Jak przechowywać świeże drożdże?

Jak przechowywać świeże drożdże?

Spis treści:



Zapewne każdy początkujący piekarz czy cukiernik choć raz zadał sobie pytanie „Jak przechowywać świeże drożdże?”. Często bowiem zdarza się, że do przygotowania naszego dania potrzebna jest tylko niewielka ich ilość, podczas gdy w sklepach sprzedawane są w dosyć dużych ilościach. Co w takiej sytuacji zrobić z pozostałym produktem?



Jak przechowywać drożdże ?

Otóż ich magazynowanie nie jest wbrew pozorom tak trudne jak mogłoby się wydawać. Pamiętać należy tylko o paru zasadach. W przypadku, gdy kupiliśmy drożdży trochę za dużo, a mamy w planach niedługo ich jeszcze używać, to bez obaw można trzymać je w lodówce do dziesięciu dni. Najlepiej owinąć je w papier, folię albo wilgotną gazę. Trzeba jednak zadbać o to, by nasze drożdże były w odpowiednim stanie. Nie należy bowiem przechowywać ich, gdy te mają nieprzyjemny kwaśno- gorzki zapach, są twarde lub popękane, bądź pokryte pleśnią.

jak przechowywać drożdże świeże
Fot. Świeże drożdże to niezbędny składnik domowych wypieków

Przechowywanie drożdży – czy można je mrozić ?

Jeżeli jednak nie lubimy co chwila ganiać do sklepu po drożdże, gdy tylko najdzie nas ochota na pieczenie, to bez obaw możemy zgromadzić ich większe ilości w zamrażarce. Aby najlepiej zachowały świeżość powinniśmy je podzielić na małe porcje (około 25 gramów) i zawinięte w folię, woreczek strunowy albo dowolny szczelny pojemnik zamrozić. Tak przechowywane drożdże bez uszczerbku na jakości są w stanie przetrwać nawet rok. Po wyjęciu ich z zamrażalnika należy stopniowo ocieplać je w lodówce, jednak gdy nie mamy wystarczająco dużo czasu na ten proces możemy w woreczku włożyć je na kilka minut do ciepłej wody lub mleka, co jednocześnie spowoduje ich aktywowanie.


Zobacz również:

przechowywanie otwartego wina

Przechowywanie otwartego wina – termin ważności wina

Termin ważności wina zależy przede wszystkim od tego, czy butelka jest zamknięta, czy też została już otworzona. Należy jednak mieć świadomość, że nawet nieotworzona butelka może się zepsuć! Data ważności wina, umieszczona na butelce może być traktowana dość orientacyjnie. Jeżeli otwarte wino, pchnie i smakuje dobrze, nie ma powodów do niepokoju, nawet jeżeli data ważności umieszczona na opakowaniu sugeruje, że wino nie powinno już być spożywane.

jak przechowywać koperek

Jak przechowywać koperek – czy można mrozić koperek?

Intensywny aromat koperku znakomicie poprawia smak wielu dań. Jest znanym dodatkiem do zup, sosów, ryb i warzyw, który często jest stosowany w tradycyjnej kuchni polskiej. Co ważne, koperek posiada również właściwości prozdrowotne, dlatego warto spożywać go przez cały rok. Jak zatem przechowywać koperek, żeby nie stracił przy tym wartości odżywczych?

jak przechowywać wędliny w lodówce

Jak przechowywać wędliny w lodówce

Wędliny, kiełbasy, szynki nadal chętnie goszczą w polskich koszykach. Po kilku dniach trzymania ich w lodówce, pojawia się na nich lepki nalot, pleśń, tym samym usycha i staje się bez smaku. Nie nadaje się tym samym do jedzenia. Przyczyną tego może być nieodpowiednie przechowywanie. 

jak przechowywać miód

Jak przechowywać miód – gdzie prawidłowo przechowywać miód?

Miód jest jednym z tych produktów, które przez długi czas nie tracą swoich właściwości leczniczych. Zdarza się, że na rynku można znaleźć miód, który był przechowywany przez kilka lat. I, jak twierdzą sprzedawcy, miód ten nie traci nic ze swoich walorów smakowych i zdrowotnych. Ale czy jest to możliwe? Ciekawostka: Podczas wykopalisk w starożytnych grobowcach egipskich faraonów archeolodzy często znajdowali naczynia z miodem zanurzone w wosku. Zewnętrznie nie wyglądały na zepsute, a po analizie chemicznej okazało się, że ten miód jest absolutnie gotowy do spożycia!

jak przechowywać sałatę

Jak przechowywać sałatę? Najlepsze sposoby na przechowywanie sałaty

Lato to niewątpliwie najlepszy okres w roku na jedzenie warzyw i owoców, gdyż to właśnie teraz możemy się cieszyć świeżością tych produktów. Szczególnie świetnym dodatkiem jest sałata – warzywo bogate w kwas foliowy i błonnik, dzięki czemu zmniejsza wchłanianie cukrów i tłuszczów. Oprócz tego jest źródłem witamin m.in. z grupy E, B i C, a także żelaza, potasu i magnezu. Jest to produkt bardzo często zalecany do spożywania przez dietetyków – jest  niskokaloryczny. Wiele osób zastanawia się jak przechowywać sałatę, aby jak najdłużej cieszyć się jej smakiem i chrupkością. Jeżeli chcesz się poznać świetne sposoby, przeczytaj poniższy artykuł



Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.