Jak suszyć maliny w piekarniku lub suszarce

Jak suszyć maliny w piekarniku lub suszarce

Spis treści:



Suszone owoce są doskonałym dodatkiem do deserów, śniadań na słodko, herbat lub jako samodzielna przekąska. Maliny są owocami wyjątkowo nietrwałymi, dlatego przechowywanie ich wymaga wcześniejszej ich obróbki. Doskonałym pomysłem na zachowanie malinowego smaku późnego lata jest suszenie tych owoców. Poniżej kilka rad jak zrobić suszone maliny.

Jak suszyć maliny?

Owoce można suszyć zarówno w piekarniku jak i w specjalnej suszarce do grzybów i owoców. Owoce przed suszeniem należy dokładnie przebrać – sprawdzić czy nie znajdują się na nich zanieczyszczenia. Co ważne tych owoców nie należy myć, woda może spowodować, że zacznie z nich wypływać sok,  może to także spowodować, że owoce szybko się zepsują. Suszenie malin nie jest pracochłonne jednak wymaga zaangażowania czasu przeznaczonego na proces suszenia.

Jak suszyć maliny w piekarniku

Jeżeli nie posiadamy suszarki do owoców, możemy z powodzeniem wykorzystać piekarnik. Owoce należy ułożyć niezbyt gęsto na blaszkach, wyłożonych wcześniej drewnianymi patyczkami. Idealnie sprawdzają się do tego długie patyczki do szaszłyków. Jeżeli nie posiadamy takich patyczków, możemy owoce wyłożyć na pergaminie. Taki zabieg uchroni owoce przed przywarciem do powierzchni blaszki.

jak suszyć maliny w piekarniku
Fot. Jedną z metod suszenia malin to suszenie ich w piekarniku

🍏 Sklepy ze zdrową żywnością🍏

Owoce należy umieścić w nagrzanym do około 150 stopni Celsiusza piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do około 70 stopni Celsjusza. Pozostawić owoce w nie domkniętym piekarniku do czasu ich wysuszenia. Jeżeli użyliśmy pergaminu to należy pamiętać, aby od czasu do czasu delikatnie przemieszać owoce, obracając je – pozwoli to na ich równomierne suszenie.

Najlepiej owoce suszyć w niższej temperaturze, ale dłużej. Gotowe owoce powinniśmy mieć po około 12 godzinach suszenia w piekarniku z termoobiegiem.



Jak suszyć maliny w suszarce

Suszenie owoców z wykorzystaniem suszarki nie wymaga większych przygotowań. Wystarczy wyłożyć poszczególnie piętra owocami i włączyć maksymalny nawiew w urządzeniu. Pamiętajmy, aby nie układać malin zbyt ciasno, suszenie przebiegnie wtedy nierówno i zajmie znacznie więcej czasu. Lepiej rozłożyć to na dwie partie suszenia. Warto od czasu do czasu delikatnie przemieszać owoce, by wysuszyły się równomiernie z każdej strony.

suszone maliny jak zrobić w suszarce
Fot. Suszenie malin w suszarce zajmuje więcej czasu, ale efekt jest równie dobry

Maliny w suszarce suszy się nieco dłużej niż w piekarniku, ale można to z powodzeniem robić w dwóch lub trzech ratach. Można owoce pozostawić w niepracującej suszarce na noc, a od rana kontynuować proces.

Gotowe suszone maliny przechowujmy w szczelnie zamkniętym papierowym woreczku lub w lodówce.


Zobacz również:

jak przyprawić leczo

Jak przyprawić leczo?

Leczo to tradycyjna potrawa kuchni węgierskiej, która szturmem podbiła serca i kubki smakowe także Polaków, Czechów, Niemców, Ukraińców, Słowaków oraz Austriaków. Spora ilość warzyw gotowanych w dużym garnku pozwala przez kilka dni cieszyć się rozgrzewającym, intensywnym bukietem smaków. Aby jednak danie zachwycało z każdym kęsem, warto przemyśleć to, jakie przyprawy dodać do leczo.

jak przyprawić karkówkę do pieczenia

Jak przyprawić karkówkę do pieczenia?

Mięso z karczku, bez względu na to czy jest ono wieprzowe czy wołowe zawsze jest świetnym daniem obiadowym. Karkówka świetnie komponuje się z młodymi ziemniaczkami i sezonowymi warzywami. Oczywiście można podawać i przygotowywać ją na różnorodne sposoby, jednak najczęściej piecze się ją w piekarniku. By wydobyć z karkówki jej niesamowitą soczystość, a także podkreślić jej smak, niezbędne okazuje się jej odpowiednie przyprawienie. Zatem jakie przyprawy do karkówki sprawdzą się idealnie?

jak przyprawić indyka

Jak przyprawić indyka?

To, że soczysty, doskonale upieczony indyk jest trudny do przyrządzenia dla początkującego kucharza, jest największym mitem. Nie ma się czego obawiać, tylko samego strachu przed suchym indykiem. Przestrzegając podstawowych zasad, zagwarantujesz sobie wilgotnego, pysznego i pięknego indyka za każdym razem. Dodając poniższe przyprawy do indyka sprawisz, że będzie on fenomenalny w smaku. Jakie przyprawy do indyka są najlepsze?

jak prawidłowo myć truskawki

Jak prawidłowo myć truskawki

Truskawki to w sezonie wiosenno-letnim częsty gość na polskich stołach. Chętnie sięgamy po nie, gdyż to owoc smaczny, aromatyczny i kuszący swoją urodą. Ponadto zdrowy, bo stanowi przecież bogate źródło błonnika oraz witaminy C. To wszystko prawda, jest tylko jedno małe „ale”. Truskawki to samo zdrowie pod warunkiem, że zostały prawidłowo umyte. 

jak mrozić krokiety z kapustą i grzybami

Jak mrozić krokiety z kapustą i grzybami?

Praktycznie w każdym polskim domu po Bożym Narodzeniu pozostają ogromne ilości niezjedzonych potraw, które przecież szkoda nam wyrzucić, ale tak duże porcje mogą stanowić wyzwanie nawet dla największych łasuchów. O ile problemu nie ma z pierogami, pasztecikami czy uszkami, które można po prostu zawinąć w folię i umieścić w zamrażalniku, to wiele osób zastanawia się, czy można zamrozić krokiety z kapustą i grzybami. Jak więc to zrobić, by po odmrożeniu danie wciąż zachwycało walorami smakowymi?



5/5 - (1 vote)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.