Jak ugotować szynkę na Wielkanoc? Sprawdzone domowe porady

Jak ugotować szynkę na Wielkanoc? Sprawdzone domowe porady
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Gotowana szynka na Wielkanoc – tradycyjna potrawa, której nie sposób pominąć. Gospodynie domowe z góry planują potrawy, jakie w te radosne święta królować będą na ich stołach. Na pewno nie zabraknie żuru, sałatki wielkanocnej, zupy chrzanowej. Jedno z czołowych dań bez których wiele osób nie wyobraża sobie świąt, to szynka gotowana na Wielkanoc. Jak zabrać się za jej przygotowane?

Szynka wielkanocna gotowana – przepis

Składniki:

  • szynka w jednym kawałku – ok. 1,5 kg – 2 kg,
  • woda – 2,5l,
  • sól peklująca – 150 g,
  • słodka papryka – 2 łyżeczki,
  • majeranek – 4 łyżki,
  • czosnek – 4 ząbki,
  • pieprz – 1 łyżeczka,
  • ziele angielskie – 10 ziaren.

Podczas przygotowywania szynki przyda się również naczynie kamionkowe oraz strzykawka z grubą igłą.

Jak zrobić szynkę gotowaną na Wielkanoc?

Przygotowanie

  • Szynkę należy umyć i owinąć ją w siatkę do wędlin.
  • W kamionce należy umieścić dwa litry wody oraz sól peklująca. Trzeba zadbać o to, aby cała sól się rozpuściła.
  • Do małego garnka należy wlać pół litra wody. Pieprz, paprykę, ziarna ziela angielskiego, listki laurowe, majeranek razem z rozgniecionym czosnkiem należy włożyć do niego. Całą zawartość należy zagotować. Garnek należy zostawić do przestudzenia. Zawartość garnka należy przelać do kamionki, dbając o to, aby dokładnie wszystko rozmieszać.
  • Mięso należy umieścić w naczyniu kamionkowym z zawartością.

Dobra szynka gotowana na Wielkanoc sprawdzony przepis

Po umieszczeniu szynki w solance, należy wziąć strzykawkę z grubą igłą, nabierając nią płynną zawartość kamionki. Płyn należy wstrzyknąć kilkakrotnie w różne części mięsa. Po wykonaniu tego zabiegu, naczynie razem z mięsem należy docisnąć talerzem/przykrywką, kładąc na wierzchu ciężki kamień. Całe naczynie należy umieścić najlepiej w chłodnej piwnicy na cztery dni.

Szynka gotowana wielkanocna wymaga tego, aby po 4 dniach wyjąć ją z solanki, opłukując pod bieżącą wodą.  Szynkę należy umieścić w dużym garnku, zalewając pozostałą solanką. Całość należy dopełnić wodą, aż do całkowitego przykrycia mięsa. Zawartość garnka należy zagotować we wrzątku przez ok. 30 minut. Ogień należy zmniejszyć, gotując mięso jeszcze przez ok. 1 godz. i 30 minut.

Po tym czasie mięso należy wyjąć z wody, dbając o jego osuszenie i wystudzenie.

Szynka gotowana wielkanocna powinna zostać podana w plastrach. Po przestudzeniu warto więc ją pokroić ostrym nożem na równe części. Z reguły podaje się ją z chrzanem tartym (można go wykonać samodzielnie) lub z chlebem. Niekiedy szynkę gotowaną podaje się jako ciepłe danie obiadowe z innymi dodatkami.

Zobacz również:

Żurek Wielkanocny - przepis

Żurek Wielkanocny – przepis

Nieodłącznym elementem świąt wielkanocnych jest żurek. Ta smaczna, aromatyczna zupa z licznymi dodatkami, nie tylko rozgrzeje, ale i nasyci. Nic …

Zupa chrzanowa na Wielkanoc - przepis

Zupa chrzanowa na Wielkanoc – przepis

Z czym kojarzyć się może Wielkanoc? Na pewno z budzącą się naturą do życia, z pisankami i wesoło kicającym zającem. Nie będzie jednak brak…

Zapiekanka Wielkanocna z białą kiełbasą - przepis

Zapiekanka wielkanocna z białą kiełbasą – przepis

Czy może być coś bardziej wielkanocnego na obiad niż zapiekanka z białą kiełbasą? Koniecznie poznajcie Nasz przepis bo gwarantuje, że ta cie…

Tymbaliki Wielkanocne - przepis

Tymbaliki Wielkanocne – przepis

Tymbaliki wielkanocne są jedną z wielu potraw goszczących na świątecznym stole. Nazwa pochodzi z języka francuskiego i oznacza kocioł. Polska k…

Tradycyjny sernik Wielkanocny - przepis

Tradycyjny sernik wielkanocny – wyjątkowy przepis świąteczny

Puszysty sernik wielkanocny to przepis wręcz stworzony dla zabieganych w czasie świąt osób lub po prostu tych, którzy nienawidzą czekać na sło…

Sosy do jajek na Wielkanoc

Sosy do jajek na Wielkanoc – przepisy i inspiracje

Jajka to jedno z podstawowych produktów spożywczych na stole wielkanocnym. Są one nieodłącznym elementem śniadania wielkanocnego i jednym z symb…

Tarta Wielkanocna z jajkiem i białą kiełbasą

Tarta wielkanocna na słodko – wyjątkowy przepis na cudowne święta!

Chcesz zrobić niespodziankę swojej rodzinie w te święta? A może kiełbaski i jajka to wszystko, co zostało Ci po Wielkanocy? Wielkanocna tarta z…

Sałatka Wielkanocna z pieczarkami - przepis

Sałatka wielkanocna z pieczarkami – wyjątkowy przepis dla każdego!

Wielkanoc to wyjątkowy czas w roku, który niezmiennie kojarzy się z tradycyjnymi daniami. Królują w nich jajka, śledzie, majonez, a na stole nie…

Sałatka śledziowa Wielkanocna

Sałatka śledziowa wielkanocna – przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie

Sałatka wielkanocna ze śledziem to idealna propozycja na śniadanie świąteczne oraz sycący dodatek do kolacji. Przygotowanie jej jest bardzo pros…

Sałatka na Wielkanoc z kurczakiem

Sałatka na Wielkanoc z kurczakiem – przepis od babci!

Tradycyjna sałatka na bazie majonezu(zamiennie z jogurtem) i warzywami mogła już niektórym osobom się sprzykrzyć. Co można w takim razie zamias…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *