Oliwa z oliwek – właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie
Spis treści:
- Oliwa z oliwek – wartości odżywcze
- Oliwa z oliwek – właściwości
- Oliwa z oliwek – zastosowanie
- Oliwki – właściwości lecznicze
- Kto powinien stosować oliwę z oliwek w swoje diecie?
Kuchnia polska od lat kojarzona była z tłustymi i ciężkimi potrawami. Dzisiaj coraz więcej Polaków podchodzi do prawidłowego żywienia bardziej racjonalnie. Nasi rodacy zyskują świadomość, że posiłki nie muszą być niezdrowe, żeby były smaczne.
Dużą popularnością zaczyna się cieszyć oliwa z oliwek, która staje się zamiennikiem smalcu i olejów, ale nie tylko. Dlaczego warto mieć oliwę z oliwek w swojej kuchni?
Oliwa z oliwek – wartości odżywcze
Tłuszcze są niezbędnym elementem naszego pokarmu. Nie tylko dostarczają energii, ale także pomagają utrzymać dobre zdrowie i wzmocnić odporność. Niestety zbyt duża ilość spożywanych tłuszczów nasyconych prowadzi do zwiększenia objętości tkanki tłuszczowej, a ostatecznie do nadwagi.
Oliwę z oliwek wyróżnia to, że zawiera niewielką ilość tłuszczów nasyconych, czyli tych mniej przyswajalnych przez nasz organizm. W jednej łyżce (13,5 g) znajduje się zaledwie 1,86 gramów tłuszczów nasyconych.
Dzięki temu oliwa z oliwek jest także mniej kaloryczna niż np. olej rzepakowy, czy smalec wieprzowy.
1 łyżka oliwy dostarcza tylko 119 kalorii.
Ponadto oliwa z oliwek zawiera kwasy tłuszczowe omega 3. które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Oliwa z oliwek – właściwości. Jaki wpływ oliwa z oliwek ma na nasze zdrowie?
Wielu zwolenników oliwy z oliwek poleca ją ze względu na jej właściwości zdrowotne. Czy jednak rzeczywiście zwykły tłuszcz może mieć pozytywny wpływ na zdrowie? Jak najbardziej tak.
Przede wszystkim oliwa z oliwek jest doskonałym źródłem kwasów omega 3. Mają one ogromny wpływ na układ nerwowy i mózg. Dzięki przyjęciu ich odpowiedniej dawki poprawia się praca mózgu, znacznie łatwiej jest przyswajać wiedzę i zapamiętywać ważne informacje. Dodatkowo kwasy omega 3 przyczyniają się do poprawy wzroku, wspomagają pracę serca. Najważniejsze jest jednak to, że wykazują działanie przeciwnowotworowe.
Oliwa z oliwek ma wpływ na zdrowie nie tylko dzięki kwasom, bowiem zawiera również witaminy. Pierwszą z nich jest witamina E, której obecność jest konieczna w procesach krzepliwości krwi. Dzięki niej rany szybciej się goją i zmniejsza się ryzyko powstawania zakrzepów. Witamina E spowalnia też proces starzenia się skóry, wspiera wzrok oraz pomaga obniżenie cholesterolu.
Ponadto w skład oliwy z oliwek wchodzi witamina K, która także ma swój udział w krzepnięciu krwi. Jest też współodpowiedzialna za utrzymanie prawidłowej gospodarki wapniowej.
Co więcej, oliwa z oliwek zawiera niewielkie ilości wapnia i potasu.
Oliwa z oliwek – zastosowanie
Oliwa z oliwek największe zastosowanie ma oczywiście w kuchni. Niektórzy mówią, że oliwa nie nadaje się do smażenia ze względu na niski punkt dymienia. Jednak ci, którzy choć raz spróbowali usmażyć coś na oliwie z oliwek wiedzą, że potrawy tak przygotowane świetnie smakują. Co więcej, nie tylko można na niej smażyć, ale też dusić.
Oliwa doskonale nadaje się jako dressing do sałatek i surówek. Można nią również stosować jako marynatę do mięs, czy ryb.
Co ciekawe oliwa z oliwek zastosowanie znajduje również w kosmetyce. Nakładana na włosy lub paznokcie wzmacnia je i nadaje blasku. Ponadto dzięki zawartości witamin łagodzi i odżywia skórę. Dodatkowo w skład oliwy wchodzą przeciwutleniacze, które działają pielęgnacyjnie i przeciwzmarszczkowo.
Oliwa z oliwek jest składnikiem wielu kosmetyków dostępnych na rynku, o czym wiele osób nawet nie zdaje sobie sprawy.
Oliwki – właściwości lecznicze
Skoro oliwa z oliwek ma wartości odżywcze i tak rozległe zastosowanie, to warto poznać jej główny składnik, czyli oliwki. Są to dość niepozorne owoce, które jeszcze do niedawna w Polsce nie miały zbyt dużego uznania. Z biegiem czasu Polacy coraz częściej wykorzystują je w swojej kuchni. Oliwki można podawać w różnych formach. Z innymi dodatkami np. serem świetnie sprawdzają się jako wyszukana przystawka. Mogą być także dodawane do sałatek, czy mięs. Nie można też zapominać, że są częstym składnikiem pizzy.
Spożywanie oliwek może mieć także korzystny wpływ na zdrowie. Przede wszystkim wykazano, że zmniejszają ryzyko powstawania cukrzycy. Powszechnie wiadomo, że cukrzyca rozwija się poprzez nieodpowiednią dietę bogatą w tłuszcze nasycone. Natomiast oliwki zawierają ich niewielkie ilości.
Właściwości lecznicze oliwek powinni wykorzystywać osoby żyjące w ciągłym stresie, nałogowo palące papierosy, czy trenujące sport, ponieważ narażone są na powstawanie stresu oksydacyjnego, czyli jednej z głównej przyczyn powstawania nowotworu. Natomiast oliwki działają antyoksydacyjne.
Kto powinien stosować oliwę z oliwek w swoje diecie?
Skoro działanie oliwy z oliwek jest już znane, warto dowiedzieć się, w czyim jadłospisie powinna się znaleźć. Przede wszystkim osoby chcące zrzucić kilka zbędnych kilogramów mogą rozważyć zamianę innych tłuszczów właśnie na oliwę.
Nie zaszkodzi wprowadzić jej też do menu wszystkich tych, którzy zmagają się z wysokim cholesterolem, nadciśnieniem, czy cukrzycą.
Oliwa z oliwek ma właściwości, które pomagają także regulować procesy trawienne.
Jak widać, oliwa ma wiele zastosowań, ale jej głównym atutem są właściwości zdrowotne.
Należy dodać, że w diecie dzieci również może, a nawet powinna być obecna, ponieważ dobrze wpływa na wzrost ich kości.