Jak rośnie gałka muszkatołowa?
Gałka muszkatołowa to jedna z najczęściej używanych przypraw w kuchni. Posiada niepowtarzalny aromat, który podkręci smak potraw mię…
przepisy - porady - ciekawostki kulinarne
Gałka muszkatołowa to jedna z najczęściej używanych przypraw w kuchni. Posiada niepowtarzalny aromat, który podkręci smak potraw mię…
Imbir to jedna z tych roślin, które królują w naszej rodzimej kuchni, ale i medycynie naturalnej od dawien dawna. Pomimo że pochodzi on…
Wanilia jest rośliną należącą do rodziny roślin storczykowatych. Nie jest jednak od razu kojarzona ze światem botaniki. Przez swój o…
Physalis, a dokładniej miechunka peruwiańska to często stosowany do ozdabiania talerzy tropikalny owoc schowany pod specyficznymi listkam…
Orzechy nerkowca są miękkie, jasne, aromatyczne. Sprawia to, że są lubiane przez wszystkich i mają bogate zastosowania w sztuce kulinar…
Ananas to niezwykle smaczny, słodki i soczysty owoc. Wspaniale smakuje w postaci naturalnej, wybornie przetworzony w syropie, jeszcze lepie…
Jest to pierwszy wpis rozpoczynający serię „jak rośnie …”. Pewnie nie raz zastanawialiście się jak rosną wszystkie te owoce i wa…
Owoc kiwi jest idealnym owocem. Kiwi nadaje się na samodzielną przekąskę, ale można je też pociąć i połączyć w sałatce owocowej….
Na miano orzechów w nomenklaturze zasługuje bardzo wiele różnych roślin. Jednak każdy orzech ma swoją specyfikę, konkretny charakter…
Większość z nas zna te niewielkie, wyraziste w smaku pączki. Ale właściwie co to są kapary? Kapary to specjalność kuchni śródziem…
Awokado jest świetnym źródłem białka i błonnika oraz kwasów nienasyconych omega-6 i omega-3. Uwielbiają go dietetycy, a więc potraw…
Chociaż szparagami zachwycano się w Egipcie, Chinach oraz Rzymie już w 2700 r.p.n.e., to w Polsce pojawiły się dopiero w XVIIIw. W swoj…
Chociaż szparagami zachwycano się w Egipcie, Chinach oraz Rzymie już w 2700 r.p.n.e., to w Polsce pojawiły się dopiero w XVIIIw. W swoj…
Bób jest jednym z lepszych wyborów na skromne, lub średnie wielkościowo działki. Warzywo daje wysokie plony o stosunkowo niewielkiej po…
Bakłażan (oberżyna), prawidłowo nazywany psianką podłużną wywodzi się z Indii oraz południowej i wschodniej Afryki. Pierwsze infor…
Brukselka jest stosunkowo młodym warzywem, jeszcze 400 lat temu nic o niej nie było wiadomo. Jej prawidłowa nazwa to kapusta warzywna bru…
W internecie jest sporo poradników dotyczących uprawy najpopularniejszych warzyw, takich jak pomidory czy dynie. Nieco trudniej jest znale…
Mango jest świetnym składnikiem deserów, sosów, napojów, ale również dań wytrawnych. Jest bogate w cenne składniki odżywcze, przed…
Nie od dzisiaj wiadomo, że seler naciowy to bardzo wartościowe warzywo, które ma zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Upraw…
Daktyle to ostatnio bardzo często spożywane owoce w Polsce. Szczególną popularnością cieszą się suszone daktyle oraz batoniki zrobio…