Bazylia – właściwości i zastosowanie w kuchni

Bazylia – właściwości i zastosowanie w kuchni
Czas czytania: 4 minuty

Spis treści:



Jedno z najpopularniejszych świeżych ziół stosowanych w domowych kuchniach. Zarówno świeża jak i suszona świetnie wzbogaci smak i aromat chociażby pysznego makaronu czy sosu pomidorowego do pizzy. Bazylia posiada wiele odmian, które wykorzystywane są w kuchniach z całego świata. Najbardziej kojarzona z włoską kuchniom znajdzie również swoje zastosowanie w przepisach bardziej orientalnych chociażby w kuchni tajskiej. W artykule poznasz jakie właściwości ma bazylia oraz wiele innych ciekawych informacji, które pozwolą Ci na jej odpowiednie wykorzystania w swojej domowej kuchni.

Bazylia – właściwości

Bazylia jest rośliną jednoroczna z rodziny jasnotowatych, która pochodzi z Azji Południowej oraz Afryki. Ze względu na swoją popularność można ją łatwo dostać niemal na całym świecie w ponad 150 odmianach. W zależności od odmiany Bazylia może mieć smak cytrynowy, limonkowy, cynamonowy a także o mało popularnym (często nielubianym przez dzieci) smaku lukrecjowym (bazylia tajska). To co łączy wszystkie rodzaje bazylii to ich orzeźwiający, lekko pikantny smak. Poza właściwościami smakowymi, bazylia posiada również właściwości lecznicze.

bazylia właściwości
Fot. Liście bazylii – właściwości

Bazylia – właściwości lecznicze i witaminy

Głównym składnikiem odpowiedzialnym za właściwości lecznicze bazylii są znajdujące się w jej liściach olejki eteryczne. Mają one działanie przeciwzapalne, a także są one stosowane do wyrobu kosmetyków, mydeł czy perfum. Poza olejkami eterycznymi bazylia posiada również witaminę A, B2, B6, C , E oraz K jak również niacynę, kwas foliowy oraz beta karoten.

Bazylia wspomaga także pracę naszego układu trawiennego poprzez poprawę trawienia a także lepsze przyswajanie przez nasz organizm składników odżywczych z pokarmu. Sprawdzi się również jako środek zapobiegający nudnościom oraz wymiotom.

bazylia właściwości lecznicze i witaminy
Fot. Czy wiesz jakie właściwości lecznicze ma bazylia ?

Podobnie jak w przypadku melisy, spożywanie bazylii poprawia nastrój a także pomaga zwalczać problemy związane z bezsennością czy nadpobudliwościom.

Ze względu na zawartość luteiny bazylia polecana jest także osobom borykającym się z problemami ze wzrokiem. Luteina wzmacnia wzrok poprzez opóźnienie procesu wyrodnienia się plamki żółtej w oku odpowiedzialnej za ostre widzenie.

Bazylia – wartości odżywcze

Poza podanymi wcześniej witaminami oraz mikroelementami bazylia posiada również szereg minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Bazylia posiada zaledwie 22 kcal w 100 g. Znajdziemy w niej miedzy innymi:

  • sód – 4 mg
  • potas – 295 mg
  • wapń – 177 mg
  • fosfor – 56 mg
  • magnez – 64 mg
  • żelazo – 3.2 mg
  • cynk – 0.8 mg
  • miedź – 0.4 mg
  • mangan – 1.1 mg
bazylia wartości odżywcze
Fot. Bazylia jest bogata w różnorodne wartości odżywcze oraz witaminy

Bazylia – pochodzenie

Chociaż bazylia kojarzona jest głównie z kuchnią włoską jej pochodzenie nie jest do końca znane. Prawdopodobnie wywodzi się z Afryki, a dokładnie z Egiptu lub z Indii. Istnieją liczne dowody, które potwierdzają, że była ona używana za czasów prehistorycznej Azji i starożytnego Egiptu.

Bazylia zawitała do Europy w okresie panowania Aleksandra Macedońskiego, a w Polsce pojawiła się pod koniec XIV wieku. Pochodzenie nazwy rośliny nie jest do końca jasne. Najprawdopodobniej pochodzi od greckiego słowa, oznaczającego „król”, ponieważ zgodnie ze starymi wierzeniami tylko król mógł ją zerwać. Co ciekawe, w języku niemieckim i francuskim bazylię do dzisiaj nazywa się czasami królewskim ziołem. W starożytnym Rzymie jej nazwa wiązała się z bazyliszkiem, gdyż była ona uznawana za talizman, chroniący przed tą bestią.

bazylia pochodzenie
Fot. Bazylia najprawdopodobniej pochodzi z Afryki

Bazylia – zastosowanie w kuchni

Dzięki swojemu charakterystycznemu, słodko-gorzkawemu smakowi i przyjemnemu aromatowi bazylia ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Można ją stosować zarówno w potrawach mięsnych, jak i jarskich. Używana jest bardzo często w połączeniu z pomidorami, dlatego kojarzona jest głównie z kuchnią śródziemnomorską. Bardzo dobrze smakuje w połączeniu z m.in. szpinakiem, bakłażanem, cukinią, papryką czy dynią.

Pasuje ona do wielu różnych dań. Bazylię często dodaje się do różnego rodzaju sosów, np. do pizzy czy spaghetti, ale świetnie komponuje się także jako z pieczeniami, zapiekankami na bazie ziemniaków lub makaronu i z zupami. Jest także jednym z głównych składników pesto. Bazylii bardzo często używa się do potraw, które zawierają duże ilości sera, takie jak mozarella czy parmezan. Świetnie sprawdzi się także w różnego rodzaju sałatkach. Niekiedy dodaje się także niewielką ilość tego zioła do deserów, tworząc orzeźwiający, lekko chłodzący efekt. Bazylia wygląda bardzo dobrze jako element dekoracyjny w formie kilku listków. Należy pamiętać, aby bazylię dodać na sam koniec gotowania, aby zachowała ona swój charakterystyczny i niepowtarzalny smak oraz aromat.

Źródła:

https://www.medme.pl/artykuly/bazylia-pospolita-wlasciwosci-lecznicze-i-zastosowanie,69237.html

https://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/metody-alternatywne/bazylia-na-wzdecia-i-niestrawnosc-wlasciwosci-lecznicze-bazylii-aa-VXkj-3q2G-pwVx.html

https://stronazdrowia.pl/bazylia-wlasciwosci-i-wartosc-odzywcza-pesto-z-bazylii-i-inne-kulinarne-zastosowania-jakie-ma-bazylia-pospolita/ar/c14-14485411

Awatar GaryMoveOut

Zobacz również:

Pierogi z mięsem jako wizytówka polskiej kuchni na świecie

Pierogi z mięsem jako wizytówka polskiej kuchni na świecie

Istnieje takie danie, którego różne warianty są obecne w kuchniach całego świata. To oczywiście pierogi, czyli potrawa mączna doskonale znana …

Zakwas na barszcz biały: Tradycja i sztuka przygotowania

Zakwas na barszcz biały: Tradycja i sztuka przygotowania

Barszcz biały, znany i ceniony w polskiej kuchni, to zupa o wyjątkowym smaku, który zawdzięcza przede wszystkim zakwasowi. Zakwas na barszcz biał…

Z czym jeść gnocchi? Odkryj smaczne połączenia!

Z czym jeść gnocchi? Odkryj smaczne połączenia!

Jako doświadczony kucharz z wieloletnim stażem, często spotykam się z pytaniem o to, jak podawać gnocchi. Te małe, delikatne kluski……

Jak usunąć zapach spalenizny z mikrofalówki?

Jak usunąć zapach spalenizny z mikrofalówki?

Mikrofalówka to niezwykle przydatne urządzenie, jednak łatwo może się zdarzyć, że coś się w niej przypali. Spalenizna nie tylko wpływa na sm…

Sushi w Białystoku

Sushi na każdą okazję – dlaczego warto wybrać DOHO Sushi na spotkania z bliskimi?

Sushi to wyjątkowe , które wpasowuje się w każdą imprezową atmosferę. Z jednej strony jest eleganckiedanie i wyrafinowane, idealne na formalne …

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *