Jak przechowywać parmezan

Jak przechowywać parmezan

Spis treści:



Parmezan to popularny włoski ser, który dumnie pieści podniebienia najbardziej wymagających koneserów. Skoro jesteś zwolennikiem włoskiej kuchni, parmezan na pewno jest stałym bywalcem Twojej lodówki. W niniejszym artykule podpowiadamy jak go właściwie przechowywać. 

Jak przechowywać parmezan?

Ponieważ parmezan cechuje się niską procentową zawartością wody, możesz go przechowywać nawet kilka miesięcy od momentu zakupu. Kluczem jest jednak, hermetyczne opakowanie, które sprawi, że zawartość nie będzie utleniana z powodu dopływu powietrza, ani nie wprowadzą się do niego nieproszeni goście. Jak przechowywać parmezan, by nie stracił smaku i zachował wyjątkową, delikatną konsystencję?

🍏 Sklepy ze zdrową żywnością🍏

Tuż po otwarciu, ser należy koniecznie umieścić w szczelnie zamykanym naczyniu i ograniczyć dostęp powietrza. Najłatwiej jest to uczynić owijając ser aluminiową folią. Warto wiedzieć, że parmezan łatwo absorbuje zapachy. Powinniśmy więc, położyć go z dala od produktów o intensywnych zapachach. 

przechowywanie parmezanu
Fot. Resztkę parmezanu warto zostawić w szczelnie zamknięty pojemniku na kolejny obiad

Jeśli na zewnętrznej stronie sera zauważymy plamki świadczące o przedostaniu się do niego wilgoci, konieczne jest odkrojenie tego fragmentu sera bądź przetarcie części graniczącej ze środowiskiem zewnętrznym, papierowym ręcznikiem. 



W jakiej temperaturze przechowywać parmezan?

Parmezan powinien być przechowywany w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza. Dobrym rozwiązaniem jest wybranie dla niego najchłodniejszego miejsca w lodówce. Parmezanu nie należy mrozić. Spowoduje to utratę jego kremowej konsystencji i uczyni suchym i kruchym. W ostateczności jednak, w wyjątkowych sytuacjach, można go zamrozić, uprzednio owijając szczenie kilkoma warstwami folii aluminiowej. Parmezan ma z reguły długą datę przydatności do spożycia, dlatego śmiało można go zakupić na promocji w hipermarkecie. Pamiętajmy jednak, że tylko ten świeży ma wyjątkowy smak i przyjemny aromat.


Zobacz również:

przechowywanie otwartego wina

Przechowywanie otwartego wina – termin ważności wina

Termin ważności wina zależy przede wszystkim od tego, czy butelka jest zamknięta, czy też została już otworzona. Należy jednak mieć świadomość, że nawet nieotworzona butelka może się zepsuć! Data ważności wina, umieszczona na butelce może być traktowana dość orientacyjnie. Jeżeli otwarte wino, pchnie i smakuje dobrze, nie ma powodów do niepokoju, nawet jeżeli data ważności umieszczona na opakowaniu sugeruje, że wino nie powinno już być spożywane.

jak przechowywać koperek

Jak przechowywać koperek – czy można mrozić koperek?

Intensywny aromat koperku znakomicie poprawia smak wielu dań. Jest znanym dodatkiem do zup, sosów, ryb i warzyw, który często jest stosowany w tradycyjnej kuchni polskiej. Co ważne, koperek posiada również właściwości prozdrowotne, dlatego warto spożywać go przez cały rok. Jak zatem przechowywać koperek, żeby nie stracił przy tym wartości odżywczych?

jak przechowywać wędliny w lodówce

Jak przechowywać wędliny w lodówce

Wędliny, kiełbasy, szynki nadal chętnie goszczą w polskich koszykach. Po kilku dniach trzymania ich w lodówce, pojawia się na nich lepki nalot, pleśń, tym samym usycha i staje się bez smaku. Nie nadaje się tym samym do jedzenia. Przyczyną tego może być nieodpowiednie przechowywanie. 

jak przechowywać miód

Jak przechowywać miód – gdzie prawidłowo przechowywać miód?

Miód jest jednym z tych produktów, które przez długi czas nie tracą swoich właściwości leczniczych. Zdarza się, że na rynku można znaleźć miód, który był przechowywany przez kilka lat. I, jak twierdzą sprzedawcy, miód ten nie traci nic ze swoich walorów smakowych i zdrowotnych. Ale czy jest to możliwe? Ciekawostka: Podczas wykopalisk w starożytnych grobowcach egipskich faraonów archeolodzy często znajdowali naczynia z miodem zanurzone w wosku. Zewnętrznie nie wyglądały na zepsute, a po analizie chemicznej okazało się, że ten miód jest absolutnie gotowy do spożycia!

jak przechowywać sałatę

Jak przechowywać sałatę? Najlepsze sposoby na przechowywanie sałaty

Lato to niewątpliwie najlepszy okres w roku na jedzenie warzyw i owoców, gdyż to właśnie teraz możemy się cieszyć świeżością tych produktów. Szczególnie świetnym dodatkiem jest sałata – warzywo bogate w kwas foliowy i błonnik, dzięki czemu zmniejsza wchłanianie cukrów i tłuszczów. Oprócz tego jest źródłem witamin m.in. z grupy E, B i C, a także żelaza, potasu i magnezu. Jest to produkt bardzo często zalecany do spożywania przez dietetyków – jest  niskokaloryczny. Wiele osób zastanawia się jak przechowywać sałatę, aby jak najdłużej cieszyć się jej smakiem i chrupkością. Jeżeli chcesz się poznać świetne sposoby, przeczytaj poniższy artykuł



Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.