Wigilijna zupa rybna z głów karpia – przepis
Spis treści:
Jak wszyscy wiemy, rodzinne tradycje są dla wielu z nas ważnym i nieodłącznym elementem życia. Szczególnie te, które przynoszą nam wspomnienia i wiążą się z czasem spędzonym w gronie najbliższych. Porozmawiajmy więc dzisiaj o tym co kojarzy nam się najlepiej ze świętami Bożego Narodzenia. Chyba każdy z nas nadal pamięta te magiczne dni, kiedy śnieg za oknem pokrywał drogi i ulice śnieżnobiałym puchem a zaraz obok pięknie przystrojonej choinki, stał stół zastawiony najpyszniejszymi potrawami, które najczęściej przygotowywały od kilku dni mama i babcia.
Zupa z głów karpia na wigilię
Pośród nich można wymienić pyszne uszka, czerwony barszcz, śledzie, słodkie ciasta czy aromatyczną wigilijną zupę z głów karpia. Wielu z nas właśnie na tym smaku mogło się wychować a dzisiaj jest jednym ze wspomnień z naszego dzieciństwa.
Tradycja z gotowaniem tej zupy, wywodzi się głównie z tego, by w święta marnować jak najmniej jedzenia. W końcu na większości stołów wigilijnych, co roku gościł świeży, pyszny karp. Dlaczego więc nie wykorzystać także jego głowy, która w innym wypadku skończyłaby prawdopodobnie w koszu na śmieci? Jeśli jeszcze jej nie próbowałeś, może pora byś w tym roku i ty przygotował zupę z karpia na swoją wigilię.
Wigilijna zupa rybna z głów karpia – tak prosta a tak efektowna
Wigilijna zupa z karpia na wigilię to bardzo popularne danie, szczególnie w Wielkopolsce. Jej wykonanie jest niezwykle proste. Nie potrzebujesz do niej żadnych trudno dostępnych ani drogich składników. Wystarczy trochę ziół, warzyw i głowy karpia, które na pewno zostaną ci po przygotowaniu swoich ulubionych rybnych dań i tak jak reszta mięsa, są wciąż pełne aromatu i smaku.
To świetny sposób, żeby wykorzystać całą rybę, zaskoczyć swoich gości, albo przypomnieć starszemu pokoleniu smak, który na pewno doskonale znają ze swojego dzieciństwa. W końcu to oni wychowywali się w przekonaniu, że marnowanie jedzenia to największy grzech. Najwyższa pora, żebyśmy wzięli z nich przykład i w bardzo prosty sposób, krok po kroku przygotowali coś wyjątkowego, czym będzie właśnie zupa rybna z karpia na wigilię.
Zupa z karpia – przepis
Do wykonania najbardziej podstawowej wigilijnej zupy z karpia będziesz potrzebował tylko kilku produktów, które będą dostępne w większości domów. Oczywiście u każdego będzie się ona na pewno różniła niektórymi dodatkami, jednak smak i efekt pozostają niezmiennie takie same – zachwycające.
Składniki:
- 2 głowy karpia (pozbawione oczu)
- 1/2 małej cebuli
- niewielki kawałek świeżego selera
- 2 średniej wielkości marchewki
- korzeń pietruszki
- 1/2 pora
- 2 liście laurowe
- łyżka soli
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 5 łyżek kwaśnej śmietany (najlepiej 18%)
- ok. 1 litr wody
- płaska łyżka mąki
- sok z ćwiartki cytryny
- dwie łyżeczki cukru
- pieprz do smaku
- świeży koperek
Wykonanie:
- Do przygotowanego wcześniej garnka, wkładamy oczyszczone głowy karpia (należy się pozbyć oczu i skrzeli). Dodajemy zimną wodę, ziele angielskie i liście laurowe a następnie gotujemy pod przykryciem przez 10-15 minut. Po tym czasie, do naszego wywaru wrzucamy także pokrojone wcześniej marchewki, pietruszkę, cebulę (jeśli chcecie, możecie podsmażyć ją wcześniej na maśle), pora i selera. Pozostawiamy do gotowania na kolejne 40 minut.
- 2. Podczas gotowania nasza zupa będzie parować. Należy pamiętać, żeby dolewać wodę w miarę jej odparowywania. Po upływie ok. 30 minut, wyciągamy z garnka głowy ryb a zupę doprawiamy sokiem z cytryny, solą oraz cukrem.
- Z garnka odlewamy trochę wywaru, który posłuży nam za zaprawę do naszej zupy. Dodajemy do niego mąkę i śmietanę a następnie dokładnie wszystko ze sobą mieszamy.
- Gdy pozbędziemy się już wszystkich grudek, wlewamy naszą zaprawę do gotującej się zupy i wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy. Na koniec pozostało nam już tylko doprawić zupę do smaku, posypać każdą porcję posiekanym koperkiem i zaprosić gości do wspólnej kolacji. Smacznego!