Jak zrobić nalewkę z wiśni?

Jak zrobić nalewkę z wiśni?
Czas czytania: 3 minuty

Spis treści:



Nalewka z wiśni należy do ulubionych trunków każdego smakosza domowych wyrobów alkoholowych. To trunek mocno osadzony w polskiej historii kulinariów. Termin nalewka pochodzi od czasownika nalewać lub nalew wywodzącego się od czynności zalewania, nalewania owoców, korzeni czy ziół alkoholem. Słowo to na stałe weszło do języka polskiego w połowie XIX w. i jest dla niego charakterystyczne, co utwierdza w przekonaniu, że nalewka jest napitkiem typowym dla polskiej kultury. Nalewka, zanim ustabilizowała się ta nazwa wymieniana jest też jako: likwor, ratafia, likier, woda, infuzja, kordiał.

Jak zrobić wiśniówkę?

Jak zrobić nalewkę z wiśni? I prosto i skomplikowanie jednocześnie. Dlaczego? Ponieważ nie istnieje jedna dokładna receptura, która określiłaby proporcje składników maceratu w stosunku do niezbędnej ilości alkoholu. Wiśniówka jak zrobić zależy od zawartości soków owocowych oraz olejków eterycznych w owocach i to one decydują o szczegółowej recepturze.

Również czas maceracji owoców zależy od cech wsadu. Krótka maceracja pozwala otrzymać nalewkę o delikatnym smaku i kolorze, maceracja długa natomiast wyciąga z wsadu głębię smaku i koloru. W niektórych przepisach wiśnie pozostawia się z pestkami, w innych każe je usuwać. Dlatego najwięcej do powiedzenia w kwestii jak się robi nalewkę z wiśni mają praktycy, osoby, które metodą prób i błędów, czasem kosztownych, dotarli do optymalnych proporcji składników. 

jak zrobić wiśniówkę
Fot. Dobór odpowiednich wiśni na nalewkę jest niezmiernie ważne

Nalewka z wiśni jak zrobić? Domowy przepis

Do wykonania nalewki z wiśni najlepiej nadają się owoce o ciemnym i głębokim kolorze, nawet delikatnie przejrzałe. Powinny być naprawdę kwaśne, ale też mocno aromatyczne. Jeżeli nie mamy dostępu do takich owoców, robimy wiśniówkę z jakichkolwiek. Przykładowe proporcje wyglądają następująco: 

nalewka z wiśni przepis

Nalewka z wiśni – przepis

Kuchnia Polska

Składniki
  

  • 1,5 kg wiśni
  • 500 ml spirytusu 95%
  • 250 ml przegotowanej wody
  • 500 g cukru

Przepis
 

  • Wiśnie myjemy, usuwamy zanieczyszczenia
  • Wiśnie drylujemy/usuwamy pestki z owoców
  • Spirytus mieszamy z przegotowaną wodą
  • Przygotowujemy odpowiedni słój, który pomieści wszystkie składniki
  • Przekładamy wydrylowane owoce do słoika i zalewamy je roztworem spirytusu, zabezpieczamy otwór słoja i samo naczynie
  • Słój ustawiamy w ciemnym i ciepłym miejscu na okres do ok. 7 tygodni
  • Co kilka dni należy wstrząsnąć naczyniem, tak by zawartość się przemieszała
  • Po upływie wskazanego czasu zlewamy płyn do butelek
  • Owoce zasypujemy cukrem aż do czasu, gdy ulegnie on rozpuszczeniu i powstanie słodki syrop
  • Powstały syrop dodajemy do płynu, który ponownie odstawiamy na okres ok. jednego miesiąca
  • Po tym czasie zlewamy płyn, który zamienił się w nalewkę z wiśni

Wiśnie z nalewki jak przechowywać? 

To tylko prosty przykład kolejnych działań przy obróbce wiśni. W internecie można znaleźć ich mnóstwo zróżnicowanych w zależności od ilości owoców. Dla miłośników głębokich smaków wiśniówki zaleca się pozostawienie do maceracji kilkudziesięciu pestek. Nadadzą one wiśniówce lekko goryczkowatego posmaku a’la amaretto. 

wiśniówka jak przechowywać
Fot. Czy wiesz jak przechowywać wiśni

Po zakończeniu procesu maceracji, gdy nalewka jest gotowa, zostają na talerzu lekko umęczone wiśnie. Nie wyrzucajmy ich, najlepiej zamrozić je w różnej wielkości pojemnikach, tak by można było wykorzystać je powoli do domowych wyrobów. Rozmrożonymi warto wzbogacić ciasta, zimne desery, dodawać je do lodów, kremów, budyniu – każdego dowolnego słodkiego czy lekko wytrwanego deseru, pamiętając jednak, że znajduje się w nich cały czas spora ilość alkoholu, nie nadają się więc dla dzieci. Mrożone alkoholowe wiśnie nadadzą domowym słodkościom nowego wymiaru i wzbogacą każdy smak. 


Zobacz również:

Odkryj smak autentycznej neapolitańskiej pizzy w sercu Ursusa – Twoje Włoskie Kulinarne Podróże

Odkryj smak autentycznej neapolitańskiej pizzy w sercu Ursusa – Twoje Włoskie Kulinarne Podróże

Pragniesz rozkoszować się smakiem prawdziwej neapolitańskiej pizzy, nie opuszczając Warszawy? Ursus, dzielnica kulinarnie rozwijająca się, kryje…

Napoje na konferencję biznesową: jakie wybrać, aby podkreślić profesjonalizm i dbałość o komfort gości

Napoje na konferencję biznesową: jakie wybrać, aby podkreślić profesjonalizm i dbałość o komfort gości

Konferencje biznesowe to jedne z tych spotkań firmowych, które wymagają dokładnego i starannego przygotowania i to nie tylko merytorycznego, ale t…

Jak podgrzać oscypka? Na patelni czy w piekarniku?

Jak podgrzać oscypki? Z patelni czy z piekarnika?

Oscypek to tradycyjny polski ser wędzony, pochodzący z regionu Podhala. Charakteryzuje się wyjątkowym smakiem i strukturą, co sprawia, że jest c…

mąka kasztanowa przepisy

Mąka kasztanowa – dlaczego warto po nią sięgać?

Mąka kasztanowa, choć może nie być tak powszechnie znana jak inne rodzaje mąki, stanowi wyjątkowy składnik w kuchni, oferując nie tylko niezwy…

Fish burger - poznaj prosty przepis na burgera rybnego

Fish Burger – Poznaj prosty przepis na burgera rybnego

Szukasz pomysłów na burgera, który zachwyci gości Twojego lokalu? Postaw na Fish Burgera! Dowiedz się, jak przygotować rybę, by jednocześnie b…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *