Jak przyrządzić jesiotra na wigilię?

Jak przyrządzić jesiotra na wigilię?
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Jesiotra można przygotowywać na bardzo wiele sposobów i świetnie wpisuje się w świąteczne menu. Doskonale te mięso smakuje po uprzednim gotowaniu w bulionie, grillowane na ruszcie, czy spożywany na zimno w majonezie. Jesiotr może być podawany w postaci rolady, z sosem kaparowym, a nawet z oliwkami czy rodzynkami w śmietanie. Istotne jest, aby ilość dodatków nie zamaskowała smaku samego miejsca. Zatem zastanawiając się jak przyrządzić jesiotra na wigilię, najlepszym rozwiązaniem jest prosty i smaczny przepis, który podkreśli jego smak. Przedstawiamy przepis na jesiotra wigilijnego, który zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia. 

Jak zrobić jesiotra na wigilię?

Osoby, które poszukują pomysłu jak przygotować jesiotra na święta, powinny zdecydować się na wybór staropolskiego, prostego przepisu. Na ten jesiotr przepis zakłada pieczenie ryby w dużej ilości masła, śmietany i bułki tartej.

Wbrew obawom, masło nie będzie dominującym smakiem. Jego zastosowanie będzie zapobiegało wysuszeniu mięsa. Śmietana będzie rzutowała na konsystencję mięsa i nie jest wyczuwalna. Z kolei dzięki bułce tartej można uzyskać lekką chrupkość. Ten przepis można zastosować także w przypadku innych ryb, a nawet mięs, dlatego warto go zapisać lub zapamiętać.

Z powodzeniem wykonana go nawet osoba o minimalnych umiejętnościach kulinarnych. Jest on doskonałym przykładem, że proste przepisy także są smaczne i potrafią oczarować kubki smakowe. 

przepis na jesiotra wigilijnego
Fot. Przepis na jesiotra wigilijnego jest bardzo prosty

Jesiotr wigilijny – jak przyrządzić?

Do przyrządzenia wigilijnego jesiotra potrzebne będą następujące składniki:

  • świeży jesiotr, 
  • masło 82%, 
  • ocet, 
  • śmietana 18%, 
  • bułka tarta. 

Przyrządzenie wigilijnego jesiotra należy rozpocząć od oczyszczenia i pokrojenia ryby. Pokrojone mięso należy delikatnie skroić octem, a następnie pozostawić w lodówce na ok. 1 godzinę, choć można ten czas wydłużyć.

Po upływie tego czasu należy rozpuścić masło, a później dodać do niego odrobinę octu. Powstałym płynem należy delikatnie polać rybę umieszczoną już w formie do pieczenia. Po nagrzaniu piekarnika do 180 stopni, można wstawić rybę do piekarnika.

W trakcie pieczenia, należy parokrotnie polewać ją rozpuszczonym masłem z octem. Kiedy ryba będzie już gotowa, po upływie ok. 30 minut, należy przykryć ją śmietaną, a następnie ponownie włożyć ją do piekarnika i piec, aż do momentu zarumienienia śmietany.

Kiedy śmietana, będzie miała już rumiany kolor, to całość należy posypać bułką tartą i nadal piec przez kilka minut. Łączny czas przygotowania jesiotra na wigilijny stół to ok. 45 minut,  plus czas marynowania mięsa w lodówce. 

Zobacz również:

Wigilijny barszcz grzybowy - przepis

Wigilijny barszcz grzybowy – przepis

Tradycyjne dania wigilijne różnią się często w zależności od rejonu naszego kraju. Na większości stołów króluje jednak co roku barszcz z k…

Wigilijna zupa fasolowa - przepis

Wigilijna zupa fasolowa – przepis

W wielu polskich domach na wigilijnym stole zamiast barszczu czy grzybowej pojawi się zupa fasolowa. Jest to bardzo ciekawa i smaczna alternatywa dla…

Jak zrobić zupę grzybową na wigilię

Jak zrobić zupę grzybową na wigilię?

Zupa grzybowa wigilijna z suszonych grzybów jest jednym z najważniejszych dań na świątecznym stole. Można nawet śmiało powiedzieć, że zupa t…

Jak przyrządzić tołpygę na wigilię

Jak przyrządzić tołpygę na wigilię?

Tołpyga to dość duża ryba należąca do rodziny karpiowatych. Można ją spotkać w wielu polskich zbiornikach wodnych dzięki szeroko praktykowan…

Jak przyrządzić halibuta na wigilię

Jak przyrządzić halibuta na wigilię?

Spis treści: Halibut na wigilię  –  połączenie tradycji i wyjątkowego smaku Jak przyrządzić halibuta na święta? Halibut wigil…

Jak przyrządzić dorsza na wigilię?

Jak przyrządzić dorsza na wigilię?

Jeżeli nie macie pomysłu jaką rybę zrobić na święta, to dorsz wigilijny w sosie cytrynowym z żurawiną, będzie idealną potrawą, która zask…

Wigilijna zupa rybna z głów karpia - przepis

Wigilijna zupa rybna z głów karpia – przepis

Jak wszyscy wiemy, rodzinne tradycje są dla wielu z nas ważnym i nieodłącznym elementem życia. Szczególnie te, które przynoszą nam wspomnienia…

Krewetki na wigilię - przepis

Krewetki na wigilię – przepis

Krewetki nie są częstym daniem serwowanym na wigilię. Jednak w niektórych domach szuka się nowinek i podaje się krewetki duszone w białym winie…

Siemieniotka wigilijna - przepis

Siemieniotka wigilijna – przepis

Zupa wigilijna powinna być przede wszystkim kojarzona tylko z okresem Świąt Bożego Narodzenia, posiadać niesamowity smak oraz zapach. Powinna tra…

makaron z makiem na wigilię przepis

Makaron z makiem na wigilię – przepis

Makaron z makiem to potrawa goszcząca na wigilijnym stole od lat. Przepis jest banalnie prosty, a smak nieziemski! Połączenie słodyczy i makaronu …

pulpety rybne na wigilię przepis

Pulpety rybne na wigilię – przepis

Można zaobserwować, że kulki rybne w galarecie coraz częściej goszczą na polskich stołach w trakcie Wigilii. Koniecznie trzeba zdawać sobie s…

Jak zrobić wigilijne kluski z makiem?

Jak zrobić wigilijne kluski z makiem?

Wigilia kojarzy się z rodzinnym biesiadowaniem przy stole. Dobrze jest też wiedzieć, że w różnych rejonach Polski są podawane potrawy regionaln…

Jak zrobić makiełki na wigilię przepis

Jak zrobić makiełki na wigilię – przepis

Makiełki z masy makowej jest to jedna z potraw, które w wielu domach goszczą na wigilijnym stole. W zależności od regionu, w którym się znajduj…

Jak przyrządzić jesiotra na wigilię?

Jak przyrządzić jesiotra na wigilię?

Jesiotra można przygotowywać na bardzo wiele sposobów i świetnie wpisuje się w świąteczne menu. Zatem zastanawiając się jak przyrządzić je…

Przyprawy do piernika - domowy przepis

Przyprawy do piernika – domowy przepis

Święta pachnące cynamonem, goździkiem i wanilią to zarówno wspomnienie z dzieciństwa, jak i stały element bożonarodzeniowego nastroju. Przypr…

Przyprawy do kutii - jakie użyć?

Przyprawy do kutii – jakie użyć?

Kutia to potrawa wigilijna z pszenicy i maku. Nie powinno jej zabraknąć na polskim świątecznym stole, razem z resztą dwunastu tradycyjnych posił…

Jak doprawić barszcz wigilijny?

Jak doprawić barszcz wigilijny?

Dla wielu z nas aromatyczny barszcz wigilijny jest niekwestionowanym symbolem świąt Bożego Narodzenia. Obok karpia i pierogów z kapustą i grzybam…

Jak przechowywać pierogi na wigilię?

Jak przechować pierogi na wigilię?

Zbliżającymi się wielkimi krokami święta Bożego Narodzenia skłaniają nas jednocześnie do tego, by rozpocząć odpowiednie przygotowania. Zwyk…

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)?

Wigilia bez barszczu czerwonego z pewnością nie byłaby kompletna. To kultowe danie polskiej kuchni na przestrzeni lat stało się prawdziwym, wigil…

Jak zamrozić pierogi?

Jak zamrozić pierogi?

Pierogi są dosyć pracochłonną metodą, jednak osoby, które wiedzą jak mrozić pierogi mogą zachować ich smak i świeżość na znacznie dłuż…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *