Jesiotra można przygotowywać na bardzo wiele sposobów i świetnie wpisuje się w świąteczne menu. Doskonale te mięso smakuje po uprzednim gotowaniu w bulionie, grillowane na ruszcie, czy spożywany na zimno w majonezie. Jesiotr może być podawany w postaci rolady, z sosem kaparowym, a nawet z oliwkami czy rodzynkami w śmietanie. Istotne jest, aby ilość dodatków nie zamaskowała smaku samego miejsca. Zatem zastanawiając się jak przyrządzić jesiotra na wigilię, najlepszym rozwiązaniem jest prosty i smaczny przepis, który podkreśli jego smak. Przedstawiamy przepis na jesiotra wigilijnego, który zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia.
Jak zrobić jesiotra na wigilię?
Osoby, które poszukują pomysłu jak przygotować jesiotra na święta, powinny zdecydować się na wybór staropolskiego, prostego przepisu. Na ten jesiotr przepis zakłada pieczenie ryby w dużej ilości masła, śmietany i bułki tartej.
Wbrew obawom, masło nie będzie dominującym smakiem. Jego zastosowanie będzie zapobiegało wysuszeniu mięsa. Śmietana będzie rzutowała na konsystencję mięsa i nie jest wyczuwalna. Z kolei dzięki bułce tartej można uzyskać lekką chrupkość. Ten przepis można zastosować także w przypadku innych ryb, a nawet mięs, dlatego warto go zapisać lub zapamiętać.
Z powodzeniem wykonana go nawet osoba o minimalnych umiejętnościach kulinarnych. Jest on doskonałym przykładem, że proste przepisy także są smaczne i potrafią oczarować kubki smakowe.
Fot. Przepis na jesiotra wigilijnego jest bardzo prosty
Jesiotr wigilijny – jak przyrządzić?
Do przyrządzenia wigilijnego jesiotra potrzebne będą następujące składniki:
świeży jesiotr,
masło 82%,
ocet,
śmietana 18%,
bułka tarta.
Przyrządzenie wigilijnego jesiotra należy rozpocząć od oczyszczenia i pokrojenia ryby. Pokrojone mięso należy delikatnie skroić octem, a następnie pozostawić w lodówce na ok. 1 godzinę, choć można ten czas wydłużyć.
Po upływie tego czasu należy rozpuścić masło, a później dodać do niego odrobinę octu. Powstałym płynem należy delikatnie polać rybę umieszczoną już w formie do pieczenia. Po nagrzaniu piekarnika do 180 stopni, można wstawić rybę do piekarnika.
W trakcie pieczenia, należy parokrotnie polewać ją rozpuszczonym masłem z octem. Kiedy ryba będzie już gotowa, po upływie ok. 30 minut, należy przykryć ją śmietaną, a następnie ponownie włożyć ją do piekarnika i piec, aż do momentu zarumienienia śmietany.
Kiedy śmietana, będzie miała już rumiany kolor, to całość należy posypać bułką tartą i nadal piec przez kilka minut. Łączny czas przygotowania jesiotra na wigilijny stół to ok. 45 minut, plus czas marynowania mięsa w lodówce.
Bartek Czwartek
Cześć, jestem Bartek i hobbystycznie przygotowuje dla Was wartościowe artykuły i porady związane z gotowaniem oraz szeroko rozumianą gastronomią. Moją misją jest zwiększanie świadomości użytkowników oraz poprawa ich zdolności kulinarnych w jak największym stopniu.