Jaki ser do zapiekanek wybrać?

Jaki ser do zapiekanek wybrać?
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Chyba nikt nie wyobraża sobie pysznej, tradycyjnej zapiekanki bez głównego jej składnika- sera. Nie sposób pominąć w przepisie bazowego elementu tego dania. Czy jesteśmy jednak pewni, że ser do zapiekania którego używany jest faktycznie najlepszy? Jeśli nie, to jaki ser do zapiekanki wybrać?

Sery do zapiekania- rodzaje

Na rynku znajdziemy przede wszystkim sery żółte, takie jak gouda, ementaler czy edam. Są one najczęściej wybieranymi serami do zapiekania ze względu na to, że bardzo łatwo rozpuszczają się w trakcie podgrzewania. Również delikatny w smaku ser mozzarella stał się popularnym składnikiem zapiekanek warzywnych oraz makaronowych. Na wzór kuchni śródziemnomorskiej warto skosztować zapieczonego sera feta, który bez wątpienia nada potrawie bardziej wyrazistego, nieco słonego posmaku.

Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym



Jeżeli chcemy wypróbować czegoś bardziej oryginalnego, wówczas idealnym serem do zapiekanki będzie ser kozi albo ser pleśniowy. Obie możliwości powodują, że danie zyska zupełnie nowe oblicze smakowe. Jako element zapiekanki zastępujący klasyczne żółte sery, coraz większą popularnością cieszą się sery włoskie, takie jak parmezan czy gorgonzola. 

Świetnie współgrają one z makaronem, łososiem, pomidorami, a w przypadku przygotowywania zapiekanki ziemniaczanej najlepszy ser do zapiekania stanowi właśnie gorgonzola.

Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym



Sery wędzone, takie jak oscypek, które po termicznej obróbce stają się niezwykle miękkie, również okazują się być dobrym wyborem kiedy zastanawiamy się jaki ser do zapiekanki wybrać.

Jaki ser do zapiekanek z pieczarkami?

Pieczarki, to obok sera, kolejny, istotny oraz popularny składnik każdego rodzaju zapiekanek. Aby zapewnić sobie najlepsze odczucia smakowe, warto sprawdzić i dobrać najlepszy ser do zapiekanek z pieczarkami.

ser do zapiekania
Fot. Dobór sera do zapiekania zależy od przygotowywanego dania

Najbardziej powszechnym wyborem jest oczywiście tradycyjne połączenie pieczarek oraz zapiekanego sera gouda, który jako twardy i dojrzały ser żółty, idealnie roztopi się po podgrzaniu i nada pieczarkom wyrazistego smaku. Bez wątpienia, połączenie tych dwóch elementów sprawia, że potrawa staje się niezwykle smaczna.

Także włoski ser mozzarella po zapieczeniu będzie idealnie się rozciągać oraz odpowiednio współgrać z pieczarkami. Warto wzbogacić łagodny smak tego dania o soczyste pomidory.

Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym



Świetnym wyborem sera do zapiekania może okazać się ser z krowiego mleka- Camembert. Nadaje on potrawie specyficznego, ostrego posmaku i aromatu, który potrafi całkowicie odmienić wrażenia smakowe. Bardzo dobrze zatem camembert sprawdza się jako ser do zapiekanek z pieczarkami, gruszkami czy kurczakiem.

Ser do zapiekanki- właściwości

Czy wśród szerokiej gamy dostępnych serów znajdują się takie, które nie nadają się jako ser do zapiekania?

Nie każdy ser idealnie topi się podczas obróbki termicznej, zatem jeśli zależy nam na roztopionym, idealnie ciągnącym się serze, to powinniśmy zwrócić uwagę na kilka właściwości odpowiadających za te cechy.

Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym



Sery o niższej wilgotności są bardziej suche oraz twarde, przez co nie roztapiają się tak łatwo. Także sery o niskiej zawartości tłuszczu nie stanowią dobrego składnika dla zapiekanki, ponieważ po podgrzaniu stają się włókniste. Inne czynniki wpływające na zdolność sera do topnienia to, m.in. jego kwasowość oraz czas dojrzewania. Zbyt kwaśne i długo dojrzewające sery mogą topić się w zły sposób i stawać się ziarniste oraz tłuste.

Bez względu na to, jaki ser do zapiekanek jest naszym ulubionym, warto wypróbować różnych rodzajów serów, aby nasze dotychczasowe potrawy zyskały zupełnie nowego wymiaru.


Zobacz również:

Żurek Wielkanocny - przepis

Żurek Wielkanocny – przepis

Nieodłącznym elementem świąt wielkanocnych jest żurek. Ta smaczna, aromatyczna zupa z licznymi dodatkami, nie tylko rozgrzeje, ale i nasyci. Nic …

Zupa chrzanowa na Wielkanoc - przepis

Zupa chrzanowa na Wielkanoc – przepis

Z czym kojarzyć się może Wielkanoc? Na pewno z budzącą się naturą do życia, z pisankami i wesoło kicającym zającem. Nie będzie jednak brak…

Zapiekanka Wielkanocna z białą kiełbasą - przepis

Zapiekanka wielkanocna z białą kiełbasą – przepis

Czy może być coś bardziej wielkanocnego na obiad niż zapiekanka z białą kiełbasą? Koniecznie poznajcie Nasz przepis bo gwarantuje, że ta cie…

Tymbaliki Wielkanocne - przepis

Tymbaliki Wielkanocne – przepis

Tymbaliki wielkanocne są jedną z wielu potraw goszczących na świątecznym stole. Nazwa pochodzi z języka francuskiego i oznacza kocioł. Polska k…

Tradycyjny sernik Wielkanocny - przepis

Tradycyjny sernik wielkanocny – wyjątkowy przepis świąteczny

Puszysty sernik wielkanocny to przepis wręcz stworzony dla zabieganych w czasie świąt osób lub po prostu tych, którzy nienawidzą czekać na sło…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *