Jak suszyć maliny w piekarniku lub suszarce

Jak suszyć maliny w piekarniku lub suszarce

Spis treści:



Suszone owoce są doskonałym dodatkiem do deserów, śniadań na słodko, herbat lub jako samodzielna przekąska. Maliny są owocami wyjątkowo nietrwałymi, dlatego przechowywanie ich wymaga wcześniejszej ich obróbki. Doskonałym pomysłem na zachowanie malinowego smaku późnego lata jest suszenie tych owoców. Poniżej kilka rad jak zrobić suszone maliny.

Jak suszyć maliny?

Owoce można suszyć zarówno w piekarniku jak i w specjalnej suszarce do grzybów i owoców. Owoce przed suszeniem należy dokładnie przebrać – sprawdzić czy nie znajdują się na nich zanieczyszczenia. Co ważne tych owoców nie należy myć, woda może spowodować, że zacznie z nich wypływać sok,  może to także spowodować, że owoce szybko się zepsują. Suszenie malin nie jest pracochłonne jednak wymaga zaangażowania czasu przeznaczonego na proces suszenia.

Jak suszyć maliny w piekarniku

Jeżeli nie posiadamy suszarki do owoców, możemy z powodzeniem wykorzystać piekarnik. Owoce należy ułożyć niezbyt gęsto na blaszkach, wyłożonych wcześniej drewnianymi patyczkami. Idealnie sprawdzają się do tego długie patyczki do szaszłyków. Jeżeli nie posiadamy takich patyczków, możemy owoce wyłożyć na pergaminie. Taki zabieg uchroni owoce przed przywarciem do powierzchni blaszki.

jak suszyć maliny w piekarniku
Fot. Jedną z metod suszenia malin to suszenie ich w piekarniku

Owoce należy umieścić w nagrzanym do około 150 stopni Celsiusza piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do około 70 stopni Celsjusza. Pozostawić owoce w nie domkniętym piekarniku do czasu ich wysuszenia. Jeżeli użyliśmy pergaminu to należy pamiętać, aby od czasu do czasu delikatnie przemieszać owoce, obracając je – pozwoli to na ich równomierne suszenie.

Najlepiej owoce suszyć w niższej temperaturze, ale dłużej. Gotowe owoce powinniśmy mieć po około 12 godzinach suszenia w piekarniku z termoobiegiem.

Jak suszyć maliny w suszarce

Suszenie owoców z wykorzystaniem suszarki nie wymaga większych przygotowań. Wystarczy wyłożyć poszczególnie piętra owocami i włączyć maksymalny nawiew w urządzeniu. Pamiętajmy, aby nie układać malin zbyt ciasno, suszenie przebiegnie wtedy nierówno i zajmie znacznie więcej czasu. Lepiej rozłożyć to na dwie partie suszenia. Warto od czasu do czasu delikatnie przemieszać owoce, by wysuszyły się równomiernie z każdej strony.

suszone maliny jak zrobić w suszarce
Fot. Suszenie malin w suszarce zajmuje więcej czasu, ale efekt jest równie dobry

Maliny w suszarce suszy się nieco dłużej niż w piekarniku, ale można to z powodzeniem robić w dwóch lub trzech ratach. Można owoce pozostawić w niepracującej suszarce na noc, a od rana kontynuować proces.

Gotowe suszone maliny przechowujmy w szczelnie zamkniętym papierowym woreczku lub w lodówce.


Zobacz również:

czym zastąpić sos sojowy

Czym zastąpić sos sojowy? Jest na to wiele sposobów!

Chęć zastąpienia sosu sojowego w kuchni może mieć różne przyczyny. Niektórzy obawiają się wpływu soi na zdrowie – soja to roślina zawierająca dużą ilość niekorzystnych dla zdrowia mężczyzn estrogenów, pochodząca przeważnie z upraw GMO. Inni obawiają się zbyt dużej ilości soli w tym produkcie, poszukując dodatków i przypraw o podobnym smaku, ale bez szkodliwej dla chorych na nadciśnienie soli. Trzecia grupa osób poszukuje intensywnego smaku umami typowego dla dań Azji, nie lubiąc jednak posmaku sosu sojowego. Przyczyną może być również alergia na soję. Istnieje wiele sposobów na zastąpienie sosu sojowego – to, czym zastąpić sos sojowy zależy jednak od celu, który sobie stawiamy. Proponowane sposoby są więc niekiedy przeciwstawne.

jak przechowywać wędliny w lodówce

Jak przechowywać wędliny w lodówce

Wędliny, kiełbasy, szynki nadal chętnie goszczą w polskich koszykach. Po kilku dniach trzymania ich w lodówce, pojawia się na nich lepki nalot, pleśń, tym samym usycha i staje się bez smaku. Nie nadaje się tym samym do jedzenia. Przyczyną tego może być nieodpowiednie przechowywanie. 

jak przechowywać miód

Jak przechowywać miód – gdzie prawidłowo przechowywać miód?

Miód jest jednym z tych produktów, które przez długi czas nie tracą swoich właściwości leczniczych. Zdarza się, że na rynku można znaleźć miód, który był przechowywany przez kilka lat. I, jak twierdzą sprzedawcy, miód ten nie traci nic ze swoich walorów smakowych i zdrowotnych. Ale czy jest to możliwe? Ciekawostka: Podczas wykopalisk w starożytnych grobowcach egipskich faraonów archeolodzy często znajdowali naczynia z miodem zanurzone w wosku. Zewnętrznie nie wyglądały na zepsute, a po analizie chemicznej okazało się, że ten miód jest absolutnie gotowy do spożycia!

jak przechowywać sałatę

Jak przechowywać sałatę? Najlepsze sposoby na przechowywanie sałaty

Lato to niewątpliwie najlepszy okres w roku na jedzenie warzyw i owoców, gdyż to właśnie teraz możemy się cieszyć świeżością tych produktów. Szczególnie świetnym dodatkiem jest sałata – warzywo bogate w kwas foliowy i błonnik, dzięki czemu zmniejsza wchłanianie cukrów i tłuszczów. Oprócz tego jest źródłem witamin m.in. z grupy E, B i C, a także żelaza, potasu i magnezu. Jest to produkt bardzo często zalecany do spożywania przez dietetyków – jest  niskokaloryczny. Wiele osób zastanawia się jak przechowywać sałatę, aby jak najdłużej cieszyć się jej smakiem i chrupkością. Jeżeli chcesz się poznać świetne sposoby, przeczytaj poniższy artykuł

jak zagęścić sos

Jak zagęścić sos? Czym zagęszczać sosy – domowe sposoby

W książkach kucharskich i Internecie nie brakuje ciekawych przepisów na sosy. Po przygotowaniu zawsze im jednak czegoś brakuje. Część przepisów nie uwzględnia dodatkowego zagęszczenia. Po dodaniu sekretnego składnika zyskują one o wiele więcej smaku. Jak zagęścić sos aby był odpowiednio smaczny i czym to się robi? 

Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.