Jak podgrzać placki ziemniaczane?

Jak podgrzać placki ziemniaczane?

Spis treści:



Placki ziemniaczane to bez wątpienia jedno z ulubionych dań Polaków. Choć w większości regionów Polski przepis podstawowy na placki ziemniaczane jest taki sam to różnią się między sobą przede wszystkim dodatki z jakimi można podać tę potrawę. Najczęściej placki ziemniaczane są jedzono solo bez żadnych dodatków bądź z solą, cukrem czy śmietaną. Placki ziemniaczane z sosem mięsnym i warzywnym są najczęściej określane mianem “placków po węgiersku”.

Jak odgrzać placki ziemniaczane żeby były chrupiące?

Placki ziemniaczane najlepiej smakują tuż po usmażeniu – są wtedy pachnące oraz chrupiące. Czasami jednak przyrządzona porcja jest zbyt duża na jeden raz lub też są domownicy, którzy swój obiad bądź kolacje jedzą bardzo późno. Zatem jak podgrzać placki ziemniaczane, żeby były chrupiące i smakowały niczym dopiero po przygotowaniu?

jak podgrzać placki ziemniaczane żeby były chrupiące
Fot. Czy wiesz jak podgrzać placki ziemniaczane, żeby były chrupiące jak świeże ?

Można je odsmażyć ponownie na tej samej patelni, podgrzać w mikrofali lub skorzystać z piekarnika. Wybór odpowiedniego rozwiązania uzależniony jest od preferencji – wiele osób jest zdania, że najlepsze odgrzewane placki ziemniaczane to te z piekarnika – dzięki temu nie są one tak tłuste jak po kolejnym spotkaniu z rozgrzaną patelnią.

Jak podgrzać placki ziemniaczane w piekarniku?

Aby odgrzać placki ziemniaczane w piekarniku należy rozgrzać urządzenie na 180 stopni (z termoobiegiem lub grzałki góra – dół). Placki najlepiej jest wyłożyć bez żadnych dodatków na papierze do pieczenia na dużej blaszce i włożyć do piekarnika na 10-15 minut – w połowie pieczenia odwracamy je widelcem na drugą stronę.

jak podgrzać placki ziemniaczane w piekarniku
Fot. Jak podgrzać placki ziemniaczane w piekarniku aby były chrupiące

Zobacz również:

domowe chipsy

Domowe chipsy – jak zrobić chipsy z piekarnika

Chipsy znane są już od ponad 200 lat i do dziś są chętnie spożywane zarówno przez młode i starsze pokolenia. Wiele osób sięga po nie jako po przekąskę podczas oglądania telewizji czy spotkań z przyjaciółmi. Przekąska ta posiada w swoim składzie błonnik i białko oraz witaminy A, C i E, ale jednocześnie wiele wad. Mianowicie są bardzo kaloryczne, a przygotowywanie ich w oleju może powodować otyłość i choroby układu krwionośnego. Nie trzeba z tego powodu rezygnować z ich spożywania a najlepszym sposobem jest przygotowanie ich samodzielnie w piekarniku. Domowe chipsy odpowiednio przygotowane będą równie smaczne a na pewno dużo zdrowsze.

jak zagotować bigos w słoikach

Jak zagotować bigos w słoikach?

Ta sprawdzona, “babcina metoda” doskonale nadaje się do sporządzania pysznych przetworów na zimę. Pasteryzacja, bo o niej mowa, to proces polegający na odpowiednim podgrzaniu produktów w celu ich zakonserwowania.

jak zrobić chrupiące frytki z piekarnika

Jak zrobić chrupiące frytki z piekarnika

Na pewno zdarzyło Ci się kiedyś przyrządzić frytki i nie być zadowolonym z ich jakości i smaku. Cóż, to bardzo częsty przypadek, bo wiele osób nie skupia się na ich właściwym przyrządzeniu i najczęściej kupuje frytki mrożone, lub smaży pokrojone ziemniaki na głębokim oleju, zabijając w ten sposób nieodpartą chęć na pyszne, chrupiące frytki. W czym zatem tkwi sekret dobrych frytek? W ich odpowiednim przygotowaniu!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.