Nasiona Chia – właściwości, wartości odżywcze, skutki uboczne
Spis treści:
- Nasiona chia – właściwości
- Nasiona chia na odchudzanie – dlaczego mogą okazać się pomocne?
- Nasiona chia – jak spożywać?
- Nasiona chia – ile dziennie można spożyć?
- Nasiona chia – skutki uboczne
- Nasiona chia – przeciwwskazania
Nasiona chia są popularnym składnikiem wielu deserów i puddingów. Wystarczy bowiem zalać je odpowiednią ilością mleka, a także dodać cynamon i cukier, a powstanie z tego pożywne śniadanie lub po prostu deser. Niemniej jednak nasiona chia mają o wiele więcej zastosowań, a także właściwości. Co ciekawe, te niewielkie ziarenka spożywane w zbyt dużych ilościach, mogą wywołać skutki uboczne. Co zatem warto wiedzieć o nasionach chia?
Nasiona chia – właściwości
Nasiona chia mają wiele zastosowań. Niemniej jednak najważniejsze jest to, że wykazują one działanie dobroczynne dla ludzkiego organizmu. W tych niewielkich ziarenkach znajdują się bowiem niezwykle cenne kwasy tłuszczowe, a w tym omega-3, a także omega-6. Są one odpowiedzialne za wsparcie pracy układu krążenia.
Co za tym idzie, nasiona chia, spożywane w odpowiednich porcjach znacznie zmniejszają ryzyko wystąpienia zawału serca, a także zapobiegają rozwojowi miażdżycy. Nasiona chia i wartości odżywcze to przede wszystkim zawarte w nich witaminy z grupy B, a co więcej są one bogatym źródłem fosforu, potasu, magnezu, a także wapnia, czyli pierwiastka budującego nasz układ kostny.
Badania wskazują na to, że nasiona chia pomogą również skutecznie obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a także trójglicerydów. Dodatkowo wpłyną one na rozwój układu immunologicznego i będą wspierać narząd wzroku. Nasiona chia i ich działanie widoczne jest również w opóźnieniu procesu starzenia się komórek, a także w ochronie przed zapadaniem na cukrzycę i nowotwory.
Nasiona chia na odchudzanie- dlaczego mogą okazać się pomocne?
Nasiona chia to niezwykle egzotyczne ziarna. Warto jednak wspomnieć, że nasiona chia znacznie wspomogą osoby, borykające się z nadprogramową tkanką tłuszczową. Zostało to również naukowo udowodnione, że nasiona chia i odchudzanie idą ze sobą w parze.
Co prawda w 100 gramach tych nasion znajduje się około 490 kcal. Niemniej jednak trzeba wyszczególnić, że około 17 gramów to białka, które są składnikiem budulcowym mięśni, 31 gramów to zdrowe tłuszcze, a 42 gramy stanowią węglowodany. Dodatkowo w nasionach chia znajdziemy aż 36 gramów błonnika, który niezbędny jest w procesie trawienia. Warto również wspomnieć, że nasiona chia bardzo szybko pęcznieją, a łącząc to z wysoką zawartością błonnika, zapewniają uczucie sytości na długi czas.
Nasiona chia – jak spożywać?
Nasiona chia- jak jeść? To pytanie z pewnością zadaje sobie wiele osób. Okazuje się, że te egzotyczne nasiona można znaleźć nawet w gotowych produktach jak np. ciastka i batony, niemniej jednak warto posiadać je w swojej kuchni.
Wówczas jeśli pieczemy chleb lub inne ciasta, można spokojnie wykorzystać je jako dodatek. Ziarna te stanowią również idealny dodatek do koktajli czy mueslii. Najpopularniejszym jest jednak pudding z nasion chia. Wówczas uprzednio moczy się je w mleko do momentu w którym napęcznieją.
Nasiona chia znajdują więc zastosowanie głównie w kuchni, gdzie ich lekko orzechowy smak jest świetnym uzupełnieniem wielu dań. Warto zaznaczyć, że na rynku obecnie dostępny jest również olej z nasion chia. Można go wykorzystywać jako dip do sałatek, kasz czy surówek. Niemniej jednak największą wadą tego produktu jest niezwykle wysoka cena.
Nasiona chia – ile dziennie można spożyć?
Warto wiedzieć jak stosować nasiona chia zanim zaczniemy je wykorzystywać w swojej kuchni. Okazuje się, że chociaż ziarna te są produktem niezwykle zdrowym i są one zaliczane do tak zwanego „jedzenia funkcjonalnego”, gdyż mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie, to spożywanie ich w nadmiernych ilościach, może wywołać skutki odwrotne do zamierzonych.
Należy więc pamiętać, że maksymalna, dzienna dawka nasion chia to nie więcej niż 15 gramów tego produktu na dobę. Warto wspomnieć, że będzie to całkowicie wystarczająca porcja, biorąc pod uwagę na to, że nasiona chia są niezwykle lekkie, a także szybko pęcznieją. 15 gramów jest więc odpowiednią dawką, po której nie powinniśmy czuć nadmiernego głodu.
Nasiona chia – skutki uboczne
Nie bez powodu dla nasion chia ustalono maksymalną dawkę dziennego spożycia. Okazuje się, że raczenie się tym przysmakiem w nadmiernych ilościach, może przynieść przykre konsekwencje. Wspomniane już zostało, że nasiona te mają niezwykłą zdolność do pęcznienia, a także są one wysokokaloryczne.
Co więcej, są one bogatym źródłem błonnika. Nieostrożne spożywanie nasion chia może doprowadzić do ich spęcznienia w przewodzie pokarmowym, a w efekcie do zamknięcia światła jelit. Wówczas konieczna może być wizyta u specjalisty. Kolejnym, dość popularnym skutkiem ubocznym są zaparcia. Błonnik zawarty w nasionach chia oczywiście wspiera proces trawienia niemniej jednak, zbyt duże jego ilości mogą zadziałać wręcz odwrotnie i doprowadzić do zaparć.
Warto więc pamiętać, że błonnik, by mógł należycie spełniać swoją rolę musi zostać zmieszany w przewodzie pokarmowym z dużą ilością wody. Wskazuje się również na to, że nasiona chia przez swoją zdolność do pęcznienia, mogą zaburzyć wchłanianie innych składników pokarmowych przez ściany jelit.
Nasiona chia – przeciwwskazania
Nasiona chia są produktem niezwykle zdrowym, niemniej jednak nie każdy będzie mógł raczyć się tym przysmakiem. Okazuje się, że istnieją pewne przeciwwskazania co do ich spożywania. Szczególnie wskazuje się na to, że te egzotyczne ziarna mogą znacznie wzmocnić działanie leków przyjmowanych stale np. w związku z obniżaniem ciśnienia tętniczego krwi czy nawet leków przeciwzakrzepowych i przeciwpłytkowych.
Osoby, które stosują więc wspomniane leki, powinny zachować szczególną ostrożność podczas spożywania nasion chia. Co więcej, zawarte w ziarnach kwasy omega-3 zwiększają ryzyko krwawień, więc osoby przyjmujące preparaty antyoksydacyjne, powinny zrezygnować tego przysmaku.
Warto również wspomnieć, że w przypadku alergii pokarmowej, nasiona chia mogą znacznie nasilić reakcję alergiczną. Osoby borykające się z różnymi alergiami powinny więc obserwować reakcję organizmu tuż po ich spożyciu i w razie czego całkowicie wykluczyć nasiona chia z codziennej diety.