Czym zastąpić parmezan?
Spis treści:
Ser, o którym mowa w artykule, jest wytwarzany we Włoszech i produkowany jest niemal od średniowiecza. Przez lata zyskał reputację regionalnej specjalności znanej na całym świecie. Wszyscy koneserzy doceniają jej smak i to, jak bardzo potrafi wzbogacić smak wielu potraw. Chodzi o ser Parmigiano-Reggiano! Prawdziwy włoski parmezan nigdy nie jest tani i nie może być łatwy do wyszukania w pierwszym lepszym, lokalnym sklepie. Wiele osób zastanawia jaki który ser jest podobny do parmezanu. W tym artykule zaproponujemy kilka propozycji serów, które są równie pyszne jak ten włoski specjał.
Czym jest parmezan i jakie ma właściwości?
Parmezan to twardy ser wytwarzany z surowego mleka krowiego w rygorystycznym procesie produkcji i sprawdzania jakości. Wyprodukowany w prowincjach takich jak Parma, Bolonia, Modena i Mantua. Na tych terenach gospodarstwa produkujące krowy Razza Reggiana i Vacca Rossa żywione wyłącznie trawą i sianem dostarczają mleka do tego włoskiego sera podpuszczkowego.
W porównaniu z innymi serami parmezan ma świeży, owocowy, ale mocny smak i zwarty, biały i kremowy miąższ. Głównymi zaletami parmezanu są jego jędrna, krucha konsystencja oraz niepowtarzalny smak i aromat. Ten włoski przysmak okazał się nieco drogi. Swoją wysoką cenę zawdzięcza długiemu okresowi dojrzewania sera, który może trwać nawet do trzech lat.
Zdrowotność parmezanu
Dzięki dużej dawce aminokwasów, które nie wymagają trawienia, polecany jest dla dzieci i osób z problemami trawiennymi. Parmezan w czasie ciąży jest nie tylko zabroniony, ale wręcz zalecany. Sery suche i twarde, na których rozwija się niewiele bakterii, są uważane za najbezpieczniejsze rodzaje sera dla kobiet w ciąży. Ser podpuszczkowy jest bogatym źródłem przyswajalnego wapnia i białka. Dodatkowo zawiera minerały, takie jak magnez, fosfor oraz potas, a także witaminy A, D, E i witaminy z grupy B.
Oprócz tego, że jest zdrowy, parmezan jest również pyszny, dlatego często jest używany w kuchni. Parmigiano Reggiano świetnie sprawdza się jako przekąska podawana z innymi serami lub wędlinami i jest idealnym dodatkiem do dań takich jak sałatki, zupy, makarony, pizza czy lasagna. Sprawdza się również jako dodatek do różnego rodzaju potraw.
Jakim serem zastąpić parmezan?
Asiago
Dojrzały Asiago ma łagodny, orzechowy smak podobny do parmezanu. Proces dojrzewania wpływa na ser, nadając mu ostry smak i łuszczącą się konsystencję. Gdy gotujesz z serem Asiago, należy dodać go trochę więcej, ponieważ nie jest on tak wyrazisty jak Parmigiano Reggiano.
Ser Romano
To kolejny przykład świetnej taniej alternatywy dla parmezanu. Nieco twardszy i bardziej słony niż Asiago, idealnie nadaje się do dań pikantnych, takich jak risotto i spaghetti.
Piave
Często nazywany jest „kuzynem parmezanu”. Twardy ser wyprodukowany w Belluno we Włoszech. Młodszy rodzaj tego sera ma biały kolor i nieco słodszy smak, podczas gdy starsze sery mają nieco żółtawy kolor i mocny smak, podobny do parmezanu.
Grana Padano
Grana Padano jest jednym z najpopularniejszych zamienników parmezanu we Włoszech. Z racji, iż jest wytwarzany z mleka owczego, zawiera dużo tłuszczu. Po dziewięciu miesiącach Grana Padano rozwija kremowy, orzechowy smak podobny do parmezanu. Ponadto ma jędrną i ciągnącą się konsystencję. Rozpływający się, dobrze komponuje się z kremem pomidorowym i sałatkami.
Pecorino Romano
Jest najpopularniejszym zamiennikiem parmezanu wśród Włochów, ale robi się go z innego rodzaju mleka. Pecorino Romano jest wytwarzane z mleka owczego, co oznacza, że ma więcej tłuszczu niż omawiany parmezan. Po roku dojrzewania ten ser wreszcie może trafić na stół. Ma bardzo słony, pikantny smak, a także zwartą, łuszczącą się konsystencję, dzięki czemu jest doskonałym substytutem parmezanu.