Wigilijna zupa rybna z głów karpia – przepis

Wigilijna zupa rybna z głów karpia – przepis

Spis treści:



Jak wszyscy wiemy, rodzinne tradycje są dla wielu z nas ważnym i nieodłącznym elementem życia. Szczególnie te, które przynoszą nam wspomnienia i wiążą się z czasem spędzonym w gronie najbliższych. Porozmawiajmy więc dzisiaj o tym co kojarzy nam się najlepiej ze świętami Bożego Narodzenia. Chyba każdy z nas nadal pamięta te magiczne dni, kiedy śnieg za oknem pokrywał drogi i ulice śnieżnobiałym puchem a zaraz obok pięknie przystrojonej choinki, stał stół zastawiony najpyszniejszymi potrawami, które najczęściej przygotowywały od kilku dni mama i babcia.

Zupa z głów karpia na wigilię

Pośród nich można wymienić pyszne uszka, czerwony barszcz, śledzie, słodkie ciasta czy aromatyczną wigilijną zupę z głów karpia. Wielu z nas właśnie na tym smaku mogło się wychować a dzisiaj jest jednym ze wspomnień z naszego dzieciństwa.

Tradycja z gotowaniem tej zupy, wywodzi się głównie z tego, by w święta marnować jak najmniej jedzenia. W końcu na większości stołów wigilijnych, co roku gościł świeży, pyszny karp. Dlaczego więc nie wykorzystać także jego głowy, która w innym wypadku skończyłaby prawdopodobnie w koszu na śmieci? Jeśli jeszcze jej nie próbowałeś, może pora byś w tym roku i ty przygotował zupę z karpia na swoją wigilię.

Wigilijna zupa rybna z głów karpia – tak prosta a tak efektowna

Wigilijna zupa z karpia na wigilię to bardzo popularne danie, szczególnie w Wielkopolsce. Jej wykonanie jest niezwykle proste. Nie potrzebujesz do niej żadnych trudno dostępnych ani drogich składników. Wystarczy trochę ziół, warzyw i głowy karpia, które na pewno zostaną ci po przygotowaniu swoich ulubionych rybnych dań i tak jak reszta mięsa, są wciąż pełne aromatu i smaku.

zupa z karpia na wigilię
Fot. Zupa z głów karpia to dobry pomysł na wigilię

To świetny sposób, żeby wykorzystać całą rybę, zaskoczyć swoich gości, albo przypomnieć starszemu pokoleniu smak, który na pewno doskonale znają ze swojego dzieciństwa. W końcu to oni wychowywali się w przekonaniu, że marnowanie jedzenia to największy grzech. Najwyższa pora, żebyśmy wzięli z nich przykład i w bardzo prosty sposób, krok po kroku przygotowali coś wyjątkowego, czym będzie właśnie zupa rybna z karpia na wigilię



Zupa z karpia – przepis

Do wykonania najbardziej podstawowej wigilijnej zupy z karpia będziesz potrzebował tylko kilku produktów, które będą dostępne w większości domów. Oczywiście u każdego będzie się ona na pewno różniła niektórymi dodatkami, jednak smak i efekt pozostają niezmiennie takie same – zachwycające. 

Składniki:

  • 2 głowy karpia (pozbawione oczu)
  • 1/2 małej cebuli
  • niewielki kawałek świeżego selera
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • korzeń pietruszki
  • 1/2 pora
  • 2 liście laurowe
  • łyżka soli
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany (najlepiej 18%)
  • ok. 1 litr wody
  • płaska łyżka mąki
  • sok z ćwiartki cytryny
  • dwie łyżeczki cukru
  • pieprz do smaku
  • świeży koperek


Wykonanie:

  1. Do przygotowanego wcześniej garnka, wkładamy oczyszczone głowy karpia (należy się pozbyć oczu i skrzeli). Dodajemy zimną wodę, ziele angielskie i liście laurowe a następnie gotujemy pod przykryciem przez 10-15 minut. Po tym czasie, do naszego wywaru wrzucamy także pokrojone wcześniej marchewki, pietruszkę, cebulę (jeśli chcecie, możecie podsmażyć ją wcześniej na maśle), pora i selera. Pozostawiamy do gotowania na kolejne 40 minut.
  2. 2. Podczas gotowania nasza zupa będzie parować. Należy pamiętać, żeby dolewać wodę w miarę jej odparowywania. Po upływie ok. 30 minut, wyciągamy z garnka głowy ryb a zupę doprawiamy sokiem z cytryny, solą oraz cukrem.
  3. Z garnka odlewamy trochę wywaru, który posłuży nam za zaprawę do naszej zupy. Dodajemy do niego mąkę i śmietanę a następnie dokładnie wszystko ze sobą mieszamy. 
  4. Gdy pozbędziemy się już wszystkich grudek, wlewamy naszą zaprawę do gotującej się zupy i wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy. Na koniec pozostało nam już tylko doprawić zupę do smaku, posypać każdą porcję posiekanym koperkiem i zaprosić gości do wspólnej kolacji. Smacznego!

Zobacz również:

Jaki ser do pizzy wybrać?

Jaki ser do pizzy wybrać?

Pizza to jedno z najbardziej lubianych dań na całym świecie. Niezależnie od tego, czy jesteś fanem klasycznej margherity, czy czegoś b…

Jaki ser do zapiekanek?

Jaki ser do zapiekanek wybrać?

Chyba nikt nie wyobraża sobie pysznej, tradycyjnej zapiekanki bez głównego jej składnika- sera. Nie sposób pominąć w przepisie bazowe…

Jak uratować przesolony gulasz?

Jak uratować przesolony gulasz?

Gotując, zawsze może przytrafić się sytuacja, gdzie potrawa okaże się przesolona. Może to wynikać z nieuwagi i posolenia potrawy dru…

Jak rozmrozić truskawki?

Jak rozmrozić truskawki?

Mrożenie żywności to doskonały i znany od lat sposób na zachowanie świeżości produktów na długo. Mrożone warzywa i owoce nie tylk…

Jak rośnie gałka muszkatołowa?

Jak rośnie gałka muszkatołowa?

Gałka muszkatołowa to jedna z najczęściej używanych przypraw w kuchni. Posiada niepowtarzalny aromat, który podkręci smak potraw mię…

Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *