Sezonowane steki – dlaczego smakują lepiej?

Na pytanie, czym różni się stek sezonowany od zwykłego, niektórzy odpowiedzą: ceną. I mają rację. Ale warto też zwrócić uwagę na niesamowity smak i aromat, które wydobywają się właśnie w procesie sezonowania. Sprawdź, dlaczego tak się dzieje.
Czym jest sezonowanie steków?
Sezonowanie steków to kolejna z metod obróbki mięsa. W tym procesie wołowina dojrzewa, co pozwala wydobyć z niej smak i aromat. Wołowina kulinarna, którą kupisz na https://sklep.crazybutcher.pl/pl/c/WOLOWINA-KULINARNA/46, doskonale nadaje się do przygotowania gulaszu, rolad czy zrazów. Natomiast to mięso sezonowane będzie najlepsze na steki.
Istnieją dwie metody sezonowania: na sucho i na mokro. Steki sezonowane na sucho leżakują dłużej, bo nawet 3 tygodnie. Proces ten odbywa się bez użycia dodatkowych narzędzi – w tym przypadku kluczową rolę odgrywają temperatura powietrza i jego wilgotność. Temperatura powinna wynosić od 1 do maksymalnie 4 stopni, a wilgotność powinna plasować się na poziomie 85 procent. Tymczasem sezonowanie na mokro polega na zapakowaniu mniejszych elementów mięsnych do worków próżniowych. W ten sposób pozbawiamy je tlenu. Sezonowanie na mokro trwa krócej – minimum 6 dni.
Jak sezonowanie wpływa na jakość wołowiny?
Wiesz już, na czym polega sezonowanie wołowiny. Pozostaje więc odpowiedzieć na pytanie, jak ten proces wpływa na jej jakość? Otóż poprzez dojrzewanie mięso zyskuje:
- kruchość – sprzyja jej zwłaszcza sezonowanie na sucho. Wołowina staje się bardziej krucha i delikatniejsza,
- intensywny smak – sezonowanie wydobywa naturalny smak i aromat wołowiny,
- miękkość – enzymy rozkładają włókna mięśniowe obecne w mięsie, dzięki czemu staje się ono bardziej miękkie,
- aromat – dojrzałe mięso jest intensywniejsze pod kątem zapachu niż przed sezonowaniem,
- soczystość – przy czym najbardziej soczyste są kawałki sezonowane na sucho.
Oczywiście, sezonowanie nie przyniesie oczekiwanych efektów, jeśli użyjesz mięsa słabej jakości. Wybierz wołowinę dostępną na https://sklep.crazybutcher.pl/pl/c/STEKI-Z-POLSKIEJ-WOLOWINY/45 i przekonaj się, że gatunki z wyższej półki smakują jeszcze lepiej!
Sezonowanie w domu – czy to możliwe?
Steki wołowe sezonowane nie należą do najtańszych. Wszystko dlatego, że proces ten wymaga czasu i pewnego nakładu pracy. Z drugiej strony, steki z polskiej wołowiny sezonowanej smakują wybornie. Pojawia się więc pytanie, czy może ona dojrzewać w domowej lodówce? Tak, ale musisz zapewnić jej odpowiednie warunki. Jak wiesz, najważniejsze to temperatura powietrza i poziom wilgoci. Jeśli sezonu jesz mięso w lodówce, zadbaj o to, aby nie miało ono kontaktu z intensywnie pachnącymi produktami. W przeciwnym razie zyska ono zupełnie inny aromat.
Stek sezonowany przygotujesz w domowych warunkach, a jeśli nie masz takiej możliwości, skorzystaj z oferty dostępnej na https://sklep.crazybutcher.pl/pl/c/STEKI-SEZONOWANE/44. Znajdziesz tam wysokiej jakości sezonowane steki, które podbiją podniebienie niejednego smakosza. Przygotowane są z wysokiej jakości mięsa, jakim jest wołowina ekologiczna.
Steki zwykłe czy sezonowane?
Polskie steki zwykłe, a może sezonowane? Które są lepsze? Jeśli tylko masz wybór, postaw na sezonowane. Są aromatyczne i mają zupełnie inny, bogatszy smak. W procesie dojrzewania z mięsa wydobywa się to, co najlepsze i najcenniejsze. Polska wołowina na steki to oczywiście baza do przygotowania wysokiej jakości produktu. Pamiętaj, aby wybierać wyłącznie mięso ekologiczne, z wyższej półki. Samo w sobie jest smaczne, a co dopiero po sezonowaniu. Jeśli marzy Ci się prawdziwy, polski stek, to tylko z wołowiny ekologicznej.
A jak przygotować takie mięso? Dokładnie tak samo, jak mięso bez dalszej obróbki. Możesz je smażyć, aż uzyskasz pożądany stopień zrumienienia. Mięso sezonowane jest niezwykle intensywne w smaku, dlatego nie wymaga dużej ilości przypraw. Dodaj je według uznania, ale pamiętaj, żeby zachować naturalny posmak wołowiny. Na początek wybierz po prostu sól i pieprz, a z czasem możesz też zacząć eksperymentować z dodatkami.