Wigilijna zupa rybna z głów karpia – przepis

Wigilijna zupa rybna z głów karpia – przepis
Czas czytania: 3 minuty

Spis treści:



Jak wszyscy wiemy, rodzinne tradycje są dla wielu z nas ważnym i nieodłącznym elementem życia. Szczególnie te, które przynoszą nam wspomnienia i wiążą się z czasem spędzonym w gronie najbliższych. Porozmawiajmy więc dzisiaj o tym co kojarzy nam się najlepiej ze świętami Bożego Narodzenia. Chyba każdy z nas nadal pamięta te magiczne dni, kiedy śnieg za oknem pokrywał drogi i ulice śnieżnobiałym puchem a zaraz obok pięknie przystrojonej choinki, stał stół zastawiony najpyszniejszymi potrawami, które najczęściej przygotowywały od kilku dni mama i babcia.

Zupa z głów karpia na wigilię

Pośród nich można wymienić pyszne uszka, czerwony barszcz, śledzie, słodkie ciasta czy aromatyczną wigilijną zupę z głów karpia. Wielu z nas właśnie na tym smaku mogło się wychować a dzisiaj jest jednym ze wspomnień z naszego dzieciństwa.

Tradycja z gotowaniem tej zupy, wywodzi się głównie z tego, by w święta marnować jak najmniej jedzenia. W końcu na większości stołów wigilijnych, co roku gościł świeży, pyszny karp. Dlaczego więc nie wykorzystać także jego głowy, która w innym wypadku skończyłaby prawdopodobnie w koszu na śmieci? Jeśli jeszcze jej nie próbowałeś, może pora byś w tym roku i ty przygotował zupę z karpia na swoją wigilię.

Wigilijna zupa rybna z głów karpia – tak prosta a tak efektowna

Wigilijna zupa z karpia na wigilię to bardzo popularne danie, szczególnie w Wielkopolsce. Jej wykonanie jest niezwykle proste. Nie potrzebujesz do niej żadnych trudno dostępnych ani drogich składników. Wystarczy trochę ziół, warzyw i głowy karpia, które na pewno zostaną ci po przygotowaniu swoich ulubionych rybnych dań i tak jak reszta mięsa, są wciąż pełne aromatu i smaku.

zupa z karpia na wigiliÄ™
Fot. Zupa z głów karpia to dobry pomysł na wigilię

To Å›wietny sposób, żeby wykorzystać caÅ‚Ä… rybÄ™, zaskoczyć swoich goÅ›ci, albo przypomnieć starszemu pokoleniu smak, który na pewno doskonale znajÄ… ze swojego dzieciÅ„stwa. W koÅ„cu to oni wychowywali siÄ™ w przekonaniu, że marnowanie jedzenia to najwiÄ™kszy grzech. Najwyższa pora, żebyÅ›my wziÄ™li z nich przykÅ‚ad i w bardzo prosty sposób, krok po kroku przygotowali coÅ› wyjÄ…tkowego, czym bÄ™dzie wÅ‚aÅ›nie zupa rybna z karpia na wigiliÄ™

Zupa z karpia – przepis

Do wykonania najbardziej podstawowej wigilijnej zupy z karpia bÄ™dziesz potrzebowaÅ‚ tylko kilku produktów, które bÄ™dÄ… dostÄ™pne w wiÄ™kszoÅ›ci domów. OczywiÅ›cie u każdego bÄ™dzie siÄ™ ona na pewno różniÅ‚a niektórymi dodatkami, jednak smak i efekt pozostajÄ… niezmiennie takie same – zachwycajÄ…ce. 

Składniki:

  • 2 gÅ‚owy karpia (pozbawione oczu)
  • 1/2 maÅ‚ej cebuli
  • niewielki kawaÅ‚ek Å›wieżego selera
  • 2 Å›redniej wielkoÅ›ci marchewki
  • korzeÅ„ pietruszki
  • 1/2 pora
  • 2 liÅ›cie laurowe
  • Å‚yżka soli
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 5 Å‚yżek kwaÅ›nej Å›mietany (najlepiej 18%)
  • ok. 1 litr wody
  • pÅ‚aska Å‚yżka mÄ…ki
  • sok z ćwiartki cytryny
  • dwie Å‚yżeczki cukru
  • pieprz do smaku
  • Å›wieży koperek

Wykonanie:

  1. Do przygotowanego wcześniej garnka, wkładamy oczyszczone głowy karpia (należy się pozbyć oczu i skrzeli). Dodajemy zimną wodę, ziele angielskie i liście laurowe a następnie gotujemy pod przykryciem przez 10-15 minut. Po tym czasie, do naszego wywaru wrzucamy także pokrojone wcześniej marchewki, pietruszkę, cebulę (jeśli chcecie, możecie podsmażyć ją wcześniej na maśle), pora i selera. Pozostawiamy do gotowania na kolejne 40 minut.
  2. 2. Podczas gotowania nasza zupa będzie parować. Należy pamiętać, żeby dolewać wodę w miarę jej odparowywania. Po upływie ok. 30 minut, wyciągamy z garnka głowy ryb a zupę doprawiamy sokiem z cytryny, solą oraz cukrem.
  3. Z garnka odlewamy trochÄ™ wywaru, który posÅ‚uży nam za zaprawÄ™ do naszej zupy. Dodajemy do niego mÄ…kÄ™ i Å›mietanÄ™ a nastÄ™pnie dokÅ‚adnie wszystko ze sobÄ… mieszamy. 
  4. Gdy pozbędziemy się już wszystkich grudek, wlewamy naszą zaprawę do gotującej się zupy i wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy. Na koniec pozostało nam już tylko doprawić zupę do smaku, posypać każdą porcję posiekanym koperkiem i zaprosić gości do wspólnej kolacji. Smacznego!
Bartek

Bartek Czwartek


Zobacz również:

Czym się różni szarlotka od jabłecznika?

Czym się różni szarlotka od jabłecznika?

Szarlotka i jabłecznik to dwa popularne wypieki z jabłkami, które nierzadko bywają ze sobą mylone. W poniższym wpisie wyjaśnię, czym się róŅ

Czy skrobia ziemniaczana to to samo co mÄ…ka ziemniaczana?

W dzisiejszym wpisie przyjrzymy siÄ™ bliżej dwóm popularnym produktom pochodzÄ…cym z ziemniaków: skrobi ziemniaczanej i mÄ…ce ziemniaczanej. Celem …

Czym zastąpić mąkę z tapioki?

Czym zastąpić mąkę z tapioki?

MÄ…ka z tapioki to bezglutenowy skÅ‚adnik otrzymywany z manioku, ceniony za swoje wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci zagÄ™szczajÄ…ce i poprawiajÄ…ce strukturÄ™ wypieków….

Czym zastąpić asafetydę?

Czym zastąpić asafetydę?

Asafetyda to specyficzna przyprawa o intensywnym, lekko siarkowym aromacie, szeroko stosowana w kuchni indyjskiej jako zamiennik czosnku i cebuli. W s…

Czym zastąpić amoniak spożywczy?

Czym zastąpić amoniak spożywczy?

Amoniak spożywczy, czyli w technologii wypieków czÄ™sto stosowany amoniak w formie wodorotlenku amonu lub wÄ™glanu amonu, jest tradycyjnym Å›rodkiem…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *