Jak zrobić tortille – przepis na domowe placki do tortilli

Jak zrobić tortille – przepis na domowe placki do tortilli

Spis treści:



Jesteś fanem tortilli i ślinka dosłownie cieknie Ci na samą myśl o niej? Poznaj przepis na tortille, którą zrobisz w domowym zaciszu. I uwierz, w niczym nie ustępuje ona tym serwowanym w restauracjach. Warto się tego nauczyć, bo nie jest to ani skomplikowane ani czasochłonne. Dowiedz się jak zrobić tortille i do dzieła!

Pyszne placki tortilla – przepis, który musisz poznać

Kto nigdy nie kupował placków do tortill w sklepie, ręka w górę? Chyba każdy chodź raz skusił się na tzw. gotowca. Jednak warto nauczyć się robić je w warunkach domowych. Są wtedy dużo zdrowsze, ale też tańsze. Prosty i sprawdzony przepis na placki tortilla to gwarancja kulinarnego sukcesu. Możesz je wykonać z różnych mąk, ale musisz pamiętać, że z pszennej za sprawą glutenu będą najbardziej elastyczne i miękkie.

ciasto na tortille
Fot. Placki tortilla z patelni

Ciasto na tortille idealną, która się nie łamie i jest miękka

Chociaż w przepisie jest określona ilość wody, którą musisz przygotować, to ostatecznie to, ile jej zużyjesz zależy od stopnia wilgotności mąki. Musisz obserwować jak zachowuje się ciasto podczas wyrabiania. Nie może być ani zbyt rzadkie, ani też za gęste. Temperatura wody też nie jest przypadkowa. Najlepiej by była wrząca lub chociaż bardzo gorąca. Ma za zadanie sparzyć mąkę, co później przełoży się na bardziej elastyczne ciasto.



Placki tortilli powinny być bardzo cienkie, bo później łatwiej się je zwinie. Musisz pilnować, by zbyt się nie przypiekły, bo zwyczajnie będą się później kruszyć. Placki przykrywa się mokrym ręcznikiem lub ściereczką, by były wilgotne i miękkie. Ciasto na tortillę możesz wyrabiać ręcznie lub mikserem przy użyciu specjalnego haka do ciasta drożdżowego lub chleba.

tortilla domowa jak zrobić
Fot. Różnica między kupną tortilla, a zrobionymi samodzielnie w domu plackami jest znacząca

Jak zrobić placki tortilli krok po kroku

Na początek dobra informacja, jeśli marzą Ci się pyszne prawdziwe placki tortilla – przepis nie jest skomplikowany. Zajmie Ci to zaledwie 10-15 minut. To porcja na pięć sztuk o średnicy około 26 cm.

przepis na tortille placki

Placki na tortille – przepis

Całkowity czas 15 minut

Składniki
  

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 ml wrzącej wody
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwą z oliwek

Przepis
 

  • Najpierw przesiej dokładnie mąkę do miski, dodaj sól oraz oliwę z oliwek i dokładnie wymieszaj.
  • Podczas mieszania dodawaj gorącą wodę.
  • Później zagnieć rękami ciasto do momentu aż poczujesz, że jest elastyczne, miękkie i gładkie.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką kuchenną, niech odpocznie około 15-20 minut.
  • Następnie podziel je na pięć części, cztery pozostaw w misce pod przykryciem.
  • Jedną część rozwałkuj na bardzo cienki placek i smaż na dobrze nagrzanej, suchej patelni ceramicznej lub teflonowej.
  • Każda strona placka powinna się smażyć około półtorej – dwie minuty.
  • Ciasto nie powinno się zbytnio przypiec, dlatego zachowaj czujność.
  • Placki powinni mieć charakterystyczne brązowe plamki.
  • Po usmażeniu placek zdejmij z patelni i połóż na talerzu, nakryj go zwilżonym ręcznikiem papierowym lub ściereczką.
  • W ten sam sposób smaż pozostałe cztery tortille.


Domowe placki do tortilli – podsumowanie

 Podsumowując, tortilla domowa jest zdrowa i przepyszna, a przede wszystkim możesz zaszaleć z dodatkami. Zrób sobie taką, której nie zamówiłbyś w żadnej restauracji. Możesz puścić wodze kulinarnej fantazji i zrobić swoją ulubioną oryginalną tortillę. Jeśli wiesz już jak zrobić tortillę, to poradzisz sobie też z przygotowaniem potraw, których jest podstawą.

jak zrobić tortille
Fot. Domowe placki na tortille możesz spokojnie odgrzewać w piekarniku

Tym samym kuchnia meksykańska nie będzie miała przed Tobą żadnych tajemnic. Umiejętność zrobienia własnych placków do tortilli przyda się również wszystkim zapracowanym i zabieganym. Okazuje się, że bez problemu można je zamrozić. Muszą być zamknięte w szczelnym woreczku plastikowym, a poszczególne placki pooddzielaj od siebie papierem do pieczenia.


Zobacz również:

Jak rośnie gałka muszkatołowa?

Jak rośnie gałka muszkatołowa?

Gałka muszkatołowa to jedna z najczęściej używanych przypraw w kuchni. Posiada niepowtarzalny aromat, który podkręci smak potraw mię…

Jak rośnie wanilia

Jak rośnie wanilia?

Wanilia jest rośliną należącą do rodziny roślin storczykowatych. Nie jest jednak od razu kojarzona ze światem botaniki. Przez swój o…

jak zrobić podpiwek

Jak zrobić podpiwek – przepis na domowy podpiwek

Podpiwek, napój zaliczany go grupy napojów bezalkoholowych do dnia dzisiejszego cieszy się równie dużą popularnością. Charakteryzuje…

jak ugotować młodą kapustę

Jak ugotować młodą kapustę?

Potrawy z młodej kapusty są bardzo dobre i zdrowe. W różnych regionach Polski młodą kapustę je się z innymi dodatkami. Najlepsza mł…

jak ugotować kaszę jaglaną na sypko

Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?

Kaszę jaglaną można przyrządzać na wiele sposobów. Można ją mielić na mąkę, opiekać i dodawać do ciast i pieczywa oraz gotować…



5/5 - (2 votes)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *