Jak zagotować bigos w słoikach?

Jak zagotować bigos w słoikach?
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Ta sprawdzona, „babcina metoda”  doskonale nadaje się do sporządzania pysznych przetworów na zimę. Pasteryzacja, bo o niej mowa, to proces polegający na odpowiednim podgrzaniu produktów w celu ich zakonserwowania. Jej pomysłodawcą jest nikt inny jak niejaki Louis Pasteur.

Tak przygotowane jedzenie zachowuje swój smak oraz świeżość eliminując przy tym szkodliwe bakterie i drobnoustroje. Wekować możemy naprawdę przeróżne produkty takie jak warzywa i owoce oraz zupy, mięsa oraz sosy czy też popularne dania. Jedną z najpopularniejszych potraw wekowanych jest zdecydowanie bigos, który doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole.

jak pasteryzować bigos
Fot. Odpowiednio słoik to gwarancja dobrego zawekowania bigosu

Jak zawekować bigos w słoikach ?

 Aby jedzenie się nie zepsuło, podstawą są przede wszystkim szczelne słoiki. Nie mogą być one pęknięte ani też wyszczerbione. Jeśli używasz tradycyjnych słoików twist-off, zadbaj o to, aby nakrętka nie była zużyta. Najlepiej jest co roku wymieniać je dla pewności. 

Lepszym wyborem będą na pewno słoiki typu „weck”. Posiadają one specjalną uszczelkę i metalowy zatrzask, który skutecznie chroni jedzenie przed zepsuciem. Znacznie lepiej sprawdzą się one od tradycyjnych słoików typu twist-off. W tych drugich nawet po jednym użyciu zakrętka słoika może się odkształcić, dlatego dobrze jest zaopatrzyć się w komplet nowych, zanim przystąpimy do pracy.

jak długo zagotować bigos w słoikach
Fot. Czy wiesz jak długo zagotować bigos w słoikach ?

Pasteryzacja bigosu w garnku

Poniżej krótka instrukcja dla prawidłowego pasteryzowania bigosu w słoikach w garnku

  • Słoiki należy dokładnie umyć płynem do naczyń lub wstawić do zmywarki na program o najwyższej mocy. Przed nałożeniem bigosu możesz je też przez ok. 10-30 minut trzymać w piekarniku w temperaturze 100 °C.
  • Do gorących słoików wlewamy jeszcze ciepły bigos, a potem starannie i szczelnie je zakręcamy. Aby się nie poparzyć, używaj przy tym koniecznie ściereczki bądź rękawic kuchennych.
  • Przygotuj duży garnek i ułóż na dnie ścierkę kuchenną. Zabezpieczysz tym samym słoiki przed pęknięciem.
  • Na dnie garnka układamy słoiki tak, aby nie stykały się one ze sobą ani z dnem naczynia.
  • Tak przygotowane słoiki zalewamy gorącą wodą tak, aby poziom wody sięgał około 1-3 cm poniżej najniższego z nich, po czym doprowadzamy całość do wrzenia.
  • Pasteryzujemy bigos pod przykrywką przez 20-30 minut w temperaturze 100 °C. W tym czasie zauważysz, że wieczka się uwypukliły.
  • Po upływie wyznaczonego czasu bigos należy schłodzić. Możesz w tym celu stopniowo odlewać ciepłą wodę albo dolewać zimną. Postaw schłodzone słoiki na ściereczce do góry dnem lub zawiń w gruby ręcznik i pozostaw go na kilka godzin do ostudzenia.
  • Gotowy produkt umieść w piwnicy bądź spiżarni i ciesz się jego pysznym smakiem przez długi czas!

Zobacz również:

Odkryj smak autentycznej neapolitańskiej pizzy w sercu Ursusa – Twoje Włoskie Kulinarne Podróże

Odkryj smak autentycznej neapolitańskiej pizzy w sercu Ursusa – Twoje Włoskie Kulinarne Podróże

Pragniesz rozkoszować się smakiem prawdziwej neapolitańskiej pizzy, nie opuszczając Warszawy? Ursus, dzielnica kulinarnie rozwijająca się, kryje…

Napoje na konferencję biznesową: jakie wybrać, aby podkreślić profesjonalizm i dbałość o komfort gości

Napoje na konferencję biznesową: jakie wybrać, aby podkreślić profesjonalizm i dbałość o komfort gości

Konferencje biznesowe to jedne z tych spotkań firmowych, które wymagają dokładnego i starannego przygotowania i to nie tylko merytorycznego, ale t…

Jak podgrzać oscypka? Na patelni czy w piekarniku?

Jak podgrzać oscypki? Z patelni czy z piekarnika?

Oscypek to tradycyjny polski ser wędzony, pochodzący z regionu Podhala. Charakteryzuje się wyjątkowym smakiem i strukturą, co sprawia, że jest c…

mąka kasztanowa przepisy

Mąka kasztanowa – dlaczego warto po nią sięgać?

Mąka kasztanowa, choć może nie być tak powszechnie znana jak inne rodzaje mąki, stanowi wyjątkowy składnik w kuchni, oferując nie tylko niezwy…

Fish burger - poznaj prosty przepis na burgera rybnego

Fish Burger – Poznaj prosty przepis na burgera rybnego

Szukasz pomysłów na burgera, który zachwyci gości Twojego lokalu? Postaw na Fish Burgera! Dowiedz się, jak przygotować rybę, by jednocześnie b…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *