Czym zastąpić chleb?
Chleb to jedno z najstarszych i najważniejszych pożywień w historii ludzkości. Jest to nie tylko źródło energii, ale także symbol siły, hołd…
Chleb to jedno z najstarszych i najważniejszych pożywień w historii ludzkości. Jest to nie tylko źródło energii, ale także symbol siły, hołd…
Mascarpone to przysmak nie jednego z nas. To włoski ser twarogowy o kremowej konsystencji i delikatnym smaku. Jest często używany do deserów, taki…
Chęć zastąpienia sosu sojowego w kuchni może mieć różne przyczyny. Niektórzy obawiają się wpływu soi na zdrowie – soja to roślina zawieraj…
Sos worcestershire jest jednym z najpopularniejszych dodatków do potraw w kuchni angielskiej. Wyróżnia się on charakterystycznym korzennym smakiem…
Mąka krupczatka to popularna, jasna mąka pszenna w typie 450. Pod tym względem porównywalna jest do mąki tortowej. Są jednak zdecydowane róż…
Tymianek zawiera witaminy C, E, B i K. Nie można również zapomnieć o tym, że to cenne źródło potasu. Znaleźć w nim można także magnes i fo…
Ser, o którym mowa w artykule, jest wytwarzany we Włoszech i produkowany jest niemal od średniowiecza. Przez lata zyskał reputację regionalnej …
Sól jest jednym z najważniejszych składników kuchni, ale nadmierne jej używanie może prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak wysokie ci…
Syrop klonowy kojarzy się przede wszystkim z Kanadą, to ten kraj produkuje go najwięcej na świecie. Jest to najzdrowszy słodzik, bogaty w wiele w…
Olej kokosowy pozyskiwany z miąższu kokosa ma swoje zastosowanie w wielu dziedzinach. Najlepiej sprawdza się jako dodatek do kosmetyków lub w kuch…
Ocet ryżowy jest produktem często wykorzystywanym w kuchni orientalnej. Jest ważnym składnikiem dań kuchni chińskiej. Ubogaca smak potraw z owoc…
Obecnie ocet balsamiczny coraz częściej pojawia się w polskich kuchniach. Nasi rodacy chętnie eksperymentują z tą specyficzną przyprawą i korz…
Żelatyna i jej zamienniki są w kuchni, szczególnie w cukiernictwie niezbędne. Ich jakość i rodzaj mają kluczowe znaczenie zarówno dla smaku, j…
Mleko w proszku znajduje bardzo często zastosowanie w różnorodnych wyrobach cukierniczych, między innymi tortach, ciastach, mini deserkach, bezach…
Czym zastąpić mleczko kokosowe, jeśli akurat go nie mamy, skończyło nam się, albo potrzebujemy go naprawdę niewiele? Na rynku jest wiele produk…
Masło towarzyszy nam w kuchni od lat. W ostatnich czasach wiele osób szuka jednak alternatywy dla tego tłuszczu. Będąc na diecie z pewnością za…
Kumin to przyprawa pochodząca z nasion kuminu. Jest niezwykle popularna w kuchni indyjskiej, arabskiej, meksykańskiej i wielu innych kuchniach na ca…
Kiedy skończy Ci się cukier waniliowy, może być trudno ustalić, czym go zastąpić. Cukier waniliowy dodaje dodatkowej słodyczy i smaku potrawom…
Gałka muszkatołowa to niezbędny dodatek wielu dań. Trudno bez niej wyobrazić sobie tradycyjny sos beszamelowy, pierniki czy pieczeń. Co zamiast…
Liście i nasiona kolendry dodawane są do potraw przygotowywanych na całym świecie także w Polsce. Niestety każdy z nas zna sytuację, w której …