Jak przechowywać yerba mate
Spis treści:
Yerba mate uchodzi społecznie za jedną z najbardziej wartościowych herbat. Zawiera mnóstwo witamin i antyoksydantów, a ponadto pobudza. Z tego względu zapewne nie chciałbyś, by Twoja yerba straciła na wartości, wskutek nieodpowiedniego przechowywania. Podpowiadamy zatem, jak właściwie przechowywać Yerbę.
Jak przechowywać yerba mate aby zachowała świeżość?
Celem właściwego przechowywania Yerba mate stworzono w Ameryce Południowej, tzw. „yerberę”, czyli puszkę wyposażoną w dozownik, ułatwiający wprowadzanie suszu do wnętrza pojemnika. Faktem jest, że Yerba jest pakowana w torebki z materiału powlekanego, w których jest ubijana, natomiast, tuż po otwarciu susz rozpręża się, w związku z czym, zwiększa swoją objętość.
Aby herbata nie rozsypywała się, należy przesypać ją do szczelnego naczynia, którym może być nawet słoik z zakrętką. Elegancką formą pojemnika na yerbę, jest wspomniana już yerbera. Do specjalnie przygotowanego naczynia można zmieścić ponad 1 kg yerby!
Dozownik umieszczony na pokrywce umożliwia łatwe wsypywanie herbaty do środka, a ponadto, zapobiega niepotrzebnemu uchylaniu wieczka. Dzięki temu, zawartość jest chroniona przed światłem i utlenianiem pod działaniem powietrza. Związki chemiczne zawarte w herbatce są bardzo wartościowe, ale i jednocześnie, bardzo delikatne. Dopływ światła UV może spowodować odcięcie niektórych grup chemicznych, przez co te, zmienią swoje postacie chemiczne na słabiej działające. Yerbera idealnie chroni przed niekorzystnymi wpływami środowiska zewnętrznego.
W czym jeszcze można przechowywać Yerba Mate ?
Wiedz jednak, że aby właściwie przechowywać swoją yerbę, wcale nie musisz być posiadaczem yerbery. Jak przechowywać yerba mate, by nie uszkodzić struktury ważnych związków chemicznych?
Świetnie w jej roli sprawdzi się także szczelnie zamykany słoik. Rzecz w tym, by był przechowywany w suchym i zaciemnionym miejscu. Pierwotne opakowanie od producenta, również jest dobrym rozwiązaniem. Ważne jednak, by usypać trochę suszu, a potem szczelnie zamykać opakowanie.
Susz należy przechowywać w temperaturze pokojowej. Susz nie powinien być mrożony, ani przechowywany w lodówce. Czas przydatności do spożycia wynosi ok. 2 lata od momentu produkcji.