Jak zrobić tortille – przepis na domowe placki do tortilli

Jak zrobić tortille – przepis na domowe placki do tortilli

Spis treści:



Jesteś fanem tortilli i ślinka dosłownie cieknie Ci na samą myśl o niej? Poznaj przepis na tortille, którą zrobisz w domowym zaciszu. I uwierz, w niczym nie ustępuje ona tym serwowanym w restauracjach. Warto się tego nauczyć, bo nie jest to ani skomplikowane ani czasochłonne. Dowiedz się jak zrobić tortille i do dzieła!



Pyszne placki tortilla – przepis, który musisz poznać

Kto nigdy nie kupował placków do tortill w sklepie, ręka w górę? Chyba każdy chodź raz skusił się na tzw. gotowca. Jednak warto nauczyć się robić je w warunkach domowych. Są wtedy dużo zdrowsze, ale też tańsze. Prosty i sprawdzony przepis na placki tortilla to gwarancja kulinarnego sukcesu. Możesz je wykonać z różnych mąk, ale musisz pamiętać, że z pszennej za sprawą glutenu będą najbardziej elastyczne i miękkie.

ciasto na tortille
Fot. Placki tortilla z patelni

Ciasto na tortille idealną, która się nie łamie i jest miękka

Chociaż w przepisie jest określona ilość wody, którą musisz przygotować, to ostatecznie to, ile jej zużyjesz zależy od stopnia wilgotności mąki. Musisz obserwować jak zachowuje się ciasto podczas wyrabiania. Nie może być ani zbyt rzadkie, ani też za gęste. Temperatura wody też nie jest przypadkowa. Najlepiej by była wrząca lub chociaż bardzo gorąca. Ma za zadanie sparzyć mąkę, co później przełoży się na bardziej elastyczne ciasto.



Placki tortilli powinny być bardzo cienkie, bo później łatwiej się je zwinie. Musisz pilnować, by zbyt się nie przypiekły, bo zwyczajnie będą się później kruszyć. Placki przykrywa się mokrym ręcznikiem lub ściereczką, by były wilgotne i miękkie. Ciasto na tortillę możesz wyrabiać ręcznie lub mikserem przy użyciu specjalnego haka do ciasta drożdżowego lub chleba.

tortilla domowa jak zrobić
Fot. Różnica między kupną tortilla, a zrobionymi samodzielnie w domu plackami jest znacząca

Jak zrobić placki tortilli krok po kroku

Na początek dobra informacja, jeśli marzą Ci się pyszne prawdziwe placki tortilla – przepis nie jest skomplikowany. Zajmie Ci to zaledwie 10-15 minut. To porcja na pięć sztuk o średnicy około 26 cm.

przepis na tortille placki

Placki na tortille – przepis

Całkowity czas 15 minut

Składniki
  

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 ml wrzącej wody
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przepis
 

  • Najpierw przesiej dokładnie mąkę do miski, dodaj sól oraz oliwę i dokładnie wymieszaj.
  • Podczas mieszania dodawaj gorącą wodę.
  • Później zagnieć rękami ciasto do momentu aż poczujesz, że jest elastyczne, miękkie i gładkie.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką kuchenną, niech odpocznie około 15-20 minut.
  • Następnie podziel je na pięć części, cztery pozostaw w misce pod przykryciem.
  • Jedną część rozwałkuj na bardzo cienki placek i smaż na dobrze nagrzanej, suchej patelni ceramicznej lub teflonowej.
  • Każda strona placka powinna się smażyć około półtorej – dwie minuty.
  • Ciasto nie powinno się zbytnio przypiec, dlatego zachowaj czujność.
  • Placki powinni mieć charakterystyczne brązowe plamki.
  • Po usmażeniu placek zdejmij z patelni i połóż na talerzu, nakryj go zwilżonym ręcznikiem papierowym lub ściereczką.
  • W ten sam sposób smaż pozostałe cztery tortille.


Domowe placki do tortilli – podsumowanie

 Podsumowując, tortilla domowa jest zdrowa i przepyszna, a przede wszystkim możesz zaszaleć z dodatkami. Zrób sobie taką, której nie zamówiłbyś w żadnej restauracji. Możesz puścić wodze kulinarnej fantazji i zrobić swoją ulubioną oryginalną tortillę. Jeśli wiesz już jak zrobić tortillę, to poradzisz sobie też z przygotowaniem potraw, których jest podstawą.

jak zrobić tortille
Fot. Domowe placki na tortille możesz spokojnie odgrzewać w piekarniku

Tym samym kuchnia meksykańska nie będzie miała przed Tobą żadnych tajemnic. Umiejętność zrobienia własnych placków do tortilli przyda się również wszystkim zapracowanym i zabieganym. Okazuje się, że bez problemu można je zamrozić. Muszą być zamknięte w szczelnym woreczku plastikowym, a poszczególne placki pooddzielaj od siebie papierem do pieczenia.


Zobacz również:

jak ugotować młodą kapustę

Jak ugotować młodą kapustę?

Potrawy z młodej kapusty są bardzo dobre i zdrowe. W różnych regionach Polski młodą kapustę je się z innymi dodatkami. Najlepsza młoda kapusta jest prosto z pola. Jednak czy wiemy jak przyrządzić młodą kapustę? 

jak ugotować kaszę jaglaną na sypko

Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?

Kaszę jaglaną można przyrządzać na wiele sposobów. Można ją mielić na mąkę, opiekać i dodawać do ciast i pieczywa oraz gotować. Ta ostatnia czynność jest podstawową formą obróbki tej kaszy. W zależności od czasu i sposobu gotowania można uzyskać różną konsystencję. Kasza jaglana na sypko to najpopularniejszy „produkt” gotowania. Kasza w tej postaci może być świetnym dodatkiem do posiłku z mięsem lub warzywami. A jak ugotować kaszę jaglaną na sypko, żeby była smaczna?

jak rośnie pomelo

Jak rośnie pomelo – gdzie rośnie drzewo pomelo?

Pomelo należy do rodziny rutowatych. Drzewo naturalnie występuje w Azji Południowej. Na początku pomarańcza olbrzymia spotykana była głównie w Malezji. Następnie roślina stała się popularnym drzewem owocowym w Chinach. Chcesz wiedzieć więcej? Koniecznie czytaj dalej!

jak zrobić chłodnik z botwiny

Chodnik z botwiny – jak zrobić chłodnik litewski ? przepis

Wiosna i lato kojarzą nam się z ogórkami małosolnymi, ziemniakami z koperkiem i grillowaną kiełbasa. Jednak to również czas … chłodnika! Ta pyszna i orzeźwiająca zupa podawana na zimno jest niezastąpionym daniem w czasie upałów. Jest bardzo zdrowa, sycąca, a jednocześnie lekka, dzięki czemu trudno się nią przejeść. Latem na polskich stołach króluje klasyczny chłodnik litewski, choć może przybierać także inne, zmodyfikowane wersje. Wiele kuchni narodowych posiada swój odpowiednik zup podawanych na zimno (jak na przykład okroszka w Rosji czy gazpacho w Hiszpanii). Jak zatem przygotować smaczny, aromatyczny chłodnik litewski?

soczewica jak rośnie

Jak rośnie soczewica – uprawa soczewicy w Polsce

Soczewica wymaga gleby przepuszczalnej o pH 6-6,5. Przy glebach ciężkich nie wyrośnie ładna soczewica uprawa będzie mało wydajna albo żadna. Oprócz tego dużo zależy panującego klimatu. Roślina ta wymaga upalnego lata, ale bez suszy. Bardzo ważne jest, aby gleba zachowała minimalną wilgotność. Na terenach podmokłych uprawa nie ma szans na sukces.



5/5 - (1 vote)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.