Konfitura z agrestu – przepis

Konfitura z agrestu – przepis

Słodki dodatek, który idealnie urozmaici domowe śniadanie jak również perfekcyjnie dana się do domowych wypieków czy ciast drożdżowych

Konfitura z truskawek i rabarbaru

Konfitura z truskawek i rabarbaru

Przepyszny przepis na konfiturę ze świeżych truskawek i rabarbaru z całą pewnością sprawdzi się jako dodatek do śniadania w chłodne jesienne czy też zimowe poranki

Dżem czereśniowy z whisky

Dżem czereśniowy z whisky

Prosty przepis na przygotowanie dżemy czereśniowego z odrobiną whisky idealnego do świeżej ciepłej bułki

Sos śliwkowo-nektarynkowy

Sos śliwkowo-nektarynkowy

Sos śliwkowo – nektarynkowy to świetny dodatek do naleśników czy placków ziemniaczanych, ale również świetnie sprawdzi się do smażonych czy gotowanych warzyw

Jak zrobić mleko owsiane ? Mleko z płatków owsianych

Jak zrobić mleko owsiane ? Mleko z płatków owsianych

Mleko owsiane jest to bardzo dobry napój, który nadaje się do bezpośredniego picia jak i ciasta, ciasteczek, naleśników oraz śniadaniowej granoli. Domowe mleko owsiane jest i zarazem zdrowe, ekologiczne jak i tańsze od jego gotowej wersji. Nie trzeba go pakować w karton oraz robi się go szybciej i łatwiej. Stanowi ono alternatywę dla tradycyjnego mleka i jest dobrą alternatywą dla wegan oraz osób, które nie tolerują laktozy.

Jak zrobić mleko ryżowe – przepis

Jak zrobić mleko ryżowe – przepis

Mleko ryżowe to bezmleczny napój wytwarzany z ryżu i jest naturalnym zamiennikiem mleka krowiego w diecie. Podobnie jak mleko sojowe i migdałowe, napój ryżowy jest bezpieczny dla osób cierpiących na nietolerancję laktozy. To także idealny składnik diety roślinnej wszystkich wegetarian i wegan, który bogaty jest w witaminy z grupy B, a także witaminę E. Mleko ryżowe ma również niską zawartość tłuszczu, co czyni je dobrym substytutem mleka idealnym do pieczenia ciast i wytwarzania pysznych deserów.

Przepis na puszyste naleśniki – jak zrobić

Przepis na puszyste naleśniki – jak zrobić

Kto z nas nie lubi naleśników? Nie przypominamy sobie, abyśmy taką osobę mieli wśród znajomych. Można je podawać na różne sposoby, zależnie od dodatków. Jednak osiąganie idealnej puszystości ciasta to nie lada sztuka. O ile najwięcej radości mamy z pysznych dodatków, takich jak konfitury, twarożki, bota śmietana czy podobne, to dodatkowym atutem bywa sama konsystencja samego naleśnika. Jak zrobić miękkie i puszyste ciasto?

Gofry chrupiące jak z budki nad morzem – przepis

Gofry chrupiące jak z budki nad morzem – przepis

Z naszym przepisem możesz zrobić własnoręcznie gofry chrupiące jak z budki, a nawet może i odrobinę lepsze o każdej porze roku! Sprawdź sam poniżej czym się charakteryzują i zobacz przepis na pyszne gofry jak z budki nadmorskiej! Mniam!

Omlet na słodko z bananami? Jak zrobić – Przepis

Omlet na słodko z bananami? Jak zrobić – Przepis

Jak się robi omlet na słodko z bananami? Jaki przepis sprawi, aby był on puszysty i nie opadał zaraz po ściągnięciu z patelni? Z pewnością omlet to doskonały sposób na bardzo smaczne śniadanie lub pożywny deser, a w parze ze słodkimi dodatkami tworzy prawdziwie bajeczny i wyśmienity smak!

Omlet z marchewką na słodko – przepis

Omlet z marchewką na słodko – przepis

Puszysty omlet na słodko z marchewkami jest bardziej niecodziennym przepisem, o zupełnie innych walorach smakowych. Przypadnie do gustu szczególnie wytrawnym degustatorom kuchennych nowości. Dodatkowo wykonanie jest proste i szybkie! Poniżej przepis na omlet na słodko z marchewkami:

Jak zrobić bitą śmietanę?

Jak zrobić bitą śmietanę?

Bitą śmietanę znaleźć można w wielu deserach. Czasem je ozdabia, innym razem jest ich głównym składnikiem, a niekiedy potrafi uratować nieudany przepis. Najszybszym i najprostszym sposobem na przygotowanie bitej śmietany jest użycie miksera, jednak nie jest on niezbędny. Bita śmietana – jak zrobić ten pyszny, puszysty krem?

Jak zrobić syrop z cebuli?

Jak zrobić syrop z cebuli?

Syrop z cebuli to samo zdrowie ! Prawdą jest, że aby prowadzić zdrowe i długie życie, nasza odporność musi radzić sobie z atakującymi zewsząd wirusami, bakteriami oraz grzybami. Ta funkcja odnosi się zarówno do ochrony, jak i trwających infekcji, by te szybciej mijały. W okresach wylęgu mikrobów połączonych z obniżeniem pracy układu immunologicznego (jesień, zima), stresie czy bezsenności, nasz organizm przestaje się bronić. W tych momentach należy zatem działać w sposób szybki i skuteczny.

Jak zrobić jajko w koszulce

Jak zrobić jajko w koszulce

Jak zrobić jajka w koszulce ? To pytanie, zadaje sobie każdy początkujący kucharz, a niekiedy i nawet zaawansowany mistrz garnka i patelni. Aby móc w pełni polemizować na temat jak zrobić jajko w koszulce, musimy zacząć od tego, czym w ogóle jest ta potrawa ? A więc najprościej ujmując jest to jajko gotowane bez skorupki, bezpośrednio wrzucane na wrzącą wodę. Inna nazwa tego dania to jajko poszetowe. Nazwa wywodzi się z języka francuskiego, w którym posche – oznacza kieszeń. Teraz możemy przejść dalej.

Domowe chipsy – jak zrobić chipsy z piekarnika

Domowe chipsy – jak zrobić chipsy z piekarnika

Chipsy znane są już od ponad 200 lat i do dziś są chętnie spożywane zarówno przez młode i starsze pokolenia. Wiele osób sięga po nie jako po przekąskę podczas oglądania telewizji czy spotkań z przyjaciółmi. Przekąska ta posiada w swoim składzie błonnik i białko oraz witaminy A, C i E, ale jednocześnie wiele wad. Mianowicie są bardzo kaloryczne, a przygotowywanie ich w oleju może powodować otyłość i choroby układu krwionośnego. Nie trzeba z tego powodu rezygnować z ich spożywania a najlepszym sposobem jest przygotowanie ich samodzielnie w piekarniku. Domowe chipsy odpowiednio przygotowane będą równie smaczne a na pewno dużo zdrowsze.

Jak zrobić nalewkę z wiśni?

Jak zrobić nalewkę z wiśni?

Nalewka z wiśni należy do ulubionych trunków każdego smakosza domowych wyrobów alkoholowych. To trunek mocno osadzony w polskiej historii kulinariów. Termin nalewka pochodzi od czasownika nalewać lub nalew wywodzącego się od czynności zalewania, nalewania owoców, korzeni czy ziół alkoholem. Słowo to na stałe weszło do języka polskiego w połowie XIX w. i jest dla niego charakterystyczne, co utwierdza w przekonaniu, że nalewka jest napitkiem typowym dla polskiej kultury. Nalewka, zanim ustabilizowała się ta nazwa wymieniana jest też jako: likwor, ratafia, likier, woda, infuzja, kordiał.

Jak zrobić sos beszamelowy?

Jak zrobić sos beszamelowy?

Umiejętność zrobienia sosu beszamelowego to kompetencja podstawowa każdego domowego szefa kuchni. Wykonanie go jest dziecinnie proste, a potrzebne składniki na pewno posiadasz już w swojej kuchni! Taki sos beszamelowy możesz później wykorzystać do szpinakowego makaronu, zapiekania warzyw, zapiekanek, tostów, naleśników i mięsa. Sos na bazie zwyczajnej zasmażki rozpływa się w ustach i zdecydowanie uzależnia! Prawidłowo wykonany zaskoczy cię swoim aromatem i wszechstronnym zastosowaniem. Idealny do porannego śniadania z jajkami w koszulce czy uroczystej kolacji z zapiekanym kurczakiem.

Domowy majonez – jak zrobić ?

Domowy majonez – jak zrobić ?

Ten produkt jest niezbędnikiem wielu potraw – sałatki, dania wielkanocne, jajka na twardo… Tak naprawdę ciężko jest sobie wyobrazić, jak niektóre z nich smakowałyby bez odrobiny aromatu, jaki daje majonez. Dzięki prostemu przepisowi na domową wersję majonezu możemy mieć go zawsze w swojej lodówce! Wystarczy zaledwie kilka składników i chęci do gotowania, żeby wyczarować własny majonez, który będzie zdecydowanie zdrowszy od tego kupionego w supermarkecie. Jak zrobić majonez domowy samemu? Oto kilka prostych wskazówek!

Jak zrobić masło czosnkowe – przepis

Jak zrobić masło czosnkowe – przepis

Czosnek bardzo często jest kojarzony ze zdrowiem, witalnością i wysoką odpornością. Nie dzieje się tak bez powodu – o jego właściwościach niejednokrotnie opowiadały nam nasze mamy i babcie. Dobry wpływ czosnku na nasze zdrowie potwierdziły nawet wyniki badań naukowych. Czosnek jest przez nas dodawany do najróżniejszych potraw, by wzmocnić ich smak i aromat. Uwielbiają go zwłaszcza miłośnicy bardziej pikantnych potraw. Dla niektórych dań czosnek stanowi nawet składnik podstawowy i absolutnie niezbędny. Dobrym przykładem będzie tutaj masło czosnkowe, wspaniałe urozmaicenie codziennego śniadania lub świetny dodatek do przekąsek na spotkanie z przyjaciółmi, a nawet domową imprezę. Jak przygotować samodzielnie takie masło czosnkowe?

Jak zrobić tortille – przepis na domowe placki do tortilli

Jak zrobić tortille – przepis na domowe placki do tortilli

Jesteś fanem tortilli i ślinka dosłownie cieknie Ci na samą myśl o niej? Poznaj przepis na tortille, którą zrobisz w domowym zaciszu. I uwierz, w niczym nie ustępuje ona tym serwowanym w restauracjach. Warto się tego nauczyć, bo nie jest to ani skomplikowane ani czasochłonne. Dowiedz się jak zrobić tortille i do dzieła!

Jak zrobić karmel z cukru – domowy przepis

Jak zrobić karmel z cukru – domowy przepis

Karmel z cukru może być wspaniałym dodatkiem do lodów, naleśników, ciast, ciasteczek, gofrów i innych słodkości. Najprościej jest zrobić karmel na patelni, wykorzystując do tego celu jak najmniejszą ilość składników. Najbardziej podstawową wersję karmelu można wykonać tylko i wyłącznie z cukru. W nieco bardziej skomplikowanych przepisach można znaleźć m.in. masło i śmietankę. Zastanawiasz się, jak zrobić domowy karmel? Poniżej znajdziesz garść prostych przepisów, dzięki którym bez problemu przygotujesz ten słodki dodatek.