Makaron z makiem na wigilię – przepis

Makaron z makiem na wigilię – przepis
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Makaron z makiem to potrawa goszcząca na wigilijnym stole od lat. Przepis jest banalnie prosty, a smak nieziemski! Połączenie słodyczy i makaronu przypadnie do gustu nawet najmłodszym. Mak symbolizuje pomyślność na zbliżający się wielkimi krokami rok. Dowiedz się, jak przygotować trochę słodyczy na wigilijny stół.

Makaron z makiem przepis

Przygotowania do świąt często rozpoczynamy już kilka dni wcześniej. Gotowanie niektórych potraw potrafi zająć nam bardzo dużo czasu. Makaron na wigilię można zrobić bardzo szybko przed samym podaniem na stół. 

Potrzebujesz:

  • mak (ok. 200 gram)
  • makaron (1 opakowanie)
  • bakalie (orzechy, żurawinę, rodzynki, drobno pokrojone owoce)
  • miód (1/3 szklanki)
  • odrobina masła
  • szczypta soli do gotowania

Sposób przygotowania:

Mak sparzyć, po kilku godzinach dwukrotnie zmielić. Wymieszać z roztopionym masłem, miodem, bakaliami. Gotową masę przelać do ugotowanego wcześniej makaronu w osolonej wodzie. Całość dokładnie wymieszać. Twoja potrawa wigilijna z makiem, miodem i bakaliami jest gotowa!

Jeżeli zależy Ci na czasie, możesz kupić gotową masę makową. Wystarczy jedna puszka na opakowanie makaronu. Jej koszt to ok. 10zł. Zazwyczaj nie ma potrzeby dodawania dodatkowych bakalii. Jednak warto dodać trochę drobno posiekanych orzechów, czy owoce. Najlepsze suszone owoce do masy makowej to daktyle, morele, figi, pomarańcze, czy śliwki. 

Pamiętaj, by miód był płynny. Jest to ważne, by połączyć wszystkie składniki i nie zostawić dodatkowych grudek. Pełni on ważną rolę w łączeniu masy makowej z makaronem, by można było jeść zarówno widelcem, jak i łyżką.

Jak przygotować bakalie do makaronu na wigilię?

Aby dodać pyszne bakalie do masy makowej, warto je wcześniej dobrze przygotować. W tym celu obieramy orzechy ze skórki (warto je wcześniej porządnie sparzyć, lub wygotować, żeby łatwo zdjąć skórkę), razem z również obranymi migdałami dokładnie posiekać.

Jeżeli chcesz wcześniej samodzielnie suszyć np. śliwki, zacznij od dokładnego umycia, oględzin (czy nie zaatakowała ich choroba lub robaki) i usunięcia pestki. Pokrój je na mniejsze połówki i ususz w suszarce do owoców i grzybów lub w piekarniku.

makaron na wigilię z makiem
Fot. Makaron na wigilię z makiem to ciekawa świąteczna propozycja

Rozłóż je na kratce piekarnika i susz w około 60 stopniach przez 24 godziny przy włączonym termoobiegu. Po wyjęciu daj im się ususzyć do końca przez kolejne 24 godziny w odpowiednim przewiewnym miejscu, zwracając uwagę, czy nie lgną do nich owady.

Dlaczego warto przygotować wigilijny mak z bakaliami?

Choć przepisów jest bardzo dużo i można przyrządzić tą potrawę na różne sposoby, jedno jest pewne – warto przygotować makaron z makiem, nawet jeśli wcześniej nie gościł na Twoim stole wigilijnym.

Mak zawiera dużo cennych witamin m. in. z grupy B, wapń, oraz błonnik, który pozwoli wspomóc działanie przewodu pokarmowego po wigilijnej kolacji. Spożywając miód również dostarczamy organizmowi wiele cennych mikroelementów, takich jak potas, magnez, witaminę C, czy kwas foliowy. Jest naturalnym lekarstwem idealnym na zimowe wieczory. Wspomaga sen i poprawia wydolność serca. 

Zobacz również:

Wigilijny barszcz grzybowy - przepis

Wigilijny barszcz grzybowy – przepis

Tradycyjne dania wigilijne różnią się często w zależności od rejonu naszego kraju. Na większości stołów króluje jednak co roku barszcz z k…

Wigilijna zupa fasolowa - przepis

Wigilijna zupa fasolowa – przepis

W wielu polskich domach na wigilijnym stole zamiast barszczu czy grzybowej pojawi się zupa fasolowa. Jest to bardzo ciekawa i smaczna alternatywa dla…

Jak zrobić zupę grzybową na wigilię

Jak zrobić zupę grzybową na wigilię?

Zupa grzybowa wigilijna z suszonych grzybów jest jednym z najważniejszych dań na świątecznym stole. Można nawet śmiało powiedzieć, że zupa t…

Jak przyrządzić tołpygę na wigilię

Jak przyrządzić tołpygę na wigilię?

Tołpyga to dość duża ryba należąca do rodziny karpiowatych. Można ją spotkać w wielu polskich zbiornikach wodnych dzięki szeroko praktykowan…

Jak przyrządzić halibuta na wigilię

Jak przyrządzić halibuta na wigilię?

Spis treści: Halibut na wigilię  –  połączenie tradycji i wyjątkowego smaku Jak przyrządzić halibuta na święta? Halibut wigil…

Jak przyrządzić dorsza na wigilię?

Jak przyrządzić dorsza na wigilię?

Jeżeli nie macie pomysłu jaką rybę zrobić na święta, to dorsz wigilijny w sosie cytrynowym z żurawiną, będzie idealną potrawą, która zask…

Wigilijna zupa rybna z głów karpia - przepis

Wigilijna zupa rybna z głów karpia – przepis

Jak wszyscy wiemy, rodzinne tradycje są dla wielu z nas ważnym i nieodłącznym elementem życia. Szczególnie te, które przynoszą nam wspomnienia…

Krewetki na wigilię - przepis

Krewetki na wigilię – przepis

Krewetki nie są częstym daniem serwowanym na wigilię. Jednak w niektórych domach szuka się nowinek i podaje się krewetki duszone w białym winie…

Siemieniotka wigilijna - przepis

Siemieniotka wigilijna – przepis

Zupa wigilijna powinna być przede wszystkim kojarzona tylko z okresem Świąt Bożego Narodzenia, posiadać niesamowity smak oraz zapach. Powinna tra…

makaron z makiem na wigilię przepis

Makaron z makiem na wigilię – przepis

Makaron z makiem to potrawa goszcząca na wigilijnym stole od lat. Przepis jest banalnie prosty, a smak nieziemski! Połączenie słodyczy i makaronu …

pulpety rybne na wigilię przepis

Pulpety rybne na wigilię – przepis

Można zaobserwować, że kulki rybne w galarecie coraz częściej goszczą na polskich stołach w trakcie Wigilii. Koniecznie trzeba zdawać sobie s…

Jak zrobić wigilijne kluski z makiem?

Jak zrobić wigilijne kluski z makiem?

Wigilia kojarzy się z rodzinnym biesiadowaniem przy stole. Dobrze jest też wiedzieć, że w różnych rejonach Polski są podawane potrawy regionaln…

Jak zrobić makiełki na wigilię przepis

Jak zrobić makiełki na wigilię – przepis

Makiełki z masy makowej jest to jedna z potraw, które w wielu domach goszczą na wigilijnym stole. W zależności od regionu, w którym się znajduj…

Jak przyrządzić jesiotra na wigilię?

Jak przyrządzić jesiotra na wigilię?

Jesiotra można przygotowywać na bardzo wiele sposobów i świetnie wpisuje się w świąteczne menu. Zatem zastanawiając się jak przyrządzić je…

Przyprawy do piernika - domowy przepis

Przyprawy do piernika – domowy przepis

Święta pachnące cynamonem, goździkiem i wanilią to zarówno wspomnienie z dzieciństwa, jak i stały element bożonarodzeniowego nastroju. Przypr…

Przyprawy do kutii - jakie użyć?

Przyprawy do kutii – jakie użyć?

Kutia to potrawa wigilijna z pszenicy i maku. Nie powinno jej zabraknąć na polskim świątecznym stole, razem z resztą dwunastu tradycyjnych posił…

Jak doprawić barszcz wigilijny?

Jak doprawić barszcz wigilijny?

Dla wielu z nas aromatyczny barszcz wigilijny jest niekwestionowanym symbolem świąt Bożego Narodzenia. Obok karpia i pierogów z kapustą i grzybam…

Jak przechowywać pierogi na wigilię?

Jak przechować pierogi na wigilię?

Zbliżającymi się wielkimi krokami święta Bożego Narodzenia skłaniają nas jednocześnie do tego, by rozpocząć odpowiednie przygotowania. Zwyk…

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)?

Wigilia bez barszczu czerwonego z pewnością nie byłaby kompletna. To kultowe danie polskiej kuchni na przestrzeni lat stało się prawdziwym, wigil…

Jak zamrozić pierogi?

Jak zamrozić pierogi?

Pierogi są dosyć pracochłonną metodą, jednak osoby, które wiedzą jak mrozić pierogi mogą zachować ich smak i świeżość na znacznie dłuż…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *