Jak obrać szparagi zielone?

Jak obrać szparagi zielone?
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Szparagi zielone są warzywami sezonowymi. Sezon na nie zaczyna się w kwietniu, a kończy w czerwcu. Jest to więc bardzo krótki czas, aby nacieszyć się nimi. Ważne jest ich przygotowanie by później można było delektować się ich delikatnością. Często chcąc przygotować z nimi posiłek zastanawiamy się, jak się obiera szparagi. Jest to ważny element w ich przyrządzaniu. Najlepiej wybierać takie, które są twarde oraz elastyczne. 

Jak obrać szparagi?

Wiele osób twierdzi, że zielonych szparagów nie trzeba obierać, ponieważ są gotowe do spożycia w całości. My jednak pokarzemy tobie, że obieranie ich wcale nie jest trudne i po tym procesie będą lepiej smakować. Szparagi, zarówno białe jak i zielone powinno zostać obrane z włóknistej i drewnianej skórki, którą mają na sobie.

jak obrać zielone szparagi
Fot. Czy wiesz jak obrać zielone szparagi ?

Jak się obiera szparagi w szybki i łatwy sposób?

To bardzo proste! Na początku przygotuj deskę, nóż lub obieraczkę oraz niewielkie naczynie, takie jak miseczka szklana. Będzie ona służyła do obierania na niej szparagów. Na deskę kładziemy miseczkę, a dopiero później na niej będziemy obierać szparagi.

Ten sposób znacznie ułatwi nam obracanie szparagów. Łapiemy go za główkę i obieramy z każdej strony obracając. Należy pamiętać, aby nie obierać całego szparaga. Natomiast to ile, należy zostawić nieobranego warzywa zależy od rozwinięcia się jego kwiatostanu. Przyjmuję się średnio, że jest to od 5 do 6 cm. 

jak się obiera szparagi
Fot. Zastanawiałeś się kiedyś jak obiera się szparagi?

Można oberwać zbyt grubą końcówkę. Idealnie obrany szparag powinien być równy na całej swojej szerokości. Zarówno przy główce jak przy końcówce. Ta metoda ułatwi nam smażenie oraz gotowanie. Będziemy mieć pewność, że będą idealne z każdej strony.

Następnie należy je dokładnie opłukać. Przygotowane szparagi gotuję się w wodzie z odrobiną cukru, octu bądź soku z cytryny, oraz większą ilością soli. Jeśli są zbyt duże i nie mieszczą się w garnku można przeciąć je na pół. W zależności od preferencji po ugotowaniu można je usmażyć na maśle.  Ważne jest również, aby nie wyrzucać łupinek, które zostały po obraniu. Nadadzą się idealnie na przygotowanie wywaru bądź zupy. 

Awatar GaryMoveOut

Zobacz również:

Czym zastąpić szparagi?

Szparagi są cenione za ich wyśmienity smak i walory zdrowotne. Jednak czasem trudno je znaleźć w sklepach lub po prostu szukamy czegoś nowego. Je…

jak gotować szparagi

Jak ugotować szparagi?

Odpowiednio ugotowane szparagi pozwolą na uzyskanie idealnego smaku i zachowania odpowiedniego koloru. Zielone szparagi stanowią znakomity dodatek d…

jak gotować białe szparagi

Jak gotować białe szparagi

Szparag to warzywo, które wiosną króluje na Polskich stołach. Jest to składnik, którym powinniśmy szybko się cieszyć, głównie ze względu n…

jak przechowywać szparagi

Jak przechowywać szparagi zielone

Spis treści: Przechowywanie zielonych szparagów Mrożenie szparagów – czy warto ? Polacy co raz chętniej sięgają po szparagi. Ten modny&he…

makaron ze szparagami i chorizo

Makaron z chorizo i szparagami

Sezon na szparagi rusza mniej więcej w maju, więc to idealny czas na zrobienie smacznego makaronu właśnie z tym warzywem!…

5/5 - (1 vote)


Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *