Jak zrobić podpiwek – przepis na domowy podpiwek

Jak zrobić podpiwek – przepis na domowy podpiwek
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Podpiwek, napój zaliczany go grupy napojów bezalkoholowych do dnia dzisiejszego cieszy się równie dużą popularnością. Charakteryzuje się ciemnym kolorem oraz delikatnie słodkim smakiem, a w jego składzie można znaleźć nieznaczną ilość alkoholu. Jego powstanie datuje się na równie dawny okres jak powstanie piwa, przy czym to właśnie podpiwek jest jego produktem ubocznym.

Czym jest i skąd się wziął podpiwek?

Ten popularny napój często i chętnie spożywano w okresie PRL-u i nazywano go potocznie określeniem „polskiej coli”. Obecnie wytwarza się go z reguły w warunkach domowych z pojedynczych składników, jednak w sklepach dostępne są także gotowe mieszanki suszu, które znacznie skracają czas jego przygotowywania. Szczególnie ceniony jest podpiwek kujawski, który powstał na przełomie XIX wieku.

Do jego głównych składników zaliczyć należy chmiel aromatyczny, korzeń cykorii oraz uprażone ziarna jęczmienia. Wiele osób próbuje własnych sił aby stworzyć podpiwek, przepis na ten charakterystyczny napój, powszechnie dostępny sprawia, że bez problemu można go stworzyć w domowych warunkach, bez wcześniejszego doświadczenia.

Piwo z podpiwka – przepis który zawsze się uda

Wiele osób zastanawia się jak zrobić podpiwek samodzielnie w domu? Do jego przygotowania wystarczy kilka prostych składników do których zaliczyć należy: kawę zbożową, chmiel, cukier, drożdże oraz świeżą cytrynę.

Pierwszym krokiem jest doprowadzenie do wrzenia pięciu litrów wody, do której kolejno należy dodać 8 łyżek chmielu oraz 8 łyżek kawy zbożowej.

Całość wystarczy gotować na małym ogniu przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Podczas gotowania może wytwarzać się piana, która po jakimś czasie zniknie. Po zagotowaniu roztworu, należy go odstawić do momentu przestudzenia.

podpiwek przepis
Fot. Przepis na podpiwek nie jest skomplikowany

Gdy mieszanka będzie już letnia, należy odlać z niej około jedną szklankę w której należy rozpuścić 2 gramy świeżych drożdży (zobacz również – Jak przechowywać świeże drożdże ). Rozpuszczone i dobrze wymieszane drożdże należy przecedzić przez drobne sito, wlewając je z powrotem do całego roztworu. Na koniec, zalecane jest dodanie cukru (około 200 gramów) oraz świeżo wyciśniętego soku z połowy cytryny.

Tak przygotowany podpiwek należy rozlać do butelek, w tym celu sprawdzą się najlepiej butelki plastikowe. Co ważne, ilość płynu powinna sięgać maksymalnie ¾ jej wysokości. Podpiwek powinien leżakować w ciemnym i chłodnym miejscu, najlepiej około tygodnia czasu.

Podpiwek – właściwości

Podpiwek domowy ma wiele właściwości korzystnie wpływających na stan zdrowia człowieka. Wpływa pozytywnie na układ odpornościowy, sprzyja poprawnemu funkcjonowaniu komórek mózgu, układu nerwowego oraz kondycję skóry, paznokci czy włosów.

Dzięki zawartości dużej ilości polifenoli, działa przeciwnowotworowo, oczyszczająco i antyoksydacyjnie. Spowalnia procesy starzenia się organizmu oraz hamuje powstawanie wolnych rodników. Co ważne, zmniejsza ryzyko powstawania takich chorób jak cukrzyca, miażdżyca czy otyłość, reguluje też zbyt wysokie ciśnienie krwi.

Dzięki właściwościom probiotycznym sprzyja w tworzeniu pozytywnej flory bakteryjnej. Jeśli więc dalej zastanawiasz się jak zrobić podpiwek, przepis zamieszczony powyżej ułatwi to zadanie oraz sprawi, że cały proces będzie prawdziwą przyjemnością.

Awatar GaryMoveOut

Zobacz również:

Z czym jeść gnocchi? Odkryj smaczne połączenia!

Z czym jeść gnocchi? Odkryj smaczne połączenia!

Jako doświadczony kucharz z wieloletnim stażem, często spotykam się z pytaniem o to, jak podawać gnocchi. Te małe, delikatne kluski……

Czym zastąpić Ras el hanout? Sprawdzone alternatywy

Czym zastąpić Ras el hanout? Sprawdzone alternatywy

Często spotykam się z pytaniem o zamienniki dla egzotycznych przypraw. Jedną z takich mieszanek, która może sprawiać trudność w zdobyciu, jest…

Suszone śliwki to nie tylko smaczna przekąska, ale również cenny składnik wielu potraw i deserów. Bogate w błonnik i antyoksydanty, są nieodłącznym elementem zdrowej diety. Aby cieszyć się ich świeżością i wartościami odżywczymi przez długi czas, ważne jest właściwe przechowywanie. W tym wpisie podzielę się sprawdzonymi sposobami na przechowywanie suszonych śliwek.

Jak przechowywać suszone śliwki?

Suszone śliwki to nie tylko smaczna przekąska, ale również cenny składnik wielu potraw i deserów. Bogate w błonnik i antyoksydanty, są nieodł…

Jak usunąć zapach spalenizny z mikrofalówki?

Jak usunąć zapach spalenizny z mikrofalówki?

Mikrofalówka to niezwykle przydatne urządzenie, jednak łatwo może się zdarzyć, że coś się w niej przypali. Spalenizna nie tylko wpływa na sm…

Sushi w Białystoku

Sushi na każdą okazję – dlaczego warto wybrać DOHO Sushi na spotkania z bliskimi?

Sushi to wyjątkowe , które wpasowuje się w każdą imprezową atmosferę. Z jednej strony jest eleganckiedanie i wyrafinowane, idealne na formalne …

Oceń wpis


Komentarze

  • Jeśli lubicie podpiwek to jako mieszkaniec Piotrkowa Trybunalskiego polecę Wam nasz regionalny napój JAŁOWIEC.
    U nas możemy go nawet kupić w dużych marketach. Gdzież tam Cola do niego 🙂 Dzisiaj nalewany w cimno-brązowe butelki PET dawniej był w szklanych butelkach zamykanych na druciane zamknięcia z ceramicznym korkiem i uszczelką. W sklepach stał w drewnianych lub drucianych skrzynkach.
    Ech smak dzieciństwa.
    W KAŻDYM RAZIE jeśli będziecie przejeżdżać przez Piotrków kupcie sobie, spróbujcie od razu w sklepie a dokupicie jeszcze kilka butelek.

    Pozdrawiam
    Mariusz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *