Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?

Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?

Spis treści:



Kaszę jaglaną można przyrządzać na wiele sposobów. Można ją mielić na mąkę, opiekać i dodawać do ciast i pieczywa oraz gotować. Ta ostatnia czynność jest podstawową formą obróbki tej kaszy. W zależności od czasu i sposobu gotowania można uzyskać różną konsystencję. Kasza jaglana na sypko to najpopularniejszy „produkt” gotowania. Kasza w tej postaci może być świetnym dodatkiem do posiłku z mięsem lub warzywami. A jak ugotować kaszę jaglaną na sypko, żeby była smaczna?



Kasza jaglana na sypko – jak gotować?

No, w pierwszej kolejności najlepiej przestać przeglądać hipsterskie blogi influencerów w ciepłych rurkach. Dlaczego? W zasadzie bez soli himalajskiej albo koszernej czy aromatyzowania kaszy cytryną Carubarro, gotowanie kaszy jaglanej na sypko wykracza poza ich zdolności umysłowe, kulinarne i w sumie każde inne też. No i trzeba się przebić przez „historię kaszy jaglanej”, „rodzaje kaszy jaglanej” i „do czego używać kaszy jaglanej”. To wszystko każe nam powiedzieć mocno i stanowczo quasi-kulinarnym influencerom mówimy NIE! Franz Maurer podsumowałby to krócej i dosadniej.

kasza jaglana na sypko
Fot. Aby kasza jaglana wyszła na sypko, należy pamiętać o kilku prostych radach, które znajdzie poniżej

Kasza jaglana – ile gotować?

Tu nie ma co się ceregielić, tu trzeba gotować. Co potrzeba do kaszy jaglanej na sypko? W podstawowej konfiguracji – kaszy jaglanej, wody i garnka. W przypadku proporcji można użyć 1 szklanki kaszy na 2 lub 1,5 szklanki wody.

Zaczynamy od podgrzania garnka z grubym dnem, aby nie przypalić kaszy. Dodajemy najpierw surową kaszę jaglaną, aby przez kilka chwil podprażyć nasiona, mieszając je. To opcjonalna czynność. Gdy kasza zacznie „wypuszczać” zapach, wlewamy dwie szklanki gorącej wody. Jeśli lubimy na słono, dodajemy wcześniej do wody sól – pół łyżeczki lub więcej. Gdy na słodko, możemy użyć miodu albo cukru i szczypty soli.



Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, dodajemy odrobinę masła lub oleju. Gotujemy przez ok. 15 minut bez mieszania. Po zdjęciu z ognia pozwalamy kaszy jaglanej wchłonąć wodę przez kilka minut. Można też włożyć kaszę jaglaną wstawić w garnku do nagrzanego piekarnika i tam „dopiekać” do wyschnięcia całej wody.

kasza jaglana ile gotować
Fot. Teraz już wiesz ile gotować kaszę jaglaną, aby wyszła na sypko

Kasza jaglana – czas gotowania a konsystencja

Jeśli chcemy uzyskać inną konstystencję kaszy jaglanej, musimy zwiększyć ilość wody i czas gotowania. Do lepkiej kaszy jaglanej, która jest gęstsza jak polenta, używa się trzech szklanek wody. Podobnie jak przy kaszy jaglanej na sypko stale gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut lub do wchłonięcia wody.

Do przyrządzenia kremowej kaszy jaglanej, rozpuszczamy masło w garnku. Wsypujemy nasiona kaszy jaglanej i mieszamy przez ok. 2 minuty. Dodajemy szklankę wody i dwie szklanki mleka. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień. Kaszę dusimy przez 15-20 minut lub do miękkości. Posypujemy np. cynamonem, dodajemy syropu i owoców. Voilà – mamy śniadanie. W zasadzie w ten sposób można też przyrządzić kaszę jaglaną na sypko.

kasza jaglana czas gotowania
Fot. Czas gotowania kaszy jaglanej wpływa na jej finalną konsystencję

Kasza jaglana – kalorie po ugotowaniu

Szklanka ugotowanej kaszy jaglanej waży ok. 190 g i ma ok. 210 kcal. Dla porównania szklanka kaszy jęczmiennej pęczak ma 160 kcal, a porcja owsianki z owocami (ok. 190 g) ma ok. 170 kcal.


Zobacz również:

jak jeść awokado jak przyprawić surowe awokado

Jak jeść awokado – jak przyprawić surowe awokado

Awokado to owoc, który stanowi jeden z podstawowych elementów zdrowej i zbilansowanej diety wielu osób. Ma wiele cennych witamin i minerałów, a co najważniejsze, jako jeden z nielicznych owoców wyróżnia się tak pokaźną ilością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nie wszyscy jednak lubią smak awokado i niechętnie je spożywają. Jest jednak kilka sprawdzonych sposobów, jak jeść awokado, które sprawią, że polubi je nawet osoba mająca nieciekawe wspomnienia z tym owocem. Zapraszamy! 

brokuły na parze jak przyprawić

Brokuły na parze – jak przyprawić?

Gotowanie warzyw na parze to prosty i szybki sposób na ich przygotowanie. W ten sposób przyrządzać można wiele różnych gatunków, jednak dużą popularnością cieszą się przede wszystkim gotowane na parze brokuły.

fleksitarianizm - na czym polega dieta fleksitariańska

Fleksitarianizm – na czym polega dieta felksitariańska

Fleksitarianizm jest jednym ze sposobów odżywiania, który słynie z bazowania przede wszystkim na owocach i warzywach. W przeciwieństwie do wegetarianizmu dopuszcza sporadyczne jedzenia mięsa i ryb. Najistotniejszą zaletą, jaką posiada flexitarianizm jest ochrona organizmu przed chorobami układu krążenia, cukrzycą, a także zapobiega powstawaniu nowotworów. Skutkiem ubocznym fleksitarianizmu jest doprowadzenie do redukcji masy ciała, co z pewnością posiada pozytywny wydźwięk na stan zdrowia w przypadku osób z nadwagą i otyłością. Przedstawiamy, dlaczego fleksitarianizm jest dobrym wyborem, a także dlaczego jest bardzo często wybierany jako sposób odżywiania. 

liście kalafiora co można zrobić i czy są jadalne

Liście kalafiora – co można zrobić i czy są jadalne?

Kalafior to warzywo, które jest bardzo popularne w polskiej kuchni. Jest smaczne i bardzo zdrowe. Oczywiście większość osób wykorzystuje wyłącznie różyczki tej rośliny. Okazuje się, że w sztuce kulinarnej z powodzeniem można też stosować liście kalafiora. Dowiedz się jakie cenne składniki zawierają i co można z nich zrobić w kuchni.

marynata do baraniny jakie przyprawy do baraniny

Marynata do baraniny – jakie przyprawy do baraniny wybrać?

Baranina, jeśli tylko zostanie odpowiednio przyrządzona jest jednym z najdelikatniejszych mięs. Co więcej jest ona również niezwykle pożywna i po prostu smaczna. Jednym z najbardziej znanych przepisów jest mięso z baraniny, duszone w sezonowych warzywach. Niemniej jednak baraninę można również marynować, a także odpowiednio przyprawić, by wydobyć głębie jej smaku. Tak więc jak przygotować baraninę i jak wykonać szybką marynatę do baraniny?



Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.