Jak uprażyć słonecznik na patelni

Jak uprażyć słonecznik na patelni

Spis treści:



Prażony słonecznik to bardzo smaczna i uniwersalna przekąska. Ziarna słonecznika można jeść jak orzeszki lub czipsy, jest to także doskonały dodatek do wszelkich sałatek lub dań, do których chce się dodać trochę chrupkości. Wiele pań domu oraz panów lubiących pichcenie w domowych pieleszach na pewno zastanawiało się, jak zrobić prażony słonecznik. Jest to bardzo prosta i szybka czynność.

Jak zrobić prażony słonecznik

Prażenie słonecznika na patelni można wykonać na dwa sposoby. Pierwszy z nich nie wymaga użycia oleju. Do prażenia potrzebna będzie nam patelnia, najlepiej z teflonową, nieprzywierającą powłoką. Wsypujemy na nią tyle ziaren słonecznika, żeby przykryły dno. Nie więcej, gdyż wtedy uprażą się mniej równomiernie.

prażenie słonecznika na patelni
Fot. Prażony słonecznik to idealny dodatek między innymi do sałatek

Włączamy gaz – najlepiej niewielki płomień – lub stawiamy patelnię na rozgrzanej wcześniej płycie indukcyjnej. Kiedy ziarna zaczną intensywnie pachnieć i zmieniać kolor na ciemniejszy, mieszamy je drewnianą łyżką lub potrząsamy patelnią, żeby wszystkie obróciły się i przyrumieniły z każdej strony. Musimy uważać, żeby ich nie spalić! Tak uprażony słonecznik możemy wysypać bezpośrednio do miseczki, sałatki lub na wcześniej przygotowane danie.

Prażenie słonecznika na patelni – przechowywanie

Jeśli chcemy mieć zapas, możemy też przesypać uprażone ziarna na talerz, deskę do krojenia lub inną płaską powierzchnię – ważne jest, żeby miały jak wystygnąć. Następnie przesypujemy je do słoika lub innego pojemnika, z którego korzystamy. Uprażone ziarna długo zachowują świeżość i chrupkość – nie musimy się martwić o ich krótki termin przydatności. Jak uprażyć słonecznik drugim sposobem?

jak zrobić prażony słonecznik
Fot. Jest kilka sposobów na uprażenie słonecznika

Do prażenia wystarczy użyć niewielkiej ilości oleju, najlepiej rzepakowego. Najpierw wlewamy olej na patelnię, potem dodajemy ziarna i mieszamy je delikatnie drewnianą łyżką, aby olej otulił słonecznik. Dopiero wtedy włączamy gaz lub stawiamy patelnię na rozgrzanej płycie indukcyjnej. W reszcie czynności należy postępować tak samo jak w pierwszym przypadku.

Słonecznik prażony – czy jest zdrowy?

Ziarna słonecznika to jedna z najzdrowszych przekąsek. W sezonie możemy kupić ziarna na lokalnym bazarku lub wziąć z własnego ogródka. Wtedy możemy mieć pewność, że roślina rosła naturalnie i nie była pryskana.

słonecznik prażony czy jest zdrowy
Fot. Jeżeli zależy nam na zdrowiu, lepiej prażyć słonecznik na suchej patelni

Ziarna słonecznika są źródłem witaminy E, która m.in. przeciwdziała starzeniu się organizmu. Przy regularnym spożyciu obniżają także poziom cholesterolu we krwi, wpływają też pozytywnie na pracę serca. Zastąp więc czipsy i słone paluszki prażonym słonecznikiem!


Zobacz również:

jak obrać mango

Jak obrać mango oraz jak je pokroić

Mango to barwny tropikalny owoc o miękkim miąższu. W naszym kraju sięgamy po niego coraz chętniej – nie tylko ze względu na jego oryginalny smak, ale również nieograniczone możliwości kulinarnego wykorzystania mango. Jednak przed przystąpieniem do tworzenia doskonałych sałatek, sosów czy drinków stoi przed nami wyzwanie w postaci przygotowania mango do użytku. O tym, jak obrać mango i w jaki sposób je jeść dowiecie się z poniższych wskazówek.

jak ugotować ciecierzycę

Jak ugotować ciecierzycę?

Gotowana ciecierzyca jest pysznym i zdrowym urozmaiceniem diety. Jak ją ugotować, by zachowała wszystkie walory smakowe i prozdrowotne?

gdzie rosną daktyle

Jak i gdzie rosną daktyle

Daktyle to ostatnio bardzo często spożywane owoce w Polsce. Szczególną popularnością cieszą się suszone daktyle oraz batoniki zrobione z nich. Owoc te mają wiele zastosowań, wytwarza się z nich mąkę, słodki sok, zwany miodem palmowym, a z soku pozyskiwanego z palmy wyrabia się cukier. Suszone daktyle to idealny dodatek do ciast, owsianek, a nawet dań mięsnych.

jak rośnie mango

Jak rośnie mango – gdzie rośnie i jak wygląda drzewo mango?

Mango jest świetnym składnikiem deserów, sosów, napojów, ale również dań wytrawnych. Jest bogate w cenne składniki odżywcze, przede wszystkim witaminę C i kwas foliowy, oraz charakteryzuje się niepowtarzalnym, uwielbianym smakiem. Gdzie tak naprawdę i jak rośnie mango?

owoce physalis w łupinach

Owoc physalis – co to jest miechunka peruwiańska i jak ją jeść ?

Physalis, a dokładniej miechunka peruwiańska to często stosowany do ozdabiania talerzy tropikalny owoc schowany pod specyficznymi listkami. W fazie wzrostu wyglądem przypomina szpiczastą, miniaturową dynię, natomiast gdy jest już w pełni dojrzały, owoc podobny jest do małej mirabelki albo niedojrzałego pomidora. Miechunka peruwiańska (Physalis) jest świetnym źródłem witaminy A, B1 oraz B3, C a także wapnia i fosforu.

Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.