Jakie mięso na Wielkanoc przygotować? Wybór nie będzie łatwy
Spis treści:
- Popularne dania mięsne na wielkanoc, czyli schab nadziewany bakaliami
- Doskonałe mięsa na święta wielkanocne, czyli faszerowany kurczak
- Pieczeń z indyka na wielkanocnym stole
- Nadziewana szynka- smaczny akcent Świąt Wielkanocnych
Święta Wielkanocne do jeden z najważniejszych momentów w całym roku. By móc właściwie celebrować tak ważną okazję, należy pomyśleć o suto zastawionym stole. Potrawy mięsne na Wielkanoc to jeden z priorytetów każdej gospodyni domowej. Jakie mięso na Wielkanoc wybrać? Jak właściwe przygotować mięsa na Wielkanoc? Przyjrzyjmy się zagadnieniu z bliska. Gotowi na garść praktycznych wskazówek? Ciekawi? Zaczynamy!
Popularne dania mięsne na wielkanoc, czyli schab nadziewany bakaliami
Z całą pewnością mięso na święta wielkanocne powinno być wyjątkowe, ciesząc niezwykłą kombinacją smaków rodzinę, przyjaciół czy zaproszonych gości. Do tego grona zaliczyć można schab nadziewany bakaliami.
W tym celu należy wybrać około 2 kg kawałek schabu, który dzień przed przygotowaniem należy dokładnie natrzeć ulubionymi przyprawami, solą oraz czosnkiem. W takiej marynacie mięsa na obiad wielkanocny powinny znajdować się około 24 godziny.
Po upływie tego czasu, schab należy wyjąć, a następnie na całej jego długości, przy pomocy szerokiego noża, mniej więcej na środku, wykonać otwór. W schabie umieszczamy suszone morele bądź śliwki. Całości umieszczamy w rękawie do pieczenia i pieczemy w 180°C, przez około 2 godziny.
Doskonałe mięsa na święta wielkanocne, czyli faszerowany kurczak
Jakie mięso na święta wielkanocne przygotować dla miłośników drobiu?. Doskonałym rozwiązaniem będzie faszerowany kurczak, który skryje w sobie wyśmienity pasztet. Takie dania mięsne na święta wielkanocne z pewnością pozostaną w pamięci przez długi czas.
W pierwszym kroku należy wybrać całą tuszkę kurczaka o małej bądź średniej wielkości. Następnie należy pozbyć się z mięsa wszelkich kości. To najtrudniejsze zadanie, jednak już po kilku razach można dojść do perfekcji. Tak przygotowanego kurczaka należy właściwe przyprawić.
Niebagatelne znacznie ma przygotowanie właściwego farszu. Do przyrządzenia pasztetu należy wybrać wątróbki wieprzowe, mięso cielęce, warzywa i przyprawy. Wszystko należy gotować aż do miękkości. Po wystudzeniu mielimy składniki na gładką, jednolitą masę. Umieszczamy w uprzednio przygotowanym kurczaku. Na wierzchu kładziemy plastry boczku, a całość pieczemy przez około 1.5 godziny w 190°C.
Pieczeń z indyka na wielkanocnym stole
Wybierając mięsa na wielkanocny obiad, warto postawić na pieczeń z indyka. To jedna z najbardziej popularnych propozycji na mięsne przysmaki, które powinny znaleźć się na wielkanocnym stole. Przede wszystkim ze względu na fakt, że mięso indycze jest chude, przez co rewelacyjnie koresponduje z majonezem, jajkami czy innymi świątecznymi przysmakami.
By móc przygotować idealną pieczeń z indyka, należy przygotować około kilograma mięsa, pieczarki, pomidorki koktajlowe, por oraz ulubione przyprawy. Pieczarki i pora pokrojonego w plasterki należy podsmażyć na maśle. Po usmażeniu na złoty kolor należy do farszu dodać bułkę tartą.
Następnie w piersi z indyka należy wykonać pionowe przecięciem oraz dokładnie natrzeć mięso ulubionymi przyprawami, takimi jak słodka mielona papryka, czosnek, tymianek sól oraz pieprz. Warzywny farsz należy umieścić w przecięciu mięsa.
Całość powinna być zamknięta specjalistycznym szpikulcem. Tak przygotowane mięso należy przełożyć do brytfanki, tzw. keksówki, i piec w 180°C przez około 40 minut.
Nadziewana szynka – smaczny akcent Świąt Wielkanocnych
Jakie mięso na wielkanocny obiad czy śniadanie wybrać? Faszerowana szynka będzie absolutnym strzałem w dziesiątkę. To danie niezwykle proste w przygotowaniu. W szynce wieprzowej o wadzę około 1.5 kg, należy wyciąć nożem kieszeń, w której należy umieścić farsz.
Do jego przygotowania należy wykorzystać wykrojone mięso, cebulę i namoczoną w mleku bułkę. Do zmielonego farszu należy dodać jajko oraz suszoną natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Gotowe nadzienie należy umieścić w szynce. Umieszczamy danie w rękawie do pieczenia, podlewamy wodą i pieczemy w 200°C przez około godzinę.
Przygotuj wyjątkowe Święta Wielkanocne, stawiając na soczyste dania mięsne.