Czym zastąpić daktyle?
Daktyle są popularnym składnikiem wielu przepisów, cenionym za ich naturalną słodycz i lepką konsystencję. Jednak nie zawsze są dostępne, lub…
Prażony słonecznik to bardzo smaczna i uniwersalna przekąska. Ziarna słonecznika można jeść jak orzeszki lub czipsy, jest to także doskonały dodatek do wszelkich sałatek lub dań, do których chce się dodać trochę chrupkości. Wiele pań domu oraz panów lubiących pichcenie w domowych pieleszach na pewno zastanawiało się, jak zrobić prażony słonecznik. Jest to bardzo prosta i szybka czynność.
Prażenie słonecznika na patelni można wykonać na dwa sposoby. Pierwszy z nich nie wymaga użycia oleju. Do prażenia potrzebna będzie nam patelnia, najlepiej z teflonową, nieprzywierającą powłoką. Wsypujemy na nią tyle ziaren słonecznika, żeby przykryły dno. Nie więcej, gdyż wtedy uprażą się mniej równomiernie.
Włączamy gaz – najlepiej niewielki płomień – lub stawiamy patelnię na rozgrzanej wcześniej płycie indukcyjnej. Kiedy ziarna zaczną intensywnie pachnieć i zmieniać kolor na ciemniejszy, mieszamy je drewnianą łyżką lub potrząsamy patelnią, żeby wszystkie obróciły się i przyrumieniły z każdej strony. Musimy uważać, żeby ich nie spalić! Tak uprażony słonecznik możemy wysypać bezpośrednio do miseczki, sałatki lub na wcześniej przygotowane danie.
Jeśli chcemy mieć zapas, możemy też przesypać uprażone ziarna na talerz, deskę do krojenia lub inną płaską powierzchnię – ważne jest, żeby miały jak wystygnąć. Następnie przesypujemy je do słoika lub innego pojemnika, z którego korzystamy. Uprażone ziarna długo zachowują świeżość i chrupkość – nie musimy się martwić o ich krótki termin przydatności. Jak uprażyć słonecznik drugim sposobem?
Do prażenia wystarczy użyć niewielkiej ilości oleju, najlepiej rzepakowego. Najpierw wlewamy olej na patelnię, potem dodajemy ziarna i mieszamy je delikatnie drewnianą łyżką, aby olej otulił słonecznik. Dopiero wtedy włączamy gaz lub stawiamy patelnię na rozgrzanej płycie indukcyjnej. W reszcie czynności należy postępować tak samo jak w pierwszym przypadku.
Ziarna słonecznika to jedna z najzdrowszych przekąsek. W sezonie możemy kupić ziarna na lokalnym bazarku lub wziąć z własnego ogródka. Wtedy możemy mieć pewność, że roślina rosła naturalnie i nie była pryskana.
Ziarna słonecznika są źródłem witaminy E, która m.in. przeciwdziała starzeniu się organizmu. Przy regularnym spożyciu obniżają także poziom cholesterolu we krwi, wpływają też pozytywnie na pracę serca. Zastąp więc czipsy i słone paluszki prażonym słonecznikiem!