Jak przechowywać filet z kurczaka i zachować świeżość mięsa

Jak przechowywać filet z kurczaka i zachować świeżość mięsa

Spis treści:



Kupując w sklepie surowe mięso, zawsze należy się z nim w szczególny sposób obchodzić. Głównie z tego względu, że w większości przypadków jest to siedlisko szkodliwych dla zdrowia bakterii, z którymi kontakt może dla nas w najlepszym wypadku skończyć się jedynie zatruciem pokarmowym. W naszej kuchni popularnym wyborem pozostaje kurczak, a zwłaszcza filet z jego piersi dlatego, że jest pełnowartościowym i względnie tanim wyborem. Z drugiej strony jest on jednak salmonellową bombą z opóźnionym zapłonem, którą odpalić może właśnie złe przechowywanie. Pytanie zatem brzmi – jak przechowywać filet z kurczaka, aby do tego nie dopuścić?

Jak zachować świeżość filetów z kurczaka

Od zakupu, aż po zużycie – ciągle trzeba mieścić się w określonych ramach czasowych. Będąc jeszcze w sklepie, kupuj filet na samym końcu zakupów tak, aby zminimalizować czas, w którym będą spoczywać one w Twoim koszyku. Przede wszystkim zmniejsza to okres, w którym wyjęte z lady chłodniczej mięso będzie podwyższać swoją temperaturę do tej otoczenia. Wybierając filet na stoisku mięsnym, zawsze zwracaj uwagę na te najbardziej zaróżowione. Świadczy to o tym, że ubój miał miejsce niedawno, więc wciąż jest gwarancja, że nie rozwinęły się na jego powierzchni szkodliwe dla naszego organizmu patogeny.

przechowywanie fileta z kurczaka
Fot. Pamiętaj aby nie myć mięsa z filetów kurczaka!

Przychodząc do kuchni, pod żadnym pozorem nie myj mięsa. Może to jedynie roznieść szkodliwe bakterie, ponieważ i tak giną one w temperaturze powyżej 60°C, czyli powyżej temperatury ścinania się białka. Najlepiej od razu włożyć je do lodówki, gdzie powinno być ok. 2°C, najlepiej spakowane do osobnej torby, aby patogeny nie miały szansy się roznieść. Mięso niepakowane powinno zużyć się w terminie do 2 dni, a pakowane w atmosferze ochronnej – do daty na opakowaniu. Po tych datach nigdy nie powinieneś spożywać takiego mięsa, grozi to zatruciem. Gdybyś jednak wiedział, że do tego terminu nie poddasz mięsa obróbce, włóż je do zamrażarki, gdzie powinno być poniżej -18°C. Dobrze przygotowane do mrożenia mięso powinno wytrzymać ok. 12 msc.

Ile może leżeć surowa pierś z kurczaka w lodówce

Surowa pierś z kurczaka najlepiej żeby leżała w lodówce nie więcej niż 2-3 dni. Jeżeli po tym czasie zmieni zapach (zacznie śmierdzieć) bądź z stanie się lepka czy klejąca mięso należy wyrzucić (nie nadaje się do spożycia). Najbezpieczniej zużyć całe miejsce najpóźniej na następny dzień, po obróbce cieplnej mięso można przechowywać kilka dnia bądź tygodni.


Zobacz również:

jak przechowywać wędliny w lodówce

Jak przechowywać wędliny w lodówce

Wędliny, kiełbasy, szynki nadal chętnie goszczą w polskich koszykach. Po kilku dniach trzymania ich w lodówce, pojawia się na nich lepki nalot, pleśń, tym samym usycha i staje się bez smaku. Nie nadaje się tym samym do jedzenia. Przyczyną tego może być nieodpowiednie przechowywanie. 

jak przechowywać miód

Jak przechowywać miód – gdzie prawidłowo przechowywać miód?

Miód jest jednym z tych produktów, które przez długi czas nie tracą swoich właściwości leczniczych. Zdarza się, że na rynku można znaleźć miód, który był przechowywany przez kilka lat. I, jak twierdzą sprzedawcy, miód ten nie traci nic ze swoich walorów smakowych i zdrowotnych. Ale czy jest to możliwe? Ciekawostka: Podczas wykopalisk w starożytnych grobowcach egipskich faraonów archeolodzy często znajdowali naczynia z miodem zanurzone w wosku. Zewnętrznie nie wyglądały na zepsute, a po analizie chemicznej okazało się, że ten miód jest absolutnie gotowy do spożycia!

jak przechowywać sałatę

Jak przechowywać sałatę? Najlepsze sposoby na przechowywanie sałaty

Lato to niewątpliwie najlepszy okres w roku na jedzenie warzyw i owoców, gdyż to właśnie teraz możemy się cieszyć świeżością tych produktów. Szczególnie świetnym dodatkiem jest sałata – warzywo bogate w kwas foliowy i błonnik, dzięki czemu zmniejsza wchłanianie cukrów i tłuszczów. Oprócz tego jest źródłem witamin m.in. z grupy E, B i C, a także żelaza, potasu i magnezu. Jest to produkt bardzo często zalecany do spożywania przez dietetyków – jest  niskokaloryczny. Wiele osób zastanawia się jak przechowywać sałatę, aby jak najdłużej cieszyć się jej smakiem i chrupkością. Jeżeli chcesz się poznać świetne sposoby, przeczytaj poniższy artykuł

jak przechowywać cebulę

Jak przechowywać cebulę?

Cebula jest istotnym składnikiem wielu dań, dlatego jej odpowiednie przechowywanie powinno być dla nas ważne. Jak to robić? Na pewno w sposób, który pozwoli na jak najdłuższe zachowanie świeżości.

jak przechowywać czosnek

Jak przechowywać czosnek – przechowywanie czosnku

Czosnek to niezwykła roślina, która jest przede wszystkim znana ze swoich właściwości leczniczych. Nie od dziś wiadomo, że czosnek to jeden z naturalnych i skutecznych antybiotyków. Nie mniej jednak, czosnek to także roślina, która potrafi nadać daniom nowego smaku. Za jego pomocą można przygotować pyszne i soczyste mięsa, dania z makaronów, a także różnego rodzaju sosy i dipy. Należy jednak wiedzieć, że czosnek musi być odpowiednio przechowywany, by nie stracił swoich właściwości, a przede wszystkim smaku. Gdzie przechowywać czosnek i jak to zrobić?

3.7/5 - (4 votes)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.