Jaki ser do zapiekanek wybrać?

Jaki ser do zapiekanek wybrać?
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Chyba nikt nie wyobraża sobie pysznej, tradycyjnej zapiekanki bez głównego jej składnika- sera. Nie sposób pominąć w przepisie bazowego elementu tego dania. Czy jesteśmy jednak pewni, że ser do zapiekania którego używany jest faktycznie najlepszy? Jeśli nie, to jaki ser do zapiekanki wybrać?

Sery do zapiekania- rodzaje

Na rynku znajdziemy przede wszystkim sery żółte, takie jak gouda, ementaler czy edam. Są one najczęściej wybieranymi serami do zapiekania ze względu na to, że bardzo łatwo rozpuszczają się w trakcie podgrzewania. Również delikatny w smaku ser mozzarella stał się popularnym składnikiem zapiekanek warzywnych oraz makaronowych. Na wzór kuchni śródziemnomorskiej warto skosztować zapieczonego sera feta, który bez wątpienia nada potrawie bardziej wyrazistego, nieco słonego posmaku.

Jeżeli chcemy wypróbować czegoÅ› bardziej oryginalnego, wówczas idealnym serem do zapiekanki bÄ™dzie ser kozi albo ser pleÅ›niowy. Obie możliwoÅ›ci powodujÄ…, że danie zyska zupeÅ‚nie nowe oblicze smakowe. Jako element zapiekanki zastÄ™pujÄ…cy klasyczne żółte sery, coraz wiÄ™kszÄ… popularnoÅ›ciÄ… cieszÄ… siÄ™ sery wÅ‚oskie, takie jak parmezan czy gorgonzola. 

Åšwietnie współgrajÄ… one z makaronem, Å‚ososiem, pomidorami, a w przypadku przygotowywania zapiekanki ziemniaczanej najlepszy ser do zapiekania stanowi wÅ‚aÅ›nie gorgonzola.

Sery wÄ™dzone, takie jak oscypek, które po termicznej obróbce stajÄ… siÄ™ niezwykle miÄ™kkie, również okazujÄ… siÄ™ być dobrym wyborem kiedy zastanawiamy siÄ™ jaki ser do zapiekanki wybrać.

Jaki ser do zapiekanek z pieczarkami?

Pieczarki, to obok sera, kolejny, istotny oraz popularny skÅ‚adnik każdego rodzaju zapiekanek. Aby zapewnić sobie najlepsze odczucia smakowe, warto sprawdzić i dobrać najlepszy ser do zapiekanek z pieczarkami.

ser do zapiekania
Fot. Dobór sera do zapiekania zależy od przygotowywanego dania

Najbardziej powszechnym wyborem jest oczywiście tradycyjne połączenie pieczarek oraz zapiekanego sera gouda, który jako twardy i dojrzały ser żółty, idealnie roztopi się po podgrzaniu i nada pieczarkom wyrazistego smaku. Bez wątpienia, połączenie tych dwóch elementów sprawia, że potrawa staje się niezwykle smaczna.

Także wÅ‚oski ser mozzarella po zapieczeniu bÄ™dzie idealnie siÄ™ rozciÄ…gać oraz odpowiednio współgrać z pieczarkami. Warto wzbogacić Å‚agodny smak tego dania o soczyste pomidory.

Åšwietnym wyborem sera do zapiekania może okazać siÄ™ ser z krowiego mleka- Camembert. Nadaje on potrawie specyficznego, ostrego posmaku i aromatu, który potrafi caÅ‚kowicie odmienić wrażenia smakowe. Bardzo dobrze zatem camembert sprawdza siÄ™ jako ser do zapiekanek z pieczarkami, gruszkami czy kurczakiem.

Ser do zapiekanki- właściwości

Czy wÅ›ród szerokiej gamy dostÄ™pnych serów znajdujÄ… siÄ™ takie, które nie nadajÄ… siÄ™ jako ser do zapiekania?

Nie każdy ser idealnie topi się podczas obróbki termicznej, zatem jeśli zależy nam na roztopionym, idealnie ciągnącym się serze, to powinniśmy zwrócić uwagę na kilka właściwości odpowiadających za te cechy.

Sery o niższej wilgotnoÅ›ci sÄ… bardziej suche oraz twarde, przez co nie roztapiajÄ… siÄ™ tak Å‚atwo. Także sery o niskiej zawartoÅ›ci tÅ‚uszczu nie stanowiÄ… dobrego skÅ‚adnika dla zapiekanki, ponieważ po podgrzaniu stajÄ… siÄ™ włókniste. Inne czynniki wpÅ‚ywajÄ…ce na zdolność sera do topnienia to, m.in. jego kwasowość oraz czas dojrzewania. Zbyt kwaÅ›ne i dÅ‚ugo dojrzewajÄ…ce sery mogÄ… topić siÄ™ w zÅ‚y sposób i stawać siÄ™ ziarniste oraz tÅ‚uste.

Bez wzglÄ™du na to, jaki ser do zapiekanek jest naszym ulubionym, warto wypróbować różnych rodzajów serów, aby nasze dotychczasowe potrawy zyskaÅ‚y zupeÅ‚nie nowego wymiaru.

Bartek

Bartek Czwartek


Zobacz również:

Czym się różni szarlotka od jabłecznika?

Czym się różni szarlotka od jabłecznika?

Szarlotka i jabłecznik to dwa popularne wypieki z jabłkami, które nierzadko bywają ze sobą mylone. W poniższym wpisie wyjaśnię, czym się róŅ

Czy skrobia ziemniaczana to to samo co mÄ…ka ziemniaczana?

W dzisiejszym wpisie przyjrzymy siÄ™ bliżej dwóm popularnym produktom pochodzÄ…cym z ziemniaków: skrobi ziemniaczanej i mÄ…ce ziemniaczanej. Celem …

Czym zastąpić mąkę z tapioki?

Czym zastąpić mąkę z tapioki?

MÄ…ka z tapioki to bezglutenowy skÅ‚adnik otrzymywany z manioku, ceniony za swoje wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci zagÄ™szczajÄ…ce i poprawiajÄ…ce strukturÄ™ wypieków….

Czym zastąpić asafetydę?

Czym zastąpić asafetydę?

Asafetyda to specyficzna przyprawa o intensywnym, lekko siarkowym aromacie, szeroko stosowana w kuchni indyjskiej jako zamiennik czosnku i cebuli. W s…

Czym zastąpić amoniak spożywczy?

Czym zastąpić amoniak spożywczy?

Amoniak spożywczy, czyli w technologii wypieków czÄ™sto stosowany amoniak w formie wodorotlenku amonu lub wÄ™glanu amonu, jest tradycyjnym Å›rodkiem…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *