Jak zrobić podpiwek – przepis na domowy podpiwek
Spis treści:
- Czym jest i skąd się wziął podpiwek?
- Piwo z podpiwka – przepis który zawsze się uda
- Jakie przyprawy dodać do wegetariańskiego bigosu
- Podpiwek – właściwości
Podpiwek, napój zaliczany go grupy napojów bezalkoholowych do dnia dzisiejszego cieszy się równie dużą popularnością. Charakteryzuje się ciemnym kolorem oraz delikatnie słodkim smakiem, a w jego składzie można znaleźć nieznaczną ilość alkoholu. Jego powstanie datuje się na równie dawny okres jak powstanie piwa, przy czym to właśnie podpiwek jest jego produktem ubocznym.
Czym jest i skąd się wziął podpiwek?
Ten popularny napój często i chętnie spożywano w okresie PRL-u i nazywano go potocznie określeniem „polskiej coli”. Obecnie wytwarza się go z reguły w warunkach domowych z pojedynczych składników, jednak w sklepach dostępne są także gotowe mieszanki suszu, które znacznie skracają czas jego przygotowywania. Szczególnie ceniony jest podpiwek kujawski, który powstał na przełomie XIX wieku.
Do jego głównych składników zaliczyć należy chmiel aromatyczny, korzeń cykorii oraz uprażone ziarna jęczmienia. Wiele osób próbuje własnych sił aby stworzyć podpiwek, przepis na ten charakterystyczny napój, powszechnie dostępny sprawia, że bez problemu można go stworzyć w domowych warunkach, bez wcześniejszego doświadczenia.
Piwo z podpiwka – przepis który zawsze się uda
Wiele osób zastanawia się jak zrobić podpiwek samodzielnie w domu? Do jego przygotowania wystarczy kilka prostych składników do których zaliczyć należy: kawę zbożową, chmiel, cukier, drożdże oraz świeżą cytrynę.
Pierwszym krokiem jest doprowadzenie do wrzenia pięciu litrów wody, do której kolejno należy dodać 8 łyżek chmielu oraz 8 łyżek kawy zbożowej.
Całość wystarczy gotować na małym ogniu przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Podczas gotowania może wytwarzać się piana, która po jakimś czasie zniknie. Po zagotowaniu roztworu, należy go odstawić do momentu przestudzenia.
Gdy mieszanka będzie już letnia, należy odlać z niej około jedną szklankę w której należy rozpuścić 2 gramy świeżych drożdży (zobacz również – Jak przechowywać świeże drożdże ). Rozpuszczone i dobrze wymieszane drożdże należy przecedzić przez drobne sito, wlewając je z powrotem do całego roztworu. Na koniec, zalecane jest dodanie cukru (około 200 gramów) oraz świeżo wyciśniętego soku z połowy cytryny.
Tak przygotowany podpiwek należy rozlać do butelek, w tym celu sprawdzą się najlepiej butelki plastikowe. Co ważne, ilość płynu powinna sięgać maksymalnie ¾ jej wysokości. Podpiwek powinien leżakować w ciemnym i chłodnym miejscu, najlepiej około tygodnia czasu.
Podpiwek – właściwości
Podpiwek domowy ma wiele właściwości korzystnie wpływających na stan zdrowia człowieka. Wpływa pozytywnie na układ odpornościowy, sprzyja poprawnemu funkcjonowaniu komórek mózgu, układu nerwowego oraz kondycję skóry, paznokci czy włosów.
Dzięki zawartości dużej ilości polifenoli, działa przeciwnowotworowo, oczyszczająco i antyoksydacyjnie. Spowalnia procesy starzenia się organizmu oraz hamuje powstawanie wolnych rodników. Co ważne, zmniejsza ryzyko powstawania takich chorób jak cukrzyca, miażdżyca czy otyłość, reguluje też zbyt wysokie ciśnienie krwi.
Dzięki właściwościom probiotycznym sprzyja w tworzeniu pozytywnej flory bakteryjnej. Jeśli więc dalej zastanawiasz się jak zrobić podpiwek, przepis zamieszczony powyżej ułatwi to zadanie oraz sprawi, że cały proces będzie prawdziwą przyjemnością.
Jeśli lubicie podpiwek to jako mieszkaniec Piotrkowa Trybunalskiego polecę Wam nasz regionalny napój JAŁOWIEC.
U nas możemy go nawet kupić w dużych marketach. Gdzież tam Cola do niego 🙂 Dzisiaj nalewany w cimno-brązowe butelki PET dawniej był w szklanych butelkach zamykanych na druciane zamknięcia z ceramicznym korkiem i uszczelką. W sklepach stał w drewnianych lub drucianych skrzynkach.
Ech smak dzieciństwa.
W KAŻDYM RAZIE jeśli będziecie przejeżdżać przez Piotrków kupcie sobie, spróbujcie od razu w sklepie a dokupicie jeszcze kilka butelek.
Pozdrawiam
Mariusz