Jak zrobić podpiwek – przepis na domowy podpiwek

Jak zrobić podpiwek – przepis na domowy podpiwek

Spis treści:



Podpiwek, napój zaliczany go grupy napojów bezalkoholowych do dnia dzisiejszego cieszy się równie dużą popularnością. Charakteryzuje się ciemnym kolorem oraz delikatnie słodkim smakiem, a w jego składzie można znaleźć nieznaczną ilość alkoholu. Jego powstanie datuje się na równie dawny okres jak powstanie piwa, przy czym to właśnie podpiwek jest jego produktem ubocznym.



Czym jest i skąd się wziął podpiwek?

Ten popularny napój często i chętnie spożywano w okresie PRL-u i nazywano go potocznie określeniem „polskiej coli”. Obecnie wytwarza się go z reguły w warunkach domowych z pojedynczych składników, jednak w sklepach dostępne są także gotowe mieszanki suszu, które znacznie skracają czas jego przygotowywania. Szczególnie ceniony jest podpiwek kujawski, który powstał na przełomie XIX wieku.

Do jego głównych składników zaliczyć należy chmiel aromatyczny, korzeń cykorii oraz uprażone ziarna jęczmienia. Wiele osób próbuje własnych sił aby stworzyć podpiwek, przepis na ten charakterystyczny napój, powszechnie dostępny sprawia, że bez problemu można go stworzyć w domowych warunkach, bez wcześniejszego doświadczenia.

Piwo z podpiwka – przepis który zawsze się uda

Wiele osób zastanawia się jak zrobić podpiwek samodzielnie w domu? Do jego przygotowania wystarczy kilka prostych składników do których zaliczyć należy: kawę zbożową, chmiel, cukier, drożdże oraz świeżą cytrynę.



Pierwszym krokiem jest doprowadzenie do wrzenia pięciu litrów wody, do której kolejno należy dodać 8 łyżek chmielu oraz 8 łyżek kawy zbożowej.

Całość wystarczy gotować na małym ogniu przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Podczas gotowania może wytwarzać się piana, która po jakimś czasie zniknie. Po zagotowaniu roztworu, należy go odstawić do momentu przestudzenia.

podpiwek przepis
Fot. Przepis na podpiwek nie jest skomplikowany

Gdy mieszanka będzie już letnia, należy odlać z niej około jedną szklankę w której należy rozpuścić 2 gramy świeżych drożdży (zobacz również – Jak przechowywać świeże drożdże ). Rozpuszczone i dobrze wymieszane drożdże należy przecedzić przez drobne sito, wlewając je z powrotem do całego roztworu. Na koniec, zalecane jest dodanie cukru (około 200 gramów) oraz świeżo wyciśniętego soku z połowy cytryny.

Tak przygotowany podpiwek należy rozlać do butelek, w tym celu sprawdzą się najlepiej butelki plastikowe. Co ważne, ilość płynu powinna sięgać maksymalnie ¾ jej wysokości. Podpiwek powinien leżakować w ciemnym i chłodnym miejscu, najlepiej około tygodnia czasu.

Podpiwek – właściwości

Podpiwek domowy ma wiele właściwości korzystnie wpływających na stan zdrowia człowieka. Wpływa pozytywnie na układ odpornościowy, sprzyja poprawnemu funkcjonowaniu komórek mózgu, układu nerwowego oraz kondycję skóry, paznokci czy włosów.



Dzięki zawartości dużej ilości polifenoli, działa przeciwnowotworowo, oczyszczająco i antyoksydacyjnie. Spowalnia procesy starzenia się organizmu oraz hamuje powstawanie wolnych rodników. Co ważne, zmniejsza ryzyko powstawania takich chorób jak cukrzyca, miażdżyca czy otyłość, reguluje też zbyt wysokie ciśnienie krwi.

Dzięki właściwościom probiotycznym sprzyja w tworzeniu pozytywnej flory bakteryjnej. Jeśli więc dalej zastanawiasz się jak zrobić podpiwek, przepis zamieszczony powyżej ułatwi to zadanie oraz sprawi, że cały proces będzie prawdziwą przyjemnością.


Zobacz również:

jak jeść awokado jak przyprawić surowe awokado

Jak jeść awokado – jak przyprawić surowe awokado

Awokado to owoc, który stanowi jeden z podstawowych elementów zdrowej i zbilansowanej diety wielu osób. Ma wiele cennych witamin i minerałów, a co najważniejsze, jako jeden z nielicznych owoców wyróżnia się tak pokaźną ilością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nie wszyscy jednak lubią smak awokado i niechętnie je spożywają. Jest jednak kilka sprawdzonych sposobów, jak jeść awokado, które sprawią, że polubi je nawet osoba mająca nieciekawe wspomnienia z tym owocem. Zapraszamy! 

brokuły na parze jak przyprawić

Brokuły na parze – jak przyprawić?

Gotowanie warzyw na parze to prosty i szybki sposób na ich przygotowanie. W ten sposób przyrządzać można wiele różnych gatunków, jednak dużą popularnością cieszą się przede wszystkim gotowane na parze brokuły.

fleksitarianizm - na czym polega dieta fleksitariańska

Fleksitarianizm – na czym polega dieta felksitariańska

Fleksitarianizm jest jednym ze sposobów odżywiania, który słynie z bazowania przede wszystkim na owocach i warzywach. W przeciwieństwie do wegetarianizmu dopuszcza sporadyczne jedzenia mięsa i ryb. Najistotniejszą zaletą, jaką posiada flexitarianizm jest ochrona organizmu przed chorobami układu krążenia, cukrzycą, a także zapobiega powstawaniu nowotworów. Skutkiem ubocznym fleksitarianizmu jest doprowadzenie do redukcji masy ciała, co z pewnością posiada pozytywny wydźwięk na stan zdrowia w przypadku osób z nadwagą i otyłością. Przedstawiamy, dlaczego fleksitarianizm jest dobrym wyborem, a także dlaczego jest bardzo często wybierany jako sposób odżywiania. 

liście kalafiora co można zrobić i czy są jadalne

Liście kalafiora – co można zrobić i czy są jadalne?

Kalafior to warzywo, które jest bardzo popularne w polskiej kuchni. Jest smaczne i bardzo zdrowe. Oczywiście większość osób wykorzystuje wyłącznie różyczki tej rośliny. Okazuje się, że w sztuce kulinarnej z powodzeniem można też stosować liście kalafiora. Dowiedz się jakie cenne składniki zawierają i co można z nich zrobić w kuchni.

marynata do baraniny jakie przyprawy do baraniny

Marynata do baraniny – jakie przyprawy do baraniny wybrać?

Baranina, jeśli tylko zostanie odpowiednio przyrządzona jest jednym z najdelikatniejszych mięs. Co więcej jest ona również niezwykle pożywna i po prostu smaczna. Jednym z najbardziej znanych przepisów jest mięso z baraniny, duszone w sezonowych warzywach. Niemniej jednak baraninę można również marynować, a także odpowiednio przyprawić, by wydobyć głębie jej smaku. Tak więc jak przygotować baraninę i jak wykonać szybką marynatę do baraniny?

Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Komentarze

  • Jeśli lubicie podpiwek to jako mieszkaniec Piotrkowa Trybunalskiego polecę Wam nasz regionalny napój JAŁOWIEC.
    U nas możemy go nawet kupić w dużych marketach. Gdzież tam Cola do niego 🙂 Dzisiaj nalewany w cimno-brązowe butelki PET dawniej był w szklanych butelkach zamykanych na druciane zamknięcia z ceramicznym korkiem i uszczelką. W sklepach stał w drewnianych lub drucianych skrzynkach.
    Ech smak dzieciństwa.
    W KAŻDYM RAZIE jeśli będziecie przejeżdżać przez Piotrków kupcie sobie, spróbujcie od razu w sklepie a dokupicie jeszcze kilka butelek.

    Pozdrawiam
    Mariusz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.