Jak przechowywać filet z kurczaka i zachować świeżość mięsa

Spis treści:
- Jak zachować świeżość filetów z kurczaka
- Ile może leżeć surowa pierś z kurczaka w lodówce
KupujÄ…c w sklepie surowe miÄ™so, zawsze należy siÄ™ z nim w szczególny sposób obchodzić. Głównie z tego wzglÄ™du, że w wiÄ™kszoÅ›ci przypadków jest to siedlisko szkodliwych dla zdrowia bakterii, z którymi kontakt może dla nas w najlepszym wypadku skoÅ„czyć siÄ™ jedynie zatruciem pokarmowym. W naszej kuchni popularnym wyborem pozostaje kurczak, a zwÅ‚aszcza filet z jego piersi dlatego, że jest peÅ‚nowartoÅ›ciowym i wzglÄ™dnie tanim wyborem. Z drugiej strony jest on jednak salmonellowÄ… bombÄ… z opóźnionym zapÅ‚onem, którÄ… odpalić może wÅ‚aÅ›nie zÅ‚e przechowywanie. Pytanie zatem brzmi – jak przechowywać filet z kurczaka, aby do tego nie dopuÅ›cić?

Jak zachować świeżość filetów z kurczaka
Od zakupu, aż po zużycie – ciÄ…gle trzeba mieÅ›cić siÄ™ w okreÅ›lonych ramach czasowych. BÄ™dÄ…c jeszcze w sklepie, kupuj filet na samym koÅ„cu zakupów tak, aby zminimalizować czas, w którym bÄ™dÄ… spoczywać one w Twoim koszyku. Przede wszystkim zmniejsza to okres, w którym wyjÄ™te z lady chÅ‚odniczej miÄ™so bÄ™dzie podwyższać swojÄ… temperaturÄ™ do tej otoczenia. WybierajÄ…c filet na stoisku miÄ™snym, zawsze zwracaj uwagÄ™ na te najbardziej zaróżowione. Åšwiadczy to o tym, że ubój miaÅ‚ miejsce niedawno, wiÄ™c wciąż jest gwarancja, że nie rozwinęły siÄ™ na jego powierzchni szkodliwe dla naszego organizmu patogeny.


PrzychodzÄ…c do kuchni, pod żadnym pozorem nie myj miÄ™sa. Może to jedynie roznieść szkodliwe bakterie, ponieważ i tak ginÄ… one w temperaturze powyżej 60°C, czyli powyżej temperatury Å›cinania siÄ™ biaÅ‚ka. Najlepiej od razu wÅ‚ożyć je do lodówki, gdzie powinno być ok. 2°C, najlepiej spakowane do osobnej torby, aby patogeny nie miaÅ‚y szansy siÄ™ roznieść. MiÄ™so niepakowane powinno zużyć siÄ™ w terminie do 2 dni, a pakowane w atmosferze ochronnej – do daty na opakowaniu. Po tych datach nigdy nie powinieneÅ› spożywać takiego miÄ™sa, grozi to zatruciem. GdybyÅ› jednak wiedziaÅ‚, że do tego terminu nie poddasz miÄ™sa obróbce, włóż je do zamrażarki, gdzie powinno być poniżej -18°C. Dobrze przygotowane do mrożenia miÄ™so powinno wytrzymać ok. 12 msc.
Ile może leżeć surowa pierś z kurczaka w lodówce
Surowa pierś z kurczaka najlepiej żeby leżała w lodówce nie więcej niż 2-3 dni. Jeżeli po tym czasie zmieni zapach (zacznie śmierdzieć) bądź z stanie się lepka czy klejąca mięso należy wyrzucić (nie nadaje się do spożycia). Najbezpieczniej zużyć całe miejsce najpóźniej na następny dzień, po obróbce cieplnej mięso można przechowywać kilka dnia bądź tygodni.