Co można zrobić z białek jajek?

Co można zrobić z białek jajek?

Spis treści:



Przez wiele stuleci jajko uznawane było za jeden z najbardziej odżywczych produktów. Stosunkowo łatwo dostępne, niewymagający nawet obróbki termicznej. Rozwój badań nad żywnością i odżywianiem zwrócił uwagę badaczy na zawartość cholesterolu w jajku, co znacząco ograniczyło jego spożycie w społeczeństwach wysoko rozwiniętych. Dzisiaj jajka ponownie wracają do łask i zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia całkowicie bezpiecznie możemy zjadać nawet 6 jajek tygodniowo. 

Jak wykorzystać białka jajek?

Nawet jeżeli staramy się ograniczać spożycie jajek, które przede wszystkim kojarzą nam się z gorącym śniadaniem to i tak są one składnikiem wielu produktów wykonywanych samodzielnie w domu. W trakcie przygotowania ciast, naleśników, ciasteczek a nawet mięsa i ryb bardzo często dodajemy do nich wyłącznie żółtka, albo całe jajka i dodatkowe żółtka. Zostaje nam więc białko, z którym nie bardzo wiemy co zrobić i jak je przechowywać, a bardzo często po krótkim pobycie w lodówce białka wędrują do kranu. To co można zrobić z białek na szybko układa się w długą listę apetycznych potraw słodkich i wytrawnych. 

co zrobić z białek jajek
Fot. Co zrobić z białek jajek, które zostały na przykład z domowego makaronu

Co zrobić z białek?

Aby odpowiedzieć sobie na pytanie co można zrobić z samych białek najpierw należy nauczyć się je przechowywać. Surowe białko powinno leżeć w lodówce jak najkrócej, to bardzo delikaty produkt. Dlatego najlepiej kurze białko przechowywać w zamrażalniku. Oddzielone od żółtka białko przelewamy do woreczka czy pojemnika, zamykamy go i wkładamy do zamrażalnika. Warto tylko napisać na nim co zawiera i w jakiej ilości. Gdy zdecydujemy się na użycie, rozmrażamy białko i gotowe!. 

Absolutną królową, która uczy nas jak wykorzystać białka z jajek jest oczywiście tort bezowy Pavlova. Dla tych, których taka propozycja przerasta pozostają jednak inne potrawy o wiele prostsze, np. naleśniki. Wystarczy do ubitej piany dodać odrobinę mąki i szczyptę soli a następnie usmażyć puszyste naleśniki. Można je jeść na słodko lub wytrawnie. 

Co można zrobić z białek w diecie białkowej?

Zwolennicy diety białkowej, szczególnie tej budującej masę, stosują białko jaj w naprawdę sporych ilościach. Jajecznica z samych białek jest zdecydowanie daniem niskokalorycznym a wysoko odżywczym. Dla tych, którzy nie wyobrażają sobie takiej niedzielnej jajecznicy, pozostaje wersja tradycyjna, ale o przewadze białka. Pozostałe z pieczenia kurze białko łączymy z całymi jajkami. 

jak wykorzystać białka jaj
Fot. Czy zastanawiałeś się kiedyś jak wykorzystać białka jaj?

Beza Pavlovej, czyli co zrobić z białek jaj? 

To co zrobić z samych białek pokazuje najlepiej tort Pavlovej. To produkt, który wymaga umiejętności, cierpliwości i czasu, ale efekt jest oszałamiający. Najpiękniejsze w nim jest to, że nie musi być perfekcyjny, a swoista rustykalność dodaje mu jeszcze uroku. W tej grupie produktów znajdują się również bezy i beziki, łatwiejsze do wykonania, idealne na każdą okazję. Wysuszone bezy dobrze się przechowuje, można je jeść same, można też przekładać kremem, wspaniale smakują pokruszone z dodatkiem świeżych truskawek i bitej śmietany. 

Co zrobić z białek bez pieczenia?

Gdy skomplikowane pieczenie stanowi zbyt wielkie wyzwanie w kuchni, pozostałe białka można wykorzystać bez dodatkowej obróbki termicznej. Z białka i cukru wykonuje się pyszny lukier do nakładania na ciasta. Dodatkowy barwnik spożywczy zmieni całkowicie wygląd produktu. Z samych białek robi się także majonez, dużo mniej kaloryczny. Należy postępować dokładnie tak samo jak przy tradycyjnym majonezie, warto jednak dodać do niego odrobinę musztardy, soku z cytryny, pietruszki czy czosnku. 

co zrobić z białek bez pieczenia
Fot. Czy wiesz co można zrobić z białek bez pieczenia?

Co zrobić z białek od jajek? Wystarczy nie traktować ich jak odpad tylko pamiętać, że są one odżywczym, bogatym w wartościowe substancje produktem spożywczym do wykorzystania w każdej diecie. 


jak zrobić majonez w domu

Domowy majonez – jak zrobić ?

Ten produkt jest niezbędnikiem wielu potraw – sałatki, dania wielkanocne, jajka na twardo… Tak naprawdę ciężko jest sobie wyobrazić, jak niektóre z nich smakowałyby bez odrobiny aromatu, jaki daje majonez. Dzięki prostemu przepisowi na domową wersję majonezu możemy mieć go zawsze w swojej lodówce! Wystarczy zaledwie kilka składników i chęci do gotowania, żeby wyczarować własny majonez, który będzie zdecydowanie zdrowszy od tego kupionego w supermarkecie. Jak zrobić majonez domowy samemu? Oto kilka prostych wskazówek!

jak zrobić jajko w koszulce

Jak zrobić jajko w koszulce

Jak zrobić jajka w koszulce ? To pytanie, zadaje sobie każdy początkujący kucharz, a niekiedy i nawet zaawansowany mistrz garnka i patelni. Aby móc w pełni polemizować na temat jak zrobić jajko w koszulce, musimy zacząć od tego, czym w ogóle jest ta potrawa ? A więc najprościej ujmując jest to jajko gotowane bez skorupki, bezpośrednio wrzucane na wrzącą wodę. Inna nazwa tego dania to jajko poszetowe. Nazwa wywodzi się z języka francuskiego, w którym posche – oznacza kieszeń. Teraz możemy przejść dalej.

przepis na puszyste naleśniki

Przepis na puszyste naleśniki – jak zrobić

Kto z nas nie lubi naleśników? Nie przypominamy sobie, abyśmy taką osobę mieli wśród znajomych. Można je podawać na różne sposoby, zależnie od dodatków. Jednak osiąganie idealnej puszystości ciasta to nie lada sztuka. O ile najwięcej radości mamy z pysznych dodatków, takich jak konfitury, twarożki, bota śmietana czy podobne, to dodatkowym atutem bywa sama konsystencja samego naleśnika. Jak zrobić miękkie i puszyste ciasto?

co można zrobić z białek jajek

Co można zrobić z białek jajek?

Przez wiele stuleci jajko uznawane było za jeden z najbardziej odżywczych produktów. Stosunkowo łatwo dostępne, niewymagający nawet obróbki termicznej. Rozwój badań nad żywnością i odżywianiem zwrócił uwagę badaczy na zawartość cholesterolu w jajku, co znacząco ograniczyło jego spożycie w społeczeństwach wysoko rozwiniętych. Dzisiaj jajka ponownie wracają do łask i zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia całkowicie bezpiecznie możemy zjadać nawet 6 jajek tygodniowo.

co zrobić z żółtek jaj

Co zrobić z żółtek jaj?

Jajka to bogactwo mikroelementów, minerałów i witamin, dlatego chętnie sięgasz po nie podczas przygotowywania potraw i ciast. Jednak niekiedy nie potrzebujesz całych jaj, a tylko ich część. Przykładem może być choćby beza do przygotowania której potrzebne są tylko białka. Co zrobić z żółtkami? Poniżej podajemy kilka podpowiedzi.

Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.