Chodnik z botwiny – jak zrobić chłodnik litewski ? przepis

Chodnik z botwiny – jak zrobić chłodnik litewski ? przepis
Czas czytania: 3 minuty

Spis treści:



Wiosna i lato kojarzą nam się z ogórkami małosolnymi, ziemniakami z koperkiem i grillowaną kiełbasa. Jednak to również czas … chłodnika! Ta pyszna i orzeźwiająca zupa podawana na zimno jest niezastąpionym daniem w czasie upałów. Jest bardzo zdrowa, sycąca, a jednocześnie lekka, dzięki czemu trudno się nią przejeść. Latem na polskich stołach króluje klasyczny chłodnik litewski, choć może przybierać także inne, zmodyfikowane wersje. Wiele kuchni narodowych posiada swój odpowiednik zup podawanych na zimno (jak na przykład okroszka w Rosji czy gazpacho w Hiszpanii). Jak zatem przygotować smaczny, aromatyczny chłodnik litewski?

jak ugotować chłodnik litewski
Fot Nie wiesz jak zrobić chłodnik z botwiny ? Koniecznie czytaj dalej

Chłodnik z botwiny – co potrzebujemy?

Zastanawiasz się, jak szybko i smacznie zrobić chłodnik? Wszystko zależy od naszych preferencji. Zupę na zimno możemy przygotować zarówno w wersji wytrawnej (na przykład z ogórków lub botwinki), jak i na słodko (z wykorzystaniem truskawek, wiśni, czereśni, lodów i czekolady).

Chłodnik przyrządza się na bazie zsiadłego mleka, maślanki, kefiru lub jogurtu. A jak zrobić chłodnik z botwiny, który pojawia się na polskich stołach?

chłodnik z botwiny
Fot. Chłodnik z botwiny idealnie orzeźwia w upalne dni

Jak ugotować chłodnik litewski – przepis

Przepis na chłodnik jest bardzo prosty. Do jego przygotowania potrzebujesz:

chłodnik litewski przepis

Chłodnik z botwiny (litewski) – przepis

Całkowity czas 30 minuty
Danie Zupa
Kuchnia Polska
Porcje 6

Składniki
  

  • 2 pęczki botwiny
  • 2 szt. ogórków gruntowych
  • 2 szt. ogórków małosolnych
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 250 ml kefiru
  • 250 ml zsiadłego mlek
  • 250 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • cukier do smaku
  • 4 szt. jajek

Przepis
 

  • Botwinę wraz z liśćmi dokładnie myjemy, drobno siekamy i wrzucamy do garnka.
  • Zalewamy małą ilością wody (tak, aby woda przykryła buraki), doprawiamy solą oraz cukrem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 10 minut, dodając sok z cytryny lub ocet spirytusowy.
  • Następnie ściągamy wywar z ognia i odstawiamy do ostudzenia.
  • Zsiadłe mleko, kwaśną śmietanę i kefir mieszamy razem.
  • Do tego dodajemy oczyszczone i pokrojone w drobną kostkę rzodkiewki, ogórki gruntowe i małosolne.
  • Koperek i szczypiorek delikatnie płuczemy, drobno siekamy i dodajemy do reszty, lekko mieszamy.
  • Jeśli wywar zdążył ostygnąć, wlewamy go do reszty zupy.
  • Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek bezpośrednio do garnka, doprawiamy pieprzem i, według uznania, solą, cukrem i sokiem z cytryny.
  • Wstawiamy do lodówki. Chłodnik najlepiej smakuje wtedy, kiedy wszystkie składniki się "przegryzą"
  • Jajka gotujemy na twardo. Kroimy na połówki lub ćwiartki i układamy na talerzu.
  • Zalewamy chłodnikiem, posypujemy koperkiem. Podajemy na zimno. 

Przepis można modyfikować według własnych upodobań, na przykład zastąpić zsiadłe mleko maślanką, a kefir jogurtem naturalnym. Można także zrezygnować z ogórków małosolnych na rzecz świeżych i dodać starte na dużych oczkach buraki czerwone.

przepis na chłodnik litewski
Fot. Chłodnik litewski – propozycja podania

Mamy nadzieję, że proponowany przez nas przepis pozwoli Ci na szybkie przygotowanie pysznego chłodnika, który doskonale orzeźwi w upalne dni, zastąpi letni obiad lub urozmaici spotkania przy grillu z rodziną czy przyjaciółmi. Smacznego!


Zobacz również:

Nothing found.

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *