Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?

Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
Czas czytania: 3 minuty

Spis treści:



Kaszę jaglaną można przyrządzać na wiele sposobów. Można ją mielić na mąkę, opiekać i dodawać do ciast i pieczywa oraz gotować. Ta ostatnia czynność jest podstawową formą obróbki tej kaszy. W zależności od czasu i sposobu gotowania można uzyskać różną konsystencję. Kasza jaglana na sypko to najpopularniejszy „produkt” gotowania. Kasza w tej postaci może być świetnym dodatkiem do posiłku z mięsem lub warzywami. A jak ugotować kaszę jaglaną na sypko, żeby była smaczna?

Kasza jaglana na sypko – jak gotować?

No, w pierwszej kolejności najlepiej przestać przeglądać hipsterskie blogi influencerów w ciepłych rurkach. Dlaczego? W zasadzie bez soli himalajskiej albo koszernej czy aromatyzowania kaszy cytryną Carubarro, gotowanie kaszy jaglanej na sypko wykracza poza ich zdolności umysłowe, kulinarne i w sumie każde inne też. No i trzeba się przebić przez „historię kaszy jaglanej”, „rodzaje kaszy jaglanej” i „do czego używać kaszy jaglanej”. To wszystko każe nam powiedzieć mocno i stanowczo quasi-kulinarnym influencerom mówimy NIE! Franz Maurer podsumowałby to krócej i dosadniej.

kasza jaglana na sypko
Fot. Aby kasza jaglana wyszła na sypko, należy pamiętać o kilku prostych radach, które znajdzie poniżej

Kasza jaglana – ile gotować?

Tu nie ma co się ceregielić, tu trzeba gotować. Co potrzeba do kaszy jaglanej na sypko? W podstawowej konfiguracji – kaszy jaglanej, wody i garnka. W przypadku proporcji można użyć 1 szklanki kaszy na 2 lub 1,5 szklanki wody.

Zaczynamy od podgrzania garnka z grubym dnem, aby nie przypalić kaszy. Dodajemy najpierw surową kaszę jaglaną, aby przez kilka chwil podprażyć nasiona, mieszając je. To opcjonalna czynność. Gdy kasza zacznie „wypuszczać” zapach, wlewamy dwie szklanki gorącej wody. Jeśli lubimy na słono, dodajemy wcześniej do wody sól – pół łyżeczki lub więcej. Gdy na słodko, możemy użyć miodu albo cukru i szczypty soli.

Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, dodajemy odrobinę masła lub oleju. Gotujemy przez ok. 15 minut bez mieszania. Po zdjęciu z ognia pozwalamy kaszy jaglanej wchłonąć wodę przez kilka minut. Można też włożyć kaszę jaglaną wstawić w garnku do nagrzanego piekarnika i tam „dopiekać” do wyschnięcia całej wody.

kasza jaglana ile gotować
Fot. Teraz już wiesz ile gotować kaszę jaglaną, aby wyszła na sypko

Kasza jaglana – czas gotowania a konsystencja

Jeśli chcemy uzyskać inną konstystencję kaszy jaglanej, musimy zwiększyć ilość wody i czas gotowania. Do lepkiej kaszy jaglanej, która jest gęstsza jak polenta, używa się trzech szklanek wody. Podobnie jak przy kaszy jaglanej na sypko stale gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut lub do wchłonięcia wody.

Do przyrządzenia kremowej kaszy jaglanej, rozpuszczamy masło w garnku. Wsypujemy nasiona kaszy jaglanej i mieszamy przez ok. 2 minuty. Dodajemy szklankę wody i dwie szklanki mleka. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień. Kaszę dusimy przez 15-20 minut lub do miękkości. Posypujemy np. cynamonem, dodajemy syropu i owoców. Voilà – mamy śniadanie. W zasadzie w ten sposób można też przyrządzić kaszę jaglaną na sypko.

kasza jaglana czas gotowania
Fot. Czas gotowania kaszy jaglanej wpływa na jej finalną konsystencję

Kasza jaglana – kalorie po ugotowaniu

Szklanka ugotowanej kaszy jaglanej waży ok. 190 g i ma ok. 210 kcal. Dla porównania szklanka kaszy jęczmiennej pęczak ma 160 kcal, a porcja owsianki z owocami (ok. 190 g) ma ok. 170 kcal.

Awatar GaryMoveOut

Zobacz również:

Z czym jeść gnocchi? Odkryj smaczne połączenia!

Z czym jeść gnocchi? Odkryj smaczne połączenia!

Jako doświadczony kucharz z wieloletnim stażem, często spotykam się z pytaniem o to, jak podawać gnocchi. Te małe, delikatne kluski……

Czym zastąpić Ras el hanout? Sprawdzone alternatywy

Czym zastąpić Ras el hanout? Sprawdzone alternatywy

Często spotykam się z pytaniem o zamienniki dla egzotycznych przypraw. Jedną z takich mieszanek, która może sprawiać trudność w zdobyciu, jest…

Suszone śliwki to nie tylko smaczna przekąska, ale również cenny składnik wielu potraw i deserów. Bogate w błonnik i antyoksydanty, są nieodłącznym elementem zdrowej diety. Aby cieszyć się ich świeżością i wartościami odżywczymi przez długi czas, ważne jest właściwe przechowywanie. W tym wpisie podzielę się sprawdzonymi sposobami na przechowywanie suszonych śliwek.

Jak przechowywać suszone śliwki?

Suszone śliwki to nie tylko smaczna przekąska, ale również cenny składnik wielu potraw i deserów. Bogate w błonnik i antyoksydanty, są nieodł…

Jak usunąć zapach spalenizny z mikrofalówki?

Jak usunąć zapach spalenizny z mikrofalówki?

Mikrofalówka to niezwykle przydatne urządzenie, jednak łatwo może się zdarzyć, że coś się w niej przypali. Spalenizna nie tylko wpływa na sm…

Sushi w Białystoku

Sushi na każdą okazję – dlaczego warto wybrać DOHO Sushi na spotkania z bliskimi?

Sushi to wyjątkowe , które wpasowuje się w każdą imprezową atmosferę. Z jednej strony jest eleganckiedanie i wyrafinowane, idealne na formalne …

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *