Jak przechowywać wędliny w lodówce

Jak przechowywać wędliny w lodówce

Spis treści:



Wędliny, kiełbasy, szynki nadal chętnie goszczą w polskich koszykach. Po kilku dniach trzymania ich w lodówce, pojawia się na nich lepki nalot, pleśń, tym samym usycha i staje się bez smaku. Nie nadaje się tym samym do jedzenia. Przyczyną tego może być nieodpowiednie przechowywanie. 



Jak przechowywać wędliny w lodówce

Jeśli nie robimy często zakupów spożywczych, powinniśmy zdecydować się na wędlinę suszone i podsuszane. Przez mniejszą zawartość wody, będzie ona mogła leżeć dłużej w lodówce. Tak samo zachowywać się będą kiełbasy suche, salami, kabanosy, szynki długo dojrzewające. Na długość świeżości wędliny ma wpływ jej osłonka. Te z naturalną osłonką będą dużo lepiej sobie radzić niż te ze sztuczną. Ważnym elementem przechowywania wędliny jest również temperatura panująca w lodówce. Optymalna temperatura wynosi od 2 do 7 stopni.

przechowywanie wędlin w lodówce
Fot. Odpowiednie przechowywanie wędlin w lodówce pozwala na zachowanie ich świeżości na dłużej

Jak przechowywać wędliny w plasterkach

Faktem jest, że wędliny będące w plasterkach krócej są świeże niż te, które są w kawałku. Jeśli jesteśmy zwolennikami wędlin w plasterkach, musimy pamiętać o paru rzeczach, które pozwolą nam na odpowiednie przechowywanie wędlin. Pierwszą rzeczą o której warto wiedzieć, jest to, że najlepszym rozwiązaniem jest kupowanie wędliny w plasterkach, która jest paczkowana.

jak przechowywać wędliny w plasterkach w lodówce
Fot. Wędlinę w plasterkach najlepiej przechowywać w opakowaniu w którym była zakupiona

Nie tylko przez to, że mamy ją już w opakowaniu, które daje również ochronę, ale również dlatego, że mamy najdłuższy czas na jej zjedzenie, bo aż dwa dni od otwarcia. Jeśli jednak chcemy kupić krojoną na miejscu, warto mieć na uwadze, że najlepszym rozwiązaniem będzie kupienie małych porcji. Kupowanie tego rodzaju wyrobu na zapas, może doprowadzić do zepsucia dużej części jedzenia a tym samym do niepotrzebnego wyrzucenia i zmarnowania. Jeśli jednak zdecydujemy się na zakup większej porcji, dobrym rozwiązaniem będzie zamrożenie.  Taką wędlinę pokrojoną u sprzedawcy należy spożyć tego samego dnia. 



W czym przechowywać wędlinę?

 To w czym przechowujemy  również ma znaczenie, jeśli chodzi o zachowanie świeżości wędliny. Będąc w domu z zakupami należy pamiętać, aby wyciągnąć wędliny z woreczków foliowych, torebek. Takie opakowania nie przepuszczają powietrza, co za tym idzie, szybciej się zepsują i mogą doprowadzić do zatrucia pokarmowego.  Foliowe woreczki czy też torebki plastikowe, są również bardzo nie przyjazne środowisku, co może być kolejnym powodem dlaczego ich nie używać.

w czym przechowywać wędliny
Fot. Teraz już powinniście wiedzieć w czym przechowywać wędliny

Ale czego w takim razie warto używać do przechowywania wędlin? Dobrym rozwiązaniem będzie pergamin lub ściereczka. Pergamin idealnie sprawdzi się do przechowywania miękkich i mniej trwałych wyrobów. Te suszone i podsuszane warto przechowywać w szklanych pojemnikach lub tych plastikowych ze szczelnym przykryciem.


Zobacz również:

przechowywanie otwartego wina

Przechowywanie otwartego wina – termin ważności wina

Termin ważności wina zależy przede wszystkim od tego, czy butelka jest zamknięta, czy też została już otworzona. Należy jednak mieć świadomość, że nawet nieotworzona butelka może się zepsuć! Data ważności wina, umieszczona na butelce może być traktowana dość orientacyjnie. Jeżeli otwarte wino, pchnie i smakuje dobrze, nie ma powodów do niepokoju, nawet jeżeli data ważności umieszczona na opakowaniu sugeruje, że wino nie powinno już być spożywane.

jak przechowywać koperek

Jak przechowywać koperek – czy można mrozić koperek?

Intensywny aromat koperku znakomicie poprawia smak wielu dań. Jest znanym dodatkiem do zup, sosów, ryb i warzyw, który często jest stosowany w tradycyjnej kuchni polskiej. Co ważne, koperek posiada również właściwości prozdrowotne, dlatego warto spożywać go przez cały rok. Jak zatem przechowywać koperek, żeby nie stracił przy tym wartości odżywczych?

jak przechowywać miód

Jak przechowywać miód – gdzie prawidłowo przechowywać miód?

Miód jest jednym z tych produktów, które przez długi czas nie tracą swoich właściwości leczniczych. Zdarza się, że na rynku można znaleźć miód, który był przechowywany przez kilka lat. I, jak twierdzą sprzedawcy, miód ten nie traci nic ze swoich walorów smakowych i zdrowotnych. Ale czy jest to możliwe? Ciekawostka: Podczas wykopalisk w starożytnych grobowcach egipskich faraonów archeolodzy często znajdowali naczynia z miodem zanurzone w wosku. Zewnętrznie nie wyglądały na zepsute, a po analizie chemicznej okazało się, że ten miód jest absolutnie gotowy do spożycia!

jak przechowywać sałatę

Jak przechowywać sałatę? Najlepsze sposoby na przechowywanie sałaty

Lato to niewątpliwie najlepszy okres w roku na jedzenie warzyw i owoców, gdyż to właśnie teraz możemy się cieszyć świeżością tych produktów. Szczególnie świetnym dodatkiem jest sałata – warzywo bogate w kwas foliowy i błonnik, dzięki czemu zmniejsza wchłanianie cukrów i tłuszczów. Oprócz tego jest źródłem witamin m.in. z grupy E, B i C, a także żelaza, potasu i magnezu. Jest to produkt bardzo często zalecany do spożywania przez dietetyków – jest  niskokaloryczny. Wiele osób zastanawia się jak przechowywać sałatę, aby jak najdłużej cieszyć się jej smakiem i chrupkością. Jeżeli chcesz się poznać świetne sposoby, przeczytaj poniższy artykuł

jak przechowywać cebulę

Jak przechowywać cebulę?

Cebula jest istotnym składnikiem wielu dań, dlatego jej odpowiednie przechowywanie powinno być dla nas ważne. Jak to robić? Na pewno w sposób, który pozwoli na jak najdłuższe zachowanie świeżości.



Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.