Jak czyścić mikrofalówkę? Czyszczenie mikrofalówki sodą lub octem

Jak czyścić mikrofalówkę? Czyszczenie mikrofalówki sodą lub octem

Sprzęty gospodarstwa domowego ułatwiają życie każdej gospodyni domowej. Chyba nikt z nas obecnie nie wyobraża sobie życia bez kuchenki mikrofalowej. Dzięki temu urządzeniu szybko i łatwo możemy odgrzać pokarmy, a także pomóc sobie w ich przygotowaniu. Niestety jednak, zabrudzenia są jednym z najczęstszych problemów z jakimi przyjdzie się nam zmierzyć. Mikrofalówki by działały długo i sprawnie muszą być utrzymane w czystości. Ma to także wpływ na jakość odgrzewanych czy przygotowywanych posiłków. Okazuje się, że domowe sposoby na czyszczenie mikrofalówki są niezwykle skuteczne. Jak więc wyczyścić urządzenie sodą i octem?

Co zrobić z czerstwym chlebem? Jak wykorzystać czerstwe pieczywo

Co zrobić z czerstwym chlebem? Jak wykorzystać czerstwe pieczywo

Zakupiony bochenek chleba nie został zjedzony w ciągu kilku dni, teraz jest cały zeschnięty i twardy jak kamień. Brzmi znajomo? Pewnie tak, ponieważ jest to sytuacja, która ma miejsce w prawie każdym domu. Duża część ludzi taki chleb po prostu wyrzuca. Czy to na pewno dobre rozwiązanie? Okazuje się, że można wykorzystać wiele różnych (i pysznych) sposobów!

Jak podgrzać kluski śląskie?

Jak podgrzać kluski śląskie?

Kto z nas nie lubi tradycyjnych klusków śląskich? Każda gospodyni domowa, z przyjemnością poświęca czas na ich przygotowanie. Jako, że ich wyrób może być niezwykle czasochłonny, zwykle przygotowujemy ich znacznie więcej, niż na jednorazowy, rodzinny obiad. Wówczas na krótko przed podaniem, gotujemy jedną partię, a następnie zastanawiamy się co zrobić z pozostałą częścią. Jak przechowywać kluski śląskie, by na kolejny dzień lub w następnym tygodniu wciąż były miękkie i smaczne? Jak je odgrzewać?

Pasteryzacja słoików w piekarniku – jak wekować przetwory

Pasteryzacja słoików w piekarniku – jak wekować przetwory

Pasteryzacja jest bardzo przydatnym procesem, który umożliwia nam cieszenie się ulubionymi owocami i warzywami przez cały rok. Istnieje wiele różnych metod wekowania przetworów. Jeśli nie możemy pozwolić sobie na klasyczną pasteryzację w garnku z wodą, warto poszukać alternatywnych rozwiązań. Pasteryzacja na sucho w piekarniku jest jednym z najłatwiejszych sposobów wekowania przetworów. Do jej wykonania nie potrzebujemy żadnych dodatkowych naczyń i przyrządów. Wystarczą nam jedynie słoiki, duża blaszka i piekarnik. Co więcej jest równie skuteczna jak pasteryzacja na mokro, a przy tym wymaga od nas zdecydowanie mniej pracy. Jeśli więc chcesz dowiedzieć się więcej na temat tego jak pasteryzować w piekarniku, koniecznie zapoznaj się z poniższym tekstem.

Grzyby w occie – Jak marynować?

Grzyby w occie – Jak marynować?

Marynowanie to popularna technika konserwowania stosowana od setek lat. Popularna w Polsce technika, jaką jest konserwowanie grzybów to idealna opcja na cieszenie się smakiem ulubionych leśnych owoców przez cały nadchodzący rok. Jak marynować grzyby w occie, aby uzyskać wyraźny i smaczny smak, oraz jak przyrządzić odpowiednią zalewę? Tego dowiemy się w dzisiejszym artykule, zapraszamy.

Jak gotować brukselkę żeby nie była gorzka?

Jak gotować brukselkę żeby nie była gorzka?

Zielona brukselka jest prawdziwą bombą witaminową. Mała główka posiada bogate pokłady różnorodnych mikroskładników – m.in. witaminy A, B6, B12 czy C. Zielone kuleczki mogą być spożywane praktycznie przez cały rok: brukselka zachowuje swoje właściwości przez długi czas przechowywania. Warzywo uwielbiają także osoby będące na diecie redukcyjnej – 100 gramów brukselki dostarcza zaledwie 35-40 kcal. Ponadto posiada ona niski indeks glikemiczny, wobec czego jest rekomendowana dla diabetyków.

Jak gotować bób – jak długo ?

Jak gotować bób – jak długo ?

Bób to roślina strączkowa znana zwłaszcza w Afryce, Europie i na Bliskim Wschodzie. Warto zainteresować się tym warzywem ponieważ oprócz tego, że zawiera wiele wartościowych składników, to przy tym dostarcza mało kalorii więc jest idealnym rozwiązaniem dla osób dbających o zdrowie i linię. Jednocześnie, bób jest warzywem sycącym i może stanowić wartościowy posiłek sam w sobie, nie tylko jako dodatek. Najlepszym miesiącem kiedy możemy sprawdzić to na własnym organizmie jest lato ponieważ wtedy bób zakupimy praktycznie w każdym warzywniaku i kiedy tak się stanie, wtedy warto odwiedzić tę stronę, aby przeczytać jak go przygotować.

E330 – co to jest kwasek cytrynowy?

E330 – co to jest kwasek cytrynowy?

E330 znany pod nazwą kwasek cytrynowy. Jest szeroko stosowany w różnych przemysłach, nie tylko w spożywczych. Ma postać przeźroczystych kryształków, posiada kwaśny smak. Jest świetnym przeciwutleniaczem oraz regulatorem kwasowości, ale nie są to jego jedyne zalety. Największym producentem kwasu cytrynowego są Chiny, w 2019 roku wyeksportowali około 1 miliona ton.

Jak kisić buraki czerwone na barszcz ?

Jak kisić buraki czerwone na barszcz ?

Czerwony barszcz to jedna z ulubionych potraw Polaków. Dobra, swojska, domowa zupa może być podawana solo lub z dodatkami takimi jak pierogi, uszka czy krokiety. Smak przyrządzonej własnoręcznie potrawy jest bardzo wyrazisty i zadowoli podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Ponadto danie wykonane ze świeżych składników przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Jak kisić buraki czerwone na barszcz? Jakie błędy mogą wpłynąć na niepowodzenie przygotowywania zakwasu?

Jak zrobić jajko w koszulce

Jak zrobić jajko w koszulce

Jak zrobić jajka w koszulce ? To pytanie, zadaje sobie każdy początkujący kucharz, a niekiedy i nawet zaawansowany mistrz garnka i patelni. Aby móc w pełni polemizować na temat jak zrobić jajko w koszulce, musimy zacząć od tego, czym w ogóle jest ta potrawa ? A więc najprościej ujmując jest to jajko gotowane bez skorupki, bezpośrednio wrzucane na wrzącą wodę. Inna nazwa tego dania to jajko poszetowe. Nazwa wywodzi się z języka francuskiego, w którym posche – oznacza kieszeń. Teraz możemy przejść dalej.