Jak przechowywać parmezan

Jak przechowywać parmezan

Parmezan to popularny włoski ser, który dumnie pieści podniebienia najbardziej wymagających koneserów. Skoro jesteś zwolennikiem włoskiej kuchni, parmezan na pewno jest stałym bywalcem Twojej lodówki. W niniejszym artykule podpowiadamy jak go właściwie przechowywać. 

Jak przechowywać parmezan?

Ponieważ parmezan cechuje się niską procentową zawartością wody, możesz go przechowywać nawet kilka miesięcy od momentu zakupu. Kluczem jest jednak, hermetyczne opakowanie, które sprawi, że zawartość nie będzie utleniana z powodu dopływu powietrza, ani nie wprowadzą się do niego nieproszeni goście. Jak przechowywać parmezan, by nie stracił smaku i zachował wyjątkową, delikatną konsystencję?

Tuż po otwarciu, ser należy koniecznie umieścić w szczelnie zamykanym naczyniu i ograniczyć dostęp powietrza. Najłatwiej jest to uczynić owijając ser aluminiową folią. Warto wiedzieć, że parmezan łatwo absorbuje zapachy. Powinniśmy więc, położyć go z dala od produktów o intensywnych zapachach. 

przechowywanie parmezanu
Fot. Resztkę parmezanu warto zostawić w szczelnie zamknięty pojemniku na kolejny obiad

Jeśli na zewnętrznej stronie sera zauważymy plamki świadczące o przedostaniu się do niego wilgoci, konieczne jest odkrojenie tego fragmentu sera bądź przetarcie części graniczącej ze środowiskiem zewnętrznym, papierowym ręcznikiem. 

Parmezan powinien być przechowywany w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza. Dobrym rozwiązaniem jest wybranie dla niego najchłodniejszego miejsca w lodówce. Parmezanu nie należy mrozić. Spowoduje to utratę jego kremowej konsystencji i uczyni suchym i kruchym. W ostateczności jednak, w wyjątkowych sytuacjach, można go zamrozić, uprzednio owijając szczenie kilkoma warstwami folii aluminiowej. Parmezan ma z reguły długą datę przydatności do spożycia, dlatego śmiało można go zakupić na promocji w hipermarkecie. Pamiętajmy jednak, że tylko ten świeży ma wyjątkowy smak i przyjemny aromat.


Zobacz również:

jak przechowywać cebulę

Jak przechowywać cebulę?

Cebula jest istotnym składnikiem wielu dań, dlatego jej odpowiednie przechowywanie powinno być dla nas ważne. Jak to robić? Na pewno w sposób, który pozwoli na jak najdłuższe zachowanie świeżości.

jak przechowywać czosnek

Jak przechowywać czosnek – przechowywanie czosnku

Czosnek to niezwykła roślina, która jest przede wszystkim znana ze swoich właściwości leczniczych. Nie od dziś wiadomo, że czosnek to jeden z naturalnych i skutecznych antybiotyków. Nie mniej jednak, czosnek to także roślina, która potrafi nadać daniom nowego smaku. Za jego pomocą można przygotować pyszne i soczyste mięsa, dania z makaronów, a także różnego rodzaju sosy i dipy. Należy jednak wiedzieć, że czosnek musi być odpowiednio przechowywany, by nie stracił swoich właściwości, a przede wszystkim smaku. Gdzie przechowywać czosnek i jak to zrobić?

jak przechowywać chleb

Jak przechowywać chleb ? W czym przechowywać chleb ?

Świeże pieczywo to podstawa większości smacznych śniadań. Niestety chleb, który jest świeży od razu po zakupie, na następny dzień nie smakuje już tak samo dobrze. Wiele osób zastanawia się w jakich warunkach i w czym trzymać chleb, aby uchronić go przed wysychaniem czy pleśnią. Na szczęście jeśli zastosujemy się do kilku podstawowych zasad, będziemy mogli cieszyć się świeżym pieczywem na dłużej.

jak podgrzać kluski śląskie

Jak podgrzać kluski śląskie?

Kto z nas nie lubi tradycyjnych klusków śląskich? Każda gospodyni domowa, z przyjemnością poświęca czas na ich przygotowanie. Jako, że ich wyrób może być niezwykle czasochłonny, zwykle przygotowujemy ich znacznie więcej, niż na jednorazowy, rodzinny obiad. Wówczas na krótko przed podaniem, gotujemy jedną partię, a następnie zastanawiamy się co zrobić z pozostałą częścią. Jak przechowywać kluski śląskie, by na kolejny dzień lub w następnym tygodniu wciąż były miękkie i smaczne? Jak je odgrzewać?

jak przechowywać banany

Jak przechowywać banany ? Dlaczego banany czernieją?

Banany są jednymi z najchętniej kupowanych w Polsce owoców. Pod żółtą skórką kryje się wiele cennych makroelementów, które wpływają pozytywnie na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Jest to owoc, który znajduje szerokie zastosowanie w kuchni, począwszy od tego, że idealnie spełnia funkcję szybkiej i pożywnej przekąski, często używany jest w przygotowywaniu smacznych deserów i wypieków, a w formie pieczonej, stanowi wykwintny dodatek do wytrawnych obiadów. Kupując banany, możemy wybierać spośród tych mniej dojrzałych o zielonym zabarwieniu, jak i również bardziej żółtych, często z pojedynczymi brązowymi plamkami, które są słodsze i smaczniejsze. Nie musimy ich spożywać od razu po zakupie, warto jednak zwrócić uwagę na kilka kwestii, dzięki którym będziemy mogli dłużej cieszyć się świeżością żółtych, zakrzywionych owoców.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.