Jak zrobić sos beszamelowy?
Spis treści:
- Sos beszamelowy – krótka historia
- Sos beszamelowy – jak zrobić
- Przepis na sos beszamelowy
- Sos beszamelowy do lasagne
Umiejętność zrobienia sosu beszamelowego to kompetencja podstawowa każdego domowego szefa kuchni. Wykonanie go jest dziecinnie proste, a potrzebne składniki na pewno posiadasz już w swojej kuchni! Taki sos beszamelowy możesz później wykorzystać do szpinakowego makaronu, zapiekania warzyw, zapiekanek, tostów, naleśników i mięsa. Sos na bazie zwyczajnej zasmażki rozpływa się w ustach i zdecydowanie uzależnia! Prawidłowo wykonany zaskoczy cię swoim aromatem i wszechstronnym zastosowaniem. Idealny do porannego śniadania z jajkami w koszulce czy uroczystej kolacji z zapiekanym kurczakiem.
Sos beszamelowy – krótka historia
Sos beszamelowy miał swoje początki w siedemnastowiecznej Francji. Przez autora przepisu, Béchamel’a, ulepszany był przez kilkanaście długich lat. Dzisiaj stał się jednym z najbardziej znanych i uniwersalnych sosów na całym świecie. Uwielbiany przez miliony, możesz spotkać się z jego odsłonami na ulicach Francji, Włoch, Belgii, Stanów Zjednoczonych czy Hiszpanii.
Sos beszamelowy – jak zrobić
Jednak niektórzy wciąż mogą się zastanawiać jak zrobić sos beszamelowy. Bez obaw, ten biały, kremowy, delikatny, a zarazem wyrazisty w smaku sos jest super łatwy i szybki! A jak zrobić sos beszamelowy do lasagne? Otóż, nie różni się on niczym od tradycyjnego sosu beszamelowego, na który znajdziesz przepis poniżej. To co? Zaczynamy? Gotów na historię o tym, jak się robi sos beszamelowy? Oto przepis!
Przepis na sos beszamelowy
Sos beszamelowy – przepis
Składniki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka białej mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- szczypta gałki muszkatołowej (najlepiej takiej świeżo startej)
Przepis
- Rozpuść masło w małym rondelku lub garnuszku, a następnie dodaj do niego łyżkę pszennej maki
- Cały czas dokładnie mieszaj łyżką, a najlepiej trzepaczką, gotując na średnim ogniu
- Podsmażaj masło z mąką przez około dwie minuty. Uważaj, żeby go nie przypalić! Po tym czasie dodawaj stopniowo mleko, cały czas nie przestając mieszać
- Mieszaj do czasu aż sos beszamelowy zacznie gęstnieć. Następnie dodaj świeżej gałki muszkatołowej, dopraw solą i pieprzem
- Kiedy sos zacznie delikatnie bąbelkować, pozwól mu się gotować przez około minutę, zamieszaj ostatni raz, a następnie wyłącz gaz
- Skosztuj i ewentualnie dopraw dodatkową solą, pieprzem i gałką
Powyższy przepis na sos beszamelowy jest jednym z najprostszych! Jednak śmiało możesz proporcjonalnie zwiększać ilość składników. Na pewno nic się nie zmarnuje, z tym beszamelem nie ma na to szans!
Sos beszamelowy do lasagne
Najpopularniejszym sposobem na wykorzystanie sosu beszamelowego jest przygotowanie domowej lasagne. Ta makaronowa, włoska zapiekanka zdecydowanie skradnie podniebienia twoich domowników, jak i gości. Ten przepis powinien udzielić ci wszystkich niezbędnych informacji o tym, jak się robi sos beszamelowy, a twoją lasagne uczyni wręcz obłędną!
To na co czekasz? Jeśli jeszcze nie masz wszystkich składników to hop siup do sklepu! Smacznego!