Zupa wigilijna z suszonych owoców – przepis

Zupa wigilijna z suszonych owoców – przepis
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Wigilia to wyjątkowy czas, kiedy wszyscy spotykają się przy stole, aby zjeść uroczystą kolację. Dobrze jest zatem poznać jedną z wigilijnych potraw, jaką jest zupa z suszonych owoców. Co ważne, to tego rodzaju zupę mogą jeść także najmłodsi goście.

Zupa wigilijna z suszonych owoców – co to jest?

Zupa owocowa z suszu wigilijna to specjalnie przygotowana potrawa między innymi ze śliwek, mango czy też dodaje się morele i gruszki. Warto też wspomnieć, że zupa owocowa na wigilię to tradycyjna potrawa, która jest nadal obecna w niektórych rejonach Polski, a swoje pochodzenie zawdzięcza temu, że we wcześniejszych czasach ludzie suszyli owoce na zimę, by mogli z nich przyrządzać różne potrawy.

Między innymi robi się też wigilijny kompot z suszu. Zupa owocowa wigilijna najczęściej jest podawana ze suszonych śliwek, ale także można bez problemu dodać inne suszone owoce, które się najbardziej lubi, dzięki temu smak i zapach zupy będą roznosiły się po całym domu, dzięki czemu każdy domownik i gość spróbuje tej potrawy. Co ważne, to można przygotować tę świąteczną zupę już nawet dzień przed Wigilią Bożego Narodzenia.

zupowa owocowa wigilijna
Fot. Zupowa owocowa wigilijna to niepopularna potrawa na święta

Zupa owocowa na wigilię – przepis

Przepis na owocową zupę wigilijną jest niesamowicie prosty, co dodatkowo jest zaletą tego dania. Składniki, jakie będą potrzebne na zupę owocową na wigilię to:

  • 100 g suszonych śliwek,
  • 100 g suszonych moreli,
  • 100 g suszonego mango,
  • 100 g suszonych gruszek,
  • 1 łyżka rodzynek (można zamienić na żurawinę),
  • cukier do smaku (około 3 łyżeczek),
  • około 1-2 litry wody,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 100 ml śmietanki kremowej,
  • wybrany makaron.

Śliwki i inne owoce, które się wybrało do zupy, wsypujemy do gotującej się wody aż do miękkości. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę cukrem dla smaku. W międzyczasie trzeba połączyć mąkę ziemniaczaną ze śmietanką i wlać ją do zupy.

Ważne jest to, by cały czas mieszać zupę, gdy doda się śmietanę z mąką. Należy też pamiętać, aby przed rozgotowaniem się owoców wyjąć po kilka śliwek, które będą stanowiły fantastyczną dekoracją na talerzu u każdego domownika i gościa wigilijnej kolacji. Co ważne, to można także wyjąć do dekoracji mango czy też morelę, w zależności, od tego, które owoce się lubi najbardziej.

Dobrze jest też pamiętać o makaronie, który powinien być gotowany w osobnym garnku i dodany bezpośrednio do talerza. Warto wspomnieć, że może być to też makaron robiony ręcznie.

Dobrze jest też dodać, że przygotowanie takiej zupy zajmuje około godziny do dwóch, w zależności od tego, jak szybko owoce suszone zmiękną na tyle, by można było je swobodnie zjeść. Warto też pamiętać o tym, by dobrać owoce pod względem swoich smaków, dzięki czemu będzie pewność, że wszyscy zjedzą ze smakiem tę tradycyjną wigilijną potrawę.

Awatar GaryMoveOut

Zobacz również:

Wigilijny barszcz grzybowy - przepis

Wigilijny barszcz grzybowy – przepis

Tradycyjne dania wigilijne różnią się często w zależności od rejonu naszego kraju. Na większości stołów króluje jednak co roku barszcz z k…

Wigilijna zupa fasolowa - przepis

Wigilijna zupa fasolowa – przepis

W wielu polskich domach na wigilijnym stole zamiast barszczu czy grzybowej pojawi się zupa fasolowa. Jest to bardzo ciekawa i smaczna alternatywa dla…

Jak zrobić zupę grzybową na wigilię

Jak zrobić zupę grzybową na wigilię?

Zupa grzybowa wigilijna z suszonych grzybów jest jednym z najważniejszych dań na świątecznym stole. Można nawet śmiało powiedzieć, że zupa t…

Jak przyrządzić tołpygę na wigilię

Jak przyrządzić tołpygę na wigilię?

Tołpyga to dość duża ryba należąca do rodziny karpiowatych. Można ją spotkać w wielu polskich zbiornikach wodnych dzięki szeroko praktykowan…

Jak przyrządzić halibuta na wigilię

Jak przyrządzić halibuta na wigilię?

Spis treści: Halibut na wigilię  –  połączenie tradycji i wyjątkowego smakuJak przyrządzić halibuta na święta?Halibut wigilij…

Jak przyrządzić dorsza na wigilię?

Jak przyrządzić dorsza na wigilię?

Jeżeli nie macie pomysłu jaką rybę zrobić na święta, to dorsz wigilijny w sosie cytrynowym z żurawiną, będzie idealną potrawą, która zask…

Wigilijna zupa rybna z głów karpia - przepis

Wigilijna zupa rybna z głów karpia – przepis

Jak wszyscy wiemy, rodzinne tradycje są dla wielu z nas ważnym i nieodłącznym elementem życia. Szczególnie te, które przynoszą nam wspomnienia…

Krewetki na wigilię - przepis

Krewetki na wigilię – przepis

Krewetki nie są częstym daniem serwowanym na wigilię. Jednak w niektórych domach szuka się nowinek i podaje się krewetki duszone w białym winie…

Siemieniotka wigilijna - przepis

Siemieniotka wigilijna – przepis

Zupa wigilijna powinna być przede wszystkim kojarzona tylko z okresem Świąt Bożego Narodzenia, posiadać niesamowity smak oraz zapach. Powinna tra…

makaron z makiem na wigilię przepis

Makaron z makiem na wigilię – przepis

Makaron z makiem to potrawa goszcząca na wigilijnym stole od lat. Przepis jest banalnie prosty, a smak nieziemski! Połączenie słodyczy i makaronu …

pulpety rybne na wigilię przepis

Pulpety rybne na wigilię – przepis

Można zaobserwować, że kulki rybne w galarecie coraz częściej goszczą na polskich stołach w trakcie Wigilii. Koniecznie trzeba zdawać sobie s…

Jak zrobić wigilijne kluski z makiem?

Jak zrobić wigilijne kluski z makiem?

Wigilia kojarzy się z rodzinnym biesiadowaniem przy stole. Dobrze jest też wiedzieć, że w różnych rejonach Polski są podawane potrawy regionaln…

Jak zrobić makiełki na wigilię przepis

Jak zrobić makiełki na wigilię – przepis

Makiełki z masy makowej jest to jedna z potraw, które w wielu domach goszczą na wigilijnym stole. W zależności od regionu, w którym się znajduj…

Jak przyrządzić jesiotra na wigilię?

Jak przyrządzić jesiotra na wigilię?

Jesiotra można przygotowywać na bardzo wiele sposobów i świetnie wpisuje się w świąteczne menu. Zatem zastanawiając się jak przyrządzić je…

Przyprawy do piernika - domowy przepis

Przyprawy do piernika – domowy przepis

Święta pachnące cynamonem, goździkiem i wanilią to zarówno wspomnienie z dzieciństwa, jak i stały element bożonarodzeniowego nastroju. Przypr…

Przyprawy do kutii - jakie użyć?

Przyprawy do kutii – jakie użyć?

Kutia to potrawa wigilijna z pszenicy i maku. Nie powinno jej zabraknąć na polskim świątecznym stole, razem z resztą dwunastu tradycyjnych posił…

Jak doprawić barszcz wigilijny?

Jak doprawić barszcz wigilijny?

Dla wielu z nas aromatyczny barszcz wigilijny jest niekwestionowanym symbolem świąt Bożego Narodzenia. Obok karpia i pierogów z kapustą i grzybam…

Jak przechowywać pierogi na wigilię?

Jak przechować pierogi na wigilię?

Zbliżającymi się wielkimi krokami święta Bożego Narodzenia skłaniają nas jednocześnie do tego, by rozpocząć odpowiednie przygotowania. Zwyk…

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)?

Wigilia bez barszczu czerwonego z pewnością nie byłaby kompletna. To kultowe danie polskiej kuchni na przestrzeni lat stało się prawdziwym, wigil…

Jak zamrozić pierogi?

Jak zamrozić pierogi?

Pierogi są dosyć pracochłonną metodą, jednak osoby, które wiedzą jak mrozić pierogi mogą zachować ich smak i świeżość na znacznie dłuż…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *