Jaki ser do pizzy wybrać?
Pizza to jedno z najbardziej lubianych dań na całym świecie. Niezależnie od tego, czy jesteś fanem klasycznej margherity, czy czegoś b…
przepisy - porady - ciekawostki kulinarne
Pizza to jedno z najbardziej lubianych dań na całym świecie. Niezależnie od tego, czy jesteś fanem klasycznej margherity, czy czegoś b…
Chyba nikt nie wyobraża sobie pysznej, tradycyjnej zapiekanki bez głównego jej składnika- sera. Nie sposób pominąć w przepisie bazowe…
Gdy zbliżają się wakacje i rozpoczyna sezon urlopowy, cieszymy się z długo wyczekiwanego czasu odpoczynku. Pojawia się jednak nutka sm…
Praktycznie w każdym polskim domu po Bożym Narodzeniu pozostają ogromne ilości niezjedzonych potraw, które przecież szkoda nam wyrzuci…
Chyba nikt nie wyobraża sobie Wigilii bez pysznego, czerwonego barszczu. Najczęściej na stole spotykamy go z dodatkiem uszek. Jednak potr…
Ciasto na pierogi, aby było smaczne, wymaga wiele pracy, powinno być solidnie i dobrze wygniecione, dopiero wtedy jest elastyczne. Lepieni…
Faszerowane gołąbki, znane w Polsce i innych częściach Europy Wschodniej, są od wieków uwielbianym daniem. Są na tyle sycące, że mo…
Kutia to nic innego jak tradycyjna potrawa wigilijna krajów słowiańskich. Co roku w polskich domach pojawia się wśród dwunastu potraw…
Sos rybny jest niezwykle popularnym dodatkiem, szczególnie w azjatyckich daniach. Dodawany jest on w celu dosolenia i nadania potrawom wyra…
Chęć zastąpienia sosu sojowego w kuchni może mieć różne przyczyny. Niektórzy obawiają się wpływu soi na zdrowie – soja to roślin…
Sos worcestershire jest jednym z najpopularniejszych dodatków do potraw w kuchni angielskiej. Wyróżnia się on charakterystycznym korzenn…
Pieczenie potrafi dostarczyć wielu wyzwań, począwszy od odmierzenia składników według przepisu, aż do wyboru właściwego materiału …
Śmietana to wyrób z mleka. Jest ona głównym składnikiem stosowanym w wielu różnych daniach, m.in. w sosach, zupach, domowych słodycz…
Panierka do schabowego bez bułki tartej – czy takie kombinacje są w ogóle możliwe? Wydawać by się mogło, że jedno z drugim w ogóle …
Mrożenie żywności to doskonały i znany od lat sposób na zachowanie świeżości produktów na długo. Mrożone warzywa i owoce nie tylk…
Kawa z mlekiem to jeden z ulubionych napoi nie tylko wśród dorosłych, ale także nastolatków. Dla wielu osób jest podstawą udanego p…
Ser ricotta ma specyficzny smak, konsystencje i aromat, występuje w wielu włoskich potrawach, szczególnie w regionach południowych i śr…
Gotując, zawsze może przytrafić się sytuacja, gdzie potrawa okaże się przesolona. Może to wynikać z nieuwagi i posolenia potrawy dru…
Śmietana i śmietanka to dwie różne rzeczy, dwa odmienne produkty spożywcze. Śmietana to nabiał, dodawana jest do sałatek, zup, deser…