Jak gotować białe szparagi

Jak gotować białe szparagi

Spis treści:



Szparag to warzywo, które wiosną króluje na Polskich stołach. Jest to składnik, którym powinniśmy szybko się cieszyć, głównie ze względu na fakt, że sezon na nie trwa krótki – przeważnie nie więcej niż kilka tygodni. Gdy jednak przychodzi utęskniony czas, szparagi znajdziemy wszędzie, zarówno w supermarketach, małych sklepach spożywczych, jak i na stoiskach targowych. Białe szparagi możemy jeść na surowo jako dodatek, przygotować z nich smaczny krem lub zupę, usmażyć, ugotować na parze czy upiec.

Poza imponującymi walorami estetycznymi, szparagi bardzo pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Choć białe szparagi są składnikiem uniwersalnym, najczęściej decydujemy się je ugotować. Przygotowanie jednak szparagów, podobnie jak gotowanie nie jest taką prostą sprawą. Dlatego też poniżej zostały przedstawione porady dotyczące tego, jak zrobić białe szparagi w taki sposób, by doskonale wyglądały i smakowały. 

Jak obierać szparagi białe?

Szparagi to wyjątkowo popularne warzywa, które w trakcie sezonu na nich, są wyjątkowo często sprzedawane w wielu miejscach. Przed zakupem jednak warto zwrócić uwagę na to, by zakupione szparagi były świeże. Jak sprawdzić świeżość szparagów? Po naciśnięciu końcówki, ze świeżego szparaga powinien wypłynąć sok. Przed zakupem jednak rzadko kiedy mamy okazję sprawdzić świeżość szparaga poprzez naciśnięcie go. Dlatego wystarczy, że spojrzymy na główkę warzywa. Jeśli jest ściśle zamknięta, możemy z powodzeniem uznać, że jest to świeży produkt. W przeciwieństwie do zielonych szparagów biała odmiana warzywa musi być obrana, dlatego warto wybrać produkty nie za cienkie, ale też nie za grube.

jak obierać szparagi białe
Fot. Pamiętaj aby dobrze obrać szparagi przed ich gotowaniem

Warto pamiętać, że w lodówce szparagi mogą być przechowywane przez maksymalnie 3 dni. Najlepiej przygotować szparagi bezpośrednio po ich zakupie. W jaki sposób obrać szparaga? Do wykonania tego zadania wystarczy nam mały krótki nożyk, obieraczka do warzyw lub specjalna, dedykowana właśnie temu zadaniu obieraczka do szparagów. Obieranie powinniśmy zacząć od miejsca bezpośrednio pod główką i kontynuować do dołu. Po dokładnym obraniu powinniśmy odciąć twarde końcówki, a następnie odciąć kawałek szparaga od dołu. Taki szparag jest gotowy do dalszego przyrządzania.

Jak gotować białe szparagi?

Kolejny problem to dylemat jak ugotować szparagi białe w takie sposób, by były pyszne? Dobrą praktyką jest gotowanie szparagów na stojąco, do czego z pewnością przyda nam się wysokie i wąskie naczynie. Jeśli nie dysponujemy takim garnkiem, możemy ograniczyć się do tradycyjnego gotowania w poziomie.

jak gotować białe szparagi
Fot. Czy wiedziałeś wcześniej jak gotować białe szparagi żeby były chrupiące ?

Szparagi powinny być gotowane w dobrze osolonej wodzie, do której możemy dodać trochę masła i cukru. W przypadku, gdy dysponujemy garnkiem umożliwiającym gotowanie szparagów pionowo, powinniśmy gotować je pod przykryciem a warzywa luźno związać, by zagwarantować równe gotowanie każdego warzywa. Gdy jednak gotujemy je poziomo, możemy spokojnie kontynuować gotowanie bez pokrywki na wolnym ogniu.

Jak długo gotować białe szparagi?

Długość gotowania szparagów powinniśmy dostosować do ich grubości. Cieńsze składniki powinny być gotowane krócej, a im grubsze szparagi kupiliśmy, tym czas gotowania wydłuża się.

jak długo gotować białe szparagi
Fot. Zbyt krótko gotowane białe szparagi będą twarde

Przyjmuje się, że białe szparagi powinny być gotowane około 15 minut, co stanowi czas dłuższy, niż w przypadku szparagów zielonych. By jednak być pewnym, że nasze szparagi są ugotowane, warto sprawdzić to widelcem. Dobrze ugotowany szparag to taki, który jednocześnie jest miękki, ale się nie rozpada. 


Zobacz również:

jak gotować szparagi

Jak ugotować szparagi?

Odpowiednio ugotowane szparagi pozwolą na uzyskanie idealnego smaku i zachowania odpowiedniego koloru. Zielone szparagi stanowią znakomity dodatek do dań obiadowych, świetnie komponując się z mięsami. Mogą być także niezależnym, głównym elementem obiadu. Kluczem do przygotowania najlepszych zielonych szparagów jest ich odpowiednie przygotowanie. Dobrze ugotowane szparagi będą sprężyste, miękkie w środku i kruche w przełamywaniu. Zatem – jak ugotować szparagi, aby były smakowitym kąskiem i nieodłącznym elementem pysznych posiłków?

jak rosną szparagi zielone

Jak rosną szparagi – hodowla szparagów?

Chociaż szparagami zachwycano się w Egipcie, Chinach oraz Rzymie już w 2700 r.p.n.e., to w Polsce pojawiły się dopiero w XVIIIw. W swojej historii były wykorzystywane jako środek leczniczy, moczopędny, niwelujący kaca, a nawet afrodyzjak. Jednak rodzi się pytanie – jak rosną szparagi? Czy jest możliwość hodowania szparagów w Polsce?

jak przechowywać szparagi

Jak przechowywać szparagi zielone

Polacy co raz chętniej sięgają po szparagi. Ten modny dodatek potrafi ciekawie urozmaicić nasze żywienie, zwłaszcza jeśli preferujemy wegańską dietę.…

jak obrać szparagi zielone

Jak obrać szparagi zielone?

Szparagi zielone są warzywami sezonowymi. Sezon na nie zaczyna się w kwietniu, a kończy w czerwcu. Jest to więc bardzo krótki czas, aby nacieszyć się nimi. Ważne jest ich przygotowanie by później można było delektować się ich delikatnością. Często chcąc przygotować z nimi posiłek zastanawiamy się, jak się obiera szparagi. Jest to ważny element w ich przyrządzaniu. Najlepiej wybierać takie, które są twarde oraz elastyczne.

Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.