Jak rośnie pomelo – gdzie rośnie drzewo pomelo?

Jak rośnie pomelo – gdzie rośnie drzewo pomelo?

Spis treści:



Pomelo należy do rodziny rutowatych. Drzewo naturalnie występuje w Azji Południowej. Na początku pomarańcza olbrzymia spotykana była głównie w Malezji. Następnie roślina stała się popularnym drzewem owocowym w Chinach. Chcesz wiedzieć więcej? Koniecznie czytaj dalej!



Pomarańcza olbrzymia, czyli pomelo – kraj pochodzenia i uprawa

W azjatyckich krajach, gdzie rośnie pomelo, uprawia się je głównie ze względu na duże i smaczne owoce. W XVII roślina trafiła do Ameryki Środkowej, została tam przyjęta z entuzjazmem. Uważa się, że pierwsze nasiona pomelo zostały przywiezione przez kapitana statku, który dobił do portu na Barbadosie. Klimat tamtego miejsca był optymalny, aby uprawa pomelo zakończyła się sukcesem. Uprawa towarowa w Ameryce rozpoczęła się dopiero na początku XX wieku. W ciepłych stanach Ameryki Północnej istnieją wielohektarowe powierzchnie, na których rosną drzewa pomelo.

gdzie rośnie pomelo
Fot. Teraz już wiesz gdzie rośnie pomelo w naturalnych warunkach

Do Europy pomelo również zawitało. Stało się to dzięki Anglikom, którzy przywieźli rośliny z Ameryki. Drzewko pomelo można z powodzeniem hodować w domu jako roślinę ozdobną. Wymaga ciepłego i jasnego stanowiska, latem można wystawiać je na zewnątrz. Zimą potrzebuje okresu spoczynku, przy właściwej pielęgnacji drzewo pomelo zakwitnie i zawiąże owoce.



Pomelo, jak rośnie i jak wygląda drzewo pomelo?

Drzewo pomelo dorasta do 12 metrów. Tworzy kulistą koronę, którą budują rozgałęzione pędy i jajowate, duże liście o karbowanym brzegu. Niektóre odmiany drzewa mają gałęzie zaopatrzone w kolce. Roślina tworzy pachnące kwiaty, mają one średnicę 5 cm, rosną w skupiskach po parę sztuk.

pomelo drzewo
Fot. Drzewo pomelo

Ciekawostką jest to, że pomelo drzewo może kwitnąć parokrotnie w ciągu roku. Korona kwiatu zbudowana jest z pięciu białych płatków, czasem są one zielono nakrapiane. Po przekwitnięciu pojawiają się zawiązki owoców, które szybko powiększają swoją średnicę. Jak rośnie pomelo, wygląda bardzo niepozornie.

Na początku owoce są małe, ale ostatecznie ich waga sięga nawet do 2 kg! Pomarańcza olbrzymia ma jedne z większych owoców, żaden inny gatunek cytrusa nie tworzy tak dużych i ciężkich okazów. Wyglądem zbliżone są do popularnego grejpfruta, są jednak słodsze i mają żółty miąższ. Owoc pomelo ma bardzo grubą skórkę, która pokryta jest woskiem. W środku znajduje się soczysty miąższ, wyraźnie podzielony na segmenty. Skórka owocu może mieć nawet 5 cm grubości, jest biała i trudna do oderwania. Chroni to miąższ owoców przed uszkodzeniem. Pomelo owoc jak rośnie na drzewie, może być niebezpieczny na przechodzących pod koronami ludzi lub zwierząt.



Sezon na pomelo!

To jeden z owoców, który dojrzewa bardzo długo. Ze względu na wielkość i masę pomelo, sezon na zbiory zaczyna się nawet po 10 miesiącach od kwitnięcia drzewa. Owoce są bogate w witaminę C. W żadnym innym cytrusie nie znajduje się, aż tyle tej witaminy. Mają duże ilości błonnika i dobroczynnych przeciwutleniaczy. Są słodkie i soczyste. Pomelo ma wysoką zawartość potasu, cynku i magnezu, dodatkowo zawiera szereg witamin z grupy B. Białe przegrody w oddzielające od siebie soczysty miąższ, są źródłem nierozpuszczalnych frakcji błonnika.

pomelo kraj pochodzenia
Fot. Owoc pomelo

W 100 gramach produktu znajduje się jedynie 40 kcal. Dzięki temu owoce pomelo są często składnikiem diety redukcyjnej. Dzisiaj owoce pomarańczy olbrzymiej traktowane są głównie jako owoce deserowe. Kiedyś była to cenna roślina lecznicza, zwłaszcza w Azji. Z liści oraz z kwiatów wytwarzano wywary, które miały działanie uspokajające ze względu na zawartość aromatycznych olejków eterycznych. Wywary miały też działanie antybakteryjne i przeciwobrzękowe. Pachnące kwiaty są wykorzystywane w przemyśle perfumeryjnym, odpowiadają za cytrusową nutę w mieszankach.


Zobacz również:

jak ugotować młodą kapustę

Jak ugotować młodą kapustę?

Potrawy z młodej kapusty są bardzo dobre i zdrowe. W różnych regionach Polski młodą kapustę je się z innymi dodatkami. Najlepsza młoda kapusta jest prosto z pola. Jednak czy wiemy jak przyrządzić młodą kapustę? 

jak ugotować kaszę jaglaną na sypko

Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?

Kaszę jaglaną można przyrządzać na wiele sposobów. Można ją mielić na mąkę, opiekać i dodawać do ciast i pieczywa oraz gotować. Ta ostatnia czynność jest podstawową formą obróbki tej kaszy. W zależności od czasu i sposobu gotowania można uzyskać różną konsystencję. Kasza jaglana na sypko to najpopularniejszy „produkt” gotowania. Kasza w tej postaci może być świetnym dodatkiem do posiłku z mięsem lub warzywami. A jak ugotować kaszę jaglaną na sypko, żeby była smaczna?

jak zrobić chłodnik z botwiny

Chodnik z botwiny – jak zrobić chłodnik litewski ? przepis

Wiosna i lato kojarzą nam się z ogórkami małosolnymi, ziemniakami z koperkiem i grillowaną kiełbasa. Jednak to również czas … chłodnika! Ta pyszna i orzeźwiająca zupa podawana na zimno jest niezastąpionym daniem w czasie upałów. Jest bardzo zdrowa, sycąca, a jednocześnie lekka, dzięki czemu trudno się nią przejeść. Latem na polskich stołach króluje klasyczny chłodnik litewski, choć może przybierać także inne, zmodyfikowane wersje. Wiele kuchni narodowych posiada swój odpowiednik zup podawanych na zimno (jak na przykład okroszka w Rosji czy gazpacho w Hiszpanii). Jak zatem przygotować smaczny, aromatyczny chłodnik litewski?

soczewica jak rośnie

Jak rośnie soczewica – uprawa soczewicy w Polsce

Soczewica wymaga gleby przepuszczalnej o pH 6-6,5. Przy glebach ciężkich nie wyrośnie ładna soczewica uprawa będzie mało wydajna albo żadna. Oprócz tego dużo zależy panującego klimatu. Roślina ta wymaga upalnego lata, ale bez suszy. Bardzo ważne jest, aby gleba zachowała minimalną wilgotność. Na terenach podmokłych uprawa nie ma szans na sukces.

jak rośnie granat owoc

Jak rośnie granat ? Gdzie rośnie owoc granatu

Granat zazwyczaj rozwija się jako krzew lub drzewko, które wyrasta do ok. 3 do 5 m. Jest podatny na formowanie, dlatego jego wielkość można dostosować do odpowiednich rozmiarów. Jeśli chodzi o glebę, nie jest wymagający, natomiast potrzebuje dużo słońca i suchego powietrza. Jego zdolność przystosowania się do trudnych warunków powoduje, że coraz chętniej uprawiany jest w donicach, nawet w środkowej części Europy.

Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.