Czym zastąpić kolendrę?
Liście i nasiona kolendry dodawane są do potraw przygotowywanych na całym świecie także w Polsce. Niestety każdy z nas zna sytuację, w której …
Liście i nasiona kolendry dodawane są do potraw przygotowywanych na całym świecie także w Polsce. Niestety każdy z nas zna sytuację, w której …
Wydaje się, że jajka są niemal niezastąpione w naszej kuchni. Co jednak, jeśli wywołują u nas alergie, bądź też z innych przyczyn musimy wye…
Creme fraiche oznacza świeżą śmietanę. Wyróżnia się wyjątkową gęstością, dzięki czemu świetnie spisuje się w deserach, ale także w so…
Kutia to nic innego jak tradycyjna potrawa wigilijna krajów słowiańskich. Co roku w polskich domach pojawia się wśród dwunastu potraw jako boż…
Sos rybny jest niezwykle popularnym dodatkiem, szczególnie w azjatyckich daniach. Dodawany jest on w celu dosolenia i nadania potrawom wyrazistego sm…
Pieczenie potrafi dostarczyć wielu wyzwań, począwszy od odmierzenia składników według przepisu, aż do wyboru właściwego materiału na podstaw…
Śmietana to wyrób z mleka. Jest ona głównym składnikiem stosowanym w wielu różnych daniach, m.in. w sosach, zupach, domowych słodyczach i maś…
Panierka do schabowego bez bułki tartej – czy takie kombinacje są w ogóle możliwe? Wydawać by się mogło, że jedno z drugim w ogóle nie będzi…
Kawa z mlekiem to jeden z ulubionych napoi nie tylko wśród dorosłych, ale także nastolatków. Dla wielu osób jest podstawą udanego poranka, a …
Ser ricotta ma specyficzny smak, konsystencje i aromat, występuje w wielu włoskich potrawach, szczególnie w regionach południowych i środkowych W…