Wigilijna zupa rybna z głów karpia – przepis

Wigilijna zupa rybna z głów karpia – przepis
Czas czytania: 3 minuty

Spis treści:



Jak wszyscy wiemy, rodzinne tradycje są dla wielu z nas ważnym i nieodłącznym elementem życia. Szczególnie te, które przynoszą nam wspomnienia i wiążą się z czasem spędzonym w gronie najbliższych. Porozmawiajmy więc dzisiaj o tym co kojarzy nam się najlepiej ze świętami Bożego Narodzenia. Chyba każdy z nas nadal pamięta te magiczne dni, kiedy śnieg za oknem pokrywał drogi i ulice śnieżnobiałym puchem a zaraz obok pięknie przystrojonej choinki, stał stół zastawiony najpyszniejszymi potrawami, które najczęściej przygotowywały od kilku dni mama i babcia.

Zupa z głów karpia na wigilię

Pośród nich można wymienić pyszne uszka, czerwony barszcz, śledzie, słodkie ciasta czy aromatyczną wigilijną zupę z głów karpia. Wielu z nas właśnie na tym smaku mogło się wychować a dzisiaj jest jednym ze wspomnień z naszego dzieciństwa.

Tradycja z gotowaniem tej zupy, wywodzi się głównie z tego, by w święta marnować jak najmniej jedzenia. W końcu na większości stołów wigilijnych, co roku gościł świeży, pyszny karp. Dlaczego więc nie wykorzystać także jego głowy, która w innym wypadku skończyłaby prawdopodobnie w koszu na śmieci? Jeśli jeszcze jej nie próbowałeś, może pora byś w tym roku i ty przygotował zupę z karpia na swoją wigilię.

Wigilijna zupa rybna z głów karpia – tak prosta a tak efektowna

Wigilijna zupa z karpia na wigilię to bardzo popularne danie, szczególnie w Wielkopolsce. Jej wykonanie jest niezwykle proste. Nie potrzebujesz do niej żadnych trudno dostępnych ani drogich składników. Wystarczy trochę ziół, warzyw i głowy karpia, które na pewno zostaną ci po przygotowaniu swoich ulubionych rybnych dań i tak jak reszta mięsa, są wciąż pełne aromatu i smaku.

zupa z karpia na wigilię
Fot. Zupa z głów karpia to dobry pomysł na wigilię

To świetny sposób, żeby wykorzystać całą rybę, zaskoczyć swoich gości, albo przypomnieć starszemu pokoleniu smak, który na pewno doskonale znają ze swojego dzieciństwa. W końcu to oni wychowywali się w przekonaniu, że marnowanie jedzenia to największy grzech. Najwyższa pora, żebyśmy wzięli z nich przykład i w bardzo prosty sposób, krok po kroku przygotowali coś wyjątkowego, czym będzie właśnie zupa rybna z karpia na wigilię

Zupa z karpia – przepis

Do wykonania najbardziej podstawowej wigilijnej zupy z karpia będziesz potrzebował tylko kilku produktów, które będą dostępne w większości domów. Oczywiście u każdego będzie się ona na pewno różniła niektórymi dodatkami, jednak smak i efekt pozostają niezmiennie takie same – zachwycające. 

Składniki:

  • 2 głowy karpia (pozbawione oczu)
  • 1/2 małej cebuli
  • niewielki kawałek świeżego selera
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • korzeń pietruszki
  • 1/2 pora
  • 2 liście laurowe
  • łyżka soli
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany (najlepiej 18%)
  • ok. 1 litr wody
  • płaska łyżka mąki
  • sok z ćwiartki cytryny
  • dwie łyżeczki cukru
  • pieprz do smaku
  • świeży koperek

Wykonanie:

  1. Do przygotowanego wcześniej garnka, wkładamy oczyszczone głowy karpia (należy się pozbyć oczu i skrzeli). Dodajemy zimną wodę, ziele angielskie i liście laurowe a następnie gotujemy pod przykryciem przez 10-15 minut. Po tym czasie, do naszego wywaru wrzucamy także pokrojone wcześniej marchewki, pietruszkę, cebulę (jeśli chcecie, możecie podsmażyć ją wcześniej na maśle), pora i selera. Pozostawiamy do gotowania na kolejne 40 minut.
  2. 2. Podczas gotowania nasza zupa będzie parować. Należy pamiętać, żeby dolewać wodę w miarę jej odparowywania. Po upływie ok. 30 minut, wyciągamy z garnka głowy ryb a zupę doprawiamy sokiem z cytryny, solą oraz cukrem.
  3. Z garnka odlewamy trochę wywaru, który posłuży nam za zaprawę do naszej zupy. Dodajemy do niego mąkę i śmietanę a następnie dokładnie wszystko ze sobą mieszamy. 
  4. Gdy pozbędziemy się już wszystkich grudek, wlewamy naszą zaprawę do gotującej się zupy i wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy. Na koniec pozostało nam już tylko doprawić zupę do smaku, posypać każdą porcję posiekanym koperkiem i zaprosić gości do wspólnej kolacji. Smacznego!
Awatar GaryMoveOut

Zobacz również:

Z czym jeść gnocchi? Odkryj smaczne połączenia!

Z czym jeść gnocchi? Odkryj smaczne połączenia!

Jako doświadczony kucharz z wieloletnim stażem, często spotykam się z pytaniem o to, jak podawać gnocchi. Te małe, delikatne kluski……

Czym zastąpić Ras el hanout? Sprawdzone alternatywy

Czym zastąpić Ras el hanout? Sprawdzone alternatywy

Często spotykam się z pytaniem o zamienniki dla egzotycznych przypraw. Jedną z takich mieszanek, która może sprawiać trudność w zdobyciu, jest…

Suszone śliwki to nie tylko smaczna przekąska, ale również cenny składnik wielu potraw i deserów. Bogate w błonnik i antyoksydanty, są nieodłącznym elementem zdrowej diety. Aby cieszyć się ich świeżością i wartościami odżywczymi przez długi czas, ważne jest właściwe przechowywanie. W tym wpisie podzielę się sprawdzonymi sposobami na przechowywanie suszonych śliwek.

Jak przechowywać suszone śliwki?

Suszone śliwki to nie tylko smaczna przekąska, ale również cenny składnik wielu potraw i deserów. Bogate w błonnik i antyoksydanty, są nieodł…

Jak usunąć zapach spalenizny z mikrofalówki?

Jak usunąć zapach spalenizny z mikrofalówki?

Mikrofalówka to niezwykle przydatne urządzenie, jednak łatwo może się zdarzyć, że coś się w niej przypali. Spalenizna nie tylko wpływa na sm…

Sushi w Białystoku

Sushi na każdą okazję – dlaczego warto wybrać DOHO Sushi na spotkania z bliskimi?

Sushi to wyjątkowe , które wpasowuje się w każdą imprezową atmosferę. Z jednej strony jest eleganckiedanie i wyrafinowane, idealne na formalne …

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *