Jak zrobić nalewkę z wiśni?

Jak zrobić nalewkę z wiśni?

Spis treści:



Nalewka z wiśni należy do ulubionych trunków każdego smakosza domowych wyrobów alkoholowych. To trunek mocno osadzony w polskiej historii kulinariów. Termin nalewka pochodzi od czasownika nalewać lub nalew wywodzącego się od czynności zalewania, nalewania owoców, korzeni czy ziół alkoholem. Słowo to na stałe weszło do języka polskiego w połowie XIX w. i jest dla niego charakterystyczne, co utwierdza w przekonaniu, że nalewka jest napitkiem typowym dla polskiej kultury. Nalewka, zanim ustabilizowała się ta nazwa wymieniana jest też jako: likwor, ratafia, likier, woda, infuzja, kordiał.

Jak zrobić wiśniówkę?

Jak zrobić nalewkę z wiśni? I prosto i skomplikowanie jednocześnie. Dlaczego? Ponieważ nie istnieje jedna dokładna receptura, która określiłaby proporcje składników maceratu w stosunku do niezbędnej ilości alkoholu. Wiśniówka jak zrobić zależy od zawartości soków owocowych oraz olejków eterycznych w owocach i to one decydują o szczegółowej recepturze.

Również czas maceracji owoców zależy od cech wsadu. Krótka maceracja pozwala otrzymać nalewkę o delikatnym smaku i kolorze, maceracja długa natomiast wyciąga z wsadu głębię smaku i koloru. W niektórych przepisach wiśnie pozostawia się z pestkami, w innych każe je usuwać. Dlatego najwięcej do powiedzenia w kwestii jak się robi nalewkę z wiśni mają praktycy, osoby, które metodą prób i błędów, czasem kosztownych, dotarli do optymalnych proporcji składników. 

jak zrobić wiśniówkę
Fot. Dobór odpowiednich wiśni na nalewkę jest niezmiernie ważne

Nalewka z wiśni jak zrobić? Domowy przepis

Do wykonania nalewki z wiśni najlepiej nadają się owoce o ciemnym i głębokim kolorze, nawet delikatnie przejrzałe. Powinny być naprawdę kwaśne, ale też mocno aromatyczne. Jeżeli nie mamy dostępu do takich owoców, robimy wiśniówkę z jakichkolwiek. Przykładowe proporcje wyglądają następująco: 

nalewka z wiśni przepis

Nalewka z wiśni – przepis

Kuchnia Polska

Składniki
  

  • 1,5 kg wiśni
  • 500 ml spirytusu 95%
  • 250 ml przegotowanej wody
  • 500 g cukru

Przepis
 

  • Wiśnie myjemy, usuwamy zanieczyszczenia
  • Wiśnie drylujemy/usuwamy pestki z owoców
  • Spirytus mieszamy z przegotowaną wodą
  • Przygotowujemy odpowiedni słój, który pomieści wszystkie składniki
  • Przekładamy wydrylowane owoce do słoika i zalewamy je roztworem spirytusu, zabezpieczamy otwór słoja i samo naczynie
  • Słój ustawiamy w ciemnym i ciepłym miejscu na okres do ok. 7 tygodni
  • Co kilka dni należy wstrząsnąć naczyniem, tak by zawartość się przemieszała
  • Po upływie wskazanego czasu zlewamy płyn do butelek
  • Owoce zasypujemy cukrem aż do czasu, gdy ulegnie on rozpuszczeniu i powstanie słodki syrop
  • Powstały syrop dodajemy do płynu, który ponownie odstawiamy na okres ok. jednego miesiąca
  • Po tym czasie zlewamy płyn, który zamienił się w nalewkę z wiśni

Wiśnie z nalewki jak przechowywać? 

To tylko prosty przykład kolejnych działań przy obróbce wiśni. W internecie można znaleźć ich mnóstwo zróżnicowanych w zależności od ilości owoców. Dla miłośników głębokich smaków wiśniówki zaleca się pozostawienie do maceracji kilkudziesięciu pestek. Nadadzą one wiśniówce lekko goryczkowatego posmaku a’la amaretto. 

wiśniówka jak przechowywać
Fot. Czy wiesz jak przechowywać wiśni

Po zakończeniu procesu maceracji, gdy nalewka jest gotowa, zostają na talerzu lekko umęczone wiśnie. Nie wyrzucajmy ich, najlepiej zamrozić je w różnej wielkości pojemnikach, tak by można było wykorzystać je powoli do domowych wyrobów. Rozmrożonymi warto wzbogacić ciasta, zimne desery, dodawać je do lodów, kremów, budyniu – każdego dowolnego słodkiego czy lekko wytrwanego deseru, pamiętając jednak, że znajduje się w nich cały czas spora ilość alkoholu, nie nadają się więc dla dzieci. Mrożone alkoholowe wiśnie nadadzą domowym słodkościom nowego wymiaru i wzbogacą każdy smak. 


Zobacz również:

jak przechowywać czosnek

Jak przechowywać czosnek – przechowywanie czosnku

Czosnek to niezwykła roślina, która jest przede wszystkim znana ze swoich właściwości leczniczych. Nie od dziś wiadomo, że czosnek to jeden z naturalnych i skutecznych antybiotyków. Nie mniej jednak, czosnek to także roślina, która potrafi nadać daniom nowego smaku. Za jego pomocą można przygotować pyszne i soczyste mięsa, dania z makaronów, a także różnego rodzaju sosy i dipy. Należy jednak wiedzieć, że czosnek musi być odpowiednio przechowywany, by nie stracił swoich właściwości, a przede wszystkim smaku. Gdzie przechowywać czosnek i jak to zrobić?

jak przechowywać chleb

Jak przechowywać chleb ? W czym przechowywać chleb ?

Świeże pieczywo to podstawa większości smacznych śniadań. Niestety chleb, który jest świeży od razu po zakupie, na następny dzień nie smakuje już tak samo dobrze. Wiele osób zastanawia się w jakich warunkach i w czym trzymać chleb, aby uchronić go przed wysychaniem czy pleśnią. Na szczęście jeśli zastosujemy się do kilku podstawowych zasad, będziemy mogli cieszyć się świeżym pieczywem na dłużej.

jak podgrzać kluski śląskie

Jak podgrzać kluski śląskie?

Kto z nas nie lubi tradycyjnych klusków śląskich? Każda gospodyni domowa, z przyjemnością poświęca czas na ich przygotowanie. Jako, że ich wyrób może być niezwykle czasochłonny, zwykle przygotowujemy ich znacznie więcej, niż na jednorazowy, rodzinny obiad. Wówczas na krótko przed podaniem, gotujemy jedną partię, a następnie zastanawiamy się co zrobić z pozostałą częścią. Jak przechowywać kluski śląskie, by na kolejny dzień lub w następnym tygodniu wciąż były miękkie i smaczne? Jak je odgrzewać?

jak przechowywać banany

Jak przechowywać banany ? Dlaczego banany czernieją?

Banany są jednymi z najchętniej kupowanych w Polsce owoców. Pod żółtą skórką kryje się wiele cennych makroelementów, które wpływają pozytywnie na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Jest to owoc, który znajduje szerokie zastosowanie w kuchni, począwszy od tego, że idealnie spełnia funkcję szybkiej i pożywnej przekąski, często używany jest w przygotowywaniu smacznych deserów i wypieków, a w formie pieczonej, stanowi wykwintny dodatek do wytrawnych obiadów. Kupując banany, możemy wybierać spośród tych mniej dojrzałych o zielonym zabarwieniu, jak i również bardziej żółtych, często z pojedynczymi brązowymi plamkami, które są słodsze i smaczniejsze. Nie musimy ich spożywać od razu po zakupie, warto jednak zwrócić uwagę na kilka kwestii, dzięki którym będziemy mogli dłużej cieszyć się świeżością żółtych, zakrzywionych owoców.

jak przechowywać marchew w domu

Jak przechowywać marchew w domu?

Marchew jest popularnym warzywem cenionym niemal we wszystkich kuchniach świata. Jej bogactwo witamin i składników mineralnych sprawia, że jest chętnie spożywana przez większość osób prowadzących zdrowy tryb życia. Marchew należy do grupy warzyw trwałych, jednak aby jak najdłużej zachować świeżość i jędrność warzywa, potrzebna jest odpowiednia ochrona oraz przechowywanie.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.