Co można zrobić z białek jajek?

Co można zrobić z białek jajek?
Czas czytania: 3 minuty

Spis treści:



Przez wiele stuleci jajko uznawane byÅ‚o za jeden z najbardziej odżywczych produktów. Stosunkowo Å‚atwo dostÄ™pne, niewymagajÄ…cy nawet obróbki termicznej. Rozwój badaÅ„ nad żywnoÅ›ciÄ… i odżywianiem zwróciÅ‚ uwagÄ™ badaczy na zawartość cholesterolu w jajku, co znaczÄ…co ograniczyÅ‚o jego spożycie w spoÅ‚eczeÅ„stwach wysoko rozwiniÄ™tych. Dzisiaj jajka ponownie wracajÄ… do Å‚ask i zgodnie z zaleceniami Instytutu Å»ywnoÅ›ci i Å»ywienia caÅ‚kowicie bezpiecznie możemy zjadać nawet 6 jajek tygodniowo. 

Jak wykorzystać białka jajek?

Nawet jeżeli staramy siÄ™ ograniczać spożycie jajek, które przede wszystkim kojarzÄ… nam siÄ™ z gorÄ…cym Å›niadaniem to i tak sÄ… one skÅ‚adnikiem wielu produktów wykonywanych samodzielnie w domu. W trakcie przygotowania ciast, naleÅ›ników, ciasteczek a nawet miÄ™sa i ryb bardzo czÄ™sto dodajemy do nich wyÅ‚Ä…cznie żółtka, albo caÅ‚e jajka i dodatkowe żółtka. Zostaje nam wiÄ™c biaÅ‚ko, z którym nie bardzo wiemy co zrobić i jak je przechowywać, a bardzo czÄ™sto po krótkim pobycie w lodówce biaÅ‚ka wÄ™drujÄ… do kranu. To co można zrobić z biaÅ‚ek na szybko ukÅ‚ada siÄ™ w dÅ‚ugÄ… listÄ™ apetycznych potraw sÅ‚odkich i wytrawnych. 

co zrobić z białek jajek
Fot. Co zrobić z białek jajek, które zostały na przykład z domowego makaronu

Co zrobić z białek?

Aby odpowiedzieć sobie na pytanie co można zrobić z samych biaÅ‚ek najpierw należy nauczyć siÄ™ je przechowywać. Surowe biaÅ‚ko powinno leżeć w lodówce jak najkrócej, to bardzo delikaty produkt. Dlatego najlepiej kurze biaÅ‚ko przechowywać w zamrażalniku. Oddzielone od żółtka biaÅ‚ko przelewamy do woreczka czy pojemnika, zamykamy go i wkÅ‚adamy do zamrażalnika. Warto tylko napisać na nim co zawiera i w jakiej iloÅ›ci. Gdy zdecydujemy siÄ™ na użycie, rozmrażamy biaÅ‚ko i gotowe!. 

AbsolutnÄ… królowÄ…, która uczy nas jak wykorzystać biaÅ‚ka z jajek jest oczywiÅ›cie tort bezowy Pavlova. Dla tych, których taka propozycja przerasta pozostajÄ… jednak inne potrawy o wiele prostsze, np. naleÅ›niki. Wystarczy do ubitej piany dodać odrobinÄ™ mÄ…ki i szczyptÄ™ soli a nastÄ™pnie usmażyć puszyste naleÅ›niki. Można je jeść na sÅ‚odko lub wytrawnie. 

Co można zrobić z białek w diecie białkowej?

Zwolennicy diety biaÅ‚kowej, szczególnie tej budujÄ…cej masÄ™, stosujÄ… biaÅ‚ko jaj w naprawdÄ™ sporych iloÅ›ciach. Jajecznica z samych biaÅ‚ek jest zdecydowanie daniem niskokalorycznym a wysoko odżywczym. Dla tych, którzy nie wyobrażajÄ… sobie takiej niedzielnej jajecznicy, pozostaje wersja tradycyjna, ale o przewadze biaÅ‚ka. PozostaÅ‚e z pieczenia kurze biaÅ‚ko Å‚Ä…czymy z caÅ‚ymi jajkami. 

jak wykorzystać białka jaj
Fot. Czy zastanawiałeś się kiedyś jak wykorzystać białka jaj?

Beza Pavlovej, czyli co zrobić z biaÅ‚ek jaj? 

To co zrobić z samych biaÅ‚ek pokazuje najlepiej tort Pavlovej. To produkt, który wymaga umiejÄ™tnoÅ›ci, cierpliwoÅ›ci i czasu, ale efekt jest oszaÅ‚amiajÄ…cy. NajpiÄ™kniejsze w nim jest to, że nie musi być perfekcyjny, a swoista rustykalność dodaje mu jeszcze uroku. W tej grupie produktów znajdujÄ… siÄ™ również bezy i beziki, Å‚atwiejsze do wykonania, idealne na każdÄ… okazjÄ™. Wysuszone bezy dobrze siÄ™ przechowuje, można je jeść same, można też przekÅ‚adać kremem, wspaniale smakujÄ… pokruszone z dodatkiem Å›wieżych truskawek i bitej Å›mietany. 

Co zrobić z białek bez pieczenia?

Gdy skomplikowane pieczenie stanowi zbyt wielkie wyzwanie w kuchni, pozostaÅ‚e biaÅ‚ka można wykorzystać bez dodatkowej obróbki termicznej. Z biaÅ‚ka i cukru wykonuje siÄ™ pyszny lukier do nakÅ‚adania na ciasta. Dodatkowy barwnik spożywczy zmieni caÅ‚kowicie wyglÄ…d produktu. Z samych biaÅ‚ek robi siÄ™ także majonez, dużo mniej kaloryczny. Należy postÄ™pować dokÅ‚adnie tak samo jak przy tradycyjnym majonezie, warto jednak dodać do niego odrobinÄ™ musztardy, soku z cytryny, pietruszki czy czosnku. 

co zrobić z białek bez pieczenia
Fot. Czy wiesz co można zrobić z białek bez pieczenia?

Co zrobić z biaÅ‚ek od jajek? Wystarczy nie traktować ich jak odpad tylko pamiÄ™tać, że sÄ… one odżywczym, bogatym w wartoÅ›ciowe substancje produktem spożywczym do wykorzystania w każdej diecie. 

Bartek

Bartek Czwartek


Czym zastąpić żółtko w przepisie?

Czym zastąpić żółtko w przepisie?

Żółtko w cieście to składnik, który odpowiada za wiązanie masy, nadanie wilgotności oraz stworzenie odpowiedniej konsystencji wypieków. PoniŅ

Czym zastąpić siemię lniane?

Czym zastąpić siemię lniane?

SiemiÄ™ lniane (nasiona lnu) to popularny dodatek w kuchni – bogaty w bÅ‚onnik, kwasy omega-3 i skÅ‚adniki mineralne. CzÄ™sto stosuje siÄ™ je jako z…

Czym zastąpić proszek do pieczenia?

Czym zastąpić proszek do pieczenia?

Proszek do pieczenia to popularny Å›rodek spulchniajÄ…cy, który sprawia, że wypieki sÄ… lekkie i puszyste. IstniejÄ… jednak sytuacje, w których war…

Czym zastąpić płatki drożdżowe

Czym zastąpić płatki drożdżowe?

PÅ‚atki drożdżowe to popularny dodatek do diety, szczególnie wÅ›ród osób prowadzÄ…cych wegetariaÅ„ski lub wegaÅ„ski tryb życia. SÄ… cenione za i…

Czym zastąpić jajko w panierce

Czym zastąpić jajko w panierce?

PanieÅ„skie, warzywne kotlety czy rybne filety – wiele przysmaków wymaga używania jajka jako spoiwa przed obtoczeniem w panierce. Jednak, co zrobić…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *