Jak zrobić zupę grzybową na wigilię?

Jak zrobić zupę grzybową na wigilię?
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Zupa grzybowa wigilijna z suszonych grzybów jest jednym z najważniejszych dań na świątecznym stole. Można nawet śmiało powiedzieć, że zupa ta stała się prawdziwym symbolem kolacji wigilijnej i naszej, polskiej kuchni. Wiele gospodyń domowych podejmuje się więc jej samodzielnego przygotowania tej potrawy samodzielnie. Wówczas jak ugotować zupę grzybową wigilijną, by była smaczna i pożywna?

Zupa grzybowa wigilijna przepis i lista składników

Zupa grzybowa na wigilię tak naprawdę nie jest zbyt skomplikowanym daniem i z pewnością każda gospodyni domowa, będzie wstanie przygotować ją we własnym zakresie.

To smakowite i aromatyczne danie musi wręcz zagościć na każdym, świątecznym stole i uraczyć nas niesamowitym aromatem i przyjemnym, grzybowym posmakiem. Przepis na zupę grzybową wigilijną nie jest trudny! Na samym początku jednak musimy wyposażyć się w niezbędne składniki. Należą do nich:

  • około 600 gram suszonych grzybów;
  • litr bulionu – warzywnego lub drobiowego;
  • duża cebula;
  • 3-4 średnie ziemniaki;
  • 2 średnie marchewki;
  • 2-3 ząbki świeżego czosnku;
  • masło klarowane i oliwa z oliwek;
  • 3 czubate łyżki śmietanki – minimum 30%;
  • przyprawy do smaku oraz mąka.

Choć lista składników może wydawać się nam dość długa, to jednak z pewnością większość z nich już posiadamy w swojej kuchni!

zupa grzybowa wigilijna z suszonych grzybów
Fot. Zupa grzybowa z suszonych grzybów to ciekawy pomysł na wigilijny stół

Jak zrobić zupę grzybową na wigilię? – sposób przygotowania

Najlepsza zupa grzybowa wigilijna jest aromatyczna i mocno pożywna. W pierwszej kolejności zajmijmy się więc obraniem i poszatkowaniem warzyw, a także namoczeniem suszonych grzybów w wodzie – dobrą praktyką jest moczenie suszonych grzybów przez całą noc, co pozwoli na wydobycie z nich walorów smakowych.

Następnie na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i wrzucamy przygotowane wcześniej warzywa. Musimy smażyć je przez około 5 minut do momentu aż zmiękną i lekko się przyrumienią. W osobnym garnku przygotowujemy litr bulionu i doprowadzamy do wrzenia. Kolejno dorzucamy do niego podsmażone warzywa i gotujemy przez około 10 minut. Po tym czasie dodajemy także nasze namoczone grzyby oraz przyprawy, a następnie gotujemy pod przykrywką przez kolejne 15 minut.

W tym momencie jest odpowiednia pora na przygotowanie zasmażki i zagęszczenie naszej zupy. W tym celu na patelni klarujemy masło, a następnie dodajemy do niego mąkę. Tak przygotowaną zasmażkę dodajemy do garnka z zupą i dolewamy śmietankę. Po chwili zupa będzie gotowa do zaserwowania!

Zupa wigilijna grzybowa – jak jeszcze można wzbogacić jej smak?

Zupa grzybowa wigilijna tak naprawdę może być przygotowana na wiele, różnych sposobów. Jedną z ciekawszych praktyk jest dodanie do niej wody, w której moczyły się grzyby. Pozwoli to na wyeksponowanie naturalnego, grzybowego smaku i nada całej zupie jeszcze mocniejszego aromatu.

Dodatkowo możemy także pokusić się o dodanie do zupy posiekanego koperku lub natki pietruszki. To również znacznie wzbogaci jej smak i sprawi, że stanie się ona jeszcze smaczniejsza. Niektórzy decydują się nawet na podanie zupy grzybowej wigilijnej w towarzystwie grzanek, co z kolei pozwoli na zwiększenie jej pożywności.

Zobacz również:

Wigilijny barszcz grzybowy - przepis

Wigilijny barszcz grzybowy – przepis

Tradycyjne dania wigilijne różnią się często w zależności od rejonu naszego kraju. Na większości stołów króluje jednak co roku barszcz z k…

Wigilijna zupa fasolowa - przepis

Wigilijna zupa fasolowa – przepis

W wielu polskich domach na wigilijnym stole zamiast barszczu czy grzybowej pojawi się zupa fasolowa. Jest to bardzo ciekawa i smaczna alternatywa dla…

Jak zrobić zupę grzybową na wigilię

Jak zrobić zupę grzybową na wigilię?

Zupa grzybowa wigilijna z suszonych grzybów jest jednym z najważniejszych dań na świątecznym stole. Można nawet śmiało powiedzieć, że zupa t…

Jak przyrządzić tołpygę na wigilię

Jak przyrządzić tołpygę na wigilię?

Tołpyga to dość duża ryba należąca do rodziny karpiowatych. Można ją spotkać w wielu polskich zbiornikach wodnych dzięki szeroko praktykowan…

Jak przyrządzić halibuta na wigilię

Jak przyrządzić halibuta na wigilię?

Spis treści: Halibut na wigilię  –  połączenie tradycji i wyjątkowego smaku Jak przyrządzić halibuta na święta? Halibut wigil…

Jak przyrządzić dorsza na wigilię?

Jak przyrządzić dorsza na wigilię?

Jeżeli nie macie pomysłu jaką rybę zrobić na święta, to dorsz wigilijny w sosie cytrynowym z żurawiną, będzie idealną potrawą, która zask…

Wigilijna zupa rybna z głów karpia - przepis

Wigilijna zupa rybna z głów karpia – przepis

Jak wszyscy wiemy, rodzinne tradycje są dla wielu z nas ważnym i nieodłącznym elementem życia. Szczególnie te, które przynoszą nam wspomnienia…

Krewetki na wigilię - przepis

Krewetki na wigilię – przepis

Krewetki nie są częstym daniem serwowanym na wigilię. Jednak w niektórych domach szuka się nowinek i podaje się krewetki duszone w białym winie…

Siemieniotka wigilijna - przepis

Siemieniotka wigilijna – przepis

Zupa wigilijna powinna być przede wszystkim kojarzona tylko z okresem Świąt Bożego Narodzenia, posiadać niesamowity smak oraz zapach. Powinna tra…

makaron z makiem na wigilię przepis

Makaron z makiem na wigilię – przepis

Makaron z makiem to potrawa goszcząca na wigilijnym stole od lat. Przepis jest banalnie prosty, a smak nieziemski! Połączenie słodyczy i makaronu …

pulpety rybne na wigilię przepis

Pulpety rybne na wigilię – przepis

Można zaobserwować, że kulki rybne w galarecie coraz częściej goszczą na polskich stołach w trakcie Wigilii. Koniecznie trzeba zdawać sobie s…

Jak zrobić wigilijne kluski z makiem?

Jak zrobić wigilijne kluski z makiem?

Wigilia kojarzy się z rodzinnym biesiadowaniem przy stole. Dobrze jest też wiedzieć, że w różnych rejonach Polski są podawane potrawy regionaln…

Jak zrobić makiełki na wigilię przepis

Jak zrobić makiełki na wigilię – przepis

Makiełki z masy makowej jest to jedna z potraw, które w wielu domach goszczą na wigilijnym stole. W zależności od regionu, w którym się znajduj…

Jak przyrządzić jesiotra na wigilię?

Jak przyrządzić jesiotra na wigilię?

Jesiotra można przygotowywać na bardzo wiele sposobów i świetnie wpisuje się w świąteczne menu. Zatem zastanawiając się jak przyrządzić je…

Przyprawy do piernika - domowy przepis

Przyprawy do piernika – domowy przepis

Święta pachnące cynamonem, goździkiem i wanilią to zarówno wspomnienie z dzieciństwa, jak i stały element bożonarodzeniowego nastroju. Przypr…

Przyprawy do kutii - jakie użyć?

Przyprawy do kutii – jakie użyć?

Kutia to potrawa wigilijna z pszenicy i maku. Nie powinno jej zabraknąć na polskim świątecznym stole, razem z resztą dwunastu tradycyjnych posił…

Jak doprawić barszcz wigilijny?

Jak doprawić barszcz wigilijny?

Dla wielu z nas aromatyczny barszcz wigilijny jest niekwestionowanym symbolem świąt Bożego Narodzenia. Obok karpia i pierogów z kapustą i grzybam…

Jak przechowywać pierogi na wigilię?

Jak przechować pierogi na wigilię?

Zbliżającymi się wielkimi krokami święta Bożego Narodzenia skłaniają nas jednocześnie do tego, by rozpocząć odpowiednie przygotowania. Zwyk…

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)?

Wigilia bez barszczu czerwonego z pewnością nie byłaby kompletna. To kultowe danie polskiej kuchni na przestrzeni lat stało się prawdziwym, wigil…

Jak zamrozić pierogi?

Jak zamrozić pierogi?

Pierogi są dosyć pracochłonną metodą, jednak osoby, które wiedzą jak mrozić pierogi mogą zachować ich smak i świeżość na znacznie dłuż…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *