Bazylia – właściwości i zastosowanie w kuchni

Bazylia – właściwości i zastosowanie w kuchni

Spis treści:



Jedno z najpopularniejszych świeżych ziół stosowanych w domowych kuchniach. Zarówno świeża jak i suszona świetnie wzbogaci smak i aromat chociażby pysznego makaronu czy sosu pomidorowego do pizzy. Bazylia posiada wiele odmian, które wykorzystywane są w kuchniach z całego świata. Najbardziej kojarzona z włoską kuchniom znajdzie również swoje zastosowanie w przepisach bardziej orientalnych chociażby w kuchni tajskiej. W artykule poznasz jakie właściwości ma bazylia oraz wiele innych ciekawych informacji, które pozwolą Ci na jej odpowiednie wykorzystania w swojej domowej kuchni.

Bazylia – właściwości

Bazylia jest rośliną jednoroczna z rodziny jasnotowatych, która pochodzi z Azji Południowej oraz Afryki. Ze względu na swoją popularność można ją łatwo dostać niemal na całym świecie w ponad 150 odmianach. W zależności od odmiany Bazylia może mieć smak cytrynowy, limonkowy, cynamonowy a także o mało popularnym (często nielubianym przez dzieci) smaku lukrecjowym (bazylia tajska). To co łączy wszystkie rodzaje bazylii to ich orzeźwiający, lekko pikantny smak. Poza właściwościami smakowymi, bazylia posiada również właściwości lecznicze.

bazylia właściwości
Fot. Liście bazylii – właściwości

🍏 Sklepy ze zdrową żywnością🍏

Bazylia – właściwości lecznicze i witaminy

Głównym składnikiem odpowiedzialnym za właściwości lecznicze bazylii są znajdujące się w jej liściach olejki eteryczne. Mają one działanie przeciwzapalne, a także są one stosowane do wyrobu kosmetyków, mydeł czy perfum. Poza olejkami eterycznymi bazylia posiada również witaminę A, B2, B6, C , E oraz K jak również niacynę, kwas foliowy oraz beta karoten.



Bazylia wspomaga także pracę naszego układu trawiennego poprzez poprawę trawienia a także lepsze przyswajanie przez nasz organizm składników odżywczych z pokarmu. Sprawdzi się również jako środek zapobiegający nudnościom oraz wymiotom.

bazylia właściwości lecznicze i witaminy
Fot. Czy wiesz jakie właściwości lecznicze ma bazylia ?

Podobnie jak w przypadku melisy, spożywanie bazylii poprawia nastrój a także pomaga zwalczać problemy związane z bezsennością czy nadpobudliwościom.

Ze względu na zawartość luteiny bazylia polecana jest także osobom borykającym się z problemami ze wzrokiem. Luteina wzmacnia wzrok poprzez opóźnienie procesu wyrodnienia się plamki żółtej w oku odpowiedzialnej za ostre widzenie.



Bazylia – wartości odżywcze

Poza podanymi wcześniej witaminami oraz mikroelementami bazylia posiada również szereg minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Bazylia posiada zaledwie 22 kcal w 100 g. Znajdziemy w niej miedzy innymi:

  • sód – 4 mg
  • potas – 295 mg
  • wapń – 177 mg
  • fosfor – 56 mg
  • magnez – 64 mg
  • żelazo – 3.2 mg
  • cynk – 0.8 mg
  • miedź – 0.4 mg
  • mangan – 1.1 mg
bazylia wartości odżywcze
Fot. Bazylia jest bogata w różnorodne wartości odżywcze oraz witaminy

Bazylia – pochodzenie

Chociaż bazylia kojarzona jest głównie z kuchnią włoską jej pochodzenie nie jest do końca znane. Prawdopodobnie wywodzi się z Afryki, a dokładnie z Egiptu lub z Indii. Istnieją liczne dowody, które potwierdzają, że była ona używana za czasów prehistorycznej Azji i starożytnego Egiptu.



Bazylia zawitała do Europy w okresie panowania Aleksandra Macedońskiego, a w Polsce pojawiła się pod koniec XIV wieku. Pochodzenie nazwy rośliny nie jest do końca jasne. Najprawdopodobniej pochodzi od greckiego słowa, oznaczającego „król”, ponieważ zgodnie ze starymi wierzeniami tylko król mógł ją zerwać. Co ciekawe, w języku niemieckim i francuskim bazylię do dzisiaj nazywa się czasami królewskim ziołem. W starożytnym Rzymie jej nazwa wiązała się z bazyliszkiem, gdyż była ona uznawana za talizman, chroniący przed tą bestią.

bazylia pochodzenie
Fot. Bazylia najprawdopodobniej pochodzi z Afryki

Bazylia – zastosowanie w kuchni

Dzięki swojemu charakterystycznemu, słodko-gorzkawemu smakowi i przyjemnemu aromatowi bazylia ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Można ją stosować zarówno w potrawach mięsnych, jak i jarskich. Używana jest bardzo często w połączeniu z pomidorami, dlatego kojarzona jest głównie z kuchnią śródziemnomorską. Bardzo dobrze smakuje w połączeniu z m.in. szpinakiem, bakłażanem, cukinią, papryką czy dynią.



Pasuje ona do wielu różnych dań. Bazylię często dodaje się do różnego rodzaju sosów, np. do pizzy czy spaghetti, ale świetnie komponuje się także jako z pieczeniami, zapiekankami na bazie ziemniaków lub makaronu i z zupami. Jest także jednym z głównych składników pesto. Bazylii bardzo często używa się do potraw, które zawierają duże ilości sera, takie jak mozarella czy parmezan. Świetnie sprawdzi się także w różnego rodzaju sałatkach. Niekiedy dodaje się także niewielką ilość tego zioła do deserów, tworząc orzeźwiający, lekko chłodzący efekt. Bazylia wygląda bardzo dobrze jako element dekoracyjny w formie kilku listków. Należy pamiętać, aby bazylię dodać na sam koniec gotowania, aby zachowała ona swój charakterystyczny i niepowtarzalny smak oraz aromat.

Źródła:

https://www.medme.pl/artykuly/bazylia-pospolita-wlasciwosci-lecznicze-i-zastosowanie,69237.html

https://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/metody-alternatywne/bazylia-na-wzdecia-i-niestrawnosc-wlasciwosci-lecznicze-bazylii-aa-VXkj-3q2G-pwVx.html

https://stronazdrowia.pl/bazylia-wlasciwosci-i-wartosc-odzywcza-pesto-z-bazylii-i-inne-kulinarne-zastosowania-jakie-ma-bazylia-pospolita/ar/c14-14485411


Zobacz również:

jak prawidłowo myć truskawki

Jak prawidłowo myć truskawki

Truskawki to w sezonie wiosenno-letnim częsty gość na polskich stołach. Chętnie sięgamy po nie, gdyż to owoc smaczny, aromatyczny i kuszący swoją urodą. Ponadto zdrowy, bo stanowi przecież bogate źródło błonnika oraz witaminy C. To wszystko prawda, jest tylko jedno małe „ale”. Truskawki to samo zdrowie pod warunkiem, że zostały prawidłowo umyte. 

jak mrozić krokiety z kapustą i grzybami

Jak mrozić krokiety z kapustą i grzybami?

Praktycznie w każdym polskim domu po Bożym Narodzeniu pozostają ogromne ilości niezjedzonych potraw, które przecież szkoda nam wyrzucić, ale tak duże porcje mogą stanowić wyzwanie nawet dla największych łasuchów. O ile problemu nie ma z pierogami, pasztecikami czy uszkami, które można po prostu zawinąć w folię i umieścić w zamrażalniku, to wiele osób zastanawia się, czy można zamrozić krokiety z kapustą i grzybami. Jak więc to zrobić, by po odmrożeniu danie wciąż zachwycało walorami smakowymi?

czym zastąpić papier do pieczenia

Czym zastąpić papier do pieczenia?

Pieczenie potrafi dostarczyć wielu wyzwań, począwszy od odmierzenia składników według przepisu, aż do wyboru właściwego materiału na podstawę. Forma powinna zostać uzupełniona o odpowiednią bazę do wypieków, którą zazwyczaj jest papier do pieczenia. Jednakże problem pojawia się, gdy akurat nie ma go pod ręką i należy się orientować, jak poradzić sobie w takiej sytuacji. Warto wiedzieć co zamiast papieru do pieczenia może pełnić rolę materiału pod ciasto lub danie z piekarnika. Taka wiedza przyda się w momentach, gdy w ferworze zakupów zapomnisz o nabyciu papieru. W przypadku niektórych potraw inne rozwiązania sprawdzą się nawet lepiej niż standardowa baza pod wypiek.

Candy bar na wesele - nie może zabraknąć sernika

Candy Bar na wesele – nie może zabraknąć sernika

Sezon ślubny ruszył pełną parą. Nie ma lepszego czasu na tego typu wydarzenia niż długie letnie wieczory. Z imprezami podczas lata, wiąże się jednak mały problem – upał i grzejące słońce niekorzystnie wpływają na serwowane jedzenie, a w szczególności na słodkie, kremowe desery. Pozostaje więc pytanie, co przygotować dla naszych gości, aby zachowały one nie tylko świeżość, ale i piękny wygląd?

jak mrozić truskawki

Jak mrozić truskawki? Powiew lata w środku zimy

Gdy zbliżają się wakacje i rozpoczyna sezon urlopowy, cieszymy się z długo wyczekiwanego czasu odpoczynku. Pojawia się jednak nutka smutku – wszak koniec czerwca i początek lipca to jednocześnie rozstanie ze smakiem i zapachem truskawek. Dla wielbicieli tego aromatycznego owocu, a tych w naszym kraju nie brakuje, to trudny czas. Tym bardziej, że w naszej strefie klimatycznej truskawkami z polskich plantacji możemy cieszyć się zaledwie kilka tygodni. Przez pozostałą część roku w sprzedaży znajdziemy co prawda owoce importowane, ale są one bardzo drogie i – choć piękne – miłośnicy naszych rodzimych truskawek niezbyt cenią ich walory smakowe.



Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.