Jak przechowywać filet z kurczaka i zachować świeżość mięsa

Jak przechowywać filet z kurczaka i zachować świeżość mięsa

Spis treści:



Kupując w sklepie surowe mięso, zawsze należy się z nim w szczególny sposób obchodzić. Głównie z tego względu, że w większości przypadków jest to siedlisko szkodliwych dla zdrowia bakterii, z którymi kontakt może dla nas w najlepszym wypadku skończyć się jedynie zatruciem pokarmowym. W naszej kuchni popularnym wyborem pozostaje kurczak, a zwłaszcza filet z jego piersi dlatego, że jest pełnowartościowym i względnie tanim wyborem. Z drugiej strony jest on jednak salmonellową bombą z opóźnionym zapłonem, którą odpalić może właśnie złe przechowywanie. Pytanie zatem brzmi – jak przechowywać filet z kurczaka, aby do tego nie dopuścić?

Jak zachować świeżość filetów z kurczaka

Od zakupu, aż po zużycie – ciągle trzeba mieścić się w określonych ramach czasowych. Będąc jeszcze w sklepie, kupuj filet na samym końcu zakupów tak, aby zminimalizować czas, w którym będą spoczywać one w Twoim koszyku. Przede wszystkim zmniejsza to okres, w którym wyjęte z lady chłodniczej mięso będzie podwyższać swoją temperaturę do tej otoczenia. Wybierając filet na stoisku mięsnym, zawsze zwracaj uwagę na te najbardziej zaróżowione. Świadczy to o tym, że ubój miał miejsce niedawno, więc wciąż jest gwarancja, że nie rozwinęły się na jego powierzchni szkodliwe dla naszego organizmu patogeny.

przechowywanie fileta z kurczaka
Fot. Pamiętaj aby nie myć mięsa z filetów kurczaka!

Przychodząc do kuchni, pod żadnym pozorem nie myj mięsa. Może to jedynie roznieść szkodliwe bakterie, ponieważ i tak giną one w temperaturze powyżej 60°C, czyli powyżej temperatury ścinania się białka. Najlepiej od razu włożyć je do lodówki, gdzie powinno być ok. 2°C, najlepiej spakowane do osobnej torby, aby patogeny nie miały szansy się roznieść. Mięso niepakowane powinno zużyć się w terminie do 2 dni, a pakowane w atmosferze ochronnej – do daty na opakowaniu. Po tych datach nigdy nie powinieneś spożywać takiego mięsa, grozi to zatruciem. Gdybyś jednak wiedział, że do tego terminu nie poddasz mięsa obróbce, włóż je do zamrażarki, gdzie powinno być poniżej -18°C. Dobrze przygotowane do mrożenia mięso powinno wytrzymać ok. 12 msc.



Ile może leżeć surowa pierś z kurczaka w lodówce

Surowa pierś z kurczaka najlepiej żeby leżała w lodówce nie więcej niż 2-3 dni. Jeżeli po tym czasie zmieni zapach (zacznie śmierdzieć) bądź z stanie się lepka czy klejąca mięso należy wyrzucić (nie nadaje się do spożycia). Najbezpieczniej zużyć całe miejsce najpóźniej na następny dzień, po obróbce cieplnej mięso można przechowywać kilka dnia bądź tygodni.


Zobacz również:

Jak przechowywać przyprawy?

Jak przechowywać przyprawy?

Każdy miłośnik dobrego smaku doskonale zdaje sobie sprawę z faktu, że wszelkie dania czy desery, by mogły charakteryzować się doskon…

Mrożenie grzybów - jak prawidłowo zamrozić grzyby

Mrożenie grzybów – jak prawidłowo zamrozić grzyby?

Bez wątpienia mrożenie grzybów to jeden z najlepszych sposobów na to, aby przetrwały one z nami do zimy, kiedy to ich zebranie jest nie…

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)?

Wigilia bez barszczu czerwonego z pewnością nie byłaby kompletna. To kultowe danie polskiej kuchni na przestrzeni lat stało się prawdzi…

Jak zamrozić pierogi?

Jak zamrozić pierogi?

Pierogi są dosyć pracochłonną metodą, jednak osoby, które wiedzą jak mrozić pierogi mogą zachować ich smak i świeżość na dłu…

Czy ciasto na pierogi można mrozić?

Czy ciasto na pierogi można mrozić?

Ciasto na pierogi, aby było smaczne, wymaga wiele pracy, powinno być solidnie i dobrze wygniecione, dopiero wtedy jest elastyczne. Lepieni…



3.6/5 - (8 votes)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *