Jak zrobić wigilijne kluski z makiem?

Jak zrobić wigilijne kluski z makiem?

Spis treści:



Wigilia kojarzy się z rodzinnym biesiadowaniem przy stole. Dobrze jest też wiedzieć, że w różnych rejonach Polski są podawane potrawy regionalne, które wyróżniają się niesamowitym smakiem. Warto zatem wiedzieć, jak zrobić wigilijne kluski z makiem, które są popularne na Kaszubach i Pomorzu.

Kluski z makiem przepis na pyszne danie wigilijne

Jak zrobić kluski z makiem by każdy domownik i gość, który jest na kolacji wigilijnej, zjadł je ze smakiem? To pytanie zadaje sobie każdy, kto szykuje rodzinną kolację wigilijną i dobrze jest wiedzieć, że kluski z makiem na wigilię można zrobić w miarę szybko i nie trzeba na to zbyt wielu składników.

Składniki, które będą potrzebne do zrobienia tego dania to:

  • 250 g maku,
  • 250 ml mleka,
  • 200 g makaronu,
  • 50 g orzechów włoskich (czy też orzechy nerkowca),
  • 50 g rodzynek (mogą być też suszone śliwki czy morele wedle uznania),
  • 50 g migdałów,
  • 3 łyżki miodu,
  • 40 g skórki pomarańczowej,
  • kilka kropel oleju migdałowego.

Mak do klusek na wigilię trzeba wsypać do garnka i zalać gorącym mlekiem. Po około 30 minutach mak do klusek z makiem należy przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, przynajmniej dwa razy. Tak przygotowany mak trzeba zmieszać z miodem, rodzynkami, posiekanymi orzechami włoskami i migdałami oraz skórką pomarańczową.



Można również do tej mieszanki dodać kilka kropel oleju migdałowego. Całość należy dokładnie wymieszać, najlepiej ręcznie. Kluski z makiem na wigilię można wybrać wedle swojego smaku, jednak najczęściej do tego dania gotuje się łazanki.

Mak z kluskami na wigilię po wymieszaniu i ostudzeniu dobrze jest przełożyć do na przykład eleganckich salaterek, w których potrawa ta będzie świetnie wyglądała i będzie można ją jeść bez żadnego problemu.

Kiedy najlepiej przygotować kluski z makiem na wigilię?

Danie to może zająć nieco czasu, dlatego też, jeśli jest taka możliwość, to można je przygotować nawet dzień wcześniej, przynajmniej część z makiem, a kluski da się zrobić na świeżo w dzień wigilii. Gdy jest jednak taka możliwość, to zaleca się, by potrawa ta była przygotowana na świeżo.

kluski z makiem na wigilię
Fot. Kluski z makiem na wigilię to nie najpopularniejsza potrawa

Warto zatem zacząć przygotowania tej potrawy o poranku, jako jedną z pierwszych potraw, które będzie się wykonywać na wieczór wigilijny. Warto też wspomnieć, że świetnie będą tutaj pasowały kluski, które są własnoręcznie zrobione.

Kluski z makiem na wigilię są przeważnie daniem regionalnym, jednak obecnie coraz częściej można je spotkać również w województwie świętokrzyskim, mazowieckim czy też małopolskim.



Dzieje się tak, gdyż goście, którzy są zapraszani na świąteczną wieczerzę, to przybywają z różnych stron i dlatego też gospodarze chcą ich ugościć jak najlepiej. Warto zrobić też taką ilość tego dania, by każdy mógł je zjeść i jednocześnie, by nie zostało na drugi dzień. Dzięki temu każdy będzie mógł posmakować tego pysznego dania i nic się nie zmarnuje.

Wybierając gotowy mak na zrobienie tego dania, to dobrze jest zwrócić szczególną uwagę na skład, gdyż jest on niezwykle ważny do tego, by całość dania smakowała i miała odpowiednią konsystencję oraz zapach.

Zobacz również:

Wigilijny barszcz grzybowy - przepis

Wigilijny barszcz grzybowy – przepis

Tradycyjne dania wigilijne różnią się często w zależności od rejonu naszego kraju. Na większości stołów króluje jednak co roku b…

Wigilijna zupa fasolowa - przepis

Wigilijna zupa fasolowa – przepis

W wielu polskich domach na wigilijnym stole zamiast barszczu czy grzybowej pojawi się zupa fasolowa. Jest to bardzo ciekawa i smaczna alter…

Jak zrobić zupę grzybową na wigilię

Jak zrobić zupę grzybową na wigilię?

Zupa grzybowa wigilijna z suszonych grzybów jest jednym z najważniejszych dań na świątecznym stole. Można nawet śmiało powiedzieć, …

Jak przyrządzić tołpygę na wigilię

Jak przyrządzić tołpygę na wigilię?

Tołpyga to dość duża ryba należąca do rodziny karpiowatych. Można ją spotkać w wielu polskich zbiornikach wodnych dzięki szeroko p…

Jak przyrządzić halibuta na wigilię

Jak przyrządzić halibuta na wigilię?

Spis treści: Halibut na wigilię  –  połączenie tradycji i wyjątkowego smakuJak przyrządzić halibuta na święta?Halib…

Jak przyrządzić dorsza na wigilię?

Jak przyrządzić dorsza na wigilię?

Jeżeli nie macie pomysłu jaką rybę zrobić na święta, to dorsz wigilijny w sosie cytrynowym z żurawiną, będzie idealną potrawą, k…

Wigilijna zupa rybna z głów karpia - przepis

Wigilijna zupa rybna z głów karpia – przepis

Jak wszyscy wiemy, rodzinne tradycje są dla wielu z nas ważnym i nieodłącznym elementem życia. Szczególnie te, które przynoszą nam w…

Krewetki na wigilię - przepis

Krewetki na wigilię – przepis

Krewetki nie są częstym daniem serwowanym na wigilię. Jednak w niektórych domach szuka się nowinek i podaje się krewetki duszone w bia…

Siemieniotka wigilijna - przepis

Siemieniotka wigilijna – przepis

Zupa wigilijna powinna być przede wszystkim kojarzona tylko z okresem Świąt Bożego Narodzenia, posiadać niesamowity smak oraz zapach. P…

makaron z makiem na wigilię przepis

Makaron z makiem na wigilię – przepis

Makaron z makiem to potrawa goszcząca na wigilijnym stole od lat. Przepis jest banalnie prosty, a smak nieziemski! Połączenie słodyczy i…

pulpety rybne na wigilię przepis

Pulpety rybne na wigilię – przepis

Można zaobserwować, że kulki rybne w galarecie coraz częściej goszczą na polskich stołach w trakcie Wigilii. Koniecznie trzeba zdawa…

Jak zrobić wigilijne kluski z makiem?

Jak zrobić wigilijne kluski z makiem?

Wigilia kojarzy się z rodzinnym biesiadowaniem przy stole. Dobrze jest też wiedzieć, że w różnych rejonach Polski są podawane potrawy…

Jak zrobić makiełki na wigilię przepis

Jak zrobić makiełki na wigilię – przepis

Makiełki z masy makowej jest to jedna z potraw, które w wielu domach goszczą na wigilijnym stole. W zależności od regionu, w którym si…

Jak przyrządzić jesiotra na wigilię?

Jak przyrządzić jesiotra na wigilię?

Jesiotra można przygotowywać na bardzo wiele sposobów i świetnie wpisuje się w świąteczne menu. Zatem zastanawiając się jak przyrz…

Przyprawy do piernika - domowy przepis

Przyprawy do piernika – domowy przepis

Święta pachnące cynamonem, goździkiem i wanilią to zarówno wspomnienie z dzieciństwa, jak i stały element bożonarodzeniowego nastro…

Przyprawy do kutii - jakie użyć?

Przyprawy do kutii – jakie użyć?

Kutia to potrawa wigilijna z pszenicy i maku. Nie powinno jej zabraknąć na polskim świątecznym stole, razem z resztą dwunastu tradycyjn…

Jak doprawić barszcz wigilijny?

Jak doprawić barszcz wigilijny?

Dla wielu z nas aromatyczny barszcz wigilijny jest niekwestionowanym symbolem świąt Bożego Narodzenia. Obok karpia i pierogów z kapustą…

Jak przechowywać pierogi na wigilię?

Jak przechować pierogi na wigilię?

Zbliżającymi się wielkimi krokami święta Bożego Narodzenia skłaniają nas jednocześnie do tego, by rozpocząć odpowiednie przygotow…

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)?

Wigilia bez barszczu czerwonego z pewnością nie byłaby kompletna. To kultowe danie polskiej kuchni na przestrzeni lat stało się prawdzi…

Jak zamrozić pierogi?

Jak zamrozić pierogi?

Pierogi są dosyć pracochłonną metodą, jednak osoby, które wiedzą jak mrozić pierogi mogą zachować ich smak i świeżość na dłu…

Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.