Makaron z makiem na wigilię – przepis
Spis treści:
- Makaron z makiem przepis
- Jak przygotować bakalie do makaronu na wigilię?
- Dlaczego warto przygotować wigilijny mak z bakaliami?
Makaron z makiem to potrawa goszcząca na wigilijnym stole od lat. Przepis jest banalnie prosty, a smak nieziemski! Połączenie słodyczy i makaronu przypadnie do gustu nawet najmłodszym. Mak symbolizuje pomyślność na zbliżający się wielkimi krokami rok. Dowiedz się, jak przygotować trochę słodyczy na wigilijny stół.
Makaron z makiem przepis
Przygotowania do świąt często rozpoczynamy już kilka dni wcześniej. Gotowanie niektórych potraw potrafi zająć nam bardzo dużo czasu. Makaron na wigilię można zrobić bardzo szybko przed samym podaniem na stół.
Potrzebujesz:
- mak (ok. 200 gram)
- makaron (1 opakowanie)
- bakalie (orzechy, żurawinę, rodzynki, drobno pokrojone owoce)
- miód (1/3 szklanki)
- odrobina masła
- szczypta soli do gotowania
Sposób przygotowania:
Mak sparzyć, po kilku godzinach dwukrotnie zmielić. Wymieszać z roztopionym masłem, miodem, bakaliami. Gotową masę przelać do ugotowanego wcześniej makaronu w osolonej wodzie. Całość dokładnie wymieszać. Twoja potrawa wigilijna z makiem, miodem i bakaliami jest gotowa!
Jeżeli zależy Ci na czasie, możesz kupić gotową masę makową. Wystarczy jedna puszka na opakowanie makaronu. Jej koszt to ok. 10zł. Zazwyczaj nie ma potrzeby dodawania dodatkowych bakalii. Jednak warto dodać trochę drobno posiekanych orzechów, czy owoce. Najlepsze suszone owoce do masy makowej to daktyle, morele, figi, pomarańcze, czy śliwki.
Pamiętaj, by miód był płynny. Jest to ważne, by połączyć wszystkie składniki i nie zostawić dodatkowych grudek. Pełni on ważną rolę w łączeniu masy makowej z makaronem, by można było jeść zarówno widelcem, jak i łyżką.
Jak przygotować bakalie do makaronu na wigilię?
Aby dodać pyszne bakalie do masy makowej, warto je wcześniej dobrze przygotować. W tym celu obieramy orzechy ze skórki (warto je wcześniej porządnie sparzyć, lub wygotować, żeby łatwo zdjąć skórkę), razem z również obranymi migdałami dokładnie posiekać.
Jeżeli chcesz wcześniej samodzielnie suszyć np. śliwki, zacznij od dokładnego umycia, oględzin (czy nie zaatakowała ich choroba lub robaki) i usunięcia pestki. Pokrój je na mniejsze połówki i ususz w suszarce do owoców i grzybów lub w piekarniku.
Rozłóż je na kratce piekarnika i susz w około 60 stopniach przez 24 godziny przy włączonym termoobiegu. Po wyjęciu daj im się ususzyć do końca przez kolejne 24 godziny w odpowiednim przewiewnym miejscu, zwracając uwagę, czy nie lgną do nich owady.
Dlaczego warto przygotować wigilijny mak z bakaliami?
Choć przepisów jest bardzo dużo i można przyrządzić tą potrawę na różne sposoby, jedno jest pewne – warto przygotować makaron z makiem, nawet jeśli wcześniej nie gościł na Twoim stole wigilijnym.
Mak zawiera dużo cennych witamin m. in. z grupy B, wapń, oraz błonnik, który pozwoli wspomóc działanie przewodu pokarmowego po wigilijnej kolacji. Spożywając miód również dostarczamy organizmowi wiele cennych mikroelementów, takich jak potas, magnez, witaminę C, czy kwas foliowy. Jest naturalnym lekarstwem idealnym na zimowe wieczory. Wspomaga sen i poprawia wydolność serca.