Jak przechowywać koperek – czy można mrozić koperek?

Spis treści:
- Przechowywanie koperku w sezonie letnim
- Koperek na zimÄ™ – mrożenie krok po kroku
- W czym mrozić koperek? To bardzo ważne!
Intensywny aromat koperku znakomicie poprawia smak wielu dań. Jest znanym dodatkiem do zup, sosów, ryb i warzyw, który często jest stosowany w tradycyjnej kuchni polskiej. Co ważne, koperek posiada również właściwości prozdrowotne, dlatego warto spożywać go przez cały rok. Jak zatem przechowywać koperek, żeby nie stracił przy tym wartości odżywczych?

Przechowywanie koperku w sezonie letnim
Koperek stanowi bardzo dobre źródło witamin i minerałów, m.in. witaminy A i C oraz manganu, wapnia, fosforu i potasu. Jest też znanym środkiem wspomagającym trawienie, a od pokoleń stosuje się go u niemowląt i małych dzieci w leczeniu kolek. Nie ma więc wątpliwości, że warto jak najczęściej wykorzystywać to zioło w kuchni. A pomocne będzie w tym odpowiednie przechowywanie koperku.

W sezonie letnim wystarczy wÅ‚ożyć go do sÅ‚oika (nie należy zalewać Å‚odyg wodÄ…), a nastÄ™pnie dobrze zakrÄ™cić i schować do lodówki. W ten sposób koperek przetrwa nawet dwa tygodnie. Co można zrobić zimÄ…? Åšwieży koperek, co prawda, jest obecnie dostÄ™pny w sklepach przez caÅ‚y rok – należy jednak przy tym pamiÄ™tać, że ten który kupuje siÄ™ zimÄ… pochodzi ze szklarni. Koper hodowany w szklarniach posiada natomiast o wiele uboższy smak oraz mniej wartoÅ›ci odżywczych. I dlatego, lepiej zabezpieczyć siÄ™, przygotowujÄ…c koperek na zimÄ™.

Koperek na zimÄ™ – mrożenie krok po kroku
Dawniej, popularną metodą przechowywania koperku było jego mrożenie. Jest to najlepszy możliwy sposób na to, żeby koperek zachował swój aromat oraz pełnię właściwości. Kiedy przygotować koperek na zimę? Najlepiej zrobić to jeszcze w wakacje lub wczesną jesienią, kiedy można mieć pewność, że koperek dostępny w sklepach został wyhodowany w warunkach naturalnych.
Oczywiście, idealnie byłoby posiadać zioła pochodzące z przydomowego ogródka lub sprawdzonej, ekologicznej hodowli. Bez względu na jego pochodzenie, sposób przygotowania będzie jednak taki sam. Jak mrozić koperek?
- na początek należy dokładnie przebrać koperek, odrzucając wszelkie nadgniłe lub robaczywe gałązki
- koperek trzeba również dokÅ‚adnie umyć i osuszyć – powinno znajdować siÄ™ w nim jak najmniej wilgoci
- gotowy koperek można drobno posiekać lub mrozić całe gałązki, następnie schować do pasującego pojemnika i włożyć do zamrażarki.

W czym mrozić koperek? To bardzo ważne!
PlanujÄ…c przechowywanie koperku w zamrażarce warto wczeÅ›niej zadbać o odpowiednie opakowania. W czym mrozić koperek? Tak naprawdÄ™, zależy to od tego czy mrozi siÄ™ go w caÅ‚oÅ›ci czy też posiekany. Drobno pokrojony koperek można wÅ‚ożyć do próżniowego woreczka lub wzorem z dawnych lat – użyć plastikowego opakowania.
Warto przy tym pamiętać, że koperek musi pozostać sypki (w innym wypadku trudno będzie go wyjąć z opakowania), a konieczne jest do tego pozbycie się ze środka nadmiaru powietrza. Można w tym celu delikatnie pougniatać koperek, a następnie, po zamknięciu pojemnika, kilkukrotnie, delikatnie nim popukać.

WyjmujÄ…c zaÅ› zamrożony w ten sposób koperek, należy zadbać o to, żeby spÄ™dziÅ‚ jak najmniej czasu poza lodówkÄ… – zminimalizuje to ryzyko jego rozmrożenia. Innym, popularnym sposobem na mrożenie koperku jest szczelne owiniÄ™cie caÅ‚ych gałązek foliÄ… spożywczÄ…. Taki koperek na zimÄ™ przyda siÄ™ do aromatycznych wywarów i sosów. Na pewno przetrwa całą zimÄ™ oraz wzbogaci smak wielu potraw.