Jak przechowywać wędliny w lodówce

Jak przechowywać wędliny w lodówce

Spis treści:



Wędliny, kiełbasy, szynki nadal chętnie goszczą w polskich koszykach. Po kilku dniach trzymania ich w lodówce, pojawia się na nich lepki nalot, pleśń, tym samym usycha i staje się bez smaku. Nie nadaje się tym samym do jedzenia. Przyczyną tego może być nieodpowiednie przechowywanie. 

Jak przechowywać wędliny w lodówce

Jeśli nie robimy często zakupów spożywczych, powinniśmy zdecydować się na wędlinę suszone i podsuszane. Przez mniejszą zawartość wody, będzie ona mogła leżeć dłużej w lodówce. Tak samo zachowywać się będą kiełbasy suche, salami, kabanosy, szynki długo dojrzewające. Na długość świeżości wędliny ma wpływ jej osłonka. Te z naturalną osłonką będą dużo lepiej sobie radzić niż te ze sztuczną. Ważnym elementem przechowywania wędliny jest również temperatura panująca w lodówce. Optymalna temperatura wynosi od 2 do 7 stopni.

przechowywanie wędlin w lodówce
Fot. Odpowiednie przechowywanie wędlin w lodówce pozwala na zachowanie ich świeżości na dłużej

Jak przechowywać wędliny w plasterkach

Faktem jest, że wędliny będące w plasterkach krócej są świeże niż te, które są w kawałku. Jeśli jesteśmy zwolennikami wędlin w plasterkach, musimy pamiętać o paru rzeczach, które pozwolą nam na odpowiednie przechowywanie wędlin. Pierwszą rzeczą o której warto wiedzieć, jest to, że najlepszym rozwiązaniem jest kupowanie wędliny w plasterkach, która jest paczkowana.

jak przechowywać wędliny w plasterkach w lodówce
Fot. Wędlinę w plasterkach najlepiej przechowywać w opakowaniu w którym była zakupiona

Nie tylko przez to, że mamy ją już w opakowaniu, które daje również ochronę, ale również dlatego, że mamy najdłuższy czas na jej zjedzenie, bo aż dwa dni od otwarcia. Jeśli jednak chcemy kupić krojoną na miejscu, warto mieć na uwadze, że najlepszym rozwiązaniem będzie kupienie małych porcji.

Kupowanie tego rodzaju wyrobu na zapas, może doprowadzić do zepsucia dużej części jedzenia a tym samym do niepotrzebnego wyrzucenia i zmarnowania. Jeśli jednak zdecydujemy się na zakup większej porcji, dobrym rozwiązaniem będzie zamrożenie.  Taką wędlinę pokrojoną u sprzedawcy należy spożyć tego samego dnia. 



W czym przechowywać wędlinę?

 To w czym przechowujemy  również ma znaczenie, jeśli chodzi o zachowanie świeżości wędliny. Będąc w domu z zakupami należy pamiętać, aby wyciągnąć wędliny z woreczków foliowych, torebek. Takie opakowania nie przepuszczają powietrza, co za tym idzie, szybciej się zepsują i mogą doprowadzić do zatrucia pokarmowego.  Foliowe woreczki czy też torebki plastikowe, są również bardzo nie przyjazne środowisku, co może być kolejnym powodem dlaczego ich nie używać.

w czym przechowywać wędliny
Fot. Teraz już powinniście wiedzieć w czym przechowywać wędliny

Ale czego w takim razie warto używać do przechowywania wędlin? Dobrym rozwiązaniem będzie pergamin lub ściereczka. Pergamin idealnie sprawdzi się do przechowywania miękkich i mniej trwałych wyrobów. Te suszone i podsuszane warto przechowywać w szklanych pojemnikach lub tych plastikowych ze szczelnym przykryciem.


Zobacz również:

Jak przechowywać przyprawy?

Jak przechowywać przyprawy?

Każdy miłośnik dobrego smaku doskonale zdaje sobie sprawę z faktu, że wszelkie dania czy desery, by mogły charakteryzować się doskon…

Mrożenie grzybów - jak prawidłowo zamrozić grzyby

Mrożenie grzybów – jak prawidłowo zamrozić grzyby?

Bez wątpienia mrożenie grzybów to jeden z najlepszych sposobów na to, aby przetrwały one z nami do zimy, kiedy to ich zebranie jest nie…

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)?

Wigilia bez barszczu czerwonego z pewnością nie byłaby kompletna. To kultowe danie polskiej kuchni na przestrzeni lat stało się prawdzi…

Jak zamrozić pierogi?

Jak zamrozić pierogi?

Pierogi są dosyć pracochłonną metodą, jednak osoby, które wiedzą jak mrozić pierogi mogą zachować ich smak i świeżość na dłu…

Czy ciasto na pierogi można mrozić?

Czy ciasto na pierogi można mrozić?

Ciasto na pierogi, aby było smaczne, wymaga wiele pracy, powinno być solidnie i dobrze wygniecione, dopiero wtedy jest elastyczne. Lepieni…



4/5 - (1 vote)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *