Jak przechowywać filet z kurczaka i zachować świeżość mięsa

Jak przechowywać filet z kurczaka i zachować świeżość mięsa

Spis treści:



Kupując w sklepie surowe mięso, zawsze należy się z nim w szczególny sposób obchodzić. Głównie z tego względu, że w większości przypadków jest to siedlisko szkodliwych dla zdrowia bakterii, z którymi kontakt może dla nas w najlepszym wypadku skończyć się jedynie zatruciem pokarmowym. W naszej kuchni popularnym wyborem pozostaje kurczak, a zwłaszcza filet z jego piersi dlatego, że jest pełnowartościowym i względnie tanim wyborem. Z drugiej strony jest on jednak salmonellową bombą z opóźnionym zapłonem, którą odpalić może właśnie złe przechowywanie. Pytanie zatem brzmi – jak przechowywać filet z kurczaka, aby do tego nie dopuścić?

Jak zachować świeżość filetów z kurczaka

Od zakupu, aż po zużycie – ciągle trzeba mieścić się w określonych ramach czasowych. Będąc jeszcze w sklepie, kupuj filet na samym końcu zakupów tak, aby zminimalizować czas, w którym będą spoczywać one w Twoim koszyku. Przede wszystkim zmniejsza to okres, w którym wyjęte z lady chłodniczej mięso będzie podwyższać swoją temperaturę do tej otoczenia. Wybierając filet na stoisku mięsnym, zawsze zwracaj uwagę na te najbardziej zaróżowione. Świadczy to o tym, że ubój miał miejsce niedawno, więc wciąż jest gwarancja, że nie rozwinęły się na jego powierzchni szkodliwe dla naszego organizmu patogeny.

przechowywanie fileta z kurczaka
Fot. Pamiętaj aby nie myć mięsa z filetów kurczaka!

🍏 Sklepy ze zdrową żywnością🍏

Przychodząc do kuchni, pod żadnym pozorem nie myj mięsa. Może to jedynie roznieść szkodliwe bakterie, ponieważ i tak giną one w temperaturze powyżej 60°C, czyli powyżej temperatury ścinania się białka. Najlepiej od razu włożyć je do lodówki, gdzie powinno być ok. 2°C, najlepiej spakowane do osobnej torby, aby patogeny nie miały szansy się roznieść. Mięso niepakowane powinno zużyć się w terminie do 2 dni, a pakowane w atmosferze ochronnej – do daty na opakowaniu. Po tych datach nigdy nie powinieneś spożywać takiego mięsa, grozi to zatruciem. Gdybyś jednak wiedział, że do tego terminu nie poddasz mięsa obróbce, włóż je do zamrażarki, gdzie powinno być poniżej -18°C. Dobrze przygotowane do mrożenia mięso powinno wytrzymać ok. 12 msc.



Ile może leżeć surowa pierś z kurczaka w lodówce

Surowa pierś z kurczaka najlepiej żeby leżała w lodówce nie więcej niż 2-3 dni. Jeżeli po tym czasie zmieni zapach (zacznie śmierdzieć) bądź z stanie się lepka czy klejąca mięso należy wyrzucić (nie nadaje się do spożycia). Najbezpieczniej zużyć całe miejsce najpóźniej na następny dzień, po obróbce cieplnej mięso można przechowywać kilka dnia bądź tygodni.


Zobacz również:

przechowywanie otwartego wina

Przechowywanie otwartego wina – termin ważności wina

Termin ważności wina zależy przede wszystkim od tego, czy butelka jest zamknięta, czy też została już otworzona. Należy jednak mieć świadomość, że nawet nieotworzona butelka może się zepsuć! Data ważności wina, umieszczona na butelce może być traktowana dość orientacyjnie. Jeżeli otwarte wino, pchnie i smakuje dobrze, nie ma powodów do niepokoju, nawet jeżeli data ważności umieszczona na opakowaniu sugeruje, że wino nie powinno już być spożywane.

jak przechowywać koperek

Jak przechowywać koperek – czy można mrozić koperek?

Intensywny aromat koperku znakomicie poprawia smak wielu dań. Jest znanym dodatkiem do zup, sosów, ryb i warzyw, który często jest stosowany w tradycyjnej kuchni polskiej. Co ważne, koperek posiada również właściwości prozdrowotne, dlatego warto spożywać go przez cały rok. Jak zatem przechowywać koperek, żeby nie stracił przy tym wartości odżywczych?

jak przechowywać wędliny w lodówce

Jak przechowywać wędliny w lodówce

Wędliny, kiełbasy, szynki nadal chętnie goszczą w polskich koszykach. Po kilku dniach trzymania ich w lodówce, pojawia się na nich lepki nalot, pleśń, tym samym usycha i staje się bez smaku. Nie nadaje się tym samym do jedzenia. Przyczyną tego może być nieodpowiednie przechowywanie. 

jak przechowywać miód

Jak przechowywać miód – gdzie prawidłowo przechowywać miód?

Miód jest jednym z tych produktów, które przez długi czas nie tracą swoich właściwości leczniczych. Zdarza się, że na rynku można znaleźć miód, który był przechowywany przez kilka lat. I, jak twierdzą sprzedawcy, miód ten nie traci nic ze swoich walorów smakowych i zdrowotnych. Ale czy jest to możliwe? Ciekawostka: Podczas wykopalisk w starożytnych grobowcach egipskich faraonów archeolodzy często znajdowali naczynia z miodem zanurzone w wosku. Zewnętrznie nie wyglądały na zepsute, a po analizie chemicznej okazało się, że ten miód jest absolutnie gotowy do spożycia!

jak przechowywać sałatę

Jak przechowywać sałatę? Najlepsze sposoby na przechowywanie sałaty

Lato to niewątpliwie najlepszy okres w roku na jedzenie warzyw i owoców, gdyż to właśnie teraz możemy się cieszyć świeżością tych produktów. Szczególnie świetnym dodatkiem jest sałata – warzywo bogate w kwas foliowy i błonnik, dzięki czemu zmniejsza wchłanianie cukrów i tłuszczów. Oprócz tego jest źródłem witamin m.in. z grupy E, B i C, a także żelaza, potasu i magnezu. Jest to produkt bardzo często zalecany do spożywania przez dietetyków – jest  niskokaloryczny. Wiele osób zastanawia się jak przechowywać sałatę, aby jak najdłużej cieszyć się jej smakiem i chrupkością. Jeżeli chcesz się poznać świetne sposoby, przeczytaj poniższy artykuł



3.5/5 - (6 votes)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.