Jak zrobić wigilijne kluski z makiem?
Spis treści:
- Kluski z makiem przepis na pyszne danie wigilijne
- Kiedy najlepiej przygotować kluski z makiem na wigilię?
Wigilia kojarzy się z rodzinnym biesiadowaniem przy stole. Dobrze jest też wiedzieć, że w różnych rejonach Polski są podawane potrawy regionalne, które wyróżniają się niesamowitym smakiem. Warto zatem wiedzieć, jak zrobić wigilijne kluski z makiem, które są popularne na Kaszubach i Pomorzu.
Kluski z makiem przepis na pyszne danie wigilijne
Jak zrobić kluski z makiem by każdy domownik i gość, który jest na kolacji wigilijnej, zjadł je ze smakiem? To pytanie zadaje sobie każdy, kto szykuje rodzinną kolację wigilijną i dobrze jest wiedzieć, że kluski z makiem na wigilię można zrobić w miarę szybko i nie trzeba na to zbyt wielu składników.
Składniki, które będą potrzebne do zrobienia tego dania to:
- 250 g maku,
- 250 ml mleka,
- 200 g makaronu,
- 50 g orzechów włoskich (czy też orzechy nerkowca),
- 50 g rodzynek (mogą być też suszone śliwki czy morele wedle uznania),
- 50 g migdałów,
- 3 łyżki miodu,
- 40 g skórki pomarańczowej,
- kilka kropel oleju migdałowego.
Mak do klusek na wigilię trzeba wsypać do garnka i zalać gorącym mlekiem. Po około 30 minutach mak do klusek z makiem należy przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, przynajmniej dwa razy. Tak przygotowany mak trzeba zmieszać z miodem, rodzynkami, posiekanymi orzechami włoskami i migdałami oraz skórką pomarańczową.
Można również do tej mieszanki dodać kilka kropel oleju migdałowego. Całość należy dokładnie wymieszać, najlepiej ręcznie. Kluski z makiem na wigilię można wybrać wedle swojego smaku, jednak najczęściej do tego dania gotuje się łazanki.
Mak z kluskami na wigilię po wymieszaniu i ostudzeniu dobrze jest przełożyć do na przykład eleganckich salaterek, w których potrawa ta będzie świetnie wyglądała i będzie można ją jeść bez żadnego problemu.
Kiedy najlepiej przygotować kluski z makiem na wigilię?
Danie to może zająć nieco czasu, dlatego też, jeśli jest taka możliwość, to można je przygotować nawet dzień wcześniej, przynajmniej część z makiem, a kluski da się zrobić na świeżo w dzień wigilii. Gdy jest jednak taka możliwość, to zaleca się, by potrawa ta była przygotowana na świeżo.
Warto zatem zacząć przygotowania tej potrawy o poranku, jako jedną z pierwszych potraw, które będzie się wykonywać na wieczór wigilijny. Warto też wspomnieć, że świetnie będą tutaj pasowały kluski, które są własnoręcznie zrobione.
Kluski z makiem na wigilię są przeważnie daniem regionalnym, jednak obecnie coraz częściej można je spotkać również w województwie świętokrzyskim, mazowieckim czy też małopolskim.
Dzieje się tak, gdyż goście, którzy są zapraszani na świąteczną wieczerzę, to przybywają z różnych stron i dlatego też gospodarze chcą ich ugościć jak najlepiej. Warto zrobić też taką ilość tego dania, by każdy mógł je zjeść i jednocześnie, by nie zostało na drugi dzień. Dzięki temu każdy będzie mógł posmakować tego pysznego dania i nic się nie zmarnuje.
Wybierając gotowy mak na zrobienie tego dania, to dobrze jest zwrócić szczególną uwagę na skład, gdyż jest on niezwykle ważny do tego, by całość dania smakowała i miała odpowiednią konsystencję oraz zapach.