Jak zrobić makiełki na wigilię – przepis

Jak zrobić makiełki na wigilię – przepis

Spis treści:



Makiełki z masy makowej jest to jedna z potraw, które w wielu domach goszczą na wigilijnym stole. W zależności od regionu, w którym się znajdujemy i domu, w którym się je przygotowuje, przepis może się różnić. Co więcej, w zależności od regionu możemy spotkać się również z inną nazwą tej potrawy. W każdym jednak przepisie pojawiają się makiełki z masy makowej. Masa makowa jest nieodłącznym elementem tego słodkiego dania. Jak wygląda przepis na makiełki oraz jak się robi makiełki, dowiesz się z poniższego artykułu.

Jak zrobić makiełki na wigilie?

Standardowy, czyli tradycyjny sposób robienia makiełki jest długi i nudny. Pierwszym krokiem, jaki musimy wykonać, jest moczenie maku przez 24 godziny. Gdy minie wyznaczony czas mak musimy zmielić dwa lub trzy razy, aby powstała jednolita masa.

Znacznie prostszym i na pewno szybszym rozwiązaniem są makiełki z gotowej masy makowej. Rozwiązanie to idealne jest dla osób, którym zależy na czasie lub takich, które nie muszą podążać za tradycją.

Jak już wyżej zostało wspomniane, przepis na makiełki może się różnić w zależności od regionu, czy też domu, w którym je przygotowujemy. Najczęściej jednak możemy spotkać się z dwoma wariantami tego słodkiego dania, a mianowicie robione z bułki i mleka oraz makaronu. Z dalszej części artykułu dowiesz się co nieco na temat makiełki jak zrobić.



Makiełki z makaronem

Składniki:

  • puszka masy makowej lub 800/900 g zmielonego maku,
  • 400 g  makaronu,
  • 350 g bakalii,
  • 4 łyżki miodu,
  • skórka pomarańczowa kandyzowana.

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy go i mieszamy z masą makową. Bakalie drobno siekamy i dodajemy wraz ze skórką pomarańczową do maku. Wszystko ze sobą dokładnie mieszamy. Dodajemy miód, a następnie całość wstawiamy do lodówki. Wyjmujemy tuż przed podaniem na wigilijny stół.

jak się robi makiełki na wigilię
Fot. Nie wiesz jak się robi makiełki na wigilię? Koniecznie czytaj dalej

Makiełki z bułki i mleka

Składniki:

  • 5 czerstwych kajzerek,
  • pół litra mleka,
  • 500 g maku lub gotowej masy makowej,
  • 350 g bakalii,
  • kostka masła,
  • 3 łyżki miodu,
  • skórka pomarańczowa kandyzowana,
  • 2 jajka.

Jeżeli robimy je metodą tradycyjną, płuczemy mak i odstawiamy na 24 godziny, a następnie mielimy dwukrotnie lub trzykrotnie. Jeżeli chcemy zaoszczędzić nieco czasu, korzystamy z gotowej masy makowej. Czerstwe kajzerki kroimy na mniejsze części, a następnie zalewamy podgrzanym mlekiem do nasączenia.

W międzyczasie drobno siekamy bakalie, oddzielamy żółtka od białek, a kostkę masła roztapiamy w małym garnku. Do miski, w której znajduje się wcześniej zmielony mak lub gotowa masa makowa dodajemy rozpuszczone i gorące masło, żółtka, kandyzowaną skórkę pomarańczową, drobno posiekane bakalie, miód oraz wcześniej odłożone do namoknięcia bułki.



Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy do maku. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki. Tak przygotowane makiełki wyciągamy tuż przed podaniem na wigilijny stół.

Jak zrobić makiełki na wigilie – podsumowanie

Jak możemy zauważyć, makiełki wigilijne nie należą wcale do najtrudniejszych w samodzielnym przygotowaniu. Wiele zależy od tego, czy skorzystamy z gotowej masy, czy też wolimy samodzielnie przygotować mak.

Warto przed ich przygotowaniem przejrzeć wszystko na temat makiełki przepis, ponieważ to, z którego skorzystamy, może mieć duży wpływ na to, czy nam posmakuje to danie. Jednakże skoro wiesz już, jak to wygląda, możesz śmiało brać się za makiełki na wigilie przepis, znajdziesz nie tylko w powyższym artykule, ale także w książce kucharskiej.

Zobacz również:

Wigilijny barszcz grzybowy - przepis

Wigilijny barszcz grzybowy – przepis

Tradycyjne dania wigilijne różnią się często w zależności od rejonu naszego kraju. Na większości stołów króluje jednak co roku b…

Wigilijna zupa fasolowa - przepis

Wigilijna zupa fasolowa – przepis

W wielu polskich domach na wigilijnym stole zamiast barszczu czy grzybowej pojawi się zupa fasolowa. Jest to bardzo ciekawa i smaczna alter…

Jak zrobić zupę grzybową na wigilię

Jak zrobić zupę grzybową na wigilię?

Zupa grzybowa wigilijna z suszonych grzybów jest jednym z najważniejszych dań na świątecznym stole. Można nawet śmiało powiedzieć, …

Jak przyrządzić tołpygę na wigilię

Jak przyrządzić tołpygę na wigilię?

Tołpyga to dość duża ryba należąca do rodziny karpiowatych. Można ją spotkać w wielu polskich zbiornikach wodnych dzięki szeroko p…

Jak przyrządzić halibuta na wigilię

Jak przyrządzić halibuta na wigilię?

Spis treści: Halibut na wigilię  –  połączenie tradycji i wyjątkowego smakuJak przyrządzić halibuta na święta?Halib…

Jak przyrządzić dorsza na wigilię?

Jak przyrządzić dorsza na wigilię?

Jeżeli nie macie pomysłu jaką rybę zrobić na święta, to dorsz wigilijny w sosie cytrynowym z żurawiną, będzie idealną potrawą, k…

Wigilijna zupa rybna z głów karpia - przepis

Wigilijna zupa rybna z głów karpia – przepis

Jak wszyscy wiemy, rodzinne tradycje są dla wielu z nas ważnym i nieodłącznym elementem życia. Szczególnie te, które przynoszą nam w…

Krewetki na wigilię - przepis

Krewetki na wigilię – przepis

Krewetki nie są częstym daniem serwowanym na wigilię. Jednak w niektórych domach szuka się nowinek i podaje się krewetki duszone w bia…

Siemieniotka wigilijna - przepis

Siemieniotka wigilijna – przepis

Zupa wigilijna powinna być przede wszystkim kojarzona tylko z okresem Świąt Bożego Narodzenia, posiadać niesamowity smak oraz zapach. P…

makaron z makiem na wigilię przepis

Makaron z makiem na wigilię – przepis

Makaron z makiem to potrawa goszcząca na wigilijnym stole od lat. Przepis jest banalnie prosty, a smak nieziemski! Połączenie słodyczy i…

pulpety rybne na wigilię przepis

Pulpety rybne na wigilię – przepis

Można zaobserwować, że kulki rybne w galarecie coraz częściej goszczą na polskich stołach w trakcie Wigilii. Koniecznie trzeba zdawa…

Jak zrobić wigilijne kluski z makiem?

Jak zrobić wigilijne kluski z makiem?

Wigilia kojarzy się z rodzinnym biesiadowaniem przy stole. Dobrze jest też wiedzieć, że w różnych rejonach Polski są podawane potrawy…

Jak zrobić makiełki na wigilię przepis

Jak zrobić makiełki na wigilię – przepis

Makiełki z masy makowej jest to jedna z potraw, które w wielu domach goszczą na wigilijnym stole. W zależności od regionu, w którym si…

Jak przyrządzić jesiotra na wigilię?

Jak przyrządzić jesiotra na wigilię?

Jesiotra można przygotowywać na bardzo wiele sposobów i świetnie wpisuje się w świąteczne menu. Zatem zastanawiając się jak przyrz…

Przyprawy do piernika - domowy przepis

Przyprawy do piernika – domowy przepis

Święta pachnące cynamonem, goździkiem i wanilią to zarówno wspomnienie z dzieciństwa, jak i stały element bożonarodzeniowego nastro…

Przyprawy do kutii - jakie użyć?

Przyprawy do kutii – jakie użyć?

Kutia to potrawa wigilijna z pszenicy i maku. Nie powinno jej zabraknąć na polskim świątecznym stole, razem z resztą dwunastu tradycyjn…

Jak doprawić barszcz wigilijny?

Jak doprawić barszcz wigilijny?

Dla wielu z nas aromatyczny barszcz wigilijny jest niekwestionowanym symbolem świąt Bożego Narodzenia. Obok karpia i pierogów z kapustą…

Jak przechowywać pierogi na wigilię?

Jak przechować pierogi na wigilię?

Zbliżającymi się wielkimi krokami święta Bożego Narodzenia skłaniają nas jednocześnie do tego, by rozpocząć odpowiednie przygotow…

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)?

Wigilia bez barszczu czerwonego z pewnością nie byłaby kompletna. To kultowe danie polskiej kuchni na przestrzeni lat stało się prawdzi…

Jak zamrozić pierogi?

Jak zamrozić pierogi?

Pierogi są dosyć pracochłonną metodą, jednak osoby, które wiedzą jak mrozić pierogi mogą zachować ich smak i świeżość na dłu…

Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.