Jak zagotować bigos w słoikach?

Spis treści:
Ta sprawdzona, „babcina metoda” doskonale nadaje się do sporządzania pysznych przetworów na zimę. Pasteryzacja, bo o niej mowa, to proces polegający na odpowiednim podgrzaniu produktów w celu ich zakonserwowania. Jej pomysłodawcą jest nikt inny jak niejaki Louis Pasteur.

Tak przygotowane jedzenie zachowuje swój smak oraz świeżość eliminując przy tym szkodliwe bakterie i drobnoustroje. Wekować możemy naprawdę przeróżne produkty takie jak warzywa i owoce oraz zupy, mięsa oraz sosy czy też popularne dania. Jedną z najpopularniejszych potraw wekowanych jest zdecydowanie bigos, który doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole.

Jak zawekować bigos w słoikach ?
Aby jedzenie się nie zepsuło, podstawą są przede wszystkim szczelne słoiki. Nie mogą być one pęknięte ani też wyszczerbione. Jeśli używasz tradycyjnych słoików twist-off, zadbaj o to, aby nakrętka nie była zużyta. Najlepiej jest co roku wymieniać je dla pewności.
Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym
Lepszym wyborem będą na pewno słoiki typu „weck”. Posiadają one specjalną uszczelkę i metalowy zatrzask, który skutecznie chroni jedzenie przed zepsuciem. Znacznie lepiej sprawdzą się one od tradycyjnych słoików typu twist-off. W tych drugich nawet po jednym użyciu zakrętka słoika może się odkształcić, dlatego dobrze jest zaopatrzyć się w komplet nowych, zanim przystąpimy do pracy.

Pasteryzacja bigosu w garnku
Poniżej krótka instrukcja dla prawidłowego pasteryzowania bigosu w słoikach w garnku
Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym
- Słoiki należy dokładnie umyć płynem do naczyń lub wstawić do zmywarki na program o najwyższej mocy. Przed nałożeniem bigosu możesz je też przez ok. 10-30 minut trzymać w piekarniku w temperaturze 100 °C.
- Do gorących słoików wlewamy jeszcze ciepły bigos, a potem starannie i szczelnie je zakręcamy. Aby się nie poparzyć, używaj przy tym koniecznie ściereczki bądź rękawic kuchennych.
- Przygotuj duży garnek i ułóż na dnie ścierkę kuchenną. Zabezpieczysz tym samym słoiki przed pęknięciem.
- Na dnie garnka układamy słoiki tak, aby nie stykały się one ze sobą ani z dnem naczynia.
- Tak przygotowane słoiki zalewamy gorącą wodą tak, aby poziom wody sięgał około 1-3 cm poniżej najniższego z nich, po czym doprowadzamy całość do wrzenia.
- Pasteryzujemy bigos pod przykrywką przez 20-30 minut w temperaturze 100 °C. W tym czasie zauważysz, że wieczka się uwypukliły.
- Po upływie wyznaczonego czasu bigos należy schłodzić. Możesz w tym celu stopniowo odlewać ciepłą wodę albo dolewać zimną. Postaw schłodzone słoiki na ściereczce do góry dnem lub zawiń w gruby ręcznik i pozostaw go na kilka godzin do ostudzenia.
- Gotowy produkt umieść w piwnicy bądź spiżarni i ciesz się jego pysznym smakiem przez długi czas!
Zobacz również:
Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym