Nalewka z wiśni należy do ulubionych trunków każdego smakosza domowych wyrobów alkoholowych. To trunek mocno osadzony w polskiej historii kulinariów. Termin nalewka pochodzi od czasownika nalewać lub nalew wywodzącego się od czynności zalewania, nalewania owoców, korzeni czy ziół alkoholem. Słowo to na stałe weszło do języka polskiego w połowie XIX w. i jest dla niego charakterystyczne, co utwierdza w przekonaniu, że nalewka jest napitkiem typowym dla polskiej kultury. Nalewka, zanim ustabilizowała się ta nazwa wymieniana jest też jako: likwor, ratafia, likier, woda, infuzja, kordiał.
Jak zrobić wiśniówkę?
Jak zrobić nalewkę z wiśni? I prosto i skomplikowanie jednocześnie. Dlaczego? Ponieważ nie istnieje jedna dokładna receptura, która określiłaby proporcje składników maceratu w stosunku do niezbędnej ilości alkoholu. Wiśniówka jak zrobić zależy od zawartości soków owocowych oraz olejków eterycznych w owocach i to one decydują o szczegółowej recepturze.
Również czas maceracji owoców zależy od cech wsadu. Krótka maceracja pozwala otrzymać nalewkę o delikatnym smaku i kolorze, maceracja długa natomiast wyciąga z wsadu głębię smaku i koloru. W niektórych przepisach wiśnie pozostawia się z pestkami, w innych każe je usuwać. Dlatego najwięcej do powiedzenia w kwestii jak się robi nalewkę z wiśni mają praktycy, osoby, które metodą prób i błędów, czasem kosztownych, dotarli do optymalnych proporcji składników.
Fot. Dobór odpowiednich wiśni na nalewkę jest niezmiernie ważne
Nalewka z wiśni jak zrobić? Domowy przepis
Do wykonania nalewki z wiśni najlepiej nadają się owoce o ciemnym i głębokim kolorze, nawet delikatnie przejrzałe. Powinny być naprawdę kwaśne, ale też mocno aromatyczne. Jeżeli nie mamy dostępu do takich owoców, robimy wiśniówkę z jakichkolwiek. Przykładowe proporcje wyglądają następująco:
Przygotowujemy odpowiedni słój, który pomieści wszystkie składniki
Przekładamy wydrylowane owoce do słoika i zalewamy je roztworem spirytusu, zabezpieczamy otwór słoja i samo naczynie
Słój ustawiamy w ciemnym i ciepłym miejscu na okres do ok. 7 tygodni
Co kilka dni należy wstrząsnąć naczyniem, tak by zawartość się przemieszała
Po upływie wskazanego czasu zlewamy płyn do butelek
Owoce zasypujemy cukrem aż do czasu, gdy ulegnie on rozpuszczeniu i powstanie słodki syrop
Powstały syrop dodajemy do płynu, który ponownie odstawiamy na okres ok. jednego miesiąca
Po tym czasie zlewamy płyn, który zamienił się w nalewkę z wiśni
Wiśnie z nalewki jak przechowywać?
To tylko prosty przykład kolejnych działań przy obróbce wiśni. W internecie można znaleźć ich mnóstwo zróżnicowanych w zależności od ilości owoców. Dla miłośników głębokich smaków wiśniówki zaleca się pozostawienie do maceracji kilkudziesięciu pestek. Nadadzą one wiśniówce lekko goryczkowatego posmaku a’la amaretto.
Fot. Czy wiesz jak przechowywać wiśni
Po zakończeniu procesu maceracji, gdy nalewka jest gotowa, zostają na talerzu lekko umęczone wiśnie. Nie wyrzucajmy ich, najlepiej zamrozić je w różnej wielkości pojemnikach, tak by można było wykorzystać je powoli do domowych wyrobów. Rozmrożonymi warto wzbogacić ciasta, zimne desery, dodawać je do lodów, kremów, budyniu – każdego dowolnego słodkiego czy lekko wytrwanego deseru, pamiętając jednak, że znajduje się w nich cały czas spora ilość alkoholu, nie nadają się więc dla dzieci. Mrożone alkoholowe wiśnie nadadzą domowym słodkościom nowego wymiaru i wzbogacą każdy smak.
Awokado to owoc, który stanowi jeden z podstawowych elementów zdrowej i zbilansowanej diety wielu osób. Ma wiele cennych witamin i minerałów, a co najważniejsze, jako jeden z nielicznych owoców wyróżnia się tak pokaźną ilością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nie wszyscy jednak lubią smak awokado i niechętnie je spożywają. Jest jednak kilka sprawdzonych sposobów, jak jeść awokado, które sprawią, że polubi je nawet osoba mająca nieciekawe wspomnienia z tym owocem. Zapraszamy!
Gotowanie warzyw na parze to prosty i szybki sposób na ich przygotowanie. W ten sposób przyrządzać można wiele różnych gatunków, jednak dużą popularnością cieszą się przede wszystkim gotowane na parze brokuły.
Fleksitarianizm jest jednym ze sposobów odżywiania, który słynie z bazowania przede wszystkim na owocach i warzywach. W przeciwieństwie do wegetarianizmu dopuszcza sporadyczne jedzenia mięsa i ryb. Najistotniejszą zaletą, jaką posiada flexitarianizm jest ochrona organizmu przed chorobami układu krążenia, cukrzycą, a także zapobiega powstawaniu nowotworów. Skutkiem ubocznym fleksitarianizmu jest doprowadzenie do redukcji masy ciała, co z pewnością posiada pozytywny wydźwięk na stan zdrowia w przypadku osób z nadwagą i otyłością. Przedstawiamy, dlaczego fleksitarianizm jest dobrym wyborem, a także dlaczego jest bardzo często wybierany jako sposób odżywiania.
Kalafior to warzywo, które jest bardzo popularne w polskiej kuchni. Jest smaczne i bardzo zdrowe. Oczywiście większość osób wykorzystuje wyłącznie różyczki tej rośliny. Okazuje się, że w sztuce kulinarnej z powodzeniem można też stosować liście kalafiora. Dowiedz się jakie cenne składniki zawierają i co można z nich zrobić w kuchni.
Baranina, jeśli tylko zostanie odpowiednio przyrządzona jest jednym z najdelikatniejszych mięs. Co więcej jest ona również niezwykle pożywna i po prostu smaczna. Jednym z najbardziej znanych przepisów jest mięso z baraniny, duszone w sezonowych warzywach. Niemniej jednak baraninę można również marynować, a także odpowiednio przyprawić, by wydobyć głębie jej smaku. Tak więc jak przygotować baraninę i jak wykonać szybką marynatę do baraniny?