Czym zastąpić parmezan?

Czym zastąpić parmezan?
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Ser, o którym mowa w artykule, jest wytwarzany we Włoszech i produkowany jest niemal od średniowiecza. Przez lata zyskał reputację regionalnej specjalności znanej na całym świecie. Wszyscy koneserzy doceniają jej smak i to, jak bardzo potrafi wzbogacić smak wielu potraw. Chodzi o ser Parmigiano-Reggiano! Prawdziwy włoski parmezan nigdy nie jest tani i nie może być łatwy do wyszukania w pierwszym lepszym, lokalnym sklepie. Wiele osób zastanawia jaki który ser jest podobny do parmezanu. W tym artykule zaproponujemy kilka propozycji serów, które są równie pyszne jak ten włoski specjał.

Czym jest parmezan i jakie ma właściwości?

Parmezan to twardy ser wytwarzany z surowego mleka krowiego w rygorystycznym procesie produkcji i sprawdzania jakości. Wyprodukowany w prowincjach takich jak Parma, Bolonia, Modena i Mantua. Na tych terenach gospodarstwa produkujące krowy Razza Reggiana i Vacca Rossa żywione wyłącznie trawą i sianem dostarczają mleka do tego włoskiego sera podpuszczkowego.

W porównaniu z innymi serami parmezan ma świeży, owocowy, ale mocny smak i zwarty, biały i kremowy miąższ. Głównymi zaletami parmezanu są jego jędrna, krucha konsystencja oraz niepowtarzalny smak i aromat. Ten włoski przysmak okazał się nieco drogi. Swoją wysoką cenę zawdzięcza długiemu okresowi dojrzewania sera, który może trwać nawet do trzech lat.

Zdrowotność parmezanu

Dzięki dużej dawce aminokwasów, które nie wymagają trawienia, polecany jest dla dzieci i osób z problemami trawiennymi. Parmezan w czasie ciąży jest nie tylko zabroniony, ale wręcz zalecany. Sery suche i twarde, na których rozwija się niewiele bakterii, są uważane za najbezpieczniejsze rodzaje sera dla kobiet w ciąży. Ser podpuszczkowy jest bogatym źródłem przyswajalnego wapnia i białka. Dodatkowo zawiera minerały, takie jak magnez, fosfor oraz potas, a także witaminy A, D, E i witaminy z grupy B.


Oprócz tego, że jest zdrowy, parmezan jest również pyszny, dlatego często jest używany w kuchni. Parmigiano Reggiano świetnie sprawdza się jako przekąska podawana z innymi serami lub wędlinami i jest idealnym dodatkiem do dań takich jak sałatki, zupy, makarony, pizza czy lasagna. Sprawdza się również jako dodatek do różnego rodzaju potraw.

Jakim serem zastąpić parmezan?

Asiago

Dojrzały Asiago ma łagodny, orzechowy smak podobny do parmezanu. Proces dojrzewania wpływa na ser, nadając mu ostry smak i łuszczącą się konsystencję. Gdy gotujesz z serem Asiago, należy dodać go trochę więcej, ponieważ nie jest on tak wyrazisty jak Parmigiano Reggiano.

parmezan zamiennik
Fot. Ser Parmezan ma kilka godnych zamienników

Ser Romano

To kolejny przykład świetnej taniej alternatywy dla parmezanu. Nieco twardszy i bardziej słony niż Asiago, idealnie nadaje się do dań pikantnych, takich jak risotto i spaghetti.

Piave

Często nazywany jest „kuzynem parmezanu”. Twardy ser wyprodukowany w Belluno we Włoszech. Młodszy rodzaj tego sera ma biały kolor i nieco słodszy smak, podczas gdy starsze sery mają nieco żółtawy kolor i mocny smak, podobny do parmezanu.

Grana Padano

Grana Padano jest jednym z najpopularniejszych zamienników parmezanu we Włoszech. Z racji, iż jest wytwarzany z mleka owczego, zawiera dużo tłuszczu. Po dziewięciu miesiącach Grana Padano rozwija kremowy, orzechowy smak podobny do parmezanu. Ponadto ma jędrną i ciągnącą się konsystencję. Rozpływający się, dobrze komponuje się z kremem pomidorowym i sałatkami.

Pecorino Romano

Jest najpopularniejszym zamiennikiem parmezanu wśród Włochów, ale robi się go z innego rodzaju mleka. Pecorino Romano jest wytwarzane z mleka owczego, co oznacza, że ma więcej tłuszczu niż omawiany parmezan. Po roku dojrzewania ten ser wreszcie może trafić na stół. Ma bardzo słony, pikantny smak, a także zwartą, łuszczącą się konsystencję, dzięki czemu jest doskonałym substytutem parmezanu.

Zobacz również:

czy cytryna może zastąpić kwasek cytrynowy

Czy cytryna może zastąpić kwasek cytrynowy?

Czy zastanawialiście się kiedyś, czy można zastąpić prawdziwe cytryny kwaskiem cytrynowym? To pytanie pojawia się szczególnie, gdy w lodówce …

Czym zastąpić tymianek?

Czym zastąpić tymianek?

Tymianek zawiera witaminy C, E, B i K. Nie można również zapomnieć o tym, że to cenne źródło potasu. Znaleźć w nim można także magnes i fo…

Czym zastąpić syrop klonowy

Czym zastąpić syrop klonowy?

Syrop klonowy kojarzy się przede wszystkim z Kanadą, to ten kraj produkuje go najwięcej na świecie. Jest to najzdrowszy słodzik, bogaty w wiele w…

Czym zastąpić sól? Zamienniki soli kuchennej

Czym zastąpić sól? Zamienniki soli kuchennej

Sól jest jednym z najważniejszych składników kuchni, ale nadmierne jej używanie może prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak wysokie ci…

Czym zastąpić parmezan?

Czym zastąpić parmezan?

Ser, o którym mowa w artykule, jest wytwarzany we Włoszech i produkowany jest niemal od średniowiecza. Przez lata zyskał reputację regionalnej …

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *