Jak zrobić nalewkę z wiśni?

Spis treści:
- Jak zrobić wiśniówkę?
- Nalewka z wiśni jak zrobić? Domowy przepis
- Wiśnie z nalewki jak przechowywać?
Nalewka z wiśni należy do ulubionych trunków każdego smakosza domowych wyrobów alkoholowych. To trunek mocno osadzony w polskiej historii kulinariów. Termin nalewka pochodzi od czasownika nalewać lub nalew wywodzącego się od czynności zalewania, nalewania owoców, korzeni czy ziół alkoholem. Słowo to na stałe weszło do języka polskiego w połowie XIX w. i jest dla niego charakterystyczne, co utwierdza w przekonaniu, że nalewka jest napitkiem typowym dla polskiej kultury. Nalewka, zanim ustabilizowała się ta nazwa wymieniana jest też jako: likwor, ratafia, likier, woda, infuzja, kordiał.
Jak zrobić wiśniówkę?
Jak zrobić nalewkę z wiśni? I prosto i skomplikowanie jednocześnie. Dlaczego? Ponieważ nie istnieje jedna dokładna receptura, która określiłaby proporcje składników maceratu w stosunku do niezbędnej ilości alkoholu. Wiśniówka jak zrobić zależy od zawartości soków owocowych oraz olejków eterycznych w owocach i to one decydują o szczegółowej recepturze.
Również czas maceracji owoców zależy od cech wsadu. Krótka maceracja pozwala otrzymać nalewkę o delikatnym smaku i kolorze, maceracja długa natomiast wyciąga z wsadu głębię smaku i koloru. W niektórych przepisach wiśnie pozostawia się z pestkami, w innych każe je usuwać. Dlatego najwięcej do powiedzenia w kwestii jak się robi nalewkę z wiśni mają praktycy, osoby, które metodą prób i błędów, czasem kosztownych, dotarli do optymalnych proporcji składników.

Nalewka z wiśni jak zrobić? Domowy przepis
Do wykonania nalewki z wiśni najlepiej nadają się owoce o ciemnym i głębokim kolorze, nawet delikatnie przejrzałe. Powinny być naprawdę kwaśne, ale też mocno aromatyczne. Jeżeli nie mamy dostępu do takich owoców, robimy wiśniówkę z jakichkolwiek. Przykładowe proporcje wyglądają następująco:

Nalewka z wiÅ›ni – przepis
Składniki
- 1,5 kg wiśni
- 500 ml spirytusu 95%
- 250 ml przegotowanej wody
- 500 g cukru
Przepis
- Wiśnie myjemy, usuwamy zanieczyszczenia
- Wiśnie drylujemy/usuwamy pestki z owoców
- Spirytus mieszamy z przegotowanÄ… wodÄ…
- Przygotowujemy odpowiedni słój, który pomieści wszystkie składniki
- Przekładamy wydrylowane owoce do słoika i zalewamy je roztworem spirytusu, zabezpieczamy otwór słoja i samo naczynie
- Słój ustawiamy w ciemnym i ciepłym miejscu na okres do ok. 7 tygodni
- Co kilka dni należy wstrząsnąć naczyniem, tak by zawartość się przemieszała
- Po upływie wskazanego czasu zlewamy płyn do butelek
- Owoce zasypujemy cukrem aż do czasu, gdy ulegnie on rozpuszczeniu i powstanie słodki syrop
- Powstały syrop dodajemy do płynu, który ponownie odstawiamy na okres ok. jednego miesiąca
- Po tym czasie zlewamy płyn, który zamienił się w nalewkę z wiśni
Wiśnie z nalewki jak przechowywać?
To tylko prosty przykÅ‚ad kolejnych dziaÅ‚aÅ„ przy obróbce wiÅ›ni. W internecie można znaleźć ich mnóstwo zróżnicowanych w zależnoÅ›ci od iloÅ›ci owoców. Dla miÅ‚oÅ›ników głębokich smaków wiÅ›niówki zaleca siÄ™ pozostawienie do maceracji kilkudziesiÄ™ciu pestek. NadadzÄ… one wiÅ›niówce lekko goryczkowatego posmaku a’la amaretto.

Po zakoÅ„czeniu procesu maceracji, gdy nalewka jest gotowa, zostajÄ… na talerzu lekko umÄ™czone wiÅ›nie. Nie wyrzucajmy ich, najlepiej zamrozić je w różnej wielkoÅ›ci pojemnikach, tak by można byÅ‚o wykorzystać je powoli do domowych wyrobów. Rozmrożonymi warto wzbogacić ciasta, zimne desery, dodawać je do lodów, kremów, budyniu – każdego dowolnego sÅ‚odkiego czy lekko wytrwanego deseru, pamiÄ™tajÄ…c jednak, że znajduje siÄ™ w nich caÅ‚y czas spora ilość alkoholu, nie nadajÄ… siÄ™ wiÄ™c dla dzieci. Mrożone alkoholowe wiÅ›nie nadadzÄ… domowym sÅ‚odkoÅ›ciom nowego wymiaru i wzbogacÄ… każdy smak.