Jak przechowywać parmezan

Jak przechowywać parmezan

Spis treści:



Parmezan to popularny włoski ser, który dumnie pieści podniebienia najbardziej wymagających koneserów. Skoro jesteś zwolennikiem włoskiej kuchni, parmezan na pewno jest stałym bywalcem Twojej lodówki. W niniejszym artykule podpowiadamy jak go właściwie przechowywać. 

Jak przechowywać parmezan?

Ponieważ parmezan cechuje się niską procentową zawartością wody, możesz go przechowywać nawet kilka miesięcy od momentu zakupu. Kluczem jest jednak, hermetyczne opakowanie, które sprawi, że zawartość nie będzie utleniana z powodu dopływu powietrza, ani nie wprowadzą się do niego nieproszeni goście. Jak przechowywać parmezan, by nie stracił smaku i zachował wyjątkową, delikatną konsystencję?

Tuż po otwarciu, ser należy koniecznie umieścić w szczelnie zamykanym naczyniu i ograniczyć dostęp powietrza. Najłatwiej jest to uczynić owijając ser aluminiową folią. Warto wiedzieć, że parmezan łatwo absorbuje zapachy. Powinniśmy więc, położyć go z dala od produktów o intensywnych zapachach. 

przechowywanie parmezanu
Fot. Resztkę parmezanu warto zostawić w szczelnie zamknięty pojemniku na kolejny obiad

Jeśli na zewnętrznej stronie sera zauważymy plamki świadczące o przedostaniu się do niego wilgoci, konieczne jest odkrojenie tego fragmentu sera bądź przetarcie części graniczącej ze środowiskiem zewnętrznym, papierowym ręcznikiem. 



W jakiej temperaturze przechowywać parmezan?

Parmezan powinien być przechowywany w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza. Dobrym rozwiązaniem jest wybranie dla niego najchłodniejszego miejsca w lodówce. Parmezanu nie należy mrozić. Spowoduje to utratę jego kremowej konsystencji i uczyni suchym i kruchym. W ostateczności jednak, w wyjątkowych sytuacjach, można go zamrozić, uprzednio owijając szczenie kilkoma warstwami folii aluminiowej. Parmezan ma z reguły długą datę przydatności do spożycia, dlatego śmiało można go zakupić na promocji w hipermarkecie. Pamiętajmy jednak, że tylko ten świeży ma wyjątkowy smak i przyjemny aromat.


Zobacz również:

Jak przechowywać przyprawy?

Jak przechowywać przyprawy?

Każdy miłośnik dobrego smaku doskonale zdaje sobie sprawę z faktu, że wszelkie dania czy desery, by mogły charakteryzować się doskon…

Mrożenie grzybów - jak prawidłowo zamrozić grzyby

Mrożenie grzybów – jak prawidłowo zamrozić grzyby?

Bez wątpienia mrożenie grzybów to jeden z najlepszych sposobów na to, aby przetrwały one z nami do zimy, kiedy to ich zebranie jest nie…

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)?

Wigilia bez barszczu czerwonego z pewnością nie byłaby kompletna. To kultowe danie polskiej kuchni na przestrzeni lat stało się prawdzi…

Jak zamrozić pierogi?

Jak zamrozić pierogi?

Pierogi są dosyć pracochłonną metodą, jednak osoby, które wiedzą jak mrozić pierogi mogą zachować ich smak i świeżość na dłu…

Czy ciasto na pierogi można mrozić?

Czy ciasto na pierogi można mrozić?

Ciasto na pierogi, aby było smaczne, wymaga wiele pracy, powinno być solidnie i dobrze wygniecione, dopiero wtedy jest elastyczne. Lepieni…



Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *