Co zrobić z żółtek jaj?

Co zrobić z żółtek jaj?
Czas czytania: 3 minuty

Spis treści:



Jajka to bogactwo mikroelementów, minerałów i witamin, dlatego chętnie sięgasz po nie podczas przygotowywania potraw i ciast. Jednak niekiedy nie potrzebujesz całych jaj, a tylko ich część. Przykładem może być choćby beza do przygotowania której potrzebne są tylko białka. Co zrobić z żółtkami? Poniżej podajemy kilka podpowiedzi.

Co zrobić z żółtek jajek po bezie

Jak jesteśmy przy słodkościach to pierwszą propozycją co zrobić z żółtek będzie krem wykorzystywany do ciast typu karpatka czy napoleonka, nadaje się także do nadziewania ptysiów. Krem z żółtek (inaczej krem francuski) podobny jest konsystencją do gęstego budyniu, ale jest znacznie delikatniejszy w smaku. Aby go zrobić należy na początku utrzeć żółtka z cukrem (5 żółtek na 1/3 szklanki cukru 80g) na puszystą masę. Pod koniec ucierania trzeba dodać 2 łyżki (50g) skrobi ziemniaczanej. Następnie stopniowo dodawać gorące mleko (0,5 litra), zagotowane wcześniej z laską wanilii. Wlewać powoli mleko, aby żółtka się nie ścięły.

Po dodaniu całego mleka krem zagotować przez 1 min. Cały czas mieszać, żeby się nie przypaliło i żeby nie powstały grudki (jeśli się pojawią przetrzeć sito póki gorący). Jeśli lubisz słodkości to żółtka można wykorzystać także do przygotowania kruchego ciasta lub faworków.

co zrobić z żółtek jajek po bezie
Fot. Nie wiesz co zrobić z żółtek jajek po bezie ? Koniecznie czytaj dalej

Jak wykorzystać żółtka jeśli nie jemy słodyczy

Stając przed pytaniem: żółtka jak wykorzystać nie musisz wcale przyrządzać słodyczy. Wszak są osoby, które nie lubią lub nie mogą jeść słodyczy, więc tym bardziej nie będą ich przygotowywać. Dla nich mamy bardziej wytrawne propozycje wykorzystania dodatkowych żółtek. Pierwszy pomysł to zagęszczenie poprzez dodanie żółtka zupy lub sosu. Pamiętaj, aby zahartować żółtko (czyli dodać trochę płynu ciepłego, nie gorącego do miseczki z żółtkiem, wymieszać, potem jeszcze trochę, a następnie przelać całość do garnka), zanim dodasz je do gorącej potrawy.

żółtka jak wykorzystać - do czego ?
Fot. Czy zastanawiałeś się kiedyś do czego wykorzystać żółtka jajek ?

Jeśli nie jako zagęstnik, to możesz z żółtek zrobić domowej roboty majonez. Wystarczy żółtko, musztarda i olej. Do żółtka utartego z musztardą dodaje się po malutku olej. Ważne, żeby dolewać go cienką strużką, bo inaczej majonez się rozwarstwi. Gdyby jednak tak się stało, można go uratować poprzez utarcie świeżego żółtka i stopniowe dodawanie do niego nieudanej rozwarstwione masy. Majonez domowy ma tą wyższość nad tym ze sklepu, że nie zawiera konserwantów i zawsze kiedy jest potrzeba można go przyrządzić.

Co zrobić z żółtkami jaj jeśli nie gotujemy czyli kosmetyczne sposoby wykorzystania żółtek

O kosmetycznych właściwościach żółtek wiedziały już nasze babcie. Możesz je wykorzystać do włosów jako szampon lub maseczkę. Wystarczy wmasować żółtko we włosy i po upływie 1 min spłukać letnią wodą. W przypadku maseczki warto potrzymać ją ok. 15 min. Żółtka na maseczkę możesz wzbogacić dodatkiem jogurtu (włosy wypadające), oliwą z oliwek z odrobiną miodu (włosy suche) czy sokiem z cytryny (włosy przetłuszczające się).

jak wykorzystać żółtka jaj
Fot. Jak wykorzystać żółtka jaj które nam zostały ?

Jeśli nadal nie wiesz co zrobić z żółtkami zawsze możesz je zamrozić najlepiej zamykając je w plastikowym woreczku i dodając szczyptę soli. 


Z czym podawać kotlety jajeczne - smakowite kompozycje na talerzu

Z czym podawać kotlety jajeczne – smakowite kompozycje na talerzu

Kotlety jajeczne to proste i smaczne danie, które cieszy się dużą popularnością w polskich domach. Choć samo przyrządzenie kotletów nie stano…

Sosy do jajek na Wielkanoc

Sosy do jajek na Wielkanoc – przepisy i inspiracje

Jajka to jedno z podstawowych produktów spożywczych na stole wielkanocnym. Są one nieodłącznym elementem śniadania wielkanocnego i jednym z symb…

Tarta Wielkanocna z jajkiem i białą kiełbasą

Tarta wielkanocna na słodko – wyjątkowy przepis na cudowne święta!

Chcesz zrobić niespodziankę swojej rodzinie w te święta? A może kiełbaski i jajka to wszystko, co zostało Ci po Wielkanocy? Wielkanocna tarta z…

Jajka faszerowane szynką i chrzanem – przepis

Jajka faszerowane szynką i chrzanem – przepis na pyszną przekąskę

Jajka faszerowane z chrzanem i szynką to wspaniała propozycja na przystawkę lub dodatek do obiadu. Mogą być przygotowane na wiele sposobów, ale …

Jajka faszerowane z papryką - przepis

Jajka faszerowane z papryką – przepis, który z pewnością was zaskoczy

Ciężko wyobrazić sobie Wielkanoc bez jajek ugotowanych na twardo. Tak naprawdę jest to symbol tych świąt. Czy zawsze trzeba podawać je w tradyc…

5/5 - (1 vote)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *