Domowe chipsy – jak zrobić chipsy z piekarnika

Domowe chipsy – jak zrobić chipsy z piekarnika

Spis treści:



Chipsy znane są już od ponad 200 lat i do dziś są chętnie spożywane zarówno przez młode i starsze pokolenia. Wiele osób sięga po nie jako po przekąskę podczas oglądania telewizji czy spotkań z przyjaciółmi. Przekąska ta posiada w swoim składzie błonnik i białko oraz witaminy A, C i E, ale jednocześnie wiele wad. Mianowicie są bardzo kaloryczne, a przygotowywanie ich w oleju może powodować otyłość i choroby układu krwionośnego. Nie trzeba z tego powodu rezygnować z ich spożywania a najlepszym sposobem jest przygotowanie ich samodzielnie w piekarniku. Domowe chipsy odpowiednio przygotowane będą równie smaczne a na pewno dużo zdrowsze.

Jakie ziemniaki na chipsy wybrać?

Każdy wie że chipsy przygotowuje się z ziemniaków. Nie bez znaczenia ma tu dobranie odpowiedniego rodzaju ziemniaków. Ziemniaki na chipsy powinny być troszkę miękkie a ich miąższ powinien intensywnie smakować. Do najważniejszych cech które charakteryzują najlepsze ziemniaki na chipsy zaliczyć należy:

  • kolor miąższu (najlepiej biały lub delikatnie żółty),
  • odpowiednia zawartość suchej masy,
  • odpowiednia ilość cukrów redukcyjnych.
jakie ziemniaki na chipsy
Fot. Odpowiednie ziemniaki na chipsy to już połowa sukcesu

Poszukując najlepszej odmiany na chipsy z ziemniaków warto zwracać uwagę na ich kolor oraz twardość. Najlepsze można znaleźć na lokalnych targowiskach a do najlepszych odmian należą: Hermes, Lady Claire oraz VR 808. Chipsy domowe przyrządzimy także z młodych, sezonowych ziemniaków. Ciekawy smak uzyskamy także stosując słodkie ziemniaki czyli bataty.

Jak zrobić chipsy w domu?

Chipsy z piekarnika będą idealną przekąską dla osób które dbają o linię i zdrowie a nie chcą rezygnować z ulubionych smaków. Są także świetną alternatywą gdy sklepy są daleko lub są zamknięte a mamy ochotę pochrupać coś podczas oglądania ulubionego filmu. Przygotowanie domowych chipsów z piekarnika jest bardzo proste. Do ich przygotowania potrzeba tylko kilku składników: ziemniaków (które każdy posiada w domu), niewielkiej ilości oleju, szczypty soli oraz ulubionych przypraw.

jak zrobić chipsy z piekarnika
Fot. Zastanawiałeś się kiedyś jak zrobić chipsy z piekarnika aby były smaczne i chrupiące?

Smak domowych chipsów można swobodnie dobierać w zależności od ilości oraz rodzaju użytych przypraw. Najczęściej stosuje się słodką i ostrą paprykę, curry, przyprawę do kurczaka, przyprawę gyros, kurkumę a także bazylię oregano czy tymianek.

Przepis na domowe chipsy z piekarnika

Przepis na chipsy z piekarnika jest bardzo prosty a ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Ziemniaki należy umyć oraz obrać a następnie pokroić na plasterki o grubości około 1-3 mm. Tak przygotowane ziemniaki odstawiamy na 10 minut do miski z zimną wodą. Płukanie ziemniaków w zimnej wodzie pozwoli pozbyć się nadmiaru skrobi dzięki czemu chipsy będą chrupiące. Czynność w miarę potrzeby można powtórzyć. W tym czasie należy nagrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Piekarnik powinien być ustawiony na funkcję termoobiegu.

jak zrobić domowe chipsy
Fot. Domowe chipsy prosto z piekarnika to idealna przystawka na domowe spotkania ze znajomymi

Po wyjęciu i odsączeniu chipsów z wody przekładamy je do miski i dodajemy łyżkę oleju oraz ulubione przyprawy. Tak przygotowane ziemniaki rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ważne aby plasterki były ułożone jeden obok drugiego. Chipsy z piekarnika należy piec około 20 – 25 minut. Po ich wyjęciu i wystygnięciu pozostaje cieszyć się ulubioną i zdrową przekąską.


Zobacz również:

przepis na tortille placki

Placki na tortille – przepis

Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!

domowy majonez przepis

Domowy majonez – przepis

Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!

chłodnik litewski przepis

Chłodnik z botwiny (litewski) – przepis

Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!

sos beszamelowy przepis

Sos beszamelowy – przepis

Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!

nalewka z wiśni przepis

Nalewka z wiśni – przepis

Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.