Jak przechowywać filet z kurczaka i zachować świeżość mięsa

Jak przechowywać filet z kurczaka i zachować świeżość mięsa

Spis treści:



KupujÄ…c w sklepie surowe miÄ™so, zawsze należy siÄ™ z nim w szczególny sposób obchodzić. Głównie z tego wzglÄ™du, że w wiÄ™kszoÅ›ci przypadków jest to siedlisko szkodliwych dla zdrowia bakterii, z którymi kontakt może dla nas w najlepszym wypadku skoÅ„czyć siÄ™ jedynie zatruciem pokarmowym. W naszej kuchni popularnym wyborem pozostaje kurczak, a zwÅ‚aszcza filet z jego piersi dlatego, że jest peÅ‚nowartoÅ›ciowym i wzglÄ™dnie tanim wyborem. Z drugiej strony jest on jednak salmonellowÄ… bombÄ… z opóźnionym zapÅ‚onem, którÄ… odpalić może wÅ‚aÅ›nie zÅ‚e przechowywanie. Pytanie zatem brzmi – jak przechowywać filet z kurczaka, aby do tego nie dopuÅ›cić?

Jak zachować świeżość filetów z kurczaka

Od zakupu, aż po zużycie – ciÄ…gle trzeba mieÅ›cić siÄ™ w okreÅ›lonych ramach czasowych. BÄ™dÄ…c jeszcze w sklepie, kupuj filet na samym koÅ„cu zakupów tak, aby zminimalizować czas, w którym bÄ™dÄ… spoczywać one w Twoim koszyku. Przede wszystkim zmniejsza to okres, w którym wyjÄ™te z lady chÅ‚odniczej miÄ™so bÄ™dzie podwyższać swojÄ… temperaturÄ™ do tej otoczenia. WybierajÄ…c filet na stoisku miÄ™snym, zawsze zwracaj uwagÄ™ na te najbardziej zaróżowione. Åšwiadczy to o tym, że ubój miaÅ‚ miejsce niedawno, wiÄ™c wciąż jest gwarancja, że nie rozwinęły siÄ™ na jego powierzchni szkodliwe dla naszego organizmu patogeny.

przechowywanie fileta z kurczaka
Fot. Pamiętaj aby nie myć mięsa z filetów kurczaka!

PrzychodzÄ…c do kuchni, pod żadnym pozorem nie myj miÄ™sa. Może to jedynie roznieść szkodliwe bakterie, ponieważ i tak ginÄ… one w temperaturze powyżej 60°C, czyli powyżej temperatury Å›cinania siÄ™ biaÅ‚ka. Najlepiej od razu wÅ‚ożyć je do lodówki, gdzie powinno być ok. 2°C, najlepiej spakowane do osobnej torby, aby patogeny nie miaÅ‚y szansy siÄ™ roznieść. MiÄ™so niepakowane powinno zużyć siÄ™ w terminie do 2 dni, a pakowane w atmosferze ochronnej – do daty na opakowaniu. Po tych datach nigdy nie powinieneÅ› spożywać takiego miÄ™sa, grozi to zatruciem. GdybyÅ› jednak wiedziaÅ‚, że do tego terminu nie poddasz miÄ™sa obróbce, włóż je do zamrażarki, gdzie powinno być poniżej -18°C. Dobrze przygotowane do mrożenia miÄ™so powinno wytrzymać ok. 12 msc.



Ile może leżeć surowa pierś z kurczaka w lodówce

Surowa pierś z kurczaka najlepiej żeby leżała w lodówce nie więcej niż 2-3 dni. Jeżeli po tym czasie zmieni zapach (zacznie śmierdzieć) bądź z stanie się lepka czy klejąca mięso należy wyrzucić (nie nadaje się do spożycia). Najbezpieczniej zużyć całe miejsce najpóźniej na następny dzień, po obróbce cieplnej mięso można przechowywać kilka dnia bądź tygodni.


Zobacz również:

Jak przechowywać przyprawy?

Jak przechowywać przyprawy?

Każdy miÅ‚oÅ›nik dobrego smaku doskonale zdaje sobie sprawÄ™ z faktu, że wszelkie dania czy desery, by mogÅ‚y charakteryzować siÄ™ doskon…

Mrożenie grzybów - jak prawidłowo zamrozić grzyby

Mrożenie grzybów – jak prawidÅ‚owo zamrozić grzyby?

Bez wÄ…tpienia mrożenie grzybów to jeden z najlepszych sposobów na to, aby przetrwaÅ‚y one z nami do zimy, kiedy to ich zebranie jest nie…

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)?

Wigilia bez barszczu czerwonego z pewnoÅ›ciÄ… nie byÅ‚aby kompletna. To kultowe danie polskiej kuchni na przestrzeni lat staÅ‚o siÄ™ prawdzi…

Jak zamrozić pierogi?

Jak zamrozić pierogi?

Pierogi są dosyć pracochłonną metodą, jednak osoby, które wiedzą jak mrozić pierogi mogą zachować ich smak i świeżość na dłuŅ

Czy ciasto na pierogi można mrozić?

Czy ciasto na pierogi można mrozić?

Ciasto na pierogi, aby byÅ‚o smaczne, wymaga wiele pracy, powinno być solidnie i dobrze wygniecione, dopiero wtedy jest elastyczne. Lepieni…



3.6/5 - (8 votes)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *