Jak zrobić masło czosnkowe – przepis
Spis treści:
- Przepis na masło czosnkowe
- Jak zrobić masło czosnkowe?
- Masło czosnkowe na grilla? – czyli jak i z czym podawać masło czosnkowe
- Jak długo można przechowywać masło czosnkowe?
Czosnek bardzo często jest kojarzony ze zdrowiem, witalnością i wysoką odpornością. Nie dzieje się tak bez powodu – o jego właściwościach niejednokrotnie opowiadały nam nasze mamy i babcie. Dobry wpływ czosnku na nasze zdrowie potwierdziły nawet wyniki badań naukowych. Czosnek jest przez nas dodawany do najróżniejszych potraw, by wzmocnić ich smak i aromat. Uwielbiają go zwłaszcza miłośnicy bardziej pikantnych potraw. Dla niektórych dań czosnek stanowi nawet składnik podstawowy i absolutnie niezbędny. Dobrym przykładem będzie tutaj masło czosnkowe, wspaniałe urozmaicenie codziennego śniadania lub świetny dodatek do przekąsek na spotkanie z przyjaciółmi, a nawet domową imprezę. Jak przygotować samodzielnie takie masło czosnkowe?
Przepis na masło czosnkowe
Składniki
- 100 g prawdziwego masła z tłuszczu mlecznego
- 2 większe lub 3 mniejsze ząbki czosnku
- szczypta soli i szczypta pieprzu
- opcjonalnie łyżka ulubionych ziół, świeżych lub suszonych (szczególnie dobrze sprawdzi się czosnek niedźwiedzi, zioła prowansalskie lub świeży koperek)
- również opcjonalnie kilka kropel świeżo wyciskanego soku z cytryny
Jak zrobić masło czosnkowe?
Przepis na masło czosnkowe jest banalnie prosty, a do tego nie zabierze Ci zbyt wiele czasu. Na początku musimy wyjąć odmierzoną ilość masła z lodówki i pozostawić na talerzyku w temperaturze pokojowej, by rozmiękło. Kolejnym krokiem jest przeciśnięcie czosnku przez praskę lub, jeśli jej nie mamy, posiekanie go najdrobniej, jak tylko potrafimy.
Następnie dodajemy szczyptę soli, pieprzu, ulubione zioła i sok z cytryny, jeśli zdecydowaliśmy się na te 2 ostatnie składniki. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy za pomocą łyżki, miksera lub nawet moździerza. Teraz musimy uformować nasze masło czosnkowe: możemy po prostu przełożyć je do niewielkiej miseczki lub ułożyć na folii spożywczej i zwinąć masło w wałek lub inny, bardziej fantazyjny kształt. Na sam koniec wkładamy je na jakiś czas do lodówki, by stwardniało i utrwaliło swój nowy kształt.
Masło czosnkowe na grilla? – czyli jak i z czym podawać masło czosnkowe
Masło czosnkowe idealnie nada się jako codzienne smarowidło do chleba, bułek, grzanek lub tostów. Oprócz tego możesz je zastosować podczas przygotowywania zup krem, którym dodaje aromatu. Masło czosnkowe może również odmienić smak potraw z Twojego grilla. Wystarczy położyć jego kawałek na mięsie na grillu (np. piersi z kurczaka) lub posmarować nim chleb, nim go upieczemy.
Zarówno mięsko, jak i chleb wchłoną w ten sposób czosnkowy smak i wyjątkowy aromat. Masło czosnkowe na grilla to absolutny must have, niezależnie od tego, czy lubisz karkówkę, czy może jesteś zwolennikiem grillowanych grzanek. Zdecydowanie zaskoczysz nim swoich gości i przyjaciół. Nawet jeśli nie przepadasz za czosnkiem, spróbuj przygotować sobie takie masło. Może dzięki niemu przekonasz się do jego smaku?
Jak długo można przechowywać masło czosnkowe?
Czosnek niestety w żaden sposób nie zwiększy trwałości naszego masła. Dalej więc powinniśmy się trzymać daty podanej na jego opakowaniu. Oprócz tego polegajmy na własnym instynkcie i obserwacji. Jeśli masło zaczyna mieć nieprzyjemny zapach lub jego wygląd znacząco różni się od jego wyglądu w dniu, w którym je przygotowaliśmy, należy się z nim pożegnać.