Co zrobić z żółtek jaj?
Spis treści:
- Co zrobić z żółtek jajek po bezie
- Jak wykorzystać żółtka jeśli nie jemy słodyczy
- Co zrobić z żółtkami jaj jeśli nie gotujemy czyli kosmetyczne sposoby wykorzystania żółtek
Jajka to bogactwo mikroelementów, minerałów i witamin, dlatego chętnie sięgasz po nie podczas przygotowywania potraw i ciast. Jednak niekiedy nie potrzebujesz całych jaj, a tylko ich część. Przykładem może być choćby beza do przygotowania której potrzebne są tylko białka. Co zrobić z żółtkami? Poniżej podajemy kilka podpowiedzi.
Co zrobić z żółtek jajek po bezie
Jak jesteśmy przy słodkościach to pierwszą propozycją co zrobić z żółtek będzie krem wykorzystywany do ciast typu karpatka czy napoleonka, nadaje się także do nadziewania ptysiów. Krem z żółtek (inaczej krem francuski) podobny jest konsystencją do gęstego budyniu, ale jest znacznie delikatniejszy w smaku. Aby go zrobić należy na początku utrzeć żółtka z cukrem (5 żółtek na 1/3 szklanki cukru 80g) na puszystą masę. Pod koniec ucierania trzeba dodać 2 łyżki (50g) skrobi ziemniaczanej. Następnie stopniowo dodawać gorące mleko (0,5 litra), zagotowane wcześniej z laską wanilii. Wlewać powoli mleko, aby żółtka się nie ścięły.
Po dodaniu całego mleka krem zagotować przez 1 min. Cały czas mieszać, żeby się nie przypaliło i żeby nie powstały grudki (jeśli się pojawią przetrzeć sito póki gorący). Jeśli lubisz słodkości to żółtka można wykorzystać także do przygotowania kruchego ciasta lub faworków.
Jak wykorzystać żółtka jeśli nie jemy słodyczy
Stając przed pytaniem: żółtka jak wykorzystać nie musisz wcale przyrządzać słodyczy. Wszak są osoby, które nie lubią lub nie mogą jeść słodyczy, więc tym bardziej nie będą ich przygotowywać. Dla nich mamy bardziej wytrawne propozycje wykorzystania dodatkowych żółtek. Pierwszy pomysł to zagęszczenie poprzez dodanie żółtka zupy lub sosu. Pamiętaj, aby zahartować żółtko (czyli dodać trochę płynu ciepłego, nie gorącego do miseczki z żółtkiem, wymieszać, potem jeszcze trochę, a następnie przelać całość do garnka), zanim dodasz je do gorącej potrawy.
Jeśli nie jako zagęstnik, to możesz z żółtek zrobić domowej roboty majonez. Wystarczy żółtko, musztarda i olej. Do żółtka utartego z musztardą dodaje się po malutku olej. Ważne, żeby dolewać go cienką strużką, bo inaczej majonez się rozwarstwi. Gdyby jednak tak się stało, można go uratować poprzez utarcie świeżego żółtka i stopniowe dodawanie do niego nieudanej rozwarstwione masy. Majonez domowy ma tą wyższość nad tym ze sklepu, że nie zawiera konserwantów i zawsze kiedy jest potrzeba można go przyrządzić.
Co zrobić z żółtkami jaj jeśli nie gotujemy czyli kosmetyczne sposoby wykorzystania żółtek
O kosmetycznych właściwościach żółtek wiedziały już nasze babcie. Możesz je wykorzystać do włosów jako szampon lub maseczkę. Wystarczy wmasować żółtko we włosy i po upływie 1 min spłukać letnią wodą. W przypadku maseczki warto potrzymać ją ok. 15 min. Żółtka na maseczkę możesz wzbogacić dodatkiem jogurtu (włosy wypadające), oliwą z oliwek z odrobiną miodu (włosy suche) czy sokiem z cytryny (włosy przetłuszczające się).
Jeśli nadal nie wiesz co zrobić z żółtkami zawsze możesz je zamrozić najlepiej zamykając je w plastikowym woreczku i dodając szczyptę soli.