Jak zrobić tortille – przepis na domowe placki do tortilli
Spis treści:
- Pyszne placki tortilla – przepis, który musisz poznać
- Ciasto na tortille idealną, która się nie łamie i jest miękka
- Jak zrobić placki tortilli krok po kroku
- Domowe placki do tortilli – podsumowanie
Jesteś fanem tortilli i ślinka dosłownie cieknie Ci na samą myśl o niej? Poznaj przepis na tortille, którą zrobisz w domowym zaciszu. I uwierz, w niczym nie ustępuje ona tym serwowanym w restauracjach. Warto się tego nauczyć, bo nie jest to ani skomplikowane ani czasochłonne. Dowiedz się jak zrobić tortille i do dzieła!
Pyszne placki tortilla – przepis, który musisz poznać
Kto nigdy nie kupował placków do tortill w sklepie, ręka w górę? Chyba każdy chodź raz skusił się na tzw. gotowca. Jednak warto nauczyć się robić je w warunkach domowych. Są wtedy dużo zdrowsze, ale też tańsze. Prosty i sprawdzony przepis na placki tortilla to gwarancja kulinarnego sukcesu. Możesz je wykonać z różnych mąk, ale musisz pamiętać, że z pszennej za sprawą glutenu będą najbardziej elastyczne i miękkie.
Ciasto na tortille idealną, która się nie łamie i jest miękka
Chociaż w przepisie jest określona ilość wody, którą musisz przygotować, to ostatecznie to, ile jej zużyjesz zależy od stopnia wilgotności mąki. Musisz obserwować jak zachowuje się ciasto podczas wyrabiania. Nie może być ani zbyt rzadkie, ani też za gęste. Temperatura wody też nie jest przypadkowa. Najlepiej by była wrząca lub chociaż bardzo gorąca. Ma za zadanie sparzyć mąkę, co później przełoży się na bardziej elastyczne ciasto.
Placki tortilli powinny być bardzo cienkie, bo później łatwiej się je zwinie. Musisz pilnować, by zbyt się nie przypiekły, bo zwyczajnie będą się później kruszyć. Placki przykrywa się mokrym ręcznikiem lub ściereczką, by były wilgotne i miękkie. Ciasto na tortillę możesz wyrabiać ręcznie lub mikserem przy użyciu specjalnego haka do ciasta drożdżowego lub chleba.
Jak zrobić placki tortilli krok po kroku
Na początek dobra informacja, jeśli marzą Ci się pyszne prawdziwe placki tortilla – przepis nie jest skomplikowany. Zajmie Ci to zaledwie 10-15 minut. To porcja na pięć sztuk o średnicy około 26 cm.
Placki na tortille – przepis
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 150 ml wrzącej wody
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwą z oliwek
Przepis
- Najpierw przesiej dokładnie mąkę do miski, dodaj sól oraz oliwę z oliwek i dokładnie wymieszaj.
- Podczas mieszania dodawaj gorącą wodę.
- Później zagnieć rękami ciasto do momentu aż poczujesz, że jest elastyczne, miękkie i gładkie.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką kuchenną, niech odpocznie około 15-20 minut.
- Następnie podziel je na pięć części, cztery pozostaw w misce pod przykryciem.
- Jedną część rozwałkuj na bardzo cienki placek i smaż na dobrze nagrzanej, suchej patelni ceramicznej lub teflonowej.
- Każda strona placka powinna się smażyć około półtorej – dwie minuty.
- Ciasto nie powinno się zbytnio przypiec, dlatego zachowaj czujność.
- Placki powinni mieć charakterystyczne brązowe plamki.
- Po usmażeniu placek zdejmij z patelni i połóż na talerzu, nakryj go zwilżonym ręcznikiem papierowym lub ściereczką.
- W ten sam sposób smaż pozostałe cztery tortille.
Domowe placki do tortilli – podsumowanie
Podsumowując, tortilla domowa jest zdrowa i przepyszna, a przede wszystkim możesz zaszaleć z dodatkami. Zrób sobie taką, której nie zamówiłbyś w żadnej restauracji. Możesz puścić wodze kulinarnej fantazji i zrobić swoją ulubioną oryginalną tortillę. Jeśli wiesz już jak zrobić tortillę, to poradzisz sobie też z przygotowaniem potraw, których jest podstawą.
Tym samym kuchnia meksykańska nie będzie miała przed Tobą żadnych tajemnic. Umiejętność zrobienia własnych placków do tortilli przyda się również wszystkim zapracowanym i zabieganym. Okazuje się, że bez problemu można je zamrozić. Muszą być zamknięte w szczelnym woreczku plastikowym, a poszczególne placki pooddzielaj od siebie papierem do pieczenia.