Jak wyklarować rosół? Jak uratować mętny rosół

Jak wyklarować rosół? Jak uratować mętny rosół

Spis treści:



Rosół to wspaniałe danie kuchni polskiej. Jednakże wiele osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem, mogą mieć problem z ugotowaniem klarownego rosołu. Czasami może wyjść tłusty i mętny. Jaki jest na to sposób?

Co zrobić, aby rosół nie był mętny?

Przygotowanie dobrego rosołu wymaga uwzględnienia kilku istotnych zasad. Warzywa i mięso zalewa się zimną wodą. W przeciwnym przypadku nie dojdzie do wydobycia prawdziwego smaku oraz aromatu rosołu. Co więcej, zupę należy gotować na wolnym ogniu.

Absolutnie nie należy wrzucać do garnka zmrożonego mięsa. W takich okolicznościach bez wątpienia w wodzie będzie pływało za dużo szumowin. Pamiętaj o tym, że zupa wyparowuje, dlatego trzeba ją systematycznie uzupełniać dodatkową porcją wody.

Jak uratować mętny rosół, czyli użycie białka jaja kurzego?

Ograniczanie się tylko do usunięcia szumowin może nie przynieść spodziewanego efektu. Wspaniałą receptą może być użycie białka jaja kurzego. Białko podczas ścinania wchłonie tłuszcz i wtedy bardzo szybko można go usunąć z powierzchni zupy.

co zrobić żeby rosół był klarowny
Fot. Nie wiesz co zrobić żeby rosół był klarowny? Koniecznie czytaj dalej

Można też ubić pianę i wymieszać ją z wywarem. Ten zabieg polega na zebraniu z zupy mięsa i warzyw, dodaniu białka i gotowaniu na wolnym ogniu. Trzeba również cały czas mieszać zupę. Po kilkunastu minutach zanieczyszczenia opadną na dno garnka. Można wtedy przelać rosół przez sito do czystego garnka.

Co zrobić, aby rosół był klarowny?

Jest jeszcze inny sposób, który pomoże uzyskać klarowny rosół. Do tego zabiegu potrzebna będzie cebula. Warzywo nada zupie bardziej wyrazisty smak. Cebule dodaje się w całości w łupinie. Ponadto wcześniej trzeba opalić ją nad ogniem.



Można do tego wykorzystać oczywiście kuchenkę gazową. Świetnie sprawdzi się też do tego piekarnik. Dodatek tego warzywa przyczyni się do tego, że zupa stanie się bardziej klarowna i smaczniejsza.

Jak ugotować rosół, żeby nie był mętny, czyli klarowanie rosołu lodem?

Trzecim sposobem na wyklarowanie rosołu jest użycie kostek lodu. Zupę zostawia się do wystygnięcia, a następnie dodaje lód, który przyczyni się do tego, że na powierzchni zostanie tłuszcz. Będzie go można łatwo zebrać.

co zrobić żeby rosół nie był mętny
Fot. Teraz już wiesz co zrobić żeby rosół nie był mętny

Co zrobić, aby smak rosołu był lepszy?

Wyklarowanie rosołu to jedna sprawa, ale warto także dowiedzieć się, co zrobić, aby smak zupy był lepszy. Po pierwsze w tym przypadku duże znaczenie ma to, jakiego mięsa się użyje. Najlepiej wykorzystać mięso drobiowe i wołowinę. Inne propozycje, które sprawdzą się w tym przypadku to gicz wołowa, szponder, łata wołowa, skrzydełka z kurczaka lub indyka.



Duże znaczenie, jeśli chodzi o smak rosołu, mają dodatki. Świetny rezultat przynosi dodanie do zupy pokrojonych cząstek kalafiora. Natomiast, gdy do rosołu doda się słodką marchewkę, zupa będzie bardziej sycąca. Oczywiście nieodzownym elementem rosołu są kluseczki i to najlepiej robione ręcznie.

Dlaczego warto włączyć do swojego menu rosół?

Rosół to wyjątkowa zupa i do tego bardzo rozgrzewająca. Warto podkreślić, że rosół z kury bardzo dobrze wspiera układ odpornościowy i ma właściwości przeciwzapalne i rozgrzewające. Istotne jest też to, że świetne nawilża śluzówkę w nosie, a zatem łagodzi katar. Rosół dostarcza też niezbędnych składników odżywczych. Sprawia, że ludzie rzadziej się przeziębiają.



Ponadto odwar z mięsa ma w swoim składzie cysteinę, czyli aminokwas, który jest niezbędny do tworzenia białek. Rosół ma sporo minerałów. Dostarcza przede wszystkim fosforu, magnezu i wapnia. Warto wspomnieć też o witaminach: A, E, B12 i B2, a także C. W zupie jest też beta-karoten pochodzący z marchwi. Zupa świetnie wspomaga tkankę łączną.


Zobacz również:

Przyprawy do piernika - domowy przepis

Przyprawy do piernika – domowy przepis

Święta pachnące cynamonem, goździkiem i wanilią to zarówno wspomnienie z dzieciństwa, jak i stały element bożonarodzeniowego nastro…

Przyprawy do kutii - jakie użyć?

Przyprawy do kutii – jakie użyć?

Kutia to potrawa wigilijna z pszenicy i maku. Nie powinno jej zabraknąć na polskim świątecznym stole, razem z resztą dwunastu tradycyjn…

Jak doprawić barszcz wigilijny?

Jak doprawić barszcz wigilijny?

Dla wielu z nas aromatyczny barszcz wigilijny jest niekwestionowanym symbolem świąt Bożego Narodzenia. Obok karpia i pierogów z kapustą…

Jakie przyprawy do kapusty wigilijnej

Jakie przyprawy do kapusty wigilijnej

Przepis na kapustę wigilijną z grzybami, czy też w innej wersji niekiedy przekazuje się z pokolenia na pokolenie. Chociaż trzeba powied…

Jak przyprawić ziemniaki do pieczenia

Jak przyprawić ziemniaki do pieczenia

Idealnie przyprawione pieczone ziemniaki to marzenia każdej gospodyni i każdego gospodarza. Do przygotowywania frytek i ziemniaków pieczo…

Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *