Jak przechowywać parmezan
Spis treści:
Parmezan to popularny włoski ser, który dumnie pieści podniebienia najbardziej wymagających koneserów. Skoro jesteś zwolennikiem włoskiej kuchni, parmezan na pewno jest stałym bywalcem Twojej lodówki. W niniejszym artykule podpowiadamy jak go właściwie przechowywać.
Jak przechowywać parmezan?
Ponieważ parmezan cechuje się niską procentową zawartością wody, możesz go przechowywać nawet kilka miesięcy od momentu zakupu. Kluczem jest jednak, hermetyczne opakowanie, które sprawi, że zawartość nie będzie utleniana z powodu dopływu powietrza, ani nie wprowadzą się do niego nieproszeni goście. Jak przechowywać parmezan, by nie stracił smaku i zachował wyjątkową, delikatną konsystencję?
Tuż po otwarciu, ser należy koniecznie umieścić w szczelnie zamykanym naczyniu i ograniczyć dostęp powietrza. Najłatwiej jest to uczynić owijając ser aluminiową folią. Warto wiedzieć, że parmezan łatwo absorbuje zapachy. Powinniśmy więc, położyć go z dala od produktów o intensywnych zapachach.
Jeśli na zewnętrznej stronie sera zauważymy plamki świadczące o przedostaniu się do niego wilgoci, konieczne jest odkrojenie tego fragmentu sera bądź przetarcie części graniczącej ze środowiskiem zewnętrznym, papierowym ręcznikiem.
W jakiej temperaturze przechowywać parmezan?
Parmezan powinien być przechowywany w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza. Dobrym rozwiązaniem jest wybranie dla niego najchłodniejszego miejsca w lodówce. Parmezanu nie należy mrozić. Spowoduje to utratę jego kremowej konsystencji i uczyni suchym i kruchym. W ostateczności jednak, w wyjątkowych sytuacjach, można go zamrozić, uprzednio owijając szczenie kilkoma warstwami folii aluminiowej. Parmezan ma z reguły długą datę przydatności do spożycia, dlatego śmiało można go zakupić na promocji w hipermarkecie. Pamiętajmy jednak, że tylko ten świeży ma wyjątkowy smak i przyjemny aromat.