Przyprawy do piernika – domowy przepis

Spis treści:
- Aromatyczna przyprawa do piernika domowa jak ze sklepu
- Naturalna przyprawa korzenna do piernika i grzańca
- Pachnąca przyprawa do piernika – składniki i ich przechowywanie
Święta pachnące cynamonem, goździkiem i wanilią to zarówno wspomnienie z dzieciństwa, jak i stały element bożonarodzeniowego nastroju. Przyprawa do piernika dostępna jest w większości sklepów spożywczych. Wiele osób dbających o jakość potraw i wypieków pyta, jak zrobić przyprawę do piernika prostymi, domowymi sposobami. Wbrew pozorom nie jest to skomplikowane. Wystarczy zachować proporcje miedzy składnikami. Warto też wiedzieć, iż taka przyprawa służy nie tylko do pierników, ale też do babeczek, do keksa i innych świątecznych wypieków.
Aromatyczna przyprawa do piernika domowa jak ze sklepu
Prosty przepis na przyprawę do pierników nietrudno odnaleźć na stronach kulinarnych. Również w tradycyjnych książkach kucharskich prezentowane są klasyczne mieszanki do bożonarodzeniowych wypieków.
Baza przyprawy świątecznej to:
- laska cynamonu (50 gram),
- ususzony imbir (20 gram)
- 15 gram goździków
- 15 gram ziaren kardamonu.
Tradycyjna przyprawa do pierniczków obejmuje dodatkowo:
- 10 g gałki muszkatołowej
- 10 gram ziela angielskiego,
- 5 gram czarnego mielonego pieprzu,
- 5 gram gwiazdek anyżowych.
Tak pełne zestawienie pachnących i zdrowych składników spowoduje, że przyprawa korzenna do piernika otuli swoim zapachem cały dom zapewniając prawdziwie świąteczny nastrój. Obok zapachu warto zwrócić uwagę na właściwości odżywcze a nawet zdrowotne poszczególnych składników. Przyprawy korzenne działają rozgrzewająco i można je dodać do kompotu lub domowego grzańca.

Naturalna przyprawa korzenna do piernika i grzańca
Choć korzenne przyprawy dostępne są w prostych, sklepowych opakowaniach różnych marek, to własnoręczne wykonanie takiej kompozycji korzennej nie jest skomplikowane. Zakup poszczególnych składników też nie jest ani kosztowny, ani nie wymaga długiego szukania. Jeśli interesuje nas przyprawa do piernika przepis znajdziemy na licznych blogach i stronach kulinarnych.
Sam dobór składników to nie jedyna rzecz, o której warto pamiętać. Liczy się także połączenie wszystkich przypraw. Muszą być oczywiście wysuszone, a niektóre sproszkowane, jak pieprz. Pozostałe można samemu wysuszyć, a na końcu zmielić. Do mielenia korzennych przypraw nadaje się młynek do kawy, a jeszcze lepiej tradycyjny moździerz.
Plusem ręcznego rozcierania przyprawy do piernika jest delikatny, korzenny aromat, jaki unosi się w domu. To doskonała zapowiedź świąt, a wszyscy domownicy poczują nastrój zbliżającego się Bożego Narodzenia. Przyprawa do pierników domowa nadaje się do długiego przechowywania, wiec można z niej korzystać także po wigilii, np. dodając do muffinek.

Pachnąca przyprawa do piernika – składniki i ich przechowywanie
Cynamon i goździki działają rozgrzewająco i pobudzają zmysły. Zwłaszcza w zimowe, grudniowe wieczory przyda się własnoręcznie wykonana, domowa przyprawa do piernika. Aby uniknąć pośpiechu, warto zacząć ją wyrabiać na tydzień lub dwa przed Bożym Narodzeniem.
Jeśli marzy nam się pachnąca przyprawa do piernika składniki znajdziemy np. w sklepie internetowym ze zdrową żywnością. Jeśli ktoś mieszka w dużym mieście, może poszukać korzennych składników na targu lub w stacjonarnym sklepie spożywczym. Należy zwrócić uwagę na jakość cynamonu, goździków oraz anyżu.
Czy składniki z marketu zastąpią te sprzedawane na wagę? na pewno przyprawa korzenna do piernika będzie bardziej aromatyczna, jeśli użyjemy naturalnego cynamonu, goździków, imbiru i kardamonu.

Bartek Czwartek