Jak obrać mango oraz jak je pokroić
Spis treści:
Mango to barwny tropikalny owoc o miękkim miąższu. W naszym kraju sięgamy po niego coraz chętniej – nie tylko ze względu na jego oryginalny smak, ale również nieograniczone możliwości kulinarnego wykorzystania mango. Jednak przed przystąpieniem do tworzenia doskonałych sałatek, sosów czy drinków stoi przed nami wyzwanie w postaci przygotowania mango do użytku. O tym, jak obrać mango i w jaki sposób je jeść dowiecie się z poniższych wskazówek.
Jak obrać mango?
Wielu z nas, skuszonych tropikalnym owocem, decyduje się na jego zakup. Bardzo często stajemy wówczas przed dylematem – jak obrać mango w taki sposób, by nie utracić nic z jego smakowitego wnętrza. Istnieje kilka metod, które pozwolą na wygodne i szybkie obranie tego owocu.
Tym co jest nam potrzebne, jest przede wszystkim mały, ostry nożyk oraz naczynia, na które będziemy mogli odłożyć obrane mango.
- Obieranie plasterków – to pierwsze metoda, dzięki której obierzemy mango. Odcinamy płaty skóry podobnie, jak w przypadku obierania pomarańczy. Przy tej metodzie powinniśmy jednak zachować ostrożność, ponieważ miąższ znajdujący się wewnątrz mango może okazać się śliski. Do tej czynności możemy użyć obieraczki do owoców, co znacząco przyśpieszy naszą pracę.
- Odkrajanie płatów owocu – ta metoda odwraca kolejność przygotowania mango do spożycia. Etap obierania przenosimy tym samym na koniec – skupiamy się przede wszystkim na tym, by cząstki mango znalazły się na talerzu. Do naszej decyzji należy, czy będziemy serwowali je w taki sposób, czy zdecydujemy się na obieranie każdego kawałka z osobna. Jeżeli decydujemy się na to rozwiązanie, możemy wykorzystać trik ze szklanką – zamiast obierać ręcznie każdy z kawałków, przyłóżmy je do postawionej szklanki i naciśnijmy. Szkło przebije się przed miękki miąższ, a skórka płynnie odejdzie od owocu.
Gdy mango zostaje już przez nas obrane – niezależnie od tego, czy wybraliśmy pierwszą czy drugą metodę, warto zapoznać się również z instrukcjami dotyczącymi tego, jak prawidłowo należy kroić mango. Jeżeli wiemy już, jak się obiera mango, kolejne czynności z tym owocem nie będą już dla nas problemem.
Jak pokroić mango?
Obrane mango wymaga tego, by przygotować je do serwowania. By odpowiedzieć sobie na pytanie, jak kroić mango, musimy podjąć decyzję dotyczącą tego, w jaki sposób chcemy je przyrządzić. Mango możemy kroić na kilka sposobów:
- Na pół – wówczas nieobrane mango nacinamy wzdłuż jego długości aż nie trafimy na pestkę. Tak nacięte mango delikatnie odrywamy. Z dwóch łódeczek owocu, jakie powstaną, możemy łyżką wydrążyć miąższ (ta szybka metoda sprawdza się w szczególności podczas przygotowywania soku)
- W szachownicę – odkrojone plastry mango (np. przy pomocy obieraczki) delikatnie nacinamy od strony skórki w niewielkie kwadraty. Następnie delikatnie rozciągamy plaster tak, by nacięcia odłączyły się od siebie. Wzór szachownicy stworzony z mango z pewnością ubarwi każdy stół.
- W kostkę – obrane odcięte plastry tniemy w dość duże kostki. Ten sposób jest najpowszechniejszą metodą serwowania mango – można nim ozdobić drinki lub dodać jako składnik do sałatki.
Mango – jak jeść?
Mango to owoc, który w kuchni odnajduje bardzo wiele zastosowań. Z racji tego, że jest to owoc tropikalny, który nie towarzyszy nam w trakcie codziennych posiłków, warto poznać najpopularniejsze przepisy dotyczące tego, jak je się mango, by jak najlepiej wykorzystać jego miąższ?
- Mus z mango – to doskonały pomysł na śniadaniową wersję mango. Mus – wydobyty z owocu łyżeczką- możemy wykorzystać osobno, jako dodatek do pieczywa chrupkiego lub w postaci zmieszanej z innymi składnikami (np. miodem lub twarożkiem) polewy do naleśników
- W formie dodatku do dań głównych – mango świetnie sprawdza się jako dodatek do drobiu oraz owoców morza. Warto więc zainspirować się orientalnymi przepisami, które znajdują szereg zastosowań dla mango, jako sosu lub sałatki.
- Koktajl z mango – to prosty przepis dla osób, którym zależy na zdrowym trybie życia. Koktajl z mango przygotować można z dodatkiem jogurtu naturalnego lub mleka sojowego. Sam miąższ jest na tyle pożywny, że nie wymaga uzupełniania koktajlu o inne owoce, choć warto pamiętać o tym, że świetnie komponuje się z bananem.
Nauka tego, jak się obiera mango i jak jeść mango nie zajmuje dużo czasu. Wszystkie wątpliwości, które mogą nasunąć się nam w trakcie zakupu tropikalnego owocu prędko odejdą w zapomnienie za sprawą jego doskonałego smaku. Niezależnie od tego, czy wykorzystamy mango jako dodatek lub składnik dania głównego, z pewnością będziemy mogli cieszyć się jego smakiem i bez obaw zdecydować się na kolejny zakup.