemu procesowi zarybiania, albowiem naturalnie ryba występuje jedynie w azjatyckich wodach. Rekordowy osobnik złowiony w naszym kraju ważył aż 50kg! Tołpyga będąca naturalnym oczyszczaczem wód jest bardzo ceniona, ponieważ żywi się fitoplanktonem przez co przyczynia się do zapobiegania zakwitowi wody.

Złowioną tołpygę rozpoznać można po wydłużonym, spłaszczonym na bokach tułowiu oraz po pokrywających jej ciało drobnych łuskach w ciemnym i srebrnym kolorze. Najbardziej charakterystyczną cechą wyglądu tołpygi są jednak jej nisko umieszczone oczy, znajdujące się tuż poniżej szczęki. Mięso tołpygi smakiem przypomina karpia, jest jednak dużo smaczniejsze- delikatniejsze, chudsze i bardziej zwarte. Tołpyga to dobry i zdrowy wybór na wigilijną kolację, albowiem ryba bogata jest w pełnowartościowe białko, minerały, a także kwasy omega-3.

Jak przyrządzić tołpygę na wigilię? Podpowiadamy!

Tołpyga to ryba dająca wiele możliwości jej przyrządzenia. Doskonale smakuje pieczona, smażona, grillowana a także gotowana. Jeśli poszukujesz pomysłu, jak przyrządzić tołpygę na święta, wypróbuj ten pyszny przepis na tołpygę zapiekaną w sosie śmietanowym. Do jej przygotowania potrzebować będziesz:

  • 50 dag filetu z tołpygi,
  • 3/4 szklanki śmietanki,
  • 10 dag żółtego sera,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • łyżkę masła,
  • 2 łyżki pokrojonego zielonego koperku,
  • przyprawę do ryb,
  • sól oraz pieprz,
  • olej do smażenia.
tołpyga wigilijna przepis
Fot. Tołpyga na wigilię? Czemu nie!

Zacznij od pokrojenia filetu tołpygi na mniejsze kawałki, dopraw je przyprawą do ryb, obtocz w mące i usmaż na złoty kolor. W międzyczasie wymieszaj śmietankę ze startym serem żółtym, dodaj koperek i przypraw według własnych upodobań.

Usmażoną tołpygę przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i zalej wcześniej przygotowaną śmietanką. Całość zapiekaj w nagrzanym do 150-170 stopni piekarniku przez około 15 minut. Podawaj na ciepło jako samodzielne danie, lub jako przekąskę!



Tołpyga wigilijny przepis- ryba pod warzywną pierzynką.

Jeśli potrzebujesz jeszcze jednego pomysłu, jak przygotować tołpygę na wigilię, wypróbuj ten przepis na aromatyczną rybę pod parasolem z warzyw. Aby ją przygotować potrzebować będziesz:

  • 600 g filetów z tołpygi,
  • 1 pora,
  • 400 g pomidorów z puszki,
  • 100 ml kwaśnej śmietany,
  • 1 cebulę,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżkę musztardy,
  • łyżkę mąki pszennej,
  • sól i pieprz,
  • tymianek,
  • około łyżkę posiekanej natki pietruszki.


Podziel tołpygę na cztery kawałki i dopraw solą, pieprzem, tymiankiem i musztardą. Odstaw w chłodne miejsce na około 1 godzinę. Czosnek przeciśnij przez praskę, a cebulę i por pokrój w plastry. Tołpygę obtocz w mące i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor, następnie dodaj do niej cebulę, por, czosnek i pomidory, duś pod przykryciem przez 10 min. Dodaj śmietanę, i gotuj jeszcze przez chwilę. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem i posyp natką pietruszki. 

Zobacz również:

Jak przyrządzić tołpygę na wigilię

Jak przyrządzić tołpygę na wigilię?

Tołpyga to dość duża ryba należąca do rodziny karpiowatych. Można ją spotkać w wielu polskich zbiornikach wodnych dzięki szeroko p…

Jak przyrządzić halibuta na wigilię

Jak przyrządzić halibuta na wigilię?

Spis treści: Halibut na wigilię  –  połączenie tradycji i wyjątkowego smakuJak przyrządzić halibuta na święta?Halib…

Jak przyrządzić dorsza na wigilię?

Jak przyrządzić dorsza na wigilię?

Jeżeli nie macie pomysłu jaką rybę zrobić na święta, to dorsz wigilijny w sosie cytrynowym z żurawiną, będzie idealną potrawą, k…

Wigilijna zupa rybna z głów karpia - przepis

Wigilijna zupa rybna z głów karpia – przepis

Jak wszyscy wiemy, rodzinne tradycje są dla wielu z nas ważnym i nieodłącznym elementem życia. Szczególnie te, które przynoszą nam w…

pulpety rybne na wigilię przepis

Pulpety rybne na wigilię – przepis

Można zaobserwować, że kulki rybne w galarecie coraz częściej goszczą na polskich stołach w trakcie Wigilii. Koniecznie trzeba zdawa…

Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *