Jak przechowywać koperek – czy można mrozić koperek?

Jak przechowywać koperek – czy można mrozić koperek?
Czas czytania: 3 minuty

Spis treści:



Intensywny aromat koperku znakomicie poprawia smak wielu dań. Jest znanym dodatkiem do zup, sosów, ryb i warzyw, który często jest stosowany w tradycyjnej kuchni polskiej. Co ważne, koperek posiada również właściwości prozdrowotne, dlatego warto spożywać go przez cały rok. Jak zatem przechowywać koperek, żeby nie stracił przy tym wartości odżywczych?

Przechowywanie koperku w sezonie letnim

Koperek stanowi bardzo dobre źródło witamin i minerałów, m.in. witaminy A i C oraz manganu, wapnia, fosforu i potasu. Jest też znanym środkiem wspomagającym trawienie, a od pokoleń stosuje się go u niemowląt i małych dzieci w leczeniu kolek. Nie ma więc wątpliwości, że warto jak najczęściej wykorzystywać to zioło w kuchni. A pomocne będzie w tym odpowiednie przechowywanie koperku.

W sezonie letnim wystarczy włożyć go do słoika (nie należy zalewać łodyg wodą), a następnie dobrze zakręcić i schować do lodówki. W ten sposób koperek przetrwa nawet dwa tygodnie. Co można zrobić zimą? Świeży koperek, co prawda, jest obecnie dostępny w sklepach przez cały rok – należy jednak przy tym pamiętać, że ten który kupuje się zimą pochodzi ze szklarni. Koper hodowany w szklarniach posiada natomiast o wiele uboższy smak oraz mniej wartości odżywczych. I dlatego, lepiej zabezpieczyć się, przygotowując koperek na zimę.

przechowywanie koperku
Fot. Latem koperek najlepiej przechowywać w lodówce

Koperek na zimę – mrożenie krok po kroku

Dawniej, popularną metodą przechowywania koperku było jego mrożenie. Jest to najlepszy możliwy sposób na to, żeby koperek zachował swój aromat oraz pełnię właściwości. Kiedy przygotować koperek na zimę? Najlepiej zrobić to jeszcze w wakacje lub wczesną jesienią, kiedy można mieć pewność, że koperek dostępny w sklepach został wyhodowany w warunkach naturalnych.

Oczywiście, idealnie byłoby posiadać zioła pochodzące z przydomowego ogródka lub sprawdzonej, ekologicznej hodowli. Bez względu na jego pochodzenie, sposób przygotowania będzie jednak taki sam. Jak mrozić koperek?

  • na początek należy dokładnie przebrać koperek, odrzucając wszelkie nadgniłe lub robaczywe gałązki
  • koperek trzeba również dokładnie umyć i osuszyć – powinno znajdować się w nim jak najmniej wilgoci
  • gotowy koperek można drobno posiekać lub mrozić całe gałązki, następnie schować do pasującego pojemnika i włożyć do zamrażarki.
koperek na zimę
Fot. Na zimę koperek należy oczyścić, posiekać i przechowywać w zamrażarce

W czym mrozić koperek? To bardzo ważne!

Planując przechowywanie koperku w zamrażarce warto wcześniej zadbać o odpowiednie opakowania. W czym mrozić koperek? Tak naprawdę, zależy to od tego czy mrozi się go w całości czy też posiekany. Drobno pokrojony koperek można włożyć do próżniowego woreczka lub wzorem z dawnych lat – użyć plastikowego opakowania.

Warto przy tym pamiętać, że koperek musi pozostać sypki (w innym wypadku trudno będzie go wyjąć z opakowania), a konieczne jest do tego pozbycie się ze środka nadmiaru powietrza. Można w tym celu delikatnie pougniatać koperek, a następnie, po zamknięciu pojemnika, kilkukrotnie, delikatnie nim popukać.

w czym mrozić koperek
Fot. Czy można mrozić koperek? Oczywiście że tak!

Wyjmując zaś zamrożony w ten sposób koperek, należy zadbać o to, żeby spędził jak najmniej czasu poza lodówką – zminimalizuje to ryzyko jego rozmrożenia. Innym, popularnym sposobem na mrożenie koperku jest szczelne owinięcie całych gałązek folią spożywczą. Taki koperek na zimę przyda się do aromatycznych wywarów i sosów. Na pewno przetrwa całą zimę oraz wzbogaci smak wielu potraw.

Awatar GaryMoveOut

Zobacz również:

Suszone śliwki to nie tylko smaczna przekąska, ale również cenny składnik wielu potraw i deserów. Bogate w błonnik i antyoksydanty, są nieodłącznym elementem zdrowej diety. Aby cieszyć się ich świeżością i wartościami odżywczymi przez długi czas, ważne jest właściwe przechowywanie. W tym wpisie podzielę się sprawdzonymi sposobami na przechowywanie suszonych śliwek.

Jak przechowywać suszone śliwki?

Suszone śliwki to nie tylko smaczna przekąska, ale również cenny składnik wielu potraw i deserów. Bogate w błonnik i antyoksydanty, są nieodł…

Czy miód może się zepsuć?

Czy miód może się zepsuć?

W dzisiejszych czasach, kiedy świadomość zdrowotna jest na wysokim poziomie, wiele osób zastanawia się, czy naturalne produkty, takie jak miód, …

Jak przechowywać przyprawy?

Jak przechowywać przyprawy?

Każdy miłośnik dobrego smaku doskonale zdaje sobie sprawę z faktu, że wszelkie dania czy desery, by mogły charakteryzować się doskonałym smak…

Mrożenie grzybów - jak prawidłowo zamrozić grzyby

Mrożenie grzybów – jak prawidłowo zamrozić grzyby?

Bez wątpienia mrożenie grzybów to jeden z najlepszych sposobów na to, aby przetrwały one z nami do zimy, kiedy to ich zebranie jest nie możliwe….

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)?

Wigilia bez barszczu czerwonego z pewnością nie byłaby kompletna. To kultowe danie polskiej kuchni na przestrzeni lat stało się prawdziwym, wigil…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *