Bazylia – właściwości i zastosowanie w kuchni
Spis treści:
- Bazylia – właściwości
- Bazylia – właściwości lecznicze i witaminy
- Bazylia – wartości odżywcze
- Bazylia – pochodzenie
- Bazylia – zastosowanie w kuchni
Jedno z najpopularniejszych świeżych ziół stosowanych w domowych kuchniach. Zarówno świeża jak i suszona świetnie wzbogaci smak i aromat chociażby pysznego makaronu czy sosu pomidorowego do pizzy. Bazylia posiada wiele odmian, które wykorzystywane są w kuchniach z całego świata. Najbardziej kojarzona z włoską kuchniom znajdzie również swoje zastosowanie w przepisach bardziej orientalnych chociażby w kuchni tajskiej. W artykule poznasz jakie właściwości ma bazylia oraz wiele innych ciekawych informacji, które pozwolą Ci na jej odpowiednie wykorzystania w swojej domowej kuchni.
Bazylia – właściwości
Bazylia jest rośliną jednoroczna z rodziny jasnotowatych, która pochodzi z Azji Południowej oraz Afryki. Ze względu na swoją popularność można ją łatwo dostać niemal na całym świecie w ponad 150 odmianach. W zależności od odmiany Bazylia może mieć smak cytrynowy, limonkowy, cynamonowy a także o mało popularnym (często nielubianym przez dzieci) smaku lukrecjowym (bazylia tajska). To co łączy wszystkie rodzaje bazylii to ich orzeźwiający, lekko pikantny smak. Poza właściwościami smakowymi, bazylia posiada również właściwości lecznicze.
Bazylia – właściwości lecznicze i witaminy
Głównym składnikiem odpowiedzialnym za właściwości lecznicze bazylii są znajdujące się w jej liściach olejki eteryczne. Mają one działanie przeciwzapalne, a także są one stosowane do wyrobu kosmetyków, mydeł czy perfum. Poza olejkami eterycznymi bazylia posiada również witaminę A, B2, B6, C , E oraz K jak również niacynę, kwas foliowy oraz beta karoten.
Bazylia wspomaga także pracę naszego układu trawiennego poprzez poprawę trawienia a także lepsze przyswajanie przez nasz organizm składników odżywczych z pokarmu. Sprawdzi się również jako środek zapobiegający nudnościom oraz wymiotom.
Podobnie jak w przypadku melisy, spożywanie bazylii poprawia nastrój a także pomaga zwalczać problemy związane z bezsennością czy nadpobudliwościom.
Ze względu na zawartość luteiny bazylia polecana jest także osobom borykającym się z problemami ze wzrokiem. Luteina wzmacnia wzrok poprzez opóźnienie procesu wyrodnienia się plamki żółtej w oku odpowiedzialnej za ostre widzenie.
Bazylia – wartości odżywcze
Poza podanymi wcześniej witaminami oraz mikroelementami bazylia posiada również szereg minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Bazylia posiada zaledwie 22 kcal w 100 g. Znajdziemy w niej miedzy innymi:
- sód – 4 mg
- potas – 295 mg
- wapń – 177 mg
- fosfor – 56 mg
- magnez – 64 mg
- żelazo – 3.2 mg
- cynk – 0.8 mg
- miedź – 0.4 mg
- mangan – 1.1 mg
Bazylia – pochodzenie
Chociaż bazylia kojarzona jest głównie z kuchnią włoską jej pochodzenie nie jest do końca znane. Prawdopodobnie wywodzi się z Afryki, a dokładnie z Egiptu lub z Indii. Istnieją liczne dowody, które potwierdzają, że była ona używana za czasów prehistorycznej Azji i starożytnego Egiptu.
Bazylia zawitała do Europy w okresie panowania Aleksandra Macedońskiego, a w Polsce pojawiła się pod koniec XIV wieku. Pochodzenie nazwy rośliny nie jest do końca jasne. Najprawdopodobniej pochodzi od greckiego słowa, oznaczającego „król”, ponieważ zgodnie ze starymi wierzeniami tylko król mógł ją zerwać. Co ciekawe, w języku niemieckim i francuskim bazylię do dzisiaj nazywa się czasami królewskim ziołem. W starożytnym Rzymie jej nazwa wiązała się z bazyliszkiem, gdyż była ona uznawana za talizman, chroniący przed tą bestią.
Bazylia – zastosowanie w kuchni
Dzięki swojemu charakterystycznemu, słodko-gorzkawemu smakowi i przyjemnemu aromatowi bazylia ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Można ją stosować zarówno w potrawach mięsnych, jak i jarskich. Używana jest bardzo często w połączeniu z pomidorami, dlatego kojarzona jest głównie z kuchnią śródziemnomorską. Bardzo dobrze smakuje w połączeniu z m.in. szpinakiem, bakłażanem, cukinią, papryką czy dynią.
Pasuje ona do wielu różnych dań. Bazylię często dodaje się do różnego rodzaju sosów, np. do pizzy czy spaghetti, ale świetnie komponuje się także jako z pieczeniami, zapiekankami na bazie ziemniaków lub makaronu i z zupami. Jest także jednym z głównych składników pesto. Bazylii bardzo często używa się do potraw, które zawierają duże ilości sera, takie jak mozarella czy parmezan. Świetnie sprawdzi się także w różnego rodzaju sałatkach. Niekiedy dodaje się także niewielką ilość tego zioła do deserów, tworząc orzeźwiający, lekko chłodzący efekt. Bazylia wygląda bardzo dobrze jako element dekoracyjny w formie kilku listków. Należy pamiętać, aby bazylię dodać na sam koniec gotowania, aby zachowała ona swój charakterystyczny i niepowtarzalny smak oraz aromat.
Źródła:
https://www.medme.pl/artykuly/bazylia-pospolita-wlasciwosci-lecznicze-i-zastosowanie,69237.html