Jak suszyć maliny w piekarniku lub suszarce

Jak suszyć maliny w piekarniku lub suszarce

Spis treści:



Suszone owoce są doskonałym dodatkiem do deserów, śniadań na słodko, herbat lub jako samodzielna przekąska. Maliny są owocami wyjątkowo nietrwałymi, dlatego przechowywanie ich wymaga wcześniejszej ich obróbki. Doskonałym pomysłem na zachowanie malinowego smaku późnego lata jest suszenie tych owoców. Poniżej kilka rad jak zrobić suszone maliny.



Jak suszyć maliny?

Owoce można suszyć zarówno w piekarniku jak i w specjalnej suszarce do grzybów i owoców. Owoce przed suszeniem należy dokładnie przebrać – sprawdzić czy nie znajdują się na nich zanieczyszczenia. Co ważne tych owoców nie należy myć, woda może spowodować, że zacznie z nich wypływać sok,  może to także spowodować, że owoce szybko się zepsują. Suszenie malin nie jest pracochłonne jednak wymaga zaangażowania czasu przeznaczonego na proces suszenia.

Jak suszyć maliny w piekarniku

Jeżeli nie posiadamy suszarki do owoców, możemy z powodzeniem wykorzystać piekarnik. Owoce należy ułożyć niezbyt gęsto na blaszkach, wyłożonych wcześniej drewnianymi patyczkami. Idealnie sprawdzają się do tego długie patyczki do szaszłyków. Jeżeli nie posiadamy takich patyczków, możemy owoce wyłożyć na pergaminie. Taki zabieg uchroni owoce przed przywarciem do powierzchni blaszki.

jak suszyć maliny w piekarniku
Fot. Jedną z metod suszenia malin to suszenie ich w piekarniku

Owoce należy umieścić w nagrzanym do około 150 stopni Celsiusza piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do około 70 stopni Celsjusza. Pozostawić owoce w nie domkniętym piekarniku do czasu ich wysuszenia. Jeżeli użyliśmy pergaminu to należy pamiętać, aby od czasu do czasu delikatnie przemieszać owoce, obracając je – pozwoli to na ich równomierne suszenie.

Najlepiej owoce suszyć w niższej temperaturze, ale dłużej. Gotowe owoce powinniśmy mieć po około 12 godzinach suszenia w piekarniku z termoobiegiem.



Jak suszyć maliny w suszarce

Suszenie owoców z wykorzystaniem suszarki nie wymaga większych przygotowań. Wystarczy wyłożyć poszczególnie piętra owocami i włączyć maksymalny nawiew w urządzeniu. Pamiętajmy, aby nie układać malin zbyt ciasno, suszenie przebiegnie wtedy nierówno i zajmie znacznie więcej czasu. Lepiej rozłożyć to na dwie partie suszenia. Warto od czasu do czasu delikatnie przemieszać owoce, by wysuszyły się równomiernie z każdej strony.

suszone maliny jak zrobić w suszarce
Fot. Suszenie malin w suszarce zajmuje więcej czasu, ale efekt jest równie dobry

Maliny w suszarce suszy się nieco dłużej niż w piekarniku, ale można to z powodzeniem robić w dwóch lub trzech ratach. Można owoce pozostawić w niepracującej suszarce na noc, a od rana kontynuować proces.

Gotowe suszone maliny przechowujmy w szczelnie zamkniętym papierowym woreczku lub w lodówce.


Zobacz również:

dlaczego Polacy kochają sernik

Miłość do sernika – dlaczego Polacy kochają sernik?

Sernik został okrzyknięty królem polskich ciast. Każda mama czy babcia ma w szufladzie zapisany ręcznie przepis na karteczce. Swój idealnie wyważony, sprawdzony i unikalny przepis. Kiedyś dzielono się przepisami i zapisywano w specjalnych dedykowanych zeszytach. Teraz dostęp do przepisów jest nieograniczony, ale czy to to samo?

jakie przyprawy do bigosu z kiszonej kapusty

Jakie przyprawy do bigosu z kiszonej kapusty? Czym przyprawić bigos

 Bigos to tradycyjna polska potrawa, która ratuje nas w wielu sytuacjach. Chociaż przyrządza się go dosyć długo, za to długo też można się nim cieszyć.  Dobrze jest podczas gotowania podzielić potrawę na kilka porcji, i do każdej dodać innej przyprawy do bigosu. W ten sposób każdy z domowników będzie zadowolony. Jakie przyprawy dodajemy do bigosu?

skala ostrości Scoville

Skala ostrości Scoville – najostrzejsze papryki świata

Skala Scoville przedstawia stopień ostrości danej potrawy. Jako że za odczuwanie pikanterii w potrawie odpowiedzialna jest kapsaicyna, to właśnie na niej swoją uwagę skupili uczeni. Głównie badaniami nad stopniem ostrości zajmował się Wilbur Scoville i to on wprowadził metodę do obiegu w 1912 r. Głównie jest ona używana do określania ostrości papryk. Przez ponad sto lat metodę udoskonalono, dzięki czemu otrzymywane wyniki są bardziej wiarygodne. Jedyną papryką, która nie ma w sobie zawartości kapsaicyny, jest papryka słodka. W rankingu zajmuje ostatnią pozycję, a jej wartość wynosi 0.

przechowywanie otwartego wina

Przechowywanie otwartego wina – termin ważności wina

Termin ważności wina zależy przede wszystkim od tego, czy butelka jest zamknięta, czy też została już otworzona. Należy jednak mieć świadomość, że nawet nieotworzona butelka może się zepsuć! Data ważności wina, umieszczona na butelce może być traktowana dość orientacyjnie. Jeżeli otwarte wino, pchnie i smakuje dobrze, nie ma powodów do niepokoju, nawet jeżeli data ważności umieszczona na opakowaniu sugeruje, że wino nie powinno już być spożywane.

zakwas buraczany jak zrobić zakwas z buraków

Zakwas buraczany, jak zrobić zakwas z buraków – Przepis

Czy znacie z mitologii greckiej pewien szczególny napój bogów, nektar, który zapewniał im wieczną młodość i nieśmiertelność? Taki napój istnieje na prawdę, aczkolwiek nosi inną nazwę. Jest to zakwas buraczany albo po prostu zakwas z buraków. W pewnym stopniu obdarza swoich amatorów wieczną młodością i nieśmiertelnością. Można zakupić go we wszystkich sklepach oferujących zdrową żywność, a i sezonowo pojawia się w popularnych dyskontach. Z dnia na dzień zyskuje na popularności. Warto jednak przygotować go samodzielnie. Przepis na zakwas buraczany do picia wcale nie jest skomplikowany. Zanim jednak zdradzimy, jak zrobić zakwas z buraków, to opowiemy o jego cudownych właściwościach.



Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.