Bazylia – właściwości i zastosowanie w kuchni

Bazylia – właściwości i zastosowanie w kuchni

Spis treści:



Jedno z najpopularniejszych świeżych ziół stosowanych w domowych kuchniach. Zarówno świeża jak i suszona świetnie wzbogaci smak i aromat chociażby pysznego makaronu czy sosu pomidorowego do pizzy. Bazylia posiada wiele odmian, które wykorzystywane są w kuchniach z całego świata. Najbardziej kojarzona z włoską kuchniom znajdzie również swoje zastosowanie w przepisach bardziej orientalnych chociażby w kuchni tajskiej. W artykule poznasz jakie właściwości ma bazylia oraz wiele innych ciekawych informacji, które pozwolą Ci na jej odpowiednie wykorzystania w swojej domowej kuchni.

Bazylia – właściwości

Bazylia jest rośliną jednoroczna z rodziny jasnotowatych, która pochodzi z Azji Południowej oraz Afryki. Ze względu na swoją popularność można ją łatwo dostać niemal na całym świecie w ponad 150 odmianach. W zależności od odmiany Bazylia może mieć smak cytrynowy, limonkowy, cynamonowy a także o mało popularnym (często nielubianym przez dzieci) smaku lukrecjowym (bazylia tajska). To co łączy wszystkie rodzaje bazylii to ich orzeźwiający, lekko pikantny smak. Poza właściwościami smakowymi, bazylia posiada również właściwości lecznicze.

bazylia właściwości
Fot. Liście bazylii – właściowości

Bazylia – właściwości lecznicze i witaminy

Głównym składnikiem odpowiedzialnym za właściwości lecznicze bazylii są znajdujące się w jej liściach olejki eteryczne. Mają one działanie przeciwzapalne, a także są one stosowane do wyrobu kosmetyków, mydeł czy perfum. Poza olejkami eterycznymi bazylia posiada również witaminę A, B2, B6, C , E oraz K jak również niacynę, kwas foliowy oraz beta karoten.
Bazylia wspomaga także pracę naszego układu trawiennego poprzez poprawę trawienia a także lepsze przyswajanie przez nasz organizm składników odżywczych z pokarmu. Sprawdzi się również jako środek zapobiegający nudnościom oraz wymiotom.

bazylia właściwości lecznicze i witaminy
Fot. Czy wiesz jakie właściwości lecznicze ma bazylia ?

Podobnie jak w przypadku melisy, spożywanie bazylii poprawia nastrój a także pomaga zwalczać problemy związane z bezsennością czy nadpobudliwościom.

Ze względu na zawartość luteiny bazylia polecana jest także osobom borykającym się z problemami ze wzrokiem. Luteina wzmacnia wzrok poprzez opóźnienie procesu wyrodnienia się plamki żółtej w oku odpowiedzialnej za ostre widzenie.

Bazylia – wartości odżywcze

Poza podanymi wcześniej witaminami oraz mikroelementami bazylia posiada również szereg minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Bazylia posiada zaledwie 22 kcal w 100 g. Znajdziemy w niej miedzy innymi:

  • sód – 4 mg
  • potas – 295 mg
  • wapń – 177 mg
  • fosfor – 56 mg
  • magnez – 64 mg
  • żelazo – 3.2 mg
  • cynk – 0.8 mg
  • miedź – 0.4 mg
  • mangan – 1.1 mg
bazylia wartości odżywcze
Fot. Bazylia jest bogata w różnorodne wartości odżywcze oraz witaminy

Bazylia – pochodzenie

Chociaż bazylia kojarzona jest głównie z kuchnią włoską jej pochodzenie nie jest do końca znane. Prawdopodobnie wywodzi się z Afryki, a dokładnie z Egiptu lub z Indii. Istnieją liczne dowody, które potwierdzają, że była ona używana za czasów prehistorycznej Azji i starożytnego Egiptu. Bazylia zawitała do Europy w okresie panowania Aleksandra Macedońskiego, a w Polsce pojawiła się pod koniec XIV wieku. Pochodzenie nazwy rośliny nie jest do końca jasne. Najprawdopodobniej pochodzi od greckiego słowa, oznaczającego „król”, ponieważ zgodnie ze starymi wierzeniami tylko król mógł ją zerwać. Co ciekawe, w języku niemieckim i francuskim bazylię do dzisiaj nazywa się czasami królewskim ziołem. W starożytnym Rzymie jej nazwa wiązała się z bazyliszkiem, gdyż była ona uznawana za talizman, chroniący przed tą bestią.

bazylia pochodzenie
Fot. Bazylia najprawdopodobniej pochodzi z Afryki

Bazylia – zastosowanie w kuchni

Dzięki swojemu charakterystycznemu, słodko-gorzkawemu smakowi i przyjemnemu aromatowi bazylia ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Można ją stosować zarówno w potrawach mięsnych, jak i jarskich. Używana jest bardzo często w połączeniu z pomidorami, dlatego kojarzona jest głównie z kuchnią śródziemnomorską. Bardzo dobrze smakuje w połączeniu z m.in. szpinakiem, bakłażanem, cukinią, papryką czy dynią.

Pasuje ona do wielu różnych dań. Bazylię często dodaje się do różnego rodzaju sosów, np. do pizzy czy spaghetti, ale świetnie komponuje się także jako z pieczeniami, zapiekankami na bazie ziemniaków lub makaronu i z zupami. Jest także jednym z głównych składników pesto. Bazylii bardzo często używa się do potraw, które zawierają duże ilości sera, takie jak mozarella czy parmezan. Świetnie sprawdzi się także w różnego rodzaju sałatkach. Niekiedy dodaje się także niewielką ilość tego zioła do deserów, tworząc orzeźwiający, lekko chłodzący efekt. Bazylia wygląda bardzo dobrze jako element dekoracyjny w formie kilku listków. Należy pamiętać, aby bazylię dodać na sam koniec gotowania, aby zachowała ona swój charakterystyczny i niepowtarzalny smak oraz aromat.

Źródła:

https://www.medme.pl/artykuly/bazylia-pospolita-wlasciwosci-lecznicze-i-zastosowanie,69237.html

https://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/metody-alternatywne/bazylia-na-wzdecia-i-niestrawnosc-wlasciwosci-lecznicze-bazylii-aa-VXkj-3q2G-pwVx.html

https://stronazdrowia.pl/bazylia-wlasciwosci-i-wartosc-odzywcza-pesto-z-bazylii-i-inne-kulinarne-zastosowania-jakie-ma-bazylia-pospolita/ar/c14-14485411


Zobacz również:

czym zastąpić sos sojowy

Czym zastąpić sos sojowy? Jest na to wiele sposobów!

Chęć zastąpienia sosu sojowego w kuchni może mieć różne przyczyny. Niektórzy obawiają się wpływu soi na zdrowie – soja to roślina zawierająca dużą ilość niekorzystnych dla zdrowia mężczyzn estrogenów, pochodząca przeważnie z upraw GMO. Inni obawiają się zbyt dużej ilości soli w tym produkcie, poszukując dodatków i przypraw o podobnym smaku, ale bez szkodliwej dla chorych na nadciśnienie soli. Trzecia grupa osób poszukuje intensywnego smaku umami typowego dla dań Azji, nie lubiąc jednak posmaku sosu sojowego. Przyczyną może być również alergia na soję. Istnieje wiele sposobów na zastąpienie sosu sojowego – to, czym zastąpić sos sojowy zależy jednak od celu, który sobie stawiamy. Proponowane sposoby są więc niekiedy przeciwstawne.

jak zagęścić sos

Jak zagęścić sos? Czym zagęszczać sosy – domowe sposoby

W książkach kucharskich i Internecie nie brakuje ciekawych przepisów na sosy. Po przygotowaniu zawsze im jednak czegoś brakuje. Część przepisów nie uwzględnia dodatkowego zagęszczenia. Po dodaniu sekretnego składnika zyskują one o wiele więcej smaku. Jak zagęścić sos aby był odpowiednio smaczny i czym to się robi? 

jak podgrzać pizzę

Jak podgrzać pizzę ? W piekarniku, mikrofalówce i nie tylko!

Zimna pizza? Powinni tego zabronić! Strzeż się również Włochów i jeśli masz wśród nich przyjaciół nie waż się wspominać przenigdy kiedykolwiek i jakkolwiek o zimnej pizzy. Jeśli dla Polaków kotlet schabowy jest świętością, to dla Włochów zimna pizza prawdziwym świętokradztwem.

ile gotować ziemniaki

Ile gotować ziemniaki? Czas, solenie ziemniaków

Ziemniaki wydają się banalnym dodatkiem do potraw, nie można jednak zapominać, że źle przyrządzone, mogą popsuć całe danie. Nieumiejętnie ugotowanych ziemniaków nie uratują pyszne dodatki, np. w postaci sosu, czy znakomitej surówki. Poniżej znajduje się lista wskazówek, których stosowanie przełoży się na to, że przygotowywane ziemniaki zawsze będą stanowić nie rzucające się w oczy, a perfekcyjne uzupełnienie dania, bądź przeciwnie – bo ziemniaki ugotowane na puree, mogą być także głównym, przykuwającym uwagę elementem posiłku. Warto więc, by zagadnienie, jak ugotować ziemniaki, nie miało przed nami tajemnic. By móc naprawdę cieszyć się tym produktem w kuchni, trzeba znać zasady. Oto one.

jak czyścić mikrofalówkę

Jak czyścić mikrofalówkę? Czyszczenie mikrofalówki sodą lub octem

Sprzęty gospodarstwa domowego ułatwiają życie każdej gospodyni domowej. Chyba nikt z nas obecnie nie wyobraża sobie życia bez kuchenki mikrofalowej. Dzięki temu urządzeniu szybko i łatwo możemy odgrzać pokarmy, a także pomóc sobie w ich przygotowaniu. Niestety jednak, zabrudzenia są jednym z najczęstszych problemów z jakimi przyjdzie się nam zmierzyć. Mikrofalówki by działały długo i sprawnie muszą być utrzymane w czystości. Ma to także wpływ na jakość odgrzewanych czy przygotowywanych posiłków. Okazuje się, że domowe sposoby na czyszczenie mikrofalówki są niezwykle skuteczne. Jak więc wyczyścić urządzenie sodą i octem?

Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.