Nasiona Chia – właściwości, wartości odżywcze, skutki uboczne

Nasiona Chia – właściwości, wartości odżywcze, skutki uboczne
Czas czytania: 5 minuty

Spis treści:



Nasiona chia są popularnym składnikiem wielu deserów i puddingów. Wystarczy bowiem zalać je odpowiednią ilością mleka, a także dodać cynamon i cukier, a powstanie z tego pożywne śniadanie lub po prostu deser. Niemniej jednak nasiona chia mają o wiele więcej zastosowań, a także właściwości. Co ciekawe, te niewielkie ziarenka spożywane w zbyt dużych ilościach, mogą wywołać skutki uboczne. Co zatem warto wiedzieć o nasionach chia?

Nasiona chia – właściwości

Nasiona chia mają wiele zastosowań. Niemniej jednak najważniejsze jest to, że wykazują one działanie dobroczynne dla ludzkiego organizmu. W tych niewielkich ziarenkach znajdują się bowiem niezwykle cenne kwasy tłuszczowe, a w tym omega-3, a także omega-6. Są one odpowiedzialne za wsparcie pracy układu krążenia.

Co za tym idzie, nasiona chia, spożywane w odpowiednich porcjach znacznie zmniejszają ryzyko wystąpienia zawału serca, a także zapobiegają rozwojowi miażdżycy. Nasiona chia i wartości odżywcze to przede wszystkim zawarte w nich witaminy z grupy B, a co więcej są one bogatym źródłem fosforu, potasu, magnezu, a także wapnia, czyli pierwiastka budującego nasz układ kostny. 

nasiona chia
Fot. Jakie właściwości mają nasiona chia? Jeżeli nie wiesz koniecznie czytaj dalej

Badania wskazują na to, że nasiona chia pomogą również skutecznie obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a także trójglicerydów. Dodatkowo wpłyną one na rozwój układu immunologicznego i będą wspierać narząd wzroku. Nasiona chia i ich działanie widoczne jest również w opóźnieniu procesu starzenia się komórek, a także w ochronie przed zapadaniem na cukrzycę i nowotwory.

Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym



Nasiona chia na odchudzanie- dlaczego mogą okazać się pomocne?

Nasiona chia to niezwykle egzotyczne ziarna. Warto jednak wspomnieć, że nasiona chia znacznie wspomogą osoby, borykające się z nadprogramową tkanką tłuszczową. Zostało to również naukowo udowodnione, że nasiona chia i odchudzanie idą ze sobą w parze.

nasiona chia na odchudzanie
Fot. Czy nasiona chia są dobre na odchudzanie? Tak!

Co prawda w 100 gramach tych nasion znajduje się około 490 kcal.  Niemniej jednak trzeba wyszczególnić, że około 17 gramów to białka, które są składnikiem budulcowym mięśni, 31 gramów to zdrowe tłuszcze, a 42 gramy stanowią węglowodany. Dodatkowo w nasionach chia znajdziemy aż 36 gramów błonnika, który niezbędny jest w procesie trawienia. Warto również wspomnieć, że nasiona chia bardzo szybko pęcznieją, a łącząc to z wysoką zawartością błonnika, zapewniają uczucie sytości na długi czas.

Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym



Nasiona chia – jak spożywać?

Nasiona chia- jak jeść? To pytanie z pewnością zadaje sobie wiele osób. Okazuje się, że te egzotyczne nasiona można znaleźć nawet w gotowych produktach jak np. ciastka i batony, niemniej jednak warto posiadać je w swojej kuchni.

nasiona chia jak jeść
Fot. Jak jeść nasiona chia ? Na przykład z kiwi i bananem!

Wówczas jeśli pieczemy chleb lub inne ciasta, można spokojnie wykorzystać je jako dodatek. Ziarna te stanowią również idealny dodatek do koktajli czy mueslii. Najpopularniejszym jest jednak pudding z nasion chia. Wówczas uprzednio moczy się je w mleko do momentu w którym napęcznieją.

Nasiona chia znajdują więc zastosowanie głównie w kuchni, gdzie ich lekko orzechowy smak jest świetnym uzupełnieniem wielu dań. Warto zaznaczyć, że na rynku obecnie dostępny jest również olej z nasion chia. Można go wykorzystywać jako dip do sałatek, kasz czy surówek. Niemniej jednak największą wadą tego produktu jest niezwykle wysoka cena.

Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym



Nasiona chia – ile dziennie można spożyć?

Warto wiedzieć jak stosować nasiona chia zanim zaczniemy je wykorzystywać w swojej kuchni. Okazuje się, że chociaż ziarna te są produktem niezwykle zdrowym i są one zaliczane do tak zwanego „jedzenia funkcjonalnego”, gdyż mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie, to spożywanie ich w nadmiernych ilościach, może wywołać skutki odwrotne do zamierzonych.

nasiona chia działanie
Fot. Nasiona chia to samo zdrowie!

Należy więc pamiętać, że maksymalna, dzienna dawka nasion chia to nie więcej niż 15 gramów tego produktu na dobę. Warto wspomnieć, że będzie to całkowicie wystarczająca porcja, biorąc pod uwagę na to, że nasiona chia są niezwykle lekkie, a także szybko pęcznieją. 15 gramów jest więc odpowiednią dawką, po której nie powinniśmy czuć nadmiernego głodu.

Nasiona chia – skutki uboczne

Nie bez powodu dla nasion chia ustalono maksymalną dawkę dziennego spożycia. Okazuje się, że raczenie się tym przysmakiem w nadmiernych ilościach, może przynieść przykre konsekwencje. Wspomniane już zostało, że nasiona te mają niezwykłą zdolność do pęcznienia, a także są one wysokokaloryczne.

Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym



Co więcej, są one bogatym źródłem błonnika. Nieostrożne spożywanie nasion chia może doprowadzić do ich spęcznienia w przewodzie pokarmowym, a w efekcie do zamknięcia światła jelit. Wówczas konieczna może być wizyta u specjalisty. Kolejnym, dość popularnym skutkiem ubocznym są zaparcia. Błonnik zawarty w nasionach chia oczywiście wspiera proces trawienia niemniej jednak, zbyt duże jego ilości mogą zadziałać wręcz odwrotnie i doprowadzić do zaparć.

Warto więc pamiętać, że błonnik, by mógł należycie spełniać swoją rolę musi zostać zmieszany w przewodzie pokarmowym z dużą ilością wody. Wskazuje się również na to, że nasiona chia przez swoją zdolność do pęcznienia, mogą zaburzyć wchłanianie innych składników pokarmowych przez ściany jelit.

nasiona chia skutki uboczne
Fot. Zbyt duże spożycie nasion chia może wywołać pewne niepożądane skutki uboczne

Nasiona chia – przeciwwskazania

Nasiona chia są produktem niezwykle zdrowym, niemniej jednak nie każdy będzie mógł raczyć się tym przysmakiem. Okazuje się, że istnieją pewne przeciwwskazania co do ich spożywania. Szczególnie wskazuje się na to, że te egzotyczne ziarna mogą znacznie wzmocnić działanie leków przyjmowanych stale np. w związku z obniżaniem ciśnienia tętniczego krwi czy nawet leków przeciwzakrzepowych i przeciwpłytkowych.

Osoby, które stosują więc wspomniane leki, powinny zachować szczególną ostrożność podczas spożywania nasion chia. Co więcej, zawarte w ziarnach kwasy omega-3 zwiększają ryzyko krwawień, więc osoby przyjmujące preparaty antyoksydacyjne, powinny zrezygnować tego przysmaku.

Warto również wspomnieć, że w przypadku alergii pokarmowej, nasiona chia mogą znacznie nasilić reakcję alergiczną. Osoby borykające się z różnymi alergiami powinny więc obserwować reakcję organizmu tuż po ich spożyciu i w razie czego całkowicie wykluczyć nasiona chia z codziennej diety.


Zobacz również:

Żurek Wielkanocny - przepis

Żurek Wielkanocny – przepis

Nieodłącznym elementem świąt wielkanocnych jest żurek. Ta smaczna, aromatyczna zupa z licznymi dodatkami, nie tylko rozgrzeje, ale i nasyci. Nic …

Zupa chrzanowa na Wielkanoc - przepis

Zupa chrzanowa na Wielkanoc – przepis

Z czym kojarzyć się może Wielkanoc? Na pewno z budzącą się naturą do życia, z pisankami i wesoło kicającym zającem. Nie będzie jednak brak…

Zapiekanka Wielkanocna z białą kiełbasą - przepis

Zapiekanka wielkanocna z białą kiełbasą – przepis

Czy może być coś bardziej wielkanocnego na obiad niż zapiekanka z białą kiełbasą? Koniecznie poznajcie Nasz przepis bo gwarantuje, że ta cie…

Tymbaliki Wielkanocne - przepis

Tymbaliki Wielkanocne – przepis

Tymbaliki wielkanocne są jedną z wielu potraw goszczących na świątecznym stole. Nazwa pochodzi z języka francuskiego i oznacza kocioł. Polska k…

Tradycyjny sernik Wielkanocny - przepis

Tradycyjny sernik wielkanocny – wyjątkowy przepis świąteczny

Puszysty sernik wielkanocny to przepis wręcz stworzony dla zabieganych w czasie świąt osób lub po prostu tych, którzy nienawidzą czekać na sło…

Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym



Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *