Przechowywanie otwartego wina – termin ważności wina

Przechowywanie otwartego wina – termin ważności wina

Spis treści:



Termin ważności wina zależy przede wszystkim od tego, czy butelka jest zamknięta, czy też została już otworzona. Należy jednak mieć świadomość, że nawet nieotworzona butelka może się zepsuć! Data ważności wina, umieszczona na butelce może być traktowana dość orientacyjnie. Jeżeli otwarte wino, pchnie i smakuje dobrze, nie ma powodów do niepokoju, nawet jeżeli data ważności umieszczona na opakowaniu sugeruje, że wino nie powinno już być spożywane.

Data ważności wina – czy jest wiążąca?

Istnieją orientacyjne widełki, mówiące o tym, ile czasu można przechowywać wino. Jeżeli nie otworzyliśmy butelki, to wino białe będzie nadawać się do spożycia przez rok lub dwa, po upłynięciu daty ważności. Czerwone mniej więcej 2-3 lata. Najdłużej mogą stać wina wytrawne., które umieszczone w piwnicy i odpowiednio przechowywane, mogą stać nawet do 20 lat! Co jednak stanie się, kiedy otworzymy butelkę wina? Ile czasu można ją wtedy przechowywać?

data ważności wina
Fot. Data ważności wina zależy od jego rodzaju

Przechowywanie otwartego wina – ile czasu może trwać?

Jeżeli zastanawiasz się, ile może trwać przechowywanie wina po otwarciu, to niestety nie możemy ci podać jednej konkretnej odpowiedzi. Dużo bowiem zależy od rodzaju i jakości wina oraz sposobu przechowywania. Ogólna zasada mówi, że lekkie wina psują się szybciej, niż ciężkie. Kiedy otworzymy butelkę, trunek jest narażony na działanie większej ilości tlenu, ciepła, światła i bakterii, które mają wpływ na przebieg różnych reakcji chemicznych. 



Przechowywanie wina w lodówce, szczególnie otwartego wina, może przedłużyć jego trwałość. Dobrym pomysłem jest kupienie korków próżniowych, które pozwalają na szczelne zamknięcie butelki, a co za tym idzie, znaczne przedłużenie trwałości znajdującego się w niej wina.

🍏 Sklepy ze zdrową żywnością🍏

Wina białe i różowe nie powinny stać dłużej niż tydzień, wina czerwone zazwyczaj mogą stać do dwóch tygodni, jeżeli zostaną dobrze zamknięte. Wina słodkie, deserowe, mogą stać najdłużej. Popularne porto, po otwarciu może stać nawet trzy tygodnie! Wiele zależy jednak od jakości kupionego przez nas wina oraz tego, czy uda nam się nie zanieczyścić otwartej butelki.

przechowywanie wina w lodówce
Fot. Przechowywanie wina w lodówce to jedna z metod zachowania jego świeżości na dłużej

A co z przechowywaniem wina musującego?

Wino musujące data ważności – jak wygląda kwestia przechowywania trunków z bąbelkami? Wiemy już jak wygląda przechowywanie otwartego wina, które nie jest winem musującym. Co jednak w przypadku np. popularnego, mającego szerokie grono zwolenników prosecco? Ze względu na gaz znajdujący się w trunku, szczelne zamknięcie butelki jest bardzo trudne. Dlatego też, po otworzeniu wina musującego, najlepiej jest je wypić w przeciągu kilku dni.



Niektórzy twierdzą, że otarte wino musujące powinno stać w lodówce nie dłużej niż dwa dni. Naszym zdaniem, wszystko zależy od konkretnej butelki. Nie sposób jednak zaprzeczyć, że wina musujące są najmniej trwałe i powinny być spożywane najszybciej. Jeżeli zauważysz, że wino zmieniło swój kolor, smak lub zapach, to najprawdopodobniej nie nadaje się już do spożycia. W takiej sytuacji, należy je po prostu wylać, żeby nie narażać się na jakiekolwiek niepożądane skutki uboczne, związane ze spożyciem zepsutego trunku. 

termin ważności wina
Fot. Termin ważności wina zależy chociażby od tego, czy jest to wino słodkie czy wytrwane

Zobacz również:

jak zrobić podpiwek

Jak zrobić podpiwek – przepis na domowy podpiwek

Podpiwek, napój zaliczany go grupy napojów bezalkoholowych do dnia dzisiejszego cieszy się równie dużą popularnością. Charakteryzuje się ciemnym kolorem oraz delikatnie słodkim smakiem, a w jego składzie można znaleźć nieznaczną ilość alkoholu. Jego powstanie datuje się na równie dawny okres jak powstanie piwa, przy czym to właśnie podpiwek jest jego produktem ubocznym.

jak ugotować młodą kapustę

Jak ugotować młodą kapustę?

Potrawy z młodej kapusty są bardzo dobre i zdrowe. W różnych regionach Polski młodą kapustę je się z innymi dodatkami. Najlepsza młoda kapusta jest prosto z pola. Jednak czy wiemy jak przyrządzić młodą kapustę? 

jak ugotować kaszę jaglaną na sypko

Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?

Kaszę jaglaną można przyrządzać na wiele sposobów. Można ją mielić na mąkę, opiekać i dodawać do ciast i pieczywa oraz gotować. Ta ostatnia czynność jest podstawową formą obróbki tej kaszy. W zależności od czasu i sposobu gotowania można uzyskać różną konsystencję. Kasza jaglana na sypko to najpopularniejszy „produkt” gotowania. Kasza w tej postaci może być świetnym dodatkiem do posiłku z mięsem lub warzywami. A jak ugotować kaszę jaglaną na sypko, żeby była smaczna?

jak rośnie pomelo

Jak rośnie pomelo – gdzie rośnie drzewo pomelo?

Pomelo należy do rodziny rutowatych. Drzewo naturalnie występuje w Azji Południowej. Na początku pomarańcza olbrzymia spotykana była głównie w Malezji. Następnie roślina stała się popularnym drzewem owocowym w Chinach. Chcesz wiedzieć więcej? Koniecznie czytaj dalej!

jak zrobić chłodnik z botwiny

Chodnik z botwiny – jak zrobić chłodnik litewski ? przepis

Wiosna i lato kojarzą nam się z ogórkami małosolnymi, ziemniakami z koperkiem i grillowaną kiełbasa. Jednak to również czas … chłodnika! Ta pyszna i orzeźwiająca zupa podawana na zimno jest niezastąpionym daniem w czasie upałów. Jest bardzo zdrowa, sycąca, a jednocześnie lekka, dzięki czemu trudno się nią przejeść. Latem na polskich stołach króluje klasyczny chłodnik litewski, choć może przybierać także inne, zmodyfikowane wersje. Wiele kuchni narodowych posiada swój odpowiednik zup podawanych na zimno (jak na przykład okroszka w Rosji czy gazpacho w Hiszpanii). Jak zatem przygotować smaczny, aromatyczny chłodnik litewski?

Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.