Jak suszyć maliny w piekarniku lub suszarce
Spis treści:
Suszone owoce są doskonałym dodatkiem do deserów, śniadań na słodko, herbat lub jako samodzielna przekąska. Maliny są owocami wyjątkowo nietrwałymi, dlatego przechowywanie ich wymaga wcześniejszej ich obróbki. Doskonałym pomysłem na zachowanie malinowego smaku późnego lata jest suszenie tych owoców. Poniżej kilka rad jak zrobić suszone maliny.
Jak suszyć maliny?
Owoce można suszyć zarówno w piekarniku jak i w specjalnej suszarce do grzybów i owoców. Owoce przed suszeniem należy dokładnie przebrać – sprawdzić czy nie znajdują się na nich zanieczyszczenia. Co ważne tych owoców nie należy myć, woda może spowodować, że zacznie z nich wypływać sok, może to także spowodować, że owoce szybko się zepsują. Suszenie malin nie jest pracochłonne jednak wymaga zaangażowania czasu przeznaczonego na proces suszenia.
Jak suszyć maliny w piekarniku
Jeżeli nie posiadamy suszarki do owoców, możemy z powodzeniem wykorzystać piekarnik. Owoce należy ułożyć niezbyt gęsto na blaszkach, wyłożonych wcześniej drewnianymi patyczkami. Idealnie sprawdzają się do tego długie patyczki do szaszłyków. Jeżeli nie posiadamy takich patyczków, możemy owoce wyłożyć na pergaminie. Taki zabieg uchroni owoce przed przywarciem do powierzchni blaszki.
Owoce należy umieścić w nagrzanym do około 150 stopni Celsiusza piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do około 70 stopni Celsjusza. Pozostawić owoce w nie domkniętym piekarniku do czasu ich wysuszenia. Jeżeli użyliśmy pergaminu to należy pamiętać, aby od czasu do czasu delikatnie przemieszać owoce, obracając je – pozwoli to na ich równomierne suszenie.
Najlepiej owoce suszyć w niższej temperaturze, ale dłużej. Gotowe owoce powinniśmy mieć po około 12 godzinach suszenia w piekarniku z termoobiegiem.
Jak suszyć maliny w suszarce
Suszenie owoców z wykorzystaniem suszarki nie wymaga większych przygotowań. Wystarczy wyłożyć poszczególnie piętra owocami i włączyć maksymalny nawiew w urządzeniu. Pamiętajmy, aby nie układać malin zbyt ciasno, suszenie przebiegnie wtedy nierówno i zajmie znacznie więcej czasu. Lepiej rozłożyć to na dwie partie suszenia. Warto od czasu do czasu delikatnie przemieszać owoce, by wysuszyły się równomiernie z każdej strony.
Maliny w suszarce suszy się nieco dłużej niż w piekarniku, ale można to z powodzeniem robić w dwóch lub trzech ratach. Można owoce pozostawić w niepracującej suszarce na noc, a od rana kontynuować proces.
Gotowe suszone maliny przechowujmy w szczelnie zamkniętym papierowym woreczku lub w lodówce.