Jak przechowywać świeże drożdże?

Spis treści:
Zapewne każdy poczÄ…tkujÄ…cy piekarz czy cukiernik choć raz zadaÅ‚ sobie pytanie „Jak przechowywać Å›wieże drożdże?”. CzÄ™sto bowiem zdarza siÄ™, że do przygotowania naszego dania potrzebna jest tylko niewielka ich ilość, podczas gdy w sklepach sprzedawane sÄ… w dosyć dużych iloÅ›ciach. Co w takiej sytuacji zrobić z pozostaÅ‚ym produktem?

Jak przechowywać drożdże ?
Otóż ich magazynowanie nie jest wbrew pozorom tak trudne jak mogłoby się wydawać. Pamiętać należy tylko o paru zasadach. W przypadku, gdy kupiliśmy drożdży trochę za dużo, a mamy w planach niedługo ich jeszcze używać, to bez obaw można trzymać je w lodówce do dziesięciu dni. Najlepiej owinąć je w papier, folię albo wilgotną gazę. Trzeba jednak zadbać o to, by nasze drożdże były w odpowiednim stanie. Nie należy bowiem przechowywać ich, gdy te mają nieprzyjemny kwaśno- gorzki zapach, są twarde lub popękane, bądź pokryte pleśnią.


Przechowywanie drożdży – czy można je mrozić ?
Jeżeli jednak nie lubimy co chwila ganiać do sklepu po drożdże, gdy tylko najdzie nas ochota na pieczenie, to bez obaw możemy zgromadzić ich większe ilości w zamrażarce. Aby najlepiej zachowały świeżość powinniśmy je podzielić na małe porcje (około 25 gramów) i zawinięte w folię, woreczek strunowy albo dowolny szczelny pojemnik zamrozić.
Tak przechowywane drożdże bez uszczerbku na jakości są w stanie przetrwać nawet rok. Po wyjęciu ich z zamrażalnika należy stopniowo ocieplać je w lodówce, jednak gdy nie mamy wystarczająco dużo czasu na ten proces możemy w woreczku włożyć je na kilka minut do ciepłej wody lub mleka, co jednocześnie spowoduje ich aktywowanie.