Czym zastąpić szparagi?
Szparagi są cenione za ich wyśmienity smak i walory zdrowotne. Jednak czasem trudno je znaleźć w sklepach lub po prostu szukamy czegoś nowego. Je…
Szparagi zielone są warzywami sezonowymi. Sezon na nie zaczyna się w kwietniu, a kończy w czerwcu. Jest to więc bardzo krótki czas, aby nacieszyć się nimi. Ważne jest ich przygotowanie by później można było delektować się ich delikatnością. Często chcąc przygotować z nimi posiłek zastanawiamy się, jak się obiera szparagi. Jest to ważny element w ich przyrządzaniu. Najlepiej wybierać takie, które są twarde oraz elastyczne.
Wiele osób twierdzi, że zielonych szparagów nie trzeba obierać, ponieważ są gotowe do spożycia w całości. My jednak pokarzemy tobie, że obieranie ich wcale nie jest trudne i po tym procesie będą lepiej smakować. Szparagi, zarówno białe jak i zielone powinno zostać obrane z włóknistej i drewnianej skórki, którą mają na sobie.
To bardzo proste! Na początku przygotuj deskę, nóż lub obieraczkę oraz niewielkie naczynie, takie jak miseczka szklana. Będzie ona służyła do obierania na niej szparagów. Na deskę kładziemy miseczkę, a dopiero później na niej będziemy obierać szparagi.
Ten sposób znacznie ułatwi nam obracanie szparagów. Łapiemy go za główkę i obieramy z każdej strony obracając. Należy pamiętać, aby nie obierać całego szparaga. Natomiast to ile, należy zostawić nieobranego warzywa zależy od rozwinięcia się jego kwiatostanu. Przyjmuję się średnio, że jest to od 5 do 6 cm.
Można oberwać zbyt grubą końcówkę. Idealnie obrany szparag powinien być równy na całej swojej szerokości. Zarówno przy główce jak przy końcówce. Ta metoda ułatwi nam smażenie oraz gotowanie. Będziemy mieć pewność, że będą idealne z każdej strony.
Następnie należy je dokładnie opłukać. Przygotowane szparagi gotuję się w wodzie z odrobiną cukru, octu bądź soku z cytryny, oraz większą ilością soli. Jeśli są zbyt duże i nie mieszczą się w garnku można przeciąć je na pół. W zależności od preferencji po ugotowaniu można je usmażyć na maśle. Ważne jest również, aby nie wyrzucać łupinek, które zostały po obraniu. Nadadzą się idealnie na przygotowanie wywaru bądź zupy.
Fajny pomysł z wykorzystaniem łupinek po obieraniu szparagów 🙂