Jak przechowywać filet z kurczaka i zachować świeżość mięsa

Jak przechowywać filet z kurczaka i zachować świeżość mięsa

Kupując w sklepie surowe mięso, zawsze należy się z nim w szczególny sposób obchodzić. Głównie z tego względu, że w większości przypadków jest to siedlisko szkodliwych dla zdrowia bakterii, z którymi kontakt może dla nas w najlepszym wypadku skończyć się jedynie zatruciem pokarmowym. W naszej kuchni popularnym wyborem pozostaje kurczak, a zwłaszcza filet z jego piersi dlatego, że jest pełnowartościowym i względnie tanim wyborem. Z drugiej strony jest on jednak salmonellową bombą z opóźnionym zapłonem, którą odpalić może własnie złe przechowywanie. Pytanie zatem brzmi – jak przechowywać filet z kurczaka, aby do tego nie dopuścić?

Jak zachować świeżość filetów z kurczaka

Od zakupu, aż po zużycie – ciągle trzeba mieścić się w określonych ramach czasowych. Będąc jeszcze w sklepie, kupuj filet na samym końcu zakupów tak, aby zminimalizować czas, w którym będą spoczywać one w Twoim koszyku. Przede wszystkim zmniejsza to okres, w którym wyjęte z lady chłodniczej mięso będzie podwyższać swoją temperaturę do tej otoczenia. Wybierając filet na stoisku mięsnym, zawsze zwracaj uwagę na te najbardziej zaróżowione. Świadczy to o tym, że ubój miał miejsce niedawno, więc wciąż jest gwarancja, że nie rozwinęły się na jego powierzchni szkodliwe dla naszego organizmu patogeny.

przechowywanie fileta z kurczaka
Fot. Pamiętaj aby nie myć mięsa z filetów kurczaka!

Przychodząc do kuchni, pod żadnym pozorem nie myj mięsa. Może to jedynie roznieść szkodliwe bakterie, ponieważ i tak giną one w temperaturze powyżej 60°C, czyli powyżej temperatury ścinania się białka. Najlepiej od razu włożyć je do lodówki, gdzie powinno być ok. 2°C, najlepiej spakowane do osobnej torby, aby patogeny nie miały szansy się roznieść. Mięso niepakowane powinno zużyć się w terminie do 2 dni, a pakowane w atmosferze ochronnej – do daty na opakowaniu. Po tych datach nigdy nie powinieneś spożywać takiego mięsa, grozi to zatruciem. Gdybyś jednak wiedział, że do tego terminu nie poddasz mięsa obróbce, włóż je do zamrażarki, gdzie powinno być poniżej -18°C. Dobrze przygotowane do mrożenia mięso powinno wytrzymać ok. 12 msc.