Jak prawidłowo myć truskawki

Jak prawidłowo myć truskawki

Truskawki to w sezonie wiosenno-letnim częsty gość na polskich stołach. Chętnie sięgamy po nie, gdyż to owoc smaczny, aromatyczny i kuszący swoją urodą. Ponadto zdrowy, bo stanowi przecież bogate źródło błonnika oraz witaminy C. To wszystko prawda, jest tylko jedno małe „ale”. Truskawki to samo zdrowie pod warunkiem, że zostały prawidłowo umyte. 

Jak mrozić krokiety z kapustą i grzybami?

Jak mrozić krokiety z kapustą i grzybami?

Praktycznie w każdym polskim domu po Bożym Narodzeniu pozostają ogromne ilości niezjedzonych potraw, które przecież szkoda nam wyrzucić, ale tak duże porcje mogą stanowić wyzwanie nawet dla największych łasuchów. O ile problemu nie ma z pierogami, pasztecikami czy uszkami, które można po prostu zawinąć w folię i umieścić w zamrażalniku, to wiele osób zastanawia się, czy można zamrozić krokiety z kapustą i grzybami. Jak więc to zrobić, by po odmrożeniu danie wciąż zachwycało walorami smakowymi?

Czym zastąpić papier do pieczenia?

Czym zastąpić papier do pieczenia?

Pieczenie potrafi dostarczyć wielu wyzwań, począwszy od odmierzenia składników według przepisu, aż do wyboru właściwego materiału na podstawę. Forma powinna zostać uzupełniona o odpowiednią bazę do wypieków, którą zazwyczaj jest papier do pieczenia. Jednakże problem pojawia się, gdy akurat nie ma go pod ręką i należy się orientować, jak poradzić sobie w takiej sytuacji. Warto wiedzieć co zamiast papieru do pieczenia może pełnić rolę materiału pod ciasto lub danie z piekarnika. Taka wiedza przyda się w momentach, gdy w ferworze zakupów zapomnisz o nabyciu papieru. W przypadku niektórych potraw inne rozwiązania sprawdzą się nawet lepiej niż standardowa baza pod wypiek.

Sos worcestershire – czym zastąpić?

Sos worcestershire – czym zastąpić?

Sos worcestershire jest jednym z najpopularniejszych dodatków do potraw w kuchni angielskiej. Wyróżnia się on charakterystycznym korzennym smakiem, a także niepowtarzalnym zapachem. Okazuje się, że receptura i sposób przygotowywania tego sosu jest znany na Wyspach od ponad 100 lat. Najlepiej komponuje się on z daniami z wołowiny, a coraz częściej znajdziemy go również w sałatkach. Jednak sos worcester czym zastąpić?

Jak zagęścić fasolkę po bretońsku

Jak zagęścić fasolkę po bretońsku

Fasolka po bretońsku jest daniem, które jest najsmaczniejsze kiedy ma odpowiednio gęstą konsystencję. Sprawdźmy czym, i jak najlepiej ją zagęścić.

Candy Bar na wesele – nie może zabraknąć sernika

Candy Bar na wesele – nie może zabraknąć sernika

Sezon ślubny ruszył pełną parą. Nie ma lepszego czasu na tego typu wydarzenia niż długie letnie wieczory. Z imprezami podczas lata, wiąże się jednak mały problem – upał i grzejące słońce niekorzystnie wpływają na serwowane jedzenie, a w szczególności na słodkie, kremowe desery. Pozostaje więc pytanie, co przygotować dla naszych gości, aby zachowały one nie tylko świeżość, ale i piękny wygląd?

Jak zrobić chrupiące frytki z piekarnika

Jak zrobić chrupiące frytki z piekarnika

Na pewno zdarzyło Ci się kiedyś przyrządzić frytki i nie być zadowolonym z ich jakości i smaku. Cóż, to bardzo częsty przypadek, bo wiele osób nie skupia się na ich właściwym przyrządzeniu i najczęściej kupuje frytki mrożone, lub smaży pokrojone ziemniaki na głębokim oleju, zabijając w ten sposób nieodpartą chęć na pyszne, chrupiące frytki. W czym zatem tkwi sekret dobrych frytek? W ich odpowiednim przygotowaniu!

Jak dodać śmietanę do zupy aby ją zagęścić ?

Jak dodać śmietanę do zupy aby ją zagęścić ?

Jaką wybrać śmietanę do zup, żeby wzbogacić ich wartość odżywczą, a jednocześnie sprawić, żeby zachowały swój niepowtarzalny smak? Istnieje wiele typów śmietan i śmietanek, jednak należy mieć na uwadze fakt, że nie wszystkie śmietany będą nadawać się do każdego rodzaju zupy. Podpowiemy również, jak dodać śmietanę do zupy we właściwy sposób (nie powodując jej zwarzenia).

Jak smażyć łososia

Jak smażyć łososia

Łosoś to bez wątpienia ryba, po którą najchętniej sięgamy podczas zakupów, a smażone filety serwowane w wielu restauracjach smakują nawet dzieciom. Dodatkowo łosoś bogaty jest w cenne minerały oraz kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, przez co pełni on bardzo ważną rolę w zapewnieniu zdrowej i zbilansowanej diety na co dzień. Aby w pełni docenić jego walory smakowe, warto spróbować przygotować go samodzielnie w domu. Zatem jak usmażyć łososia?

Jak podgrzać naleśniki, by smakowały jak świeże?

Jak podgrzać naleśniki, by smakowały jak świeże?

Naleśniki stanowią bardzo pyszną przekąskę, nadają się również na śniadanie, obiad i kolację. Przyrządzając je, przygotowujemy masę, z której wychodzi nam zwykle więcej niż zamierzaliśmy. Nadwyżkę naleśników możemy zostawić wówczas na później. Jednak jak odgrzać naleśniki tak, by zachowały świeży smak?

Jak zagęścić zupę pomidorową – domowe sposoby

Jak zagęścić zupę pomidorową – domowe sposoby

W wielu domach zupa pomidorowa bardzo często stanowi nieodłączny punkt głównego dania, a jej smak doceniają zarówno dzieci, jak i dorośli. Rozgrzewający i sycący wywar na bazie pomidorów jest coraz chętniej gotowany szczególnie w chłodniejsze dni. Aby zupa osiągnęła swoją gęstą konsystencję, niezbędne jest dodanie do niej odpowiednika składnika, który zniweluje jej rzadkość i doda odpowiedniego posmaku. W jaki sposób to osiągnąć? Poniżej przedstawiono kilka sposobów, jak zagęścić pomidorową, aby nabrała wyjątkowego smaku oraz zapachu.

Jak ugotować ciecierzycę?

Jak ugotować ciecierzycę?

Gotowana ciecierzyca jest pysznym i zdrowym urozmaiceniem diety. Jak ją ugotować, by zachowała wszystkie walory smakowe i prozdrowotne?

Jak suszyć maliny w piekarniku lub suszarce

Jak suszyć maliny w piekarniku lub suszarce

Suszone owoce są doskonałym dodatkiem do deserów, śniadań na słodko, herbat lub jako samodzielna przekąska. Maliny są owocami wyjątkowo nietrwałymi, dlatego przechowywanie ich wymaga wcześniejszej ich obróbki. Doskonałym pomysłem na zachowanie malinowego smaku późnego lata jest suszenie tych owoców. Poniżej kilka rad jak zrobić suszone maliny.

Jak uprażyć słonecznik na patelni

Jak uprażyć słonecznik na patelni

Prażony słonecznik to bardzo smaczna i uniwersalna przekąska. Ziarna słonecznika można jeść jak orzeszki lub czipsy, jest to także doskonały dodatek do wszelkich sałatek lub dań, do których chce się dodać trochę chrupkości. Wiele pań domu oraz panów lubiących pichcenie w domowych pieleszach na pewno zastanawiało się, jak zrobić prażony słonecznik. Jest to bardzo prosta i szybka czynność.

Jak zagotować bigos w słoikach?

Jak zagotować bigos w słoikach?

Ta sprawdzona, „babcina metoda” doskonale nadaje się do sporządzania pysznych przetworów na zimę. Pasteryzacja, bo o niej mowa, to proces polegający na odpowiednim podgrzaniu produktów w celu ich zakonserwowania.

Co zrobić z żółtek jaj?

Co zrobić z żółtek jaj?

Jajka to bogactwo mikroelementów, minerałów i witamin, dlatego chętnie sięgasz po nie podczas przygotowywania potraw i ciast. Jednak niekiedy nie potrzebujesz całych jaj, a tylko ich część. Przykładem może być choćby beza do przygotowania której potrzebne są tylko białka. Co zrobić z żółtkami? Poniżej podajemy kilka podpowiedzi.

Co można zrobić z białek jajek?

Co można zrobić z białek jajek?

Przez wiele stuleci jajko uznawane było za jeden z najbardziej odżywczych produktów. Stosunkowo łatwo dostępne, niewymagający nawet obróbki termicznej. Rozwój badań nad żywnością i odżywianiem zwrócił uwagę badaczy na zawartość cholesterolu w jajku, co znacząco ograniczyło jego spożycie w społeczeństwach wysoko rozwiniętych. Dzisiaj jajka ponownie wracają do łask i zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia całkowicie bezpiecznie możemy zjadać nawet 6 jajek tygodniowo.

Jak podgrzać placki ziemniaczane?

Jak podgrzać placki ziemniaczane?

Placki ziemniaczane to bez wątpienia jedno z ulubionych dań Polaków. Choć w większości regionów Polski przepis podstawowy na placki ziemniaczane jest taki sam to różnią się między sobą przede wszystkim dodatki z jakimi można podać tę potrawę. Najczęściej placki ziemniaczane są jedzono solo bez żadnych dodatków bądź z solą, cukrem czy śmietaną. Placki ziemniaczane z sosem mięsnym i warzywnym są najczęściej określane mianem „placków po węgiersku”.

Jak mrozić truskawki? Powiew lata w środku zimy

Jak mrozić truskawki? Powiew lata w środku zimy

Gdy zbliżają się wakacje i rozpoczyna sezon urlopowy, cieszymy się z długo wyczekiwanego czasu odpoczynku. Pojawia się jednak nutka smutku – wszak koniec czerwca i początek lipca to jednocześnie rozstanie ze smakiem i zapachem truskawek. Dla wielbicieli tego aromatycznego owocu, a tych w naszym kraju nie brakuje, to trudny czas. Tym bardziej, że w naszej strefie klimatycznej truskawkami z polskich plantacji możemy cieszyć się zaledwie kilka tygodni. Przez pozostałą część roku w sprzedaży znajdziemy co prawda owoce importowane, ale są one bardzo drogie i – choć piękne – miłośnicy naszych rodzimych truskawek niezbyt cenią ich walory smakowe.

Jak gotować białe szparagi

Jak gotować białe szparagi

Szparag to warzywo, które wiosną króluje na Polskich stołach. Jest to składnik, którym powinniśmy szybko się cieszyć, głównie ze względu na fakt, że sezon na nie trwa krótki – przeważnie nie więcej niż kilka tygodni. Gdy jednak przychodzi utęskniony czas, szparagi znajdziemy wszędzie, zarówno w supermarketach, małych sklepach spożywczych, jak i na stoiskach targowych. Białe szparagi możemy jeść na surowo jako dodatek, przygotować z nich smaczny krem lub zupę, usmażyć, ugotować na parze czy upiec.