Jak ugotować szynkę na Wielkanoc? Sprawdzone domowe porady
Spis treści:
- Szynka wielkanocna gotowana – przepis
- Jak zrobić szynkę gotowaną na Wielkanoc?
- Dobra szynka gotowana na Wielkanoc sprawdzony przepis
Gotowana szynka na Wielkanoc – tradycyjna potrawa, której nie sposób pominąć. Gospodynie domowe z góry planują potrawy, jakie w te radosne święta królować będą na ich stołach. Na pewno nie zabraknie żuru, sałatki wielkanocnej, zupy chrzanowej. Jedno z czołowych dań bez których wiele osób nie wyobraża sobie świąt, to szynka gotowana na Wielkanoc. Jak zabrać się za jej przygotowane?
Szynka wielkanocna gotowana – przepis
Składniki:
- szynka w jednym kawałku – ok. 1,5 kg – 2 kg,
- woda – 2,5l,
- sól peklująca – 150 g,
- słodka papryka – 2 łyżeczki,
- majeranek – 4 łyżki,
- czosnek – 4 ząbki,
- pieprz – 1 łyżeczka,
- ziele angielskie – 10 ziaren.
Podczas przygotowywania szynki przyda się również naczynie kamionkowe oraz strzykawka z grubą igłą.
Jak zrobić szynkę gotowaną na Wielkanoc?
Przygotowanie
- Szynkę należy umyć i owinąć ją w siatkę do wędlin.
- W kamionce należy umieścić dwa litry wody oraz sól peklująca. Trzeba zadbać o to, aby cała sól się rozpuściła.
- Do małego garnka należy wlać pół litra wody. Pieprz, paprykę, ziarna ziela angielskiego, listki laurowe, majeranek razem z rozgniecionym czosnkiem należy włożyć do niego. Całą zawartość należy zagotować. Garnek należy zostawić do przestudzenia. Zawartość garnka należy przelać do kamionki, dbając o to, aby dokładnie wszystko rozmieszać.
- Mięso należy umieścić w naczyniu kamionkowym z zawartością.
Dobra szynka gotowana na Wielkanoc sprawdzony przepis
Po umieszczeniu szynki w solance, należy wziąć strzykawkę z grubą igłą, nabierając nią płynną zawartość kamionki. Płyn należy wstrzyknąć kilkakrotnie w różne części mięsa. Po wykonaniu tego zabiegu, naczynie razem z mięsem należy docisnąć talerzem/przykrywką, kładąc na wierzchu ciężki kamień. Całe naczynie należy umieścić najlepiej w chłodnej piwnicy na cztery dni.
Szynka gotowana wielkanocna wymaga tego, aby po 4 dniach wyjąć ją z solanki, opłukując pod bieżącą wodą. Szynkę należy umieścić w dużym garnku, zalewając pozostałą solanką. Całość należy dopełnić wodą, aż do całkowitego przykrycia mięsa. Zawartość garnka należy zagotować we wrzątku przez ok. 30 minut. Ogień należy zmniejszyć, gotując mięso jeszcze przez ok. 1 godz. i 30 minut.
Po tym czasie mięso należy wyjąć z wody, dbając o jego osuszenie i wystudzenie.
Szynka gotowana wielkanocna powinna zostać podana w plastrach. Po przestudzeniu warto więc ją pokroić ostrym nożem na równe części. Z reguły podaje się ją z chrzanem tartym (można go wykonać samodzielnie) lub z chlebem. Niekiedy szynkę gotowaną podaje się jako ciepłe danie obiadowe z innymi dodatkami.