Co można zrobić z białek jajek?

Co można zrobić z białek jajek?
Czas czytania: 3 minuty

Spis treści:



Przez wiele stuleci jajko uznawane było za jeden z najbardziej odżywczych produktów. Stosunkowo łatwo dostępne, niewymagający nawet obróbki termicznej. Rozwój badań nad żywnością i odżywianiem zwrócił uwagę badaczy na zawartość cholesterolu w jajku, co znacząco ograniczyło jego spożycie w społeczeństwach wysoko rozwiniętych. Dzisiaj jajka ponownie wracają do łask i zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia całkowicie bezpiecznie możemy zjadać nawet 6 jajek tygodniowo. 

Jak wykorzystać białka jajek?

Nawet jeżeli staramy się ograniczać spożycie jajek, które przede wszystkim kojarzą nam się z gorącym śniadaniem to i tak są one składnikiem wielu produktów wykonywanych samodzielnie w domu. W trakcie przygotowania ciast, naleśników, ciasteczek a nawet mięsa i ryb bardzo często dodajemy do nich wyłącznie żółtka, albo całe jajka i dodatkowe żółtka. Zostaje nam więc białko, z którym nie bardzo wiemy co zrobić i jak je przechowywać, a bardzo często po krótkim pobycie w lodówce białka wędrują do kranu. To co można zrobić z białek na szybko układa się w długą listę apetycznych potraw słodkich i wytrawnych. 

co zrobić z białek jajek
Fot. Co zrobić z białek jajek, które zostały na przykład z domowego makaronu

Co zrobić z białek?

Aby odpowiedzieć sobie na pytanie co można zrobić z samych białek najpierw należy nauczyć się je przechowywać. Surowe białko powinno leżeć w lodówce jak najkrócej, to bardzo delikaty produkt. Dlatego najlepiej kurze białko przechowywać w zamrażalniku. Oddzielone od żółtka białko przelewamy do woreczka czy pojemnika, zamykamy go i wkładamy do zamrażalnika. Warto tylko napisać na nim co zawiera i w jakiej ilości. Gdy zdecydujemy się na użycie, rozmrażamy białko i gotowe!. 

Absolutną królową, która uczy nas jak wykorzystać białka z jajek jest oczywiście tort bezowy Pavlova. Dla tych, których taka propozycja przerasta pozostają jednak inne potrawy o wiele prostsze, np. naleśniki. Wystarczy do ubitej piany dodać odrobinę mąki i szczyptę soli a następnie usmażyć puszyste naleśniki. Można je jeść na słodko lub wytrawnie. 

Co można zrobić z białek w diecie białkowej?

Zwolennicy diety białkowej, szczególnie tej budującej masę, stosują białko jaj w naprawdę sporych ilościach. Jajecznica z samych białek jest zdecydowanie daniem niskokalorycznym a wysoko odżywczym. Dla tych, którzy nie wyobrażają sobie takiej niedzielnej jajecznicy, pozostaje wersja tradycyjna, ale o przewadze białka. Pozostałe z pieczenia kurze białko łączymy z całymi jajkami. 

jak wykorzystać białka jaj
Fot. Czy zastanawiałeś się kiedyś jak wykorzystać białka jaj?

Beza Pavlovej, czyli co zrobić z białek jaj? 

To co zrobić z samych białek pokazuje najlepiej tort Pavlovej. To produkt, który wymaga umiejętności, cierpliwości i czasu, ale efekt jest oszałamiający. Najpiękniejsze w nim jest to, że nie musi być perfekcyjny, a swoista rustykalność dodaje mu jeszcze uroku. W tej grupie produktów znajdują się również bezy i beziki, łatwiejsze do wykonania, idealne na każdą okazję. Wysuszone bezy dobrze się przechowuje, można je jeść same, można też przekładać kremem, wspaniale smakują pokruszone z dodatkiem świeżych truskawek i bitej śmietany. 

Co zrobić z białek bez pieczenia?

Gdy skomplikowane pieczenie stanowi zbyt wielkie wyzwanie w kuchni, pozostałe białka można wykorzystać bez dodatkowej obróbki termicznej. Z białka i cukru wykonuje się pyszny lukier do nakładania na ciasta. Dodatkowy barwnik spożywczy zmieni całkowicie wygląd produktu. Z samych białek robi się także majonez, dużo mniej kaloryczny. Należy postępować dokładnie tak samo jak przy tradycyjnym majonezie, warto jednak dodać do niego odrobinę musztardy, soku z cytryny, pietruszki czy czosnku. 

co zrobić z białek bez pieczenia
Fot. Czy wiesz co można zrobić z białek bez pieczenia?

Co zrobić z białek od jajek? Wystarczy nie traktować ich jak odpad tylko pamiętać, że są one odżywczym, bogatym w wartościowe substancje produktem spożywczym do wykorzystania w każdej diecie. 


Z czym podawać kotlety jajeczne - smakowite kompozycje na talerzu

Z czym podawać kotlety jajeczne – smakowite kompozycje na talerzu

Kotlety jajeczne to proste i smaczne danie, które cieszy się dużą popularnością w polskich domach. Choć samo przyrządzenie kotletów nie stano…

Sosy do jajek na Wielkanoc

Sosy do jajek na Wielkanoc – przepisy i inspiracje

Jajka to jedno z podstawowych produktów spożywczych na stole wielkanocnym. Są one nieodłącznym elementem śniadania wielkanocnego i jednym z symb…

Tarta Wielkanocna z jajkiem i białą kiełbasą

Tarta wielkanocna na słodko – wyjątkowy przepis na cudowne święta!

Chcesz zrobić niespodziankę swojej rodzinie w te święta? A może kiełbaski i jajka to wszystko, co zostało Ci po Wielkanocy? Wielkanocna tarta z…

Jajka faszerowane szynką i chrzanem – przepis

Jajka faszerowane szynką i chrzanem – przepis na pyszną przekąskę

Jajka faszerowane z chrzanem i szynką to wspaniała propozycja na przystawkę lub dodatek do obiadu. Mogą być przygotowane na wiele sposobów, ale …

Jajka faszerowane z papryką - przepis

Jajka faszerowane z papryką – przepis, który z pewnością was zaskoczy

Ciężko wyobrazić sobie Wielkanoc bez jajek ugotowanych na twardo. Tak naprawdę jest to symbol tych świąt. Czy zawsze trzeba podawać je w tradyc…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *