Jak zrobić makiełki na wigilię – przepis

Spis treści:
Makiełki z masy makowej jest to jedna z potraw, które w wielu domach goszczą na wigilijnym stole. W zależności od regionu, w którym się znajdujemy i domu, w którym się je przygotowuje, przepis może się różnić. Co więcej, w zależności od regionu możemy spotkać się również z inną nazwą tej potrawy. W każdym jednak przepisie pojawiają się makiełki z masy makowej. Masa makowa jest nieodłącznym elementem tego słodkiego dania. Jak wygląda przepis na makiełki oraz jak się robi makiełki, dowiesz się z poniższego artykułu.
Jak zrobić makiełki na wigilie?
Standardowy, czyli tradycyjny sposób robienia makiełki jest długi i nudny. Pierwszym krokiem, jaki musimy wykonać, jest moczenie maku przez 24 godziny. Gdy minie wyznaczony czas mak musimy zmielić dwa lub trzy razy, aby powstała jednolita masa.
Znacznie prostszym i na pewno szybszym rozwiązaniem są makiełki z gotowej masy makowej. Rozwiązanie to idealne jest dla osób, którym zależy na czasie lub takich, które nie muszą podążać za tradycją.
Jak już wyżej zostało wspomniane, przepis na makiełki może się różnić w zależności od regionu, czy też domu, w którym je przygotowujemy. Najczęściej jednak możemy spotkać się z dwoma wariantami tego słodkiego dania, a mianowicie robione z bułki i mleka oraz makaronu. Z dalszej części artykułu dowiesz się co nieco na temat makiełki jak zrobić.
Makiełki z makaronem
Składniki:
- puszka masy makowej lub 800/900 g zmielonego maku,
- 400 g makaronu,
- 350 g bakalii,
- 4 łyżki miodu,
- skórka pomarańczowa kandyzowana.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy go i mieszamy z masą makową. Bakalie drobno siekamy i dodajemy wraz ze skórką pomarańczową do maku. Wszystko ze sobą dokładnie mieszamy. Dodajemy miód, a następnie całość wstawiamy do lodówki. Wyjmujemy tuż przed podaniem na wigilijny stół.

Makiełki z bułki i mleka
Składniki:
- 5 czerstwych kajzerek,
- pół litra mleka,
- 500 g maku lub gotowej masy makowej,
- 350 g bakalii,
- kostka masła,
- 3 łyżki miodu,
- skórka pomarańczowa kandyzowana,
- 2 jajka.
Jeżeli robimy je metodą tradycyjną, płuczemy mak i odstawiamy na 24 godziny, a następnie mielimy dwukrotnie lub trzykrotnie. Jeżeli chcemy zaoszczędzić nieco czasu, korzystamy z gotowej masy makowej. Czerstwe kajzerki kroimy na mniejsze części, a następnie zalewamy podgrzanym mlekiem do nasączenia.
W międzyczasie drobno siekamy bakalie, oddzielamy żółtka od białek, a kostkę masła roztapiamy w małym garnku. Do miski, w której znajduje się wcześniej zmielony mak lub gotowa masa makowa dodajemy rozpuszczone i gorące masło, żółtka, kandyzowaną skórkę pomarańczową, drobno posiekane bakalie, miód oraz wcześniej odłożone do namoknięcia bułki.
Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy do maku. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki. Tak przygotowane makiełki wyciągamy tuż przed podaniem na wigilijny stół.
Jak zrobić makiełki na wigilie – podsumowanie
Jak możemy zauważyć, makiełki wigilijne nie należą wcale do najtrudniejszych w samodzielnym przygotowaniu. Wiele zależy od tego, czy skorzystamy z gotowej masy, czy też wolimy samodzielnie przygotować mak.
Warto przed ich przygotowaniem przejrzeć wszystko na temat makiełki przepis, ponieważ to, z którego skorzystamy, może mieć duży wpływ na to, czy nam posmakuje to danie. Jednakże skoro wiesz już, jak to wygląda, możesz śmiało brać się za makiełki na wigilie przepis, znajdziesz nie tylko w powyższym artykule, ale także w książce kucharskiej.

Bartek Czwartek