Jak zrobić podpiwek – przepis na domowy podpiwek

Jak zrobić podpiwek – przepis na domowy podpiwek

Spis treści:



Podpiwek, napój zaliczany go grupy napojów bezalkoholowych do dnia dzisiejszego cieszy się równie dużą popularnością. Charakteryzuje się ciemnym kolorem oraz delikatnie słodkim smakiem, a w jego składzie można znaleźć nieznaczną ilość alkoholu. Jego powstanie datuje się na równie dawny okres jak powstanie piwa, przy czym to właśnie podpiwek jest jego produktem ubocznym.

Czym jest i skąd się wziął podpiwek?

Ten popularny napój często i chętnie spożywano w okresie PRL-u i nazywano go potocznie określeniem „polskiej coli”. Obecnie wytwarza się go z reguły w warunkach domowych z pojedynczych składników, jednak w sklepach dostępne są także gotowe mieszanki suszu, które znacznie skracają czas jego przygotowywania. Szczególnie ceniony jest podpiwek kujawski, który powstał na przełomie XIX wieku.

Do jego głównych składników zaliczyć należy chmiel aromatyczny, korzeń cykorii oraz uprażone ziarna jęczmienia. Wiele osób próbuje własnych sił aby stworzyć podpiwek, przepis na ten charakterystyczny napój, powszechnie dostępny sprawia, że bez problemu można go stworzyć w domowych warunkach, bez wcześniejszego doświadczenia.

🍏 Sklepy ze zdrową żywnością🍏

Piwo z podpiwka – przepis który zawsze się uda

Wiele osób zastanawia się jak zrobić podpiwek samodzielnie w domu? Do jego przygotowania wystarczy kilka prostych składników do których zaliczyć należy: kawę zbożową, chmiel, cukier, drożdże oraz świeżą cytrynę.



Pierwszym krokiem jest doprowadzenie do wrzenia pięciu litrów wody, do której kolejno należy dodać 8 łyżek chmielu oraz 8 łyżek kawy zbożowej.

Całość wystarczy gotować na małym ogniu przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Podczas gotowania może wytwarzać się piana, która po jakimś czasie zniknie. Po zagotowaniu roztworu, należy go odstawić do momentu przestudzenia.

podpiwek przepis
Fot. Przepis na podpiwek nie jest skomplikowany

Gdy mieszanka będzie już letnia, należy odlać z niej około jedną szklankę w której należy rozpuścić 2 gramy świeżych drożdży (zobacz również – Jak przechowywać świeże drożdże ). Rozpuszczone i dobrze wymieszane drożdże należy przecedzić przez drobne sito, wlewając je z powrotem do całego roztworu. Na koniec, zalecane jest dodanie cukru (około 200 gramów) oraz świeżo wyciśniętego soku z połowy cytryny.

Tak przygotowany podpiwek należy rozlać do butelek, w tym celu sprawdzą się najlepiej butelki plastikowe. Co ważne, ilość płynu powinna sięgać maksymalnie ¾ jej wysokości. Podpiwek powinien leżakować w ciemnym i chłodnym miejscu, najlepiej około tygodnia czasu.

Podpiwek – właściwości

Podpiwek domowy ma wiele właściwości korzystnie wpływających na stan zdrowia człowieka. Wpływa pozytywnie na układ odpornościowy, sprzyja poprawnemu funkcjonowaniu komórek mózgu, układu nerwowego oraz kondycję skóry, paznokci czy włosów.



Dzięki zawartości dużej ilości polifenoli, działa przeciwnowotworowo, oczyszczająco i antyoksydacyjnie. Spowalnia procesy starzenia się organizmu oraz hamuje powstawanie wolnych rodników. Co ważne, zmniejsza ryzyko powstawania takich chorób jak cukrzyca, miażdżyca czy otyłość, reguluje też zbyt wysokie ciśnienie krwi.

Dzięki właściwościom probiotycznym sprzyja w tworzeniu pozytywnej flory bakteryjnej. Jeśli więc dalej zastanawiasz się jak zrobić podpiwek, przepis zamieszczony powyżej ułatwi to zadanie oraz sprawi, że cały proces będzie prawdziwą przyjemnością.


Zobacz również:

jak przyprawić leczo

Jak przyprawić leczo?

Leczo to tradycyjna potrawa kuchni węgierskiej, która szturmem podbiła serca i kubki smakowe także Polaków, Czechów, Niemców, Ukraińców, Słowaków oraz Austriaków. Spora ilość warzyw gotowanych w dużym garnku pozwala przez kilka dni cieszyć się rozgrzewającym, intensywnym bukietem smaków. Aby jednak danie zachwycało z każdym kęsem, warto przemyśleć to, jakie przyprawy dodać do leczo.

jak przyprawić karkówkę do pieczenia

Jak przyprawić karkówkę do pieczenia?

Mięso z karczku, bez względu na to czy jest ono wieprzowe czy wołowe zawsze jest świetnym daniem obiadowym. Karkówka świetnie komponuje się z młodymi ziemniaczkami i sezonowymi warzywami. Oczywiście można podawać i przygotowywać ją na różnorodne sposoby, jednak najczęściej piecze się ją w piekarniku. By wydobyć z karkówki jej niesamowitą soczystość, a także podkreślić jej smak, niezbędne okazuje się jej odpowiednie przyprawienie. Zatem jakie przyprawy do karkówki sprawdzą się idealnie?

jak przyprawić indyka

Jak przyprawić indyka?

To, że soczysty, doskonale upieczony indyk jest trudny do przyrządzenia dla początkującego kucharza, jest największym mitem. Nie ma się czego obawiać, tylko samego strachu przed suchym indykiem. Przestrzegając podstawowych zasad, zagwarantujesz sobie wilgotnego, pysznego i pięknego indyka za każdym razem. Dodając poniższe przyprawy do indyka sprawisz, że będzie on fenomenalny w smaku. Jakie przyprawy do indyka są najlepsze?

jak prawidłowo myć truskawki

Jak prawidłowo myć truskawki

Truskawki to w sezonie wiosenno-letnim częsty gość na polskich stołach. Chętnie sięgamy po nie, gdyż to owoc smaczny, aromatyczny i kuszący swoją urodą. Ponadto zdrowy, bo stanowi przecież bogate źródło błonnika oraz witaminy C. To wszystko prawda, jest tylko jedno małe „ale”. Truskawki to samo zdrowie pod warunkiem, że zostały prawidłowo umyte. 

jak mrozić krokiety z kapustą i grzybami

Jak mrozić krokiety z kapustą i grzybami?

Praktycznie w każdym polskim domu po Bożym Narodzeniu pozostają ogromne ilości niezjedzonych potraw, które przecież szkoda nam wyrzucić, ale tak duże porcje mogą stanowić wyzwanie nawet dla największych łasuchów. O ile problemu nie ma z pierogami, pasztecikami czy uszkami, które można po prostu zawinąć w folię i umieścić w zamrażalniku, to wiele osób zastanawia się, czy można zamrozić krokiety z kapustą i grzybami. Jak więc to zrobić, by po odmrożeniu danie wciąż zachwycało walorami smakowymi?

Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Komentarze

  • Jeśli lubicie podpiwek to jako mieszkaniec Piotrkowa Trybunalskiego polecę Wam nasz regionalny napój JAŁOWIEC.
    U nas możemy go nawet kupić w dużych marketach. Gdzież tam Cola do niego 🙂 Dzisiaj nalewany w cimno-brązowe butelki PET dawniej był w szklanych butelkach zamykanych na druciane zamknięcia z ceramicznym korkiem i uszczelką. W sklepach stał w drewnianych lub drucianych skrzynkach.
    Ech smak dzieciństwa.
    W KAŻDYM RAZIE jeśli będziecie przejeżdżać przez Piotrków kupcie sobie, spróbujcie od razu w sklepie a dokupicie jeszcze kilka butelek.

    Pozdrawiam
    Mariusz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.