Jak zrobić nalewkę z wiśni?

Jak zrobić nalewkę z wiśni?
Czas czytania: 3 minuty

Spis treści:



Nalewka z wiśni należy do ulubionych trunków każdego smakosza domowych wyrobów alkoholowych. To trunek mocno osadzony w polskiej historii kulinariów. Termin nalewka pochodzi od czasownika nalewać lub nalew wywodzącego się od czynności zalewania, nalewania owoców, korzeni czy ziół alkoholem. Słowo to na stałe weszło do języka polskiego w połowie XIX w. i jest dla niego charakterystyczne, co utwierdza w przekonaniu, że nalewka jest napitkiem typowym dla polskiej kultury. Nalewka, zanim ustabilizowała się ta nazwa wymieniana jest też jako: likwor, ratafia, likier, woda, infuzja, kordiał.

Jak zrobić wiśniówkę?

Jak zrobić nalewkę z wiśni? I prosto i skomplikowanie jednocześnie. Dlaczego? Ponieważ nie istnieje jedna dokładna receptura, która określiłaby proporcje składników maceratu w stosunku do niezbędnej ilości alkoholu. Wiśniówka jak zrobić zależy od zawartości soków owocowych oraz olejków eterycznych w owocach i to one decydują o szczegółowej recepturze.

Również czas maceracji owoców zależy od cech wsadu. Krótka maceracja pozwala otrzymać nalewkÄ™ o delikatnym smaku i kolorze, maceracja dÅ‚uga natomiast wyciÄ…ga z wsadu gÅ‚Ä™biÄ™ smaku i koloru. W niektórych przepisach wiÅ›nie pozostawia siÄ™ z pestkami, w innych każe je usuwać. Dlatego najwiÄ™cej do powiedzenia w kwestii jak siÄ™ robi nalewkÄ™ z wiÅ›ni majÄ… praktycy, osoby, które metodÄ… prób i bÅ‚Ä™dów, czasem kosztownych, dotarli do optymalnych proporcji skÅ‚adników. 

jak zrobić wiśniówkę
Fot. Dobór odpowiednich wiśni na nalewkę jest niezmiernie ważne

Nalewka z wiśni jak zrobić? Domowy przepis

Do wykonania nalewki z wiÅ›ni najlepiej nadajÄ… siÄ™ owoce o ciemnym i gÅ‚Ä™bokim kolorze, nawet delikatnie przejrzaÅ‚e. Powinny być naprawdÄ™ kwaÅ›ne, ale też mocno aromatyczne. Jeżeli nie mamy dostÄ™pu do takich owoców, robimy wiÅ›niówkÄ™ z jakichkolwiek. PrzykÅ‚adowe proporcje wyglÄ…dajÄ… nastÄ™pujÄ…co: 

nalewka z wiśni przepis

Nalewka z wiÅ›ni – przepis

Kuchnia Polska

Składniki
  

  • 1,5 kg wiÅ›ni
  • 500 ml spirytusu 95%
  • 250 ml przegotowanej wody
  • 500 g cukru

Przepis
 

  • WiÅ›nie myjemy, usuwamy zanieczyszczenia
  • WiÅ›nie drylujemy/usuwamy pestki z owoców
  • Spirytus mieszamy z przegotowanÄ… wodÄ…
  • Przygotowujemy odpowiedni słój, który pomieÅ›ci wszystkie skÅ‚adniki
  • PrzekÅ‚adamy wydrylowane owoce do sÅ‚oika i zalewamy je roztworem spirytusu, zabezpieczamy otwór sÅ‚oja i samo naczynie
  • Słój ustawiamy w ciemnym i ciepÅ‚ym miejscu na okres do ok. 7 tygodni
  • Co kilka dni należy wstrzÄ…snąć naczyniem, tak by zawartość siÄ™ przemieszaÅ‚a
  • Po upÅ‚ywie wskazanego czasu zlewamy pÅ‚yn do butelek
  • Owoce zasypujemy cukrem aż do czasu, gdy ulegnie on rozpuszczeniu i powstanie sÅ‚odki syrop
  • PowstaÅ‚y syrop dodajemy do pÅ‚ynu, który ponownie odstawiamy na okres ok. jednego miesiÄ…ca
  • Po tym czasie zlewamy pÅ‚yn, który zamieniÅ‚ siÄ™ w nalewkÄ™ z wiÅ›ni

WiÅ›nie z nalewki jak przechowywać? 

To tylko prosty przykÅ‚ad kolejnych dziaÅ‚aÅ„ przy obróbce wiÅ›ni. W internecie można znaleźć ich mnóstwo zróżnicowanych w zależnoÅ›ci od iloÅ›ci owoców. Dla miÅ‚oÅ›ników gÅ‚Ä™bokich smaków wiÅ›niówki zaleca siÄ™ pozostawienie do maceracji kilkudziesiÄ™ciu pestek. NadadzÄ… one wiÅ›niówce lekko goryczkowatego posmaku a’la amaretto. 

wiśniówka jak przechowywać
Fot. Czy wiesz jak przechowywać wiśni

Po zakoÅ„czeniu procesu maceracji, gdy nalewka jest gotowa, zostajÄ… na talerzu lekko umÄ™czone wiÅ›nie. Nie wyrzucajmy ich, najlepiej zamrozić je w różnej wielkoÅ›ci pojemnikach, tak by można byÅ‚o wykorzystać je powoli do domowych wyrobów. Rozmrożonymi warto wzbogacić ciasta, zimne desery, dodawać je do lodów, kremów, budyniu – każdego dowolnego sÅ‚odkiego czy lekko wytrwanego deseru, pamiÄ™tajÄ…c jednak, że znajduje siÄ™ w nich caÅ‚y czas spora ilość alkoholu, nie nadajÄ… siÄ™ wiÄ™c dla dzieci. Mrożone alkoholowe wiÅ›nie nadadzÄ… domowym sÅ‚odkoÅ›ciom nowego wymiaru i wzbogacÄ… każdy smak. 


Zobacz również:

Jak podgrzać oscypka? Na patelni czy w piekarniku?

Jak podgrzać oscypki? Z patelni czy z piekarnika?

Oscypek to tradycyjny polski ser wÄ™dzony, pochodzÄ…cy z regionu Podhala. Charakteryzuje siÄ™ wyjÄ…tkowym smakiem i strukturÄ…, co sprawia, że jest c…

mÄ…ka kasztanowa przepisy

MÄ…ka kasztanowa – dlaczego warto po niÄ… siÄ™gać?

MÄ…ka kasztanowa, choć może nie być tak powszechnie znana jak inne rodzaje mÄ…ki, stanowi wyjÄ…tkowy skÅ‚adnik w kuchni, oferujÄ…c nie tylko niezwy…

Fish burger - poznaj prosty przepis na burgera rybnego

Fish Burger – Poznaj prosty przepis na burgera rybnego

Szukasz pomysłów na burgera, który zachwyci goÅ›ci Twojego lokalu? Postaw na Fish Burgera! Dowiedz siÄ™, jak przygotować rybÄ™, by jednoczeÅ›nie b…

Wytrawne placki z różnych stron świata

Wytrawne placki z różnych stron świata

PizzÄ™ kochajÄ… wszyscy – tym bardziej warto poznać jej zamienniki. Jaki pomysÅ‚ na placek z dodatkami majÄ… Francuzi, WÄ™grzy i JapoÅ„czycy? SprawdÅ…

czy cytryna może zastąpić kwasek cytrynowy

Czy cytryna może zastąpić kwasek cytrynowy?

Czy zastanawialiÅ›cie siÄ™ kiedyÅ›, czy można zastÄ…pić prawdziwe cytryny kwaskiem cytrynowym? To pytanie pojawia siÄ™ szczególnie, gdy w lodówce …

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *