Wigilia to wyjątkowy czas, kiedy wszyscy spotykają się przy stole, aby zjeść uroczystą kolację. Dobrze jest zatem poznać jedną z wigilijnych potraw, jaką jest zupa z suszonych owoców. Co ważne, to tego rodzaju zupę mogą jeść także najmłodsi goście.
Zupa wigilijna z suszonych owoców – co to jest?
Zupa owocowa z suszu wigilijna to specjalnie przygotowana potrawa między innymi ze śliwek, mango czy też dodaje się morele i gruszki. Warto też wspomnieć, że zupa owocowa na wigilię to tradycyjna potrawa, która jest nadal obecna w niektórych rejonach Polski, a swoje pochodzenie zawdzięcza temu, że we wcześniejszych czasach ludzie suszyli owoce na zimę, by mogli z nich przyrządzać różne potrawy.
Między innymi robi się też wigilijny kompot z suszu. Zupa owocowa wigilijna najczęściej jest podawana ze suszonych śliwek, ale także można bez problemu dodać inne suszone owoce, które się najbardziej lubi, dzięki temu smak i zapach zupy będą roznosiły się po całym domu, dzięki czemu każdy domownik i gość spróbuje tej potrawy. Co ważne, to można przygotować tę świąteczną zupę już nawet dzień przed Wigilią Bożego Narodzenia.
Fot. Zupowa owocowa wigilijna to niepopularna potrawa na święta
Zupa owocowa na wigilię – przepis
Przepis na owocową zupę wigilijną jest niesamowicie prosty, co dodatkowo jest zaletą tego dania. Składniki, jakie będą potrzebne na zupę owocową na wigilię to:
100 g suszonych śliwek,
100 g suszonych moreli,
100 g suszonego mango,
100 g suszonych gruszek,
1 łyżka rodzynek (można zamienić na żurawinę),
cukier do smaku (około 3 łyżeczek),
około 1-2 litry wody,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
100 ml śmietanki kremowej,
wybrany makaron.
Śliwki i inne owoce, które się wybrało do zupy, wsypujemy do gotującej się wody aż do miękkości. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę cukrem dla smaku. W międzyczasie trzeba połączyć mąkę ziemniaczaną ze śmietanką i wlać ją do zupy.
Ważne jest to, by cały czas mieszać zupę, gdy doda się śmietanę z mąką. Należy też pamiętać, aby przed rozgotowaniem się owoców wyjąć po kilka śliwek, które będą stanowiły fantastyczną dekoracją na talerzu u każdego domownika i gościa wigilijnej kolacji. Co ważne, to można także wyjąć do dekoracji mango czy też morelę, w zależności, od tego, które owoce się lubi najbardziej.
Dobrze jest też pamiętać o makaronie, który powinien być gotowany w osobnym garnku i dodany bezpośrednio do talerza. Warto wspomnieć, że może być to też makaron robiony ręcznie.
Dobrze jest też dodać, że przygotowanie takiej zupy zajmuje około godziny do dwóch, w zależności od tego, jak szybko owoce suszone zmiękną na tyle, by można było je swobodnie zjeść. Warto też pamiętać o tym, by dobrać owoce pod względem swoich smaków, dzięki czemu będzie pewność, że wszyscy zjedzą ze smakiem tę tradycyjną wigilijną potrawę.
Bartek Czwartek
Cześć, jestem Bartek i hobbystycznie przygotowuje dla Was wartościowe artykuły i porady związane z gotowaniem oraz szeroko rozumianą gastronomią. Moją misją jest zwiększanie świadomości użytkowników oraz poprawa ich zdolności kulinarnych w jak największym stopniu.