Co można zrobić z białek jajek?
Spis treści:
- Jak wykorzystać białka jajek?
- Co zrobić z białek?
- Co można zrobić z białek w diecie białkowej?
- Beza Pavlovej, czyli co zrobić z białek jaj?
- Co zrobić z białek bez pieczenia?
Przez wiele stuleci jajko uznawane było za jeden z najbardziej odżywczych produktów. Stosunkowo łatwo dostępne, niewymagający nawet obróbki termicznej. Rozwój badań nad żywnością i odżywianiem zwrócił uwagę badaczy na zawartość cholesterolu w jajku, co znacząco ograniczyło jego spożycie w społeczeństwach wysoko rozwiniętych. Dzisiaj jajka ponownie wracają do łask i zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia całkowicie bezpiecznie możemy zjadać nawet 6 jajek tygodniowo.
Jak wykorzystać białka jajek?
Nawet jeżeli staramy się ograniczać spożycie jajek, które przede wszystkim kojarzą nam się z gorącym śniadaniem to i tak są one składnikiem wielu produktów wykonywanych samodzielnie w domu. W trakcie przygotowania ciast, naleśników, ciasteczek a nawet mięsa i ryb bardzo często dodajemy do nich wyłącznie żółtka, albo całe jajka i dodatkowe żółtka. Zostaje nam więc białko, z którym nie bardzo wiemy co zrobić i jak je przechowywać, a bardzo często po krótkim pobycie w lodówce białka wędrują do kranu. To co można zrobić z białek na szybko układa się w długą listę apetycznych potraw słodkich i wytrawnych.
Co zrobić z białek?
Aby odpowiedzieć sobie na pytanie co można zrobić z samych białek najpierw należy nauczyć się je przechowywać. Surowe białko powinno leżeć w lodówce jak najkrócej, to bardzo delikaty produkt. Dlatego najlepiej kurze białko przechowywać w zamrażalniku. Oddzielone od żółtka białko przelewamy do woreczka czy pojemnika, zamykamy go i wkładamy do zamrażalnika. Warto tylko napisać na nim co zawiera i w jakiej ilości. Gdy zdecydujemy się na użycie, rozmrażamy białko i gotowe!.
Absolutną królową, która uczy nas jak wykorzystać białka z jajek jest oczywiście tort bezowy Pavlova. Dla tych, których taka propozycja przerasta pozostają jednak inne potrawy o wiele prostsze, np. naleśniki. Wystarczy do ubitej piany dodać odrobinę mąki i szczyptę soli a następnie usmażyć puszyste naleśniki. Można je jeść na słodko lub wytrawnie.
Co można zrobić z białek w diecie białkowej?
Zwolennicy diety białkowej, szczególnie tej budującej masę, stosują białko jaj w naprawdę sporych ilościach. Jajecznica z samych białek jest zdecydowanie daniem niskokalorycznym a wysoko odżywczym. Dla tych, którzy nie wyobrażają sobie takiej niedzielnej jajecznicy, pozostaje wersja tradycyjna, ale o przewadze białka. Pozostałe z pieczenia kurze białko łączymy z całymi jajkami.
Beza Pavlovej, czyli co zrobić z białek jaj?
To co zrobić z samych białek pokazuje najlepiej tort Pavlovej. To produkt, który wymaga umiejętności, cierpliwości i czasu, ale efekt jest oszałamiający. Najpiękniejsze w nim jest to, że nie musi być perfekcyjny, a swoista rustykalność dodaje mu jeszcze uroku. W tej grupie produktów znajdują się również bezy i beziki, łatwiejsze do wykonania, idealne na każdą okazję. Wysuszone bezy dobrze się przechowuje, można je jeść same, można też przekładać kremem, wspaniale smakują pokruszone z dodatkiem świeżych truskawek i bitej śmietany.
Co zrobić z białek bez pieczenia?
Gdy skomplikowane pieczenie stanowi zbyt wielkie wyzwanie w kuchni, pozostałe białka można wykorzystać bez dodatkowej obróbki termicznej. Z białka i cukru wykonuje się pyszny lukier do nakładania na ciasta. Dodatkowy barwnik spożywczy zmieni całkowicie wygląd produktu. Z samych białek robi się także majonez, dużo mniej kaloryczny. Należy postępować dokładnie tak samo jak przy tradycyjnym majonezie, warto jednak dodać do niego odrobinę musztardy, soku z cytryny, pietruszki czy czosnku.
Co zrobić z białek od jajek? Wystarczy nie traktować ich jak odpad tylko pamiętać, że są one odżywczym, bogatym w wartościowe substancje produktem spożywczym do wykorzystania w każdej diecie.