Jak zrobić podpiwek – przepis na domowy podpiwek

Jak zrobić podpiwek – przepis na domowy podpiwek

Spis treści:



Podpiwek, napój zaliczany go grupy napojów bezalkoholowych do dnia dzisiejszego cieszy się równie dużą popularnością. Charakteryzuje się ciemnym kolorem oraz delikatnie słodkim smakiem, a w jego składzie można znaleźć nieznaczną ilość alkoholu. Jego powstanie datuje się na równie dawny okres jak powstanie piwa, przy czym to właśnie podpiwek jest jego produktem ubocznym.

Czym jest i skąd się wziął podpiwek?

Ten popularny napój często i chętnie spożywano w okresie PRL-u i nazywano go potocznie określeniem „polskiej coli”. Obecnie wytwarza się go z reguły w warunkach domowych z pojedynczych składników, jednak w sklepach dostępne są także gotowe mieszanki suszu, które znacznie skracają czas jego przygotowywania. Szczególnie ceniony jest podpiwek kujawski, który powstał na przełomie XIX wieku.

Do jego głównych składników zaliczyć należy chmiel aromatyczny, korzeń cykorii oraz uprażone ziarna jęczmienia. Wiele osób próbuje własnych sił aby stworzyć podpiwek, przepis na ten charakterystyczny napój, powszechnie dostępny sprawia, że bez problemu można go stworzyć w domowych warunkach, bez wcześniejszego doświadczenia.

Piwo z podpiwka – przepis który zawsze się uda

Wiele osób zastanawia się jak zrobić podpiwek samodzielnie w domu? Do jego przygotowania wystarczy kilka prostych składników do których zaliczyć należy: kawę zbożową, chmiel, cukier, drożdże oraz świeżą cytrynę.



Pierwszym krokiem jest doprowadzenie do wrzenia pięciu litrów wody, do której kolejno należy dodać 8 łyżek chmielu oraz 8 łyżek kawy zbożowej.

Całość wystarczy gotować na małym ogniu przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Podczas gotowania może wytwarzać się piana, która po jakimś czasie zniknie. Po zagotowaniu roztworu, należy go odstawić do momentu przestudzenia.

podpiwek przepis
Fot. Przepis na podpiwek nie jest skomplikowany

Gdy mieszanka będzie już letnia, należy odlać z niej około jedną szklankę w której należy rozpuścić 2 gramy świeżych drożdży (zobacz również – Jak przechowywać świeże drożdże ). Rozpuszczone i dobrze wymieszane drożdże należy przecedzić przez drobne sito, wlewając je z powrotem do całego roztworu. Na koniec, zalecane jest dodanie cukru (około 200 gramów) oraz świeżo wyciśniętego soku z połowy cytryny.

Tak przygotowany podpiwek należy rozlać do butelek, w tym celu sprawdzą się najlepiej butelki plastikowe. Co ważne, ilość płynu powinna sięgać maksymalnie ¾ jej wysokości. Podpiwek powinien leżakować w ciemnym i chłodnym miejscu, najlepiej około tygodnia czasu.

Podpiwek – właściwości

Podpiwek domowy ma wiele właściwości korzystnie wpływających na stan zdrowia człowieka. Wpływa pozytywnie na układ odpornościowy, sprzyja poprawnemu funkcjonowaniu komórek mózgu, układu nerwowego oraz kondycję skóry, paznokci czy włosów.



Dzięki zawartości dużej ilości polifenoli, działa przeciwnowotworowo, oczyszczająco i antyoksydacyjnie. Spowalnia procesy starzenia się organizmu oraz hamuje powstawanie wolnych rodników. Co ważne, zmniejsza ryzyko powstawania takich chorób jak cukrzyca, miażdżyca czy otyłość, reguluje też zbyt wysokie ciśnienie krwi.

Dzięki właściwościom probiotycznym sprzyja w tworzeniu pozytywnej flory bakteryjnej. Jeśli więc dalej zastanawiasz się jak zrobić podpiwek, przepis zamieszczony powyżej ułatwi to zadanie oraz sprawi, że cały proces będzie prawdziwą przyjemnością.


Zobacz również:

Jaki ser do pizzy wybrać?

Jaki ser do pizzy wybrać?

Pizza to jedno z najbardziej lubianych dań na całym świecie. Niezależnie od tego, czy jesteś fanem klasycznej margherity, czy czegoś b…

Jaki ser do zapiekanek?

Jaki ser do zapiekanek wybrać?

Chyba nikt nie wyobraża sobie pysznej, tradycyjnej zapiekanki bez głównego jej składnika- sera. Nie sposób pominąć w przepisie bazowe…

Jak uratować przesolony gulasz?

Jak uratować przesolony gulasz?

Gotując, zawsze może przytrafić się sytuacja, gdzie potrawa okaże się przesolona. Może to wynikać z nieuwagi i posolenia potrawy dru…

Jak rozmrozić truskawki?

Jak rozmrozić truskawki?

Mrożenie żywności to doskonały i znany od lat sposób na zachowanie świeżości produktów na długo. Mrożone warzywa i owoce nie tylk…

Jak rośnie gałka muszkatołowa?

Jak rośnie gałka muszkatołowa?

Gałka muszkatołowa to jedna z najczęściej używanych przypraw w kuchni. Posiada niepowtarzalny aromat, który podkręci smak potraw mię…

Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Komentarze

  • Jeśli lubicie podpiwek to jako mieszkaniec Piotrkowa Trybunalskiego polecę Wam nasz regionalny napój JAŁOWIEC.
    U nas możemy go nawet kupić w dużych marketach. Gdzież tam Cola do niego 🙂 Dzisiaj nalewany w cimno-brązowe butelki PET dawniej był w szklanych butelkach zamykanych na druciane zamknięcia z ceramicznym korkiem i uszczelką. W sklepach stał w drewnianych lub drucianych skrzynkach.
    Ech smak dzieciństwa.
    W KAŻDYM RAZIE jeśli będziecie przejeżdżać przez Piotrków kupcie sobie, spróbujcie od razu w sklepie a dokupicie jeszcze kilka butelek.

    Pozdrawiam
    Mariusz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *