Jak podgrzać placki ziemniaczane?
Spis treści:
Placki ziemniaczane to bez wątpienia jedno z ulubionych dań Polaków. Choć w większości regionów Polski przepis podstawowy na placki ziemniaczane jest taki sam to różnią się między sobą przede wszystkim dodatki z jakimi można podać tę potrawę. Najczęściej placki ziemniaczane są jedzono solo bez żadnych dodatków bądź z solą, cukrem czy śmietaną. Placki ziemniaczane z sosem mięsnym i warzywnym są najczęściej określane mianem „placków po węgiersku”.
Jak odgrzać placki ziemniaczane żeby były chrupiące?
Placki ziemniaczane najlepiej smakują tuż po usmażeniu – są wtedy pachnące oraz chrupiące. Czasami jednak przyrządzona porcja jest zbyt duża na jeden raz lub też są domownicy, którzy swój obiad bądź kolacje jedzą bardzo późno. Zatem jak podgrzać placki ziemniaczane, żeby były chrupiące i smakowały niczym dopiero po przygotowaniu?
Można je odsmażyć ponownie na tej samej patelni, podgrzać w mikrofali lub skorzystać z piekarnika. Wybór odpowiedniego rozwiązania uzależniony jest od preferencji – wiele osób jest zdania, że najlepsze odgrzewane placki ziemniaczane to te z piekarnika – dzięki temu nie są one tak tłuste jak po kolejnym spotkaniu z rozgrzaną patelnią.
Jak podgrzać placki ziemniaczane w piekarniku?
Aby odgrzać placki ziemniaczane w piekarniku należy rozgrzać urządzenie na 180 stopni (z termoobiegiem lub grzałki góra – dół). Placki najlepiej jest wyłożyć bez żadnych dodatków na papierze do pieczenia na dużej blaszce i włożyć do piekarnika na 10-15 minut – w połowie pieczenia odwracamy je widelcem na drugą stronę.