Jaki ser do zapiekanek wybrać?
Spis treści:
Chyba nikt nie wyobraża sobie pysznej, tradycyjnej zapiekanki bez głównego jej składnika- sera. Nie sposób pominąć w przepisie bazowego elementu tego dania. Czy jesteśmy jednak pewni, że ser do zapiekania którego używany jest faktycznie najlepszy? Jeśli nie, to jaki ser do zapiekanki wybrać?
Sery do zapiekania- rodzaje
Na rynku znajdziemy przede wszystkim sery żółte, takie jak gouda, ementaler czy edam. Są one najczęściej wybieranymi serami do zapiekania ze względu na to, że bardzo łatwo rozpuszczają się w trakcie podgrzewania. Również delikatny w smaku ser mozzarella stał się popularnym składnikiem zapiekanek warzywnych oraz makaronowych. Na wzór kuchni śródziemnomorskiej warto skosztować zapieczonego sera feta, który bez wątpienia nada potrawie bardziej wyrazistego, nieco słonego posmaku.
Jeżeli chcemy wypróbować czegoś bardziej oryginalnego, wówczas idealnym serem do zapiekanki będzie ser kozi albo ser pleśniowy. Obie możliwości powodują, że danie zyska zupełnie nowe oblicze smakowe. Jako element zapiekanki zastępujący klasyczne żółte sery, coraz większą popularnością cieszą się sery włoskie, takie jak parmezan czy gorgonzola.
Świetnie współgrają one z makaronem, łososiem, pomidorami, a w przypadku przygotowywania zapiekanki ziemniaczanej najlepszy ser do zapiekania stanowi właśnie gorgonzola.
Sery wędzone, takie jak oscypek, które po termicznej obróbce stają się niezwykle miękkie, również okazują się być dobrym wyborem kiedy zastanawiamy się jaki ser do zapiekanki wybrać.
Jaki ser do zapiekanek z pieczarkami?
Pieczarki, to obok sera, kolejny, istotny oraz popularny składnik każdego rodzaju zapiekanek. Aby zapewnić sobie najlepsze odczucia smakowe, warto sprawdzić i dobrać najlepszy ser do zapiekanek z pieczarkami.
Najbardziej powszechnym wyborem jest oczywiście tradycyjne połączenie pieczarek oraz zapiekanego sera gouda, który jako twardy i dojrzały ser żółty, idealnie roztopi się po podgrzaniu i nada pieczarkom wyrazistego smaku. Bez wątpienia, połączenie tych dwóch elementów sprawia, że potrawa staje się niezwykle smaczna.
Także włoski ser mozzarella po zapieczeniu będzie idealnie się rozciągać oraz odpowiednio współgrać z pieczarkami. Warto wzbogacić łagodny smak tego dania o soczyste pomidory.
Świetnym wyborem sera do zapiekania może okazać się ser z krowiego mleka- Camembert. Nadaje on potrawie specyficznego, ostrego posmaku i aromatu, który potrafi całkowicie odmienić wrażenia smakowe. Bardzo dobrze zatem camembert sprawdza się jako ser do zapiekanek z pieczarkami, gruszkami czy kurczakiem.
Ser do zapiekanki- właściwości
Czy wśród szerokiej gamy dostępnych serów znajdują się takie, które nie nadają się jako ser do zapiekania?
Nie każdy ser idealnie topi się podczas obróbki termicznej, zatem jeśli zależy nam na roztopionym, idealnie ciągnącym się serze, to powinniśmy zwrócić uwagę na kilka właściwości odpowiadających za te cechy.
Sery o niższej wilgotności są bardziej suche oraz twarde, przez co nie roztapiają się tak łatwo. Także sery o niskiej zawartości tłuszczu nie stanowią dobrego składnika dla zapiekanki, ponieważ po podgrzaniu stają się włókniste. Inne czynniki wpływające na zdolność sera do topnienia to, m.in. jego kwasowość oraz czas dojrzewania. Zbyt kwaśne i długo dojrzewające sery mogą topić się w zły sposób i stawać się ziarniste oraz tłuste.
Bez względu na to, jaki ser do zapiekanek jest naszym ulubionym, warto wypróbować różnych rodzajów serów, aby nasze dotychczasowe potrawy zyskały zupełnie nowego wymiaru.