Jak podgrzać placki ziemniaczane?

Jak podgrzać placki ziemniaczane?
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Placki ziemniaczane to bez wątpienia jedno z ulubionych dań Polaków. Choć w większości regionów Polski przepis podstawowy na placki ziemniaczane jest taki sam to różnią się między sobą przede wszystkim dodatki z jakimi można podać tę potrawę. Najczęściej placki ziemniaczane są jedzono solo bez żadnych dodatków bądź z solą, cukrem czy śmietaną. Placki ziemniaczane z sosem mięsnym i warzywnym są najczęściej określane mianem „placków po węgiersku”.

Jak odgrzać placki ziemniaczane żeby były chrupiące?

Placki ziemniaczane najlepiej smakują tuż po usmażeniu – są wtedy pachnące oraz chrupiące. Czasami jednak przyrządzona porcja jest zbyt duża na jeden raz lub też są domownicy, którzy swój obiad bądź kolacje jedzą bardzo późno. Zatem jak podgrzać placki ziemniaczane, żeby były chrupiące i smakowały niczym dopiero po przygotowaniu?

jak podgrzać placki ziemniaczane żeby były chrupiące
Fot. Czy wiesz jak podgrzać placki ziemniaczane, żeby były chrupiące jak świeże ?

Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym



Można je odsmażyć ponownie na tej samej patelni, podgrzać w mikrofali lub skorzystać z piekarnika. Wybór odpowiedniego rozwiązania uzależniony jest od preferencji – wiele osób jest zdania, że najlepsze odgrzewane placki ziemniaczane to te z piekarnika – dzięki temu nie są one tak tłuste jak po kolejnym spotkaniu z rozgrzaną patelnią.

Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym



Jak podgrzać placki ziemniaczane w piekarniku?

Aby odgrzać placki ziemniaczane w piekarniku należy rozgrzać urządzenie na 180 stopni (z termoobiegiem lub grzałki góra – dół). Placki najlepiej jest wyłożyć bez żadnych dodatków na papierze do pieczenia na dużej blaszce i włożyć do piekarnika na 10-15 minut – w połowie pieczenia odwracamy je widelcem na drugą stronę.

jak podgrzać placki ziemniaczane w piekarniku
Fot. Jak podgrzać placki ziemniaczane w piekarniku aby były chrupiące

Zobacz również:

Jak uratować bigos gdy jest za kwaśny, słony, przypalony

Jak uratować bigos gdy jest za kwaśny, słony lub przypalony?

Przesolony, za kwaśny lub przypalony bigos to największy koszmar niektórych z nas. Czasem zdarza się nam zapatrzeć lub po prostu zapomnieć o pot…

Jak przyprawić ziemniaki do pieczenia

Jak przyprawić ziemniaki do pieczenia

Idealnie przyprawione pieczone ziemniaki to marzenia każdej gospodyni i każdego gospodarza. Do przygotowywania frytek i ziemniaków pieczonych warto…

jakie przyprawy do bigosu z kiszonej kapusty

Jakie przyprawy do bigosu z kiszonej kapusty? Czym przyprawić bigos

 Bigos to tradycyjna polska potrawa, która ratuje nas w wielu sytuacjach. Chociaż przyrządza się go dosyć długo, za to długo też można się …

ile gotować ziemniaki

Ile gotować ziemniaki? Czas, solenie ziemniaków

Ziemniaki wydają się banalnym dodatkiem do potraw, nie można jednak zapominać, że źle przyrządzone, mogą popsuć całe danie. Nieumiejętnie u…

domowe chipsy

Domowe chipsy – jak zrobić chipsy z piekarnika

Chipsy znane są już od ponad 200 lat i do dziś są chętnie spożywane zarówno przez młode i starsze pokolenia. Wiele osób sięga po nie jako po…

Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym



2.7/5 - (6 votes)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *