Jak zagotować bigos w słoikach?

Jak zagotować bigos w słoikach?
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Ta sprawdzona, „babcina metoda”  doskonale nadaje siÄ™ do sporzÄ…dzania pysznych przetworów na zimÄ™. Pasteryzacja, bo o niej mowa, to proces polegajÄ…cy na odpowiednim podgrzaniu produktów w celu ich zakonserwowania. Jej pomysÅ‚odawcÄ… jest nikt inny jak niejaki Louis Pasteur.

Tak przygotowane jedzenie zachowuje swój smak oraz Å›wieżość eliminujÄ…c przy tym szkodliwe bakterie i drobnoustroje. Wekować możemy naprawdÄ™ przeróżne produkty takie jak warzywa i owoce oraz zupy, miÄ™sa oraz sosy czy też popularne dania. JednÄ… z najpopularniejszych potraw wekowanych jest zdecydowanie bigos, który doskonale sprawdzi siÄ™ nie tylko na Å›wiÄ…tecznym stole.

jak pasteryzować bigos
Fot. Odpowiednio słoik to gwarancja dobrego zawekowania bigosu

Jak zawekować bigos w słoikach ?

 Aby jedzenie siÄ™ nie zepsuÅ‚o, podstawÄ… sÄ… przede wszystkim szczelne sÅ‚oiki. Nie mogÄ… być one pÄ™kniÄ™te ani też wyszczerbione. JeÅ›li używasz tradycyjnych sÅ‚oików twist-off, zadbaj o to, aby nakrÄ™tka nie byÅ‚a zużyta. Najlepiej jest co roku wymieniać je dla pewnoÅ›ci. 

Lepszym wyborem bÄ™dÄ… na pewno sÅ‚oiki typu „weck”. PosiadajÄ… one specjalnÄ… uszczelkÄ™ i metalowy zatrzask, który skutecznie chroni jedzenie przed zepsuciem. Znacznie lepiej sprawdzÄ… siÄ™ one od tradycyjnych sÅ‚oików typu twist-off. W tych drugich nawet po jednym użyciu zakrÄ™tka sÅ‚oika może siÄ™ odksztaÅ‚cić, dlatego dobrze jest zaopatrzyć siÄ™ w komplet nowych, zanim przystÄ…pimy do pracy.

jak długo zagotować bigos w słoikach
Fot. Czy wiesz jak długo zagotować bigos w słoikach ?

Pasteryzacja bigosu w garnku

Poniżej krótka instrukcja dla prawidłowego pasteryzowania bigosu w słoikach w garnku

  • SÅ‚oiki należy dokÅ‚adnie umyć pÅ‚ynem do naczyÅ„ lub wstawić do zmywarki na program o najwyższej mocy. Przed naÅ‚ożeniem bigosu możesz je też przez ok. 10-30 minut trzymać w piekarniku w temperaturze 100 Â°C.
  • Do gorÄ…cych sÅ‚oików wlewamy jeszcze ciepÅ‚y bigos, a potem starannie i szczelnie je zakrÄ™camy. Aby siÄ™ nie poparzyć, używaj przy tym koniecznie Å›ciereczki bÄ…dź rÄ™kawic kuchennych.
  • Przygotuj duży garnek i ułóż na dnie Å›cierkÄ™ kuchennÄ…. Zabezpieczysz tym samym sÅ‚oiki przed pÄ™kniÄ™ciem.
  • Na dnie garnka ukÅ‚adamy sÅ‚oiki tak, aby nie stykaÅ‚y siÄ™ one ze sobÄ… ani z dnem naczynia.
  • Tak przygotowane sÅ‚oiki zalewamy gorÄ…cÄ… wodÄ… tak, aby poziom wody siÄ™gaÅ‚ okoÅ‚o 1-3 cm poniżej najniższego z nich, po czym doprowadzamy caÅ‚ość do wrzenia.
  • Pasteryzujemy bigos pod przykrywkÄ… przez 20-30 minut w temperaturze 100 Â°C. W tym czasie zauważysz, że wieczka siÄ™ uwypukliÅ‚y.
  • Po upÅ‚ywie wyznaczonego czasu bigos należy schÅ‚odzić. Możesz w tym celu stopniowo odlewać ciepÅ‚Ä… wodÄ™ albo dolewać zimnÄ…. Postaw schÅ‚odzone sÅ‚oiki na Å›ciereczce do góry dnem lub zawiÅ„ w gruby rÄ™cznik i pozostaw go na kilka godzin do ostudzenia.
  • Gotowy produkt umieść w piwnicy bÄ…dź spiżarni i ciesz siÄ™ jego pysznym smakiem przez dÅ‚ugi czas!
Awatar GaryMoveOut

Zobacz również:

Jak wykorzystać syrop z pędów sosny: Przepisy i porady

Jak wykorzystać syrop z pędów sosny: Przepisy i porady

Syrop z pędów sosny to naturalny sposób, który może wspierać odporność, a jego przygotowanie jest możliwe w domowym zaciszu. Pozyskiwany z mŅ

Czym zastąpić orzeszki pini?

Orzeszki pini, choć niezwykle smaczne, mogą być trudno dostępne oraz kosztowne. Na szczęście istnieje wiele zdrowych i smacznych alternatyw, ktÅ

Czym zastąpić agar?

Agar, znany również jako agar-agar, jest żelujÄ…cÄ… substancjÄ… pochodzenia roÅ›linnego, pozyskiwanÄ… z różnych gatunków czerwonych alg morskich…

Czym zastąpić słód piekarniczy?

Słód piekarniczy to naturalny skÅ‚adnik używany w piekarnictwie, który powstaje w procesie kieÅ‚kowania zbóż (najczęściej jÄ™czmienia), które…

Czym zastąpić kapustę pak choi?

Kapusta pak choi, znana również jako bok choy, jest popularnym skÅ‚adnikiem kuchni azjatyckiej, cenionym za jej chrupkość i delikatny, lekko pikan…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *