Wigilijny barszcz grzybowy – przepis

Wigilijny barszcz grzybowy – przepis
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Tradycyjne dania wigilijne różnią się często w zależności od rejonu naszego kraju. Na większości stołów króluje jednak co roku barszcz z kiszonych buraków. Tymczasem mniej popularny wigilijny barszcz grzybowy może być miłą i smakowitą odmianą od barszczu czerwonego. Jaki jest więc najlepszy przepis na barszcz grzybowy na wigilię?

Barszcz grzybowy na wigilię – przepis

Przygotowanie wigilijnego barszczu grzybowego jest niezwykle proste. Wystarczy kilka garści suszonych grzybów, warzywa na wywar oraz przyprawy, by niezwykły aromat  grzybów zagościł w domu podczas świąt.

Barszcz wigilijny grzybowy – składniki:

  • ok. 50 g suszonych grzybów (może być więcej)
  • 2 litry wody
  • dwie marchewki
  • cebula
  • pół niewielkiego pora
  • korzeń pietruszki
  • 1/4 selera lub łodyga selera naciowego
  • 3 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • pieprz, sól
  • ewentualnie sok z cytryny lub sok z kiszonej kapusty
barszcz grzybowy wigilijny
Fot. Barszcz grzybowy wigilijny to ciekawy pomysł na dodatkowe danie na święta

Jak przyrządzić barszcz grzybowy wigilijny – krok po kroku

  1. Suszone grzyby opłukać i zalać zimną wodą, odstawić na całą noc.
  2. Warzywa obrać i opłukać pod bieżącą wodą. Cebulę przypalić na gazowym palniku lub suchej patelni. 
  3. Po namoczeniu nie odlewać, za to dodać dodatkowe dwa litry wody i zagotować. Do gotujących się grzybów wrzucić też obrane warzywa oraz ziele angielskie i liście laurowe. Gotować na małym ogniu aż warzywa i grzyby nie zmiękną, jednak minimum 1,5 godziny. Dłuższy czas gotowania gwarantuje, że wszystkie składniki oddadzą jak najwięcej smaku do zupy.
  4. Barszcz wigilijny grzybowy jest już niemal gotowy! Teraz wystarczy przecedzić wywar i doprawić go pieprzem oraz solą według własnego uznania. W wielu zakątkach Polski barszcz doprawiany jest także sokiem z cytryny lub sokiem wyciśniętym z kiszonej kapusty. Również i tego sposobu warto więc spróbować! Po doprawieniu zupę należy ponownie zagotować.

Jak serwować wigilijny barszcz grzybowy?

Kiedy chcemy przygotować barszcz grzybowy na wigilię przepis można oczywiście zmodyfikować tak, by odpowiadał oczekiwaniom wszystkich zgromadzonych przy świątecznym stole. Jednak cały sekret idealnej zupy wigilijnej może tkwić tak naprawdę w dodatkach.

Zgodnie z tradycją serwowane podczas uroczystej wigilii dania muszą być postne. Dlatego też barszcz grzybowy wigilijny najlepiej podawać bez dodatku śmietany, czy też maślanej zasmażki. Świetnie smakować natomiast będzie zaserwowany z kromką świeżego chleba lub drożdżowymi pasztecikami z warzywnym nadzieniem. Dobrze skomponuje się też z domowym, grubo krojonym makaronem, albo warzywnymi uszkami. Do dekoracji użyć można natomiast posiekanych grzybów z wywaru i drobno posiekanej zieleniny.

Zobacz również:

Wigilijny barszcz grzybowy - przepis

Wigilijny barszcz grzybowy – przepis

Tradycyjne dania wigilijne różnią się często w zależności od rejonu naszego kraju. Na większości stołów króluje jednak co roku barszcz z k…

Wigilijna zupa fasolowa - przepis

Wigilijna zupa fasolowa – przepis

W wielu polskich domach na wigilijnym stole zamiast barszczu czy grzybowej pojawi się zupa fasolowa. Jest to bardzo ciekawa i smaczna alternatywa dla…

Jak zrobić zupę grzybową na wigilię

Jak zrobić zupę grzybową na wigilię?

Zupa grzybowa wigilijna z suszonych grzybów jest jednym z najważniejszych dań na świątecznym stole. Można nawet śmiało powiedzieć, że zupa t…

Jak przyrządzić tołpygę na wigilię

Jak przyrządzić tołpygę na wigilię?

Tołpyga to dość duża ryba należąca do rodziny karpiowatych. Można ją spotkać w wielu polskich zbiornikach wodnych dzięki szeroko praktykowan…

Jak przyrządzić halibuta na wigilię

Jak przyrządzić halibuta na wigilię?

Spis treści: Halibut na wigilię  –  połączenie tradycji i wyjątkowego smaku Jak przyrządzić halibuta na święta? Halibut wigil…

Jak przyrządzić dorsza na wigilię?

Jak przyrządzić dorsza na wigilię?

Jeżeli nie macie pomysłu jaką rybę zrobić na święta, to dorsz wigilijny w sosie cytrynowym z żurawiną, będzie idealną potrawą, która zask…

Wigilijna zupa rybna z głów karpia - przepis

Wigilijna zupa rybna z głów karpia – przepis

Jak wszyscy wiemy, rodzinne tradycje są dla wielu z nas ważnym i nieodłącznym elementem życia. Szczególnie te, które przynoszą nam wspomnienia…

Krewetki na wigilię - przepis

Krewetki na wigilię – przepis

Krewetki nie są częstym daniem serwowanym na wigilię. Jednak w niektórych domach szuka się nowinek i podaje się krewetki duszone w białym winie…

Siemieniotka wigilijna - przepis

Siemieniotka wigilijna – przepis

Zupa wigilijna powinna być przede wszystkim kojarzona tylko z okresem Świąt Bożego Narodzenia, posiadać niesamowity smak oraz zapach. Powinna tra…

makaron z makiem na wigilię przepis

Makaron z makiem na wigilię – przepis

Makaron z makiem to potrawa goszcząca na wigilijnym stole od lat. Przepis jest banalnie prosty, a smak nieziemski! Połączenie słodyczy i makaronu …

pulpety rybne na wigilię przepis

Pulpety rybne na wigilię – przepis

Można zaobserwować, że kulki rybne w galarecie coraz częściej goszczą na polskich stołach w trakcie Wigilii. Koniecznie trzeba zdawać sobie s…

Jak zrobić wigilijne kluski z makiem?

Jak zrobić wigilijne kluski z makiem?

Wigilia kojarzy się z rodzinnym biesiadowaniem przy stole. Dobrze jest też wiedzieć, że w różnych rejonach Polski są podawane potrawy regionaln…

Jak zrobić makiełki na wigilię przepis

Jak zrobić makiełki na wigilię – przepis

Makiełki z masy makowej jest to jedna z potraw, które w wielu domach goszczą na wigilijnym stole. W zależności od regionu, w którym się znajduj…

Jak przyrządzić jesiotra na wigilię?

Jak przyrządzić jesiotra na wigilię?

Jesiotra można przygotowywać na bardzo wiele sposobów i świetnie wpisuje się w świąteczne menu. Zatem zastanawiając się jak przyrządzić je…

Przyprawy do piernika - domowy przepis

Przyprawy do piernika – domowy przepis

Święta pachnące cynamonem, goździkiem i wanilią to zarówno wspomnienie z dzieciństwa, jak i stały element bożonarodzeniowego nastroju. Przypr…

Przyprawy do kutii - jakie użyć?

Przyprawy do kutii – jakie użyć?

Kutia to potrawa wigilijna z pszenicy i maku. Nie powinno jej zabraknąć na polskim świątecznym stole, razem z resztą dwunastu tradycyjnych posił…

Jak doprawić barszcz wigilijny?

Jak doprawić barszcz wigilijny?

Dla wielu z nas aromatyczny barszcz wigilijny jest niekwestionowanym symbolem świąt Bożego Narodzenia. Obok karpia i pierogów z kapustą i grzybam…

Jak przechowywać pierogi na wigilię?

Jak przechować pierogi na wigilię?

Zbliżającymi się wielkimi krokami święta Bożego Narodzenia skłaniają nas jednocześnie do tego, by rozpocząć odpowiednie przygotowania. Zwyk…

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)?

Wigilia bez barszczu czerwonego z pewnością nie byłaby kompletna. To kultowe danie polskiej kuchni na przestrzeni lat stało się prawdziwym, wigil…

Jak zamrozić pierogi?

Jak zamrozić pierogi?

Pierogi są dosyć pracochłonną metodą, jednak osoby, które wiedzą jak mrozić pierogi mogą zachować ich smak i świeżość na znacznie dłuż…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *