Jak rośnie szpinak?

Jak rośnie szpinak?

Szpinak długo cieszył się złą sławą jako to warzywo, przed którym dzieci uciekają na drzewa. Zupełnie niesłusznie! Szpinak przyrządzony w odpowiedni sposób jest w stanie zadowolić nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Do jedzenia nadają się liście i łodygi. Poza walorami smakowymi i niską kalorycznością (jedynie 23 kcal na 100 gramów) ma masę zalet zdrowotnych. Jeśli nie należysz do grupy sceptyków, a zalety jedzenia szpinaku nie są Ci obce, możesz spróbować uprawy szpinaku we własnym zakresie.

Jak rośnie ananas ?

Jak rośnie ananas ?

Ananas to niezwykle smaczny, słodki i soczysty owoc. Wspaniale smakuje w postaci naturalnej, wybornie przetworzony w syropie, jeszcze lepiej skarmelizowany z patelni czy grilla, dodatkowo polany alkoholem. Dojrzały owoc podany w ćwiartkach, w najwyższym sezonie dostarcza naprawdę wyjątkowych doznań kulinarnych. Niestety w polskim klimacie, w warunkach naturalnych, jego uprawa nie jest możliwa, ale z powodzeniem można spróbować innych metod uprawowych, choć tylko na swoje potrzeby

Jak rośnie cynamon – wszystko, co musisz wiedzieć

Jak rośnie cynamon – wszystko, co musisz wiedzieć

Cynamon jest niezwykle aromatyczną przyprawą nadającą niepowtarzalny smak potrawom. Słynie ze swoich leczniczych i rozgrzewających właściwości. Kryje się w nim mnóstwo składników odżywczych. Wykorzystywany jest jednak, nie tylko w kuchni. Jest składnikiem kosmetyków, olejków eterycznych i perfum. Jak rośnie cynamon i jak wygląda jego uprawa?

Jak rosną pistacje – gdzie rośnie drzewo pistacjowe

Jak rosną pistacje – gdzie rośnie drzewo pistacjowe

Jak rosną pistacje, gdzie rośnie drzewo pistacjowe oraz jak uprawia się orzeszki pistacjowe? Między innymi na te pytania znajdziesz odpowiedź w poniższym wpisie !

Jak rośnie kalarepa? – Przygotowania do uprawy

Jak rośnie kalarepa? – Przygotowania do uprawy

Dowiedz się, jak uprawiać kalarepę, roślinę będącą świetnym dodatkiem do każdego wiosennego i jesiennego ogródka warzywnego oraz podmiejskiej działki.

Jak i gdzie rosną daktyle

Jak i gdzie rosną daktyle

Daktyle to ostatnio bardzo często spożywane owoce w Polsce. Szczególną popularnością cieszą się suszone daktyle oraz batoniki zrobione z nich. Owoc te mają wiele zastosowań, wytwarza się z nich mąkę, słodki sok, zwany miodem palmowym, a z soku pozyskiwanego z palmy wyrabia się cukier. Suszone daktyle to idealny dodatek do ciast, owsianek, a nawet dań mięsnych.

Uprawa selera naciowego – jak rośnie seler naciowy?

Uprawa selera naciowego – jak rośnie seler naciowy?

Nie od dzisiaj wiadomo, że seler naciowy to bardzo wartościowe warzywo, które ma zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Uprawa selera naciowego w Polsce nie jest jednak szczególnie popularna. W naszym kraju najczęściej hoduje się odmiany samo bielące i zielone. Czasami można spotkać także odmiany o białawych lub żółtozielonych ogonkach. Podpowiadamy jak rośnie seler naciowy i jak uprawiać tę roślinę

Jak rośnie mango – gdzie rośnie i jak wygląda drzewo mango?

Jak rośnie mango – gdzie rośnie i jak wygląda drzewo mango?

Mango jest świetnym składnikiem deserów, sosów, napojów, ale również dań wytrawnych. Jest bogate w cenne składniki odżywcze, przede wszystkim witaminę C i kwas foliowy, oraz charakteryzuje się niepowtarzalnym, uwielbianym smakiem. Gdzie tak naprawdę i jak rośnie mango?

Uprawa brokuła – jak rośnie brokuł

Uprawa brokuła – jak rośnie brokuł

Mango jest świetnym składnikiem deserów, sosów, napojów, ale również dań wytrawnych. Jest bogate w cenne składniki odżywcze, przede wszystkim witaminę C i kwas foliowy, oraz charakteryzuje się niepowtarzalnym, uwielbianym smakiem. Gdzie tak naprawdę i jak rośnie mango?

Jak rosną orzechy nerkowca – właściwości orzechów nerkowca

Jak rosną orzechy nerkowca – właściwości orzechów nerkowca

Orzechy nerkowca są miękkie, jasne, aromatyczne. Sprawia to, że są lubiane przez wszystkich i mają bogate zastosowania w sztuce kulinarnej. Są też niezwykle zdrowe: zdrowotne właściwości orzechów nerkowca są o wiele wyraźniejsze, niż w przypadku większości innych orzechów (a tym bardziej podobnie stosowanych w sztuce kulinarnej migdałów). Nerkowce są jednak trudne w uprawie i wymagające, rolnicy nie są więc w stanie zaspokoić rosnącego światowego popytu na te orzechy.