Jak suszyć maliny w piekarniku lub suszarce

Spis treści:
Suszone owoce są doskonałym dodatkiem do deserów, śniadań na słodko, herbat lub jako samodzielna przekąska. Maliny są owocami wyjątkowo nietrwałymi, dlatego przechowywanie ich wymaga wcześniejszej ich obróbki. Doskonałym pomysłem na zachowanie malinowego smaku późnego lata jest suszenie tych owoców. Poniżej kilka rad jak zrobić suszone maliny.
Jak suszyć maliny?
Owoce można suszyć zarówno w piekarniku jak i w specjalnej suszarce do grzybów i owoców. Owoce przed suszeniem należy dokÅ‚adnie przebrać – sprawdzić czy nie znajdujÄ… siÄ™ na nich zanieczyszczenia. Co ważne tych owoców nie należy myć, woda może spowodować, że zacznie z nich wypÅ‚ywać sok, może to także spowodować, że owoce szybko siÄ™ zepsujÄ…. Suszenie malin nie jest pracochÅ‚onne jednak wymaga zaangażowania czasu przeznaczonego na proces suszenia.
Jak suszyć maliny w piekarniku
Jeżeli nie posiadamy suszarki do owoców, możemy z powodzeniem wykorzystać piekarnik. Owoce należy ułożyć niezbyt gęsto na blaszkach, wyłożonych wcześniej drewnianymi patyczkami. Idealnie sprawdzają się do tego długie patyczki do szaszłyków. Jeżeli nie posiadamy takich patyczków, możemy owoce wyłożyć na pergaminie. Taki zabieg uchroni owoce przed przywarciem do powierzchni blaszki.

Owoce należy umieÅ›cić w nagrzanym do okoÅ‚o 150 stopni Celsiusza piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturÄ™ do okoÅ‚o 70 stopni Celsjusza. Pozostawić owoce w nie domkniÄ™tym piekarniku do czasu ich wysuszenia. Jeżeli użyliÅ›my pergaminu to należy pamiÄ™tać, aby od czasu do czasu delikatnie przemieszać owoce, obracajÄ…c je – pozwoli to na ich równomierne suszenie.
Najlepiej owoce suszyć w niższej temperaturze, ale dłużej. Gotowe owoce powinniśmy mieć po około 12 godzinach suszenia w piekarniku z termoobiegiem.
Jak suszyć maliny w suszarce
Suszenie owoców z wykorzystaniem suszarki nie wymaga większych przygotowań. Wystarczy wyłożyć poszczególnie piętra owocami i włączyć maksymalny nawiew w urządzeniu. Pamiętajmy, aby nie układać malin zbyt ciasno, suszenie przebiegnie wtedy nierówno i zajmie znacznie więcej czasu. Lepiej rozłożyć to na dwie partie suszenia. Warto od czasu do czasu delikatnie przemieszać owoce, by wysuszyły się równomiernie z każdej strony.

Maliny w suszarce suszy się nieco dłużej niż w piekarniku, ale można to z powodzeniem robić w dwóch lub trzech ratach. Można owoce pozostawić w niepracującej suszarce na noc, a od rana kontynuować proces.
Gotowe suszone maliny przechowujmy w szczelnie zamkniętym papierowym woreczku lub w lodówce.

Bartek Czwartek