Czy cytryna może zastąpić kwasek cytrynowy?

Czy cytryna może zastąpić kwasek cytrynowy?

Czy zastanawialiście się kiedyś, czy można zastąpić prawdziwe cytryny kwaskiem cytrynowym? To pytanie pojawia się szczególnie, gdy w lodówce …

Czym zastąpić chleb?

Czym zastąpić chleb?

Chleb to jedno z najstarszych i najważniejszych pożywień w historii ludzkości. Jest to nie tylko źródło energii, ale także symbol siły, hołd…

Czym zastąpić mascarpone?

Czym zastąpić mascarpone?

Mascarpone to przysmak nie jednego z nas. To włoski ser twarogowy o kremowej konsystencji i delikatnym smaku. Jest często używany do deserów, taki…

Czym zastąpić sos sojowy? Jest na to wiele sposobów!

Czym zastąpić sos sojowy? Jest na to wiele sposobów!

Chęć zastąpienia sosu sojowego w kuchni może mieć różne przyczyny. Niektórzy obawiają się wpływu soi na zdrowie – soja to roślina zawieraj…

Sos worcestershire – czym zastąpić?

Sos worcestershire – czym zastąpić?

Sos worcestershire jest jednym z najpopularniejszych dodatków do potraw w kuchni angielskiej. Wyróżnia się on charakterystycznym korzennym smakiem…

Mąka krupczatka – czym zastąpić?

Mąka krupczatka – czym zastąpić?

Mąka krupczatka to popularna, jasna mąka pszenna w typie 450. Pod tym względem porównywalna jest do mąki tortowej.  Są jednak zdecydowane róż…

Czym zastąpić tymianek?

Czym zastąpić tymianek?

Tymianek zawiera witaminy C, E, B i K. Nie można również zapomnieć o tym, że to cenne źródło potasu. Znaleźć w nim można także magnes i fo…

Czym zastąpić parmezan?

Czym zastąpić parmezan?

Ser, o którym mowa w artykule, jest wytwarzany we Włoszech i produkowany jest niemal od średniowiecza. Przez lata zyskał reputację regionalnej …

Czym zastąpić sól? Zamienniki soli kuchennej

Czym zastąpić sól? Zamienniki soli kuchennej

Sól jest jednym z najważniejszych składników kuchni, ale nadmierne jej używanie może prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak wysokie ci…

Czym zastąpić syrop klonowy?

Czym zastąpić syrop klonowy?

Syrop klonowy kojarzy się przede wszystkim z Kanadą, to ten kraj produkuje go najwięcej na świecie. Jest to najzdrowszy słodzik, bogaty w wiele w…

Czym zastąpić olej kokosowy?

Czym zastąpić olej kokosowy?

Olej kokosowy pozyskiwany z miąższu kokosa ma swoje zastosowanie w wielu dziedzinach. Najlepiej sprawdza się jako dodatek do kosmetyków lub w kuch…

Czym zastąpić ocet ryżowy?

Czym zastąpić ocet ryżowy?

Ocet ryżowy jest produktem często wykorzystywanym w kuchni orientalnej. Jest ważnym składnikiem dań kuchni chińskiej. Ubogaca smak potraw z owoc…

Czym zastąpić ocet balsamiczny?

Czym zastąpić ocet balsamiczny?

Obecnie ocet balsamiczny coraz częściej pojawia się w polskich kuchniach. Nasi rodacy chętnie eksperymentują z tą specyficzną przyprawą i korz…

Czym zastąpić żelatynę?

Czym zastąpić żelatynę?

Żelatyna i jej zamienniki są w kuchni, szczególnie w cukiernictwie niezbędne. Ich jakość i rodzaj mają kluczowe znaczenie zarówno dla smaku, j…

Czym zastąpić mleko w proszku?

Czym zastąpić mleko w proszku?

Mleko w proszku znajduje bardzo często zastosowanie w różnorodnych wyrobach cukierniczych, między innymi tortach, ciastach, mini deserkach, bezach…

Czym zastąpić mleczko kokosowe?

Czym zastąpić mleczko kokosowe?

Czym zastąpić mleczko kokosowe, jeśli akurat go nie mamy, skończyło nam się, albo potrzebujemy go naprawdę niewiele? Na rynku jest wiele produk…

Czym zastąpić masło? Zdrowe i smaczne zamienniki masła

Czym zastąpić masło? Zdrowe i smaczne zamienniki masła

Masło towarzyszy nam w kuchni od lat. W ostatnich czasach wiele osób szuka jednak alternatywy dla tego tłuszczu. Będąc na diecie z pewnością za…

Czym zastąpić kmin rzymski (kumin)?

Czym zastąpić kmin rzymski (kumin)?

Kumin to przyprawa pochodząca z nasion kuminu. Jest niezwykle popularna w kuchni indyjskiej, arabskiej, meksykańskiej i wielu innych kuchniach na ca…

Czym zastąpić cukier waniliowy?

Czym zastąpić cukier waniliowy?

Kiedy skończy Ci się cukier waniliowy, może być trudno ustalić, czym go zastąpić. Cukier waniliowy dodaje dodatkowej słodyczy i smaku potrawom…

Czym zastąpić gałkę muszkatołową?

Czym zastąpić gałkę muszkatołową?

Gałka muszkatołowa to niezbędny dodatek wielu dań. Trudno bez niej wyobrazić sobie tradycyjny sos beszamelowy, pierniki czy pieczeń. Co zamiast…