Przyprawy do piernika – domowy przepis

Przyprawy do piernika – domowy przepis

Spis treści:



Święta pachnące cynamonem, goździkiem i wanilią to zarówno wspomnienie z dzieciństwa, jak i stały element bożonarodzeniowego nastroju. Przyprawa do piernika dostępna jest w większości sklepów spożywczych. Wiele osób dbających o jakość potraw i wypieków pyta, jak zrobić przyprawę do piernika prostymi, domowymi sposobami. Wbrew pozorom nie jest to skomplikowane. Wystarczy zachować proporcje miedzy składnikami. Warto też wiedzieć, iż taka przyprawa służy nie tylko do pierników, ale też do babeczek, do keksa i innych świątecznych wypieków.

Aromatyczna przyprawa do piernika domowa jak ze sklepu

Prosty przepis na przyprawę do pierników nietrudno odnaleźć na stronach kulinarnych. Również w tradycyjnych książkach kucharskich prezentowane są klasyczne mieszanki do bożonarodzeniowych wypieków.

Baza przyprawy świątecznej to:

  • laska cynamonu (50 gram),
  • ususzony imbir (20 gram)
  • 15 gram goździków
  • 15 gram ziaren kardamonu.

Tradycyjna przyprawa do pierniczków obejmuje dodatkowo:

  • 10 g gałki muszkatołowej
  • 10 gram ziela angielskiego,
  • 5 gram czarnego mielonego pieprzu,
  • 5 gram gwiazdek anyżowych.

Tak pełne zestawienie pachnących i zdrowych składników spowoduje, że przyprawa korzenna do piernika otuli swoim zapachem cały dom zapewniając prawdziwie świąteczny nastrój. Obok zapachu warto zwrócić uwagę na właściwości odżywcze a nawet zdrowotne poszczególnych składników. Przyprawy korzenne działają rozgrzewająco i można je dodać do kompotu lub domowego grzańca.

przyprawa korzenna do piernika
Fot. Odpowiednia przyprawa korzenna do piernika do gwarancja niezapomnianych świąt Bożego Narodzenia

Naturalna przyprawa korzenna do piernika i grzańca

Choć korzenne przyprawy dostępne są w prostych, sklepowych opakowaniach różnych marek, to własnoręczne wykonanie takiej kompozycji korzennej nie jest skomplikowane. Zakup poszczególnych składników też nie jest ani kosztowny, ani nie wymaga długiego szukania. Jeśli interesuje nas przyprawa do piernika przepis znajdziemy na licznych blogach i stronach kulinarnych.



Sam dobór składników to nie jedyna rzecz, o której warto pamiętać. Liczy się także połączenie wszystkich przypraw. Muszą być oczywiście wysuszone, a niektóre sproszkowane, jak pieprz. Pozostałe można samemu wysuszyć, a na końcu zmielić. Do mielenia korzennych przypraw nadaje się młynek do kawy, a jeszcze lepiej tradycyjny moździerz.

Plusem ręcznego rozcierania przyprawy do piernika jest delikatny, korzenny aromat, jaki unosi się w domu. To doskonała zapowiedź świąt, a wszyscy domownicy poczują nastrój zbliżającego się Bożego Narodzenia. Przyprawa do pierników domowa nadaje się do długiego przechowywania, wiec można z niej korzystać także po wigilii, np. dodając do muffinek.

Jak zrobić przyprawę do piernika
Fot. Teraz już wiesz jak zrobić przyprawę do pierników

Pachnąca przyprawa do piernika – składniki i ich przechowywanie

Cynamon i goździki działają rozgrzewająco i pobudzają zmysły. Zwłaszcza w zimowe, grudniowe wieczory przyda się własnoręcznie wykonana, domowa przyprawa do piernika. Aby uniknąć pośpiechu, warto zacząć ją wyrabiać na tydzień lub dwa przed Bożym Narodzeniem.



Jeśli marzy nam się pachnąca przyprawa do piernika składniki znajdziemy np. w sklepie internetowym ze zdrową żywnością. Jeśli ktoś mieszka w dużym mieście, może poszukać korzennych składników na targu lub w stacjonarnym sklepie spożywczym. Należy zwrócić uwagę na jakość cynamonu, goździków oraz anyżu.

Czy składniki z marketu zastąpią te sprzedawane na wagę? na pewno przyprawa korzenna do piernika będzie bardziej aromatyczna, jeśli użyjemy naturalnego cynamonu, goździków, imbiru i kardamonu.

Zobacz również:

Wigilijny barszcz grzybowy - przepis

Wigilijny barszcz grzybowy – przepis

Tradycyjne dania wigilijne różnią się często w zależności od rejonu naszego kraju. Na większości stołów króluje jednak co roku b…

Wigilijna zupa fasolowa - przepis

Wigilijna zupa fasolowa – przepis

W wielu polskich domach na wigilijnym stole zamiast barszczu czy grzybowej pojawi się zupa fasolowa. Jest to bardzo ciekawa i smaczna alter…

Jak zrobić zupę grzybową na wigilię

Jak zrobić zupę grzybową na wigilię?

Zupa grzybowa wigilijna z suszonych grzybów jest jednym z najważniejszych dań na świątecznym stole. Można nawet śmiało powiedzieć, …

Jak przyrządzić tołpygę na wigilię

Jak przyrządzić tołpygę na wigilię?

Tołpyga to dość duża ryba należąca do rodziny karpiowatych. Można ją spotkać w wielu polskich zbiornikach wodnych dzięki szeroko p…

Jak przyrządzić halibuta na wigilię

Jak przyrządzić halibuta na wigilię?

Spis treści: Halibut na wigilię  –  połączenie tradycji i wyjątkowego smakuJak przyrządzić halibuta na święta?Halib…

Jak przyrządzić dorsza na wigilię?

Jak przyrządzić dorsza na wigilię?

Jeżeli nie macie pomysłu jaką rybę zrobić na święta, to dorsz wigilijny w sosie cytrynowym z żurawiną, będzie idealną potrawą, k…

Wigilijna zupa rybna z głów karpia - przepis

Wigilijna zupa rybna z głów karpia – przepis

Jak wszyscy wiemy, rodzinne tradycje są dla wielu z nas ważnym i nieodłącznym elementem życia. Szczególnie te, które przynoszą nam w…

Krewetki na wigilię - przepis

Krewetki na wigilię – przepis

Krewetki nie są częstym daniem serwowanym na wigilię. Jednak w niektórych domach szuka się nowinek i podaje się krewetki duszone w bia…

Siemieniotka wigilijna - przepis

Siemieniotka wigilijna – przepis

Zupa wigilijna powinna być przede wszystkim kojarzona tylko z okresem Świąt Bożego Narodzenia, posiadać niesamowity smak oraz zapach. P…

makaron z makiem na wigilię przepis

Makaron z makiem na wigilię – przepis

Makaron z makiem to potrawa goszcząca na wigilijnym stole od lat. Przepis jest banalnie prosty, a smak nieziemski! Połączenie słodyczy i…

pulpety rybne na wigilię przepis

Pulpety rybne na wigilię – przepis

Można zaobserwować, że kulki rybne w galarecie coraz częściej goszczą na polskich stołach w trakcie Wigilii. Koniecznie trzeba zdawa…

Jak zrobić wigilijne kluski z makiem?

Jak zrobić wigilijne kluski z makiem?

Wigilia kojarzy się z rodzinnym biesiadowaniem przy stole. Dobrze jest też wiedzieć, że w różnych rejonach Polski są podawane potrawy…

Jak zrobić makiełki na wigilię przepis

Jak zrobić makiełki na wigilię – przepis

Makiełki z masy makowej jest to jedna z potraw, które w wielu domach goszczą na wigilijnym stole. W zależności od regionu, w którym si…

Jak przyrządzić jesiotra na wigilię?

Jak przyrządzić jesiotra na wigilię?

Jesiotra można przygotowywać na bardzo wiele sposobów i świetnie wpisuje się w świąteczne menu. Zatem zastanawiając się jak przyrz…

Przyprawy do piernika - domowy przepis

Przyprawy do piernika – domowy przepis

Święta pachnące cynamonem, goździkiem i wanilią to zarówno wspomnienie z dzieciństwa, jak i stały element bożonarodzeniowego nastro…

Przyprawy do kutii - jakie użyć?

Przyprawy do kutii – jakie użyć?

Kutia to potrawa wigilijna z pszenicy i maku. Nie powinno jej zabraknąć na polskim świątecznym stole, razem z resztą dwunastu tradycyjn…

Jak doprawić barszcz wigilijny?

Jak doprawić barszcz wigilijny?

Dla wielu z nas aromatyczny barszcz wigilijny jest niekwestionowanym symbolem świąt Bożego Narodzenia. Obok karpia i pierogów z kapustą…

Jak przechowywać pierogi na wigilię?

Jak przechować pierogi na wigilię?

Zbliżającymi się wielkimi krokami święta Bożego Narodzenia skłaniają nas jednocześnie do tego, by rozpocząć odpowiednie przygotow…

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)?

Wigilia bez barszczu czerwonego z pewnością nie byłaby kompletna. To kultowe danie polskiej kuchni na przestrzeni lat stało się prawdzi…

Jak zamrozić pierogi?

Jak zamrozić pierogi?

Pierogi są dosyć pracochłonną metodą, jednak osoby, które wiedzą jak mrozić pierogi mogą zachować ich smak i świeżość na dłu…

Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.