Domowe chipsy – jak zrobić chipsy z piekarnika
Spis treści:
Chipsy znane są już od ponad 200 lat i do dziś są chętnie spożywane zarówno przez młode i starsze pokolenia. Wiele osób sięga po nie jako po przekąskę podczas oglądania telewizji czy spotkań z przyjaciółmi. Przekąska ta posiada w swoim składzie błonnik i białko oraz witaminy A, C i E, ale jednocześnie wiele wad. Mianowicie są bardzo kaloryczne, a przygotowywanie ich w oleju może powodować otyłość i choroby układu krwionośnego. Nie trzeba z tego powodu rezygnować z ich spożywania a najlepszym sposobem jest przygotowanie ich samodzielnie w piekarniku. Domowe chipsy odpowiednio przygotowane będą równie smaczne a na pewno dużo zdrowsze.
Jakie ziemniaki na chipsy wybrać?
Każdy wie że chipsy przygotowuje się z ziemniaków. Nie bez znaczenia ma tu dobranie odpowiedniego rodzaju ziemniaków. Ziemniaki na chipsy powinny być troszkę miękkie a ich miąższ powinien intensywnie smakować. Do najważniejszych cech które charakteryzują najlepsze ziemniaki na chipsy zaliczyć należy:
- kolor miąższu (najlepiej biały lub delikatnie żółty),
- odpowiednia zawartość suchej masy,
- odpowiednia ilość cukrów redukcyjnych.
Poszukując najlepszej odmiany na chipsy z ziemniaków warto zwracać uwagę na ich kolor oraz twardość. Najlepsze można znaleźć na lokalnych targowiskach a do najlepszych odmian należą: Hermes, Lady Claire oraz VR 808. Chipsy domowe przyrządzimy także z młodych, sezonowych ziemniaków. Ciekawy smak uzyskamy także stosując słodkie ziemniaki czyli bataty.
Jak zrobić chipsy w domu?
Chipsy z piekarnika będą idealną przekąską dla osób które dbają o linię i zdrowie a nie chcą rezygnować z ulubionych smaków. Są także świetną alternatywą gdy sklepy są daleko lub są zamknięte a mamy ochotę pochrupać coś podczas oglądania ulubionego filmu.
Przygotowanie domowych chipsów z piekarnika jest bardzo proste. Do ich przygotowania potrzeba tylko kilku składników: ziemniaków (które każdy posiada w domu), niewielkiej ilości oleju, szczypty soli oraz ulubionych przypraw.
Smak domowych chipsów można swobodnie dobierać w zależności od ilości oraz rodzaju użytych przypraw. Najczęściej stosuje się słodką i ostrą paprykę, curry, przyprawę do kurczaka, przyprawę gyros, kurkumę a także bazylię, oregano czy tymianek.
Przepis na domowe chipsy z piekarnika
Przepis na chipsy z piekarnika jest bardzo prosty a ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Ziemniaki należy umyć oraz obrać a następnie pokroić na plasterki o grubości około 1-3 mm. Tak przygotowane ziemniaki odstawiamy na 10 minut do miski z zimną wodą. Płukanie ziemniaków w zimnej wodzie pozwoli pozbyć się nadmiaru skrobi dzięki czemu chipsy będą chrupiące. Czynność w miarę potrzeby można powtórzyć. W tym czasie należy nagrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Piekarnik powinien być ustawiony na funkcję termoobiegu.
Po wyjęciu i odsączeniu chipsów z wody przekładamy je do miski i dodajemy łyżkę oleju oraz ulubione przyprawy. Tak przygotowane ziemniaki rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ważne aby plasterki były ułożone jeden obok drugiego. Chipsy z piekarnika należy piec około 20 – 25 minut. Po ich wyjęciu i wystygnięciu pozostaje cieszyć się ulubioną i zdrową przekąską.
Samemu robiłam na bazie gotowych solonych i dodawałam smaki. Bo robienie plasterka chipsa bardzo dużo czasu wymaga. Dlatego gotowe bez smakowe i już zmiana smaków na przykład paprykowe https://totemat.pl/jak-zrobic-chipsy-paprykowe-przepis/ dodawałam samej papryki proszkowanej ale już wędzonej.
Nie lubimy drogi na skróty, stąd robiąc domowe chipsy z piekarnika najlepiej mieć kontrolę nad całym procesem ich robienia, począwszy od wyboru odpowiednich ziemniaków a kończąc na odpowiednim ustawieniu piekarnika i doborze przypraw. Twój sposób sprawdzi się dla osób, które chcą zdecydowanie zaoszczędzić na czasie 🙂